Dodaj do ulubionych

Czwarta część Millennium

28.08.15, 11:33
Właśnie się ukazała:
www.czarnaowca.pl/kryminaly/co_nas_nie_zabije,p980198400
Czytacie? Warto?
Obserwuj wątek
    • angazetka Re: Czwarta część Millennium 28.08.15, 11:45
      Mam mieszane uczucia wobec samej idei tej kontynuacji, ale pewnie kiedyś kupię i przeczytam. "Millenium" kocham miłością wielką, więc nie chciałabym, żeby taka podróbka mi je zniszczyła.
    • kocur_zalogowany Re: Czwarta część Millennium 28.08.15, 16:34
      Kupiłem i przeczytałem.
      Uważam, że jest przyzwoicie napisana i nie odbiega od poprzednich części.

I absolutnie nie kierujcie się oficjalnym opisem książki np. w Empiku. Pisał to ktoś, kto nie czytał książki i nie miał zielonego pojęcia o jej treści. Może mu tłumacz google coś źle przetłumaczył, a resztę sobie dopowiedział.

• kazze Re: Czwarta część Millennium 28.08.15, 17:58
        Dziękuję :)
        Tu jest garść ciekawostek na temat jej powstania:
        naekranie.pl/aktualnosci/co-nas-nie-zabije-kontynuacja-millenium-larssona-juz-jest-744589
        • kalllka Re: Czwarta część Millennium 06.09.15, 14:49
          A tu dodatkowe ciekawostki "technologiczne"
          Rzucające trochę / odrobine/ światła w mroczny świat -darkhat :-|
          • kalllka Re: Czwarta część Millennium 06.09.15, 14:49
            Link!
            plblog.kaspersky.com/hakowanie-ksiazki-jak-niespodziewanie-stalem-sie-lisbeth-salander/3486/
            • jeepwdyzlu Re: Czwarta część Millennium 06.09.15, 22:56
              To firmpwy.blog, kaspersky to firma.o podrjrzanej.proweniencji, uwagi autoraało wartościowe :-(
              • kalllka Re: Czwarta część Millennium 07.09.15, 14:26
                Tak! / jak na to wpadłeś?/
                • jeepwdyzlu Re: Czwarta część Millennium 07.09.15, 14:42
                  Kaspersky to znana firma a ja częściowo w ich branży :-)
                  • Gość: kalka Re: Czwarta część Millennium IP: *.197.121.224.threembb.co.uk 07.09.15, 19:26
                    Eee to zawodowa "zazdrość" o sukcesy, przez ciebie przemawia,.:(
                    • jeepwdyzlu Re: kalka 09.09.15, 11:28
                      wyborcza.biz/biznes/1,101558,18580875,kaspersky-tworzyl-wirusy-by-uderzyc-w-konkurencje.html
                      • Gość: kalka Re: kalka IP: *.40.249.12.threembb.co.uk 09.09.15, 12:52
                        No.
                        Dzisiaj większość się reklamuje łamiąc prawo:/
                        Może dlatego,ze nie ma /jeszcze/ Wspólnego prawa dot. internetu.

www.computerworld.com/article/2981603/data-privacy/microsoft-heads-to-court-to-protect-data-stored-in-ireland-from-doj-search.html
                        • jeepwdyzlu przeczytane... szkoda czasu 10.09.15, 10:35
                          Niestety - o wiele słabsze od pierwowzoru. Czyta się, owszem - nie ma skandalu, ale poczucie rozczarowania jest dominujące... Pół książki trwa nadzieja, że końcówka będzie lepsza, ale.... jednak nie. Nie będę zdradzał detali - pewnie wiele osób sięgnie - ale nie oczekujcie zbyt wiele. Ot - zwykły poprawny skandynawski kryminałek...
                          jeep
      • kocur_zalogowany Re: Czwarta część Millennium 29.08.15, 08:59
        Wygląda na to, że Empik zareagował na krytykę i trochę zmodyfikował opis książki
    • jeepwdyzlu Re: Czwarta część Millennium 02.09.15, 17:30
      przeczytałem pół i stwierdzam że jest wyraźnie słabsze...
      zobaczymy co dalej
      • kazze Re: Czwarta część Millennium 31.12.15, 06:53
        Przeczytałam całość i stwierdzam, że ta część jest wyraźnie słabsza od poprzednich.
        Mało się dzieje, o większości zdarzeń dowiadujemy się z dialogów prowadzonych przez bohaterów. W ogóle nie czuć tu ducha Larssona, nie ma emocji...
        Szkoda.
    • vilez Re: Czwarta część Millennium 14.09.15, 17:35
      Słabsze od oryginału.
      Akcja niby wartka, ale jej znakomita część ma charakter streszczenia i sprawozdawczości z tego, co się już odbyło. Samej akcji jako takiej (zatrzymania na bieżącej chwili) tyle, co kot napłakał.
      No i bohaterowie omnipotentni, teraz już walczą niemal z całym światem. W następnym tomie ani chybi uratują galaktykę.
      I to poczucie, że użyte gadżety internetowo-cyfrowo-komputerowe szybko się zestarzeją, i za dwa tomy to wszystko będzie trącić myszką...

Ale i tak przeczytacie, jako i ja przeczytałam ;)
      • kalllka Re: Czwarta część Millennium 14.09.15, 20:31
        ., daj Boże! by się zestarzały / "gadżety- internetowo- cyfrowo-komputerowe" itd.,/ będzie dobry powód kolejnej " millenizacji".,

• vilez Re: Czwarta część Millennium 19.09.15, 17:49
          No chyba, że tak ;)
    • zbyfauch Przeczytałem tak ze trzy ćwierci 18.09.15, 07:46
      i zgadzam się w dużej mierze z szacownymi przedpiścami.
      Z jedną uwagą, o wiele lepiej odbiera się takie książki godząc się z góry z konwencją, w której jest napisana. Takich łesternów na ten przykład albo nie ogląda się w ogóle albo godzi z faktem, że facet uderzony pięścią w twarz sprząta szynkwas o długości basenu kąpielowego, rozbija pianino i schody na górę, po czym wstaje, otrząsa się, coby dalej wymachiwać kończynami.

Na koniec skarga.
      Mam wielki żal do autorów telewizyjnej adaptacji Millenium, którzy tym starym babonem popsuli mi książkowe wyobrażenie Eriki Berger.
      • zbyfauch Re: Przeczytałem tak ze trzy ćwierci 19.09.15, 23:22
        Przeczytałem. Całkiem strawne danie.
    • oxana_90 Re: Czwarta część Millennium 22.09.15, 11:16
      ehh, tyle sprzecznych opinii że chyba, nie kupię :/ albo od kogoś pożycze, ale nie chcę sobie popsuć wrażeń z poprzednich tomów
      • jeepwdyzlu Re: Czwarta część Millennium 22.09.15, 13:50
        ee sprzecznych? nie....
        poprawna, lekka literatura.
        bez skandalu
        ale nie trzyma poziomu oryginału
    • xmagnus Re: Czwarta część Millennium 26.10.15, 20:30
      Mam mieszane uczucia odnośnie tej książki i chyba jej ostatecznie nie zakupię. Z tego co wiem były protesty najbliższej rodziny autora oryginalnej trylogii przed wydaniem czwartej części.
      • jeepwdyzlu Re: Czwarta część Millennium 26.10.15, 22:01
        Nie. Była walka o kasę. Wygrała rodzina, przegrałapartnerka Larssona. I to rodzina wybrała nowego autora i ciągnie temat...
        • nioma Re: Czwarta część Millennium 27.10.15, 10:39
          Popłuczyny. Tyle.
    • tfurczyni Re: Czwarta część Millennium 11.09.16, 22:39
      Smutek i swędzenie. Plus żałoba po Lisbeth

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka