Dodaj do ulubionych

Co teraz czytacie ? Luty 2016

01.02.16, 11:08
Ja zaczęłam "Prawda i inne kłamstawa." Autor Sascha Arango.
Obserwuj wątek
    • judytta Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 01.02.16, 15:01
      "Masa O porachunkach polskiej mafii "
    • nioma Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 01.02.16, 15:45
      Najnowszy Lee Child
    • melisa_baby Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 02.02.16, 07:14
      ja poszam w biografie, aktualnie czytam Stryjenska. Diabli nadali autorstwa Angeliki Kuzniak, w zanadrzu mam Beksinskich i historie Antoine - fryzjera krolow i i krola fryzjerow.

Stryjenska super, juz koncze czytac, bardzo polecam :)
      • oczarowana_ulegloscia Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 07.02.16, 15:58
        @melisa_baby w tej chwili czytam Stryjeńską, czyta się dobrze, ale uczucia mam mieszane :), natomiast ciekawa jestem Twoich wrażeń po lekturze Beksińskich, których mam za sobą - jak dla mnie majstersztyk!
        Polecam Magdaleny Grzebałkowskiej ( tej od Beksińskich ) książkę pt. "Ksiądz Paradoks. Biografia Jana Twardowskiego" ( to z biografii ) i tej samej autorki "1945. Wojna i pokój".
        Magdalena Grzebałkowska to dla mnie odkrycie i wiem, że cokolwiek napisze, kupię w ciemno!

Na marginesie - bardzo lubię biografie!
    • vichta Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 02.02.16, 08:28
      Zaczęłam "Cud w Andach". W 1972 r. samolot z urugwajską reprezentacją rugby rozbił się w Andach. Wiele osób przeżyło. Dość szybko zaprzestano ich poszukiwania. A jednak wytrwali ponad dwa miesiące. W krainie skał i lodu. Co jedli? Hmmm... Opowiada o tym jeden z ocalałych członków drużyny.
      Męczę "Trzech panów w Niemczech". W porównaniu do pierwszej części, tę uważam za straszny gniot. Zostało kilkadziesiąt stron, więc pewnie skończę.
    • angazetka Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 02.02.16, 11:04
      "Mroczny zakątek" Gillian Flynn.
    • tyda1212 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 02.02.16, 20:26
      Upalne lato Marianny - Zyskowska-Ignaciak
    • maniaczytania Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 02.02.16, 21:31
      "Anię z Zielonego Wzgórza" i "Sekret zegarmistrza" Renaty Kosin
    • dziku.grodowy Gwiezdna straż - Andre Norton 02.02.16, 22:08
      Wracam do niej przynajmniej raz w roku - ale inaczej nie potrafię :)
    • magia Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 04.02.16, 00:32
      Królowa Margot - A. Dumas
    • chiara76 "Trzynasta opowieść". Diane Setterfield. nt 04.02.16, 15:54

• tyda1212 Re: "Trzynasta opowieść". Diane Setterfield. nt 06.02.16, 19:24
        Upalne lato Kaliny - Zyskowskiej Ignaciak
    • monika.libra36 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 06.02.16, 15:58
      "Don Kichot" Cervantes
    • pinkink3 piekna rzecz 07.02.16, 01:54
      Trafilam na piekna rzecz: "Szaman" Noaha Gordona.
      Przez przypadek, bo chwycilam sie za drugi tom z trzytomowej serii [pierwszy: "The Physician", trzeci- "Matters of Choice"] nie znajac pierwszego. Niebawem nadrobie.

Ksiazka interesujaca pod kazdym wzgledem; dzieje dwoch generacji lekarzy w XIX w. Ameryce uprawiajacych swoj zawod w czasach sprzed odkrycia dobrodziejstwa anastezji i zasad higieny. Juz to samo zapewnia niezwykla lekture. A jest znacznie wiecej.

W tle - wojna secesyjna, parcie nowych osadnikow na Zachod kontynentu, rasizm, nietolerancja religijna, zwlaszcza wobec katolikow(!), (przedstawionych przez autora b.pozytywnie), opresja Indian ograbianych nie tylko z wlasnej ziemi ale tez z tozsamosci i przeszlosci, uciekajacy Murzyni przemykajacy sie na Polnoc, nedza bialych, wielka polityka i sprawy codzienne. Watek romansowy raczej bez zbednych sentymentow ale smaczny. Jezyk piekny, jasny, oszczedny.
      Wszystko swietnie udokumentowane, autor, okazuje sie, czerpal wiadomosci z bibliotek panstwowych, uniwesyteckich, z archiwow prywatnych a i z konsultacji z profesjonalistami. Stad wrazenie gleboko realistyczne, co dla mnie ma znaczenie. Bardzo interesuje mnie ten okres w dziejach USA jak i historia medycyny.

Noah Gordon otrzymal za te ksiazke m.in. nagrode im. James Fenimore Cooper przyznana przez Society of American Historians jako najlepszej historycznej powiesci wydanej w latach 1991-1992, co mowi samo za siebie.

Dla tych, ktorych zachecilam do przeczytania ostrzegam, ze ksiazka jest dluga ale czyta sie ja bez wytchnienia i z zalem, ze to juz koniec. Pozostaje mi nadzieja, ze powiesc zostala dobrze przetlumaczona.
      Pierwszy tom, "The Physician" jest jakoby znacznie lepszy, ale az trudno mi w to uwierzyc. Przekonam sie niebawem.

Teraz zabralam sie za "The Japanese Lover" przez skadinad lubiana przeze mnie zmyslowa i 'miesista' Isabel Allende. Ale, jak narazie troche mdlo i nijako.
      Moze potem bedzie lepiej.

I jeszcze dygresja.
      Chcialam sprawdzic, czy N.Gordon zostal wydany w Polsce i trafilam na skandaliczny, moim zdaniem krotki zapis w polskiej wersji Wikipedii: pl.wikipedia.org/wiki/Noah_Gordon

Dla autora notki najwazniejsze stalo sie etniczne pochodzenie N.Gordona i ono bodaj zawazylo na ocenie jego tworczosci.
      Zalosne, doprawdy.

Moze jestem przeczulona ale to, co ostatnio znajduje na polskich stronach g.w. nie brzmi ani dobrze ani przyzwoicie. Mysle, ze autor zenujacej notki swietnie wpisuje sie w ten nurt.

• stella25b Re: piekna rzecz 10.02.16, 19:37
        Mnie takze bardzo podobal sie "Szaman", o wiele bardziej, niz rozreklamowany "Medicus". W tym samym klimacie jest takze "Domina" Barbary Wood, jesli nie czytalas to polecam.

• pinkink3 dalsze plany na luty 11.02.16, 06:49
          Porownam, bo lada chwila sie zabieram do czytania.
          Najpierw musialam (?) skonczyc "Japonskiego Kochanka" The Japanese Lover I.Allende, ale mimo polskich watkow, nie polecam. Przegadany, wydumany i po prostu nudny. Tym razem, moim zdaniem, powiesc sie pani Allende nie udala.

Za polecenie Dominy dziekuje. Autorki nie znam i choc romans to chyba nie jest to, co lubie najbardziej, nie bede sie z gory zarzekac i sprobuje.
          Niestety, wersji elektr. w mojej bibliotece [i okolicznych] brak, - zrobilam sie takim leniwcem, ze nawet mi sie nie chce jechac do biblioteki, tylko zamawiam przez komp ;) - a w wersji papierowej sa tylko 3 tytuly. Ale Dominy nie maja. Dziwne, bo na ogol jest wszystko, o co zapytam. Jeszcze sie porozgladam.
          Mam na to czas, bo jesli z Medicusem mi dobrze pojdzie, rune do trzeciego tomu serii "Matters of Choice".
          Jakie masz o nim zdanie - bo zakladam, ze przeczytalas wszystko - ?

• stella25b Re: dalsze plany na luty 13.02.16, 14:08
            "Domina" nie jest romansem. To powiesc o kobiecie wychowanej w wiktorianskiej Anglii, ktorej fascynycja medycyna staje sie jej powolaniem. Zostanie pierwsza kobieta ktora ukonczy studia medycyny USA i bedzie pracowala jako lekarz.
            Pozostajac jeszcz przy Barbarze Wood, to polece jeszcze inna jej ksiazke
            ,"Green city in the sun". To powiesc o rodzinie angielskich arystokratow, ktorzy jako pionierzy kolonizacji Kenii, probuja odnalezc swoje miejsce na czarnym ladzie, wiazac swoje losy z rodzimymi Kikuju. Dzieje tej rodziny powiazane sa scisle z wydarzeniami politycznymi Kenii i maja na jej rozwoj decydujacy wplyw. Jedna z postaci, Grace, jest lekarzem i staje sie pionierem opieki medycznej w Kenii oraz jest jedna z pierwszych zalozycielek osrodka misyjnego w Afryce.

Jestem ciekawa Twojego zdania na temat Medicusa. Lepszy Szaman czy Medicus?
            • stella25b Re: dalsze plany na luty 13.02.16, 14:16
              Zapomnialam napisac, ze nie czytalam "Matters of Choice" i innych ksiazek Gordona.
            • pinkink3 Re: dalsze plany na luty 13.02.16, 19:33
              Dobre wiesci nt. p.Wood. Dzieki. Zachecilas mnie.
              W sieci przedstawiona jest jaki pisarz romansow historycznych.

Medikusa zaczelam ale jakos mi nie dzwieczy dobrze. Nie wiem, czy w ogole skoncze bo wyglada mi to na niezly knot. A dlugie jak diabli!
              A wiesz, ze zrobili film z tego? Nic dziwnego w zasadzie bo (jak dotad) wpisuje sie w hollywodzki schemat.;)

Czytalam gdzies wywiad z Gordonem. Powiedzial, ze nawet nie byl w Europie przed napisaniem Medicusa, natomiast do Szamana sie starannie przygotowal no i czas powiesci jest w sumie nieodlegly a wiec weryfikowalny. A Medikus to fantazje na temat.
              Troche jestem zla bo sie napalilam.
              • stella25b Re: dalsze plany na luty 14.02.16, 13:03
                Widzialam ten film i jedyne co ma wspolnego z ksiazka, to jest to, ten sam tytul. Historia Roba zostala w filmie splycona, zmieniona i uproszczona do maximum. Ksiazka i film to zupelnie odmienne historie. Dla mnie to ten film jest tragedia, gdyz znajac pierwowzor, nie moglam pogodzic sie z tym, co ogladalam na ekranie. Filmowy Medicus jest kolejnym przykladem na to, jak latwo mozna "spieprzyc" calkiem ciekawa historie.

Medicus Gordona podobal mi sie, ale w porownaniu z Szamanem wypada slabiej.

• pinkink3 przeczytalam "Medicusa" 21.02.16, 20:11
              stella25b napisała:
              > Jestem ciekawa Twojego zdania na temat Medicusa. Lepszy Szaman czy Medicus?

Niestety, rozczarowanie.
              Nie jestem historykiem ale nawet ta odrobina wiedzy jaka posiadam nie pozwala mi lykac bezkrytycznie opowiesci rodem z basni z 1001 nocy.
              Winne bylo oczywiscie moje nastawienie, bo jesli sie zalozy, ze jest to basn wlasnie - czemu nie?
              Komiksowe, plaskie obrazki dosc zgrabnie opowiedziane, chwilami interesujace. Ale niewiele wiecej.
              Przydlugie.

Znalazlam jednak cos,co byc moze nie bylo intencja autora ale za co te ksiazke na swoj sposob cenie.
              Waznym, zeby nie powiedziec najwazniejszym obok zglebiania medycyny watkiem powiesci jest opresyjnosc i skrajna nietolerancje kazdej z trzech religii, z ktorymi bohater powiesci ma scisly kontakt, a wiec chrzescijanstwem, judaizmem i islamem. .
              Kazda z nich jest grozna i wsteczna.

Poniewaz ksiazka cieszy sie dzika popularnoscia moze dac choc niektorym do myslenia fakt, jak w istocie malorozniace sie m. soba sa to religie a rownoczesnie silnie przekonane o swojej wyjatkowosci w odkrywaniu jedynej 'slusznej'prawdy i jedynego 'slusznego' boga, w imie ktorych nie wahaja sie zabijac i torturowac.

Co do filmu, moge go, jak sie okazuje, zobaczyc chocby teraz bo dzieki Netflix mam do niego dostep online przez tzw. stream, ale raczej dam sobie spokoj. Ile mozna?.....;)

• stella25b Re: przeczytalam "Medicusa" 26.02.16, 08:35
                Ale pojechalas po biednym Gordonie...
                Ja akurat nie oceniam Medicusa ez tak zle, bo dla mnie nie jest to powiesc historyczna sensu stricto, tylko raczej mieszanka czegos w stylu historycznej fantasy. Zaliczylabym ja do powiesci kregu"Gry o tron". Zbyt duzo w niej niescislosci i bledow merytorycznych, ale historia opowiedziana jest ciekawie. Mnie ujal ten styl opowiesci, taki troche z perspektywy zaciekawionego dziecka, taki nieco naiwny.
                Poza tym doceniam Gordona za neutralne przedstawienie wszystkich 3 religii i brak obrony ktorejkolwiek z nich.
    • maniaczytania Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 07.02.16, 13:21
      dalej Anię, ale dziś "Podróżuj, gotuj, bądź zdrowa" Sofii Brandon
      • monika.libra36 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 09.02.16, 15:53
        Droga manioczytania ... Co bardziej Ci się podoba ??? Tekst literacki czy film "Ania z Zielonego Wzgórza"???
        • maniaczytania Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 09.02.16, 20:32
          zdecydowanie książka! Pierwsza część filmu jeszcze mi się podobała, ale w kolejnych już było za dużo przeróbek mojej ukochanej serii :) Ale podobno kręcą nową wersję :)
    • tyda1212 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 07.02.16, 22:45
      Upalne lato GABRIELI Zyskowska-Ignaciak
    • Gość: Michał231 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 IP: *.ists.pl 08.02.16, 13:43
      Chyba nie będę oryginalny bo czytam Trylogie Zygmunta Miłoszewskiego a kupiłem w super cenie na lovebooks.pl/9788328014404/Uwiklanie--Ziarno-prawdy--Gniew.html Jak zdążę przeczytać w lutym to biorę się za Millennium Stiega Larssona :)
    • tyda1212 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 09.02.16, 19:20
      Paryż - Rutherfurd. Prawie 1000 stron czytania przede mną:) skończyłam właśnie trylogię Upalne lato Marianny, Kaliny, Gabrieli i jestem zachwycona. Domyśliłem się paru wątków z wyprzedzeniem, ale to nie zmienia faktu,ze pani Kasia dołącza do grona moich ulubionych polskich pisarek młodego pokolenia.Wszystkie jej dotyczczas przeczytane ksiazki ( Upalne lato, Baczyńscy, Koty) bardzo mi się podobały, no może oprócz Wiecznej wiosny, ktora mnie rozczarowała ...
    • vichta Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 10.02.16, 13:33
      "W zasadzie tak" Jacka Fedorowicza. Stare i zabawne ;)
    • maniaczytania Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 11.02.16, 17:39
      "Rozstańmy się na rok" Taylor Jenkins Reid - jestem już w połowie i bardzo mi się podoba. Małżeństwo z problemami postanawia zrobić sobie przerwę. Nie jest ckliwie, jest bardzo "życiowo" i normalnie. Ku mojemu zaskoczeniu, bo autorki nie znam, spodziewałam się jakiegoś romansidła.
    • nutilka Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 11.02.16, 22:41
      "Atlas zbuntowany" Rand Ayn
    • Gość: Celikia Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 IP: *.dynamic.gprs.plus.pl 12.02.16, 00:27
      <3 <3 <3 Wiek cudów - o zbliżającym się końcu świata, a raczej o następującym "spowolnieniu" czasu :) Naprawdę trudno się oderwać.
      • kardiolog Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 12.02.16, 09:53
        Też muszę przeczytać. Bardzo mnie zaciekawiła historia:-)
    • monika.libra36 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 12.02.16, 10:50
      "Feng Shui i zdrowie" Dr Jes T.Y. Lim
    • aureamediocritas Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 12.02.16, 16:52
      Ja czytam taką książkę "Widnokrąg" autor się nazywa Myśliwski Wiesław
    • karolinka903 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 15.02.16, 13:07
      ja czytam "Pięćdziesiątkę" Ingi Iwasiów. Gorąco polecam!
    • handzia.kaziukowa Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 15.02.16, 14:35
      Skończyłam "Wampira z Zagłębia" o procesie Marchwickiego w latach 70,
      zaczęłam "Piaskową Górę" J. Bator.
      • tyda1212 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 15.02.16, 15:12
        Piaskowa Góra to super książka, a jej druga część - Chmurdalia - podobała mi się jeszcze bardziej. Za to juz "Ciemno , prawie noc " potwornie mnie rozczarowało i zastanawiam się, czy siegnąć po pozostałe powieści Bator.
        • handzia.kaziukowa Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 15.02.16, 17:05
          Od "Ciemno, prawie noc" zaczęłam, uważam, że była świetna,
          rozczarowała za to "Wyspa łza", ale jak widać próbuję dalej z J.Bator ;)
          • tyda1212 Re: Co teraz czytacie ? Luty 2016 15.02.16, 17:56
            Widać, że każdemu podoba się co innego ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka