staua 15.09.04, 03:43 Moze ktos wie, od jakiej jego ksiazki najlepiej zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: itek Re: Antonio Tabucchi IP: *.pomorzany.v.pl 15.09.04, 08:55 Nie jestem pewien czy jest to pisarz, ktorego nalezy czytac od ktorejs tam ksiazki koniecznie :) Ja czytalem tylko Requiem i polecam- krotkie i smakowite. Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Antonio Tabucchi 15.09.04, 11:27 Czytałem jedną jego książkę: "Zaginiona Głowa D.M." Całkiem mi się podobała i wciągnęła.... Autor bardzo lubi Portugalię... :) Odpowiedz Link Zgłoś
gph też czytałem jeno "Zaginioną głowę Damascena 15.09.04, 12:48 monteira" w sumie przyjemne czytadełko ale bez jakichś wielkich uniesień ;) (ciut ciut mi to w klimacie przypominało Eduardo Mendozę, z jego historiami, ale może dlatego, ze się w Portugalii działo.) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sylwek Re: Antonio Tabucchi IP: *.acn.waw.pl 15.09.04, 12:57 Czytałem tylko "Słowa na opak" - przyjemna rzecz. Z braku czasu nie wziąłem się za resztę, ale kiedyś na pewno to uczynię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: Antonio Tabucchi IP: 129.109.84.* 15.09.04, 16:39 "Sostiene Pereira" - taki jest tytul oryginalu. Nie wiem czy byla tlumaczona na polski i jak brzmi tytul tlumaczenia, ale ksiazka fantastyczna. Czyta sie jednym tchem. Piekna proza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Antonio Tabucchi IP: *.autocom.pl 15.09.04, 18:43 Była tłumaczona, wyszła bodajże w "Czytelniku" jako "... twierdzi Pereira". Nawiasem mówiąc, jej bohater stał się symbolem walki o wolność informacji dla przeciwników reżimów, a we Włoszech szczególnie wśród adwersarzy Berlusconiego. Nakręcono też film, z jedną z ostatnich ról Marcello Mastroianniego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gapowiczuwstydźsię Re: Antonio Tabucchi IP: *.autocom.pl 15.09.04, 19:15 A nie mam pojęcia, czy istnieje na polskim rynku... Włoska wersja (wyreżyserował Roberto Faenza) nosi też tytuł "Sostiene Pereira". Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Antonio Tabucchi 15.09.04, 19:37 Dzieki :-) Ja tez nie szukam na polskim rynku... Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Antonio Tabucchi 15.09.04, 16:42 Sny o snach - cudo, arcydzieło i rewelacja w jednym Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Antonio Tabucchi 15.09.04, 16:48 Braineater, powiedz jeszcze cos o "Snach o snach". Da sie porownac do czegos? Bardzo mnie zainteresowal ten autor, bo slysze i czytam same bardzo pochlebne opinie, a zupelnie go nie znam... Odpowiedz Link Zgłoś
nutta Re: Antonio Tabucchi 15.09.04, 20:57 Polecam Robi się coraz póżniej - powieść w formie listów. Odpowiedz Link Zgłoś