anatras Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 30.09.04, 12:39 Pomysł świetny. Przeczytałem kilka książek z tej serii m.in. "Pożegnanie z Afryką", "Imię róży", "W stronę Swanna" ("Blaszany bębęnek" i "Mistrza i Małgorzatę" czytałem kilkanaście lat wcześniej). Dla mnie rewelacjąmi są "Kocia kołyska i "Zniewolony umysł". Szczególnie ta ostatnia pozycja jest genialną (nie waham się użyć tego słowa) analizą "Metody" (pamiętam ten okres, gdyż w tej chwili jestem człowiekiem niecio starszym). Odpowiedz Link Zgłoś
widz75 Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 30.09.04, 23:56 Gościu chyba jesteś troszkę przeintelektualizowny.Czy to ,że przeczytałeś kilka książek wiecej niż ktoś inny dja Ci od razu prawo do oceny. Nie pomyślałeś żę: a ) ktoś lubi kolekcjonerstwo b) ktoś może nie mieć wyrobionego gustu bo nie miał w życiu warunków na jego wyrobienie i taka akcja jak Wyborczej daje mu szanse c) ktoś po prostu lubi ładnie wyglądające rzeczy i książki z wyborczej mogą stanowić dla niego tak samo fajną dekorację jak np. wazon(i co w tym złego) Czemu przyjołeś założenie że ludzie kktórzy kupują kolekcje wyborczej to prymitywne snoby które na podstawie tej kolekcji od razu będą dobudowywać sobie jakąś platformę intelektualną. Widzę też ,że lubisz klasyfikować ludzi w łatwy sposób ,a przecież przed uproszczeniami literatura ostrzega. Chyba że czytasz książki tylko dla zaspokojenia swojej pychy i dla poczucie wyższości które Ci one dają. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wokulska Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.crowley.pl 03.10.04, 23:59 A ja kupuje bo tytuly sa ciekawe i 15 zl za ksiazke w twardej oprawie to naprawde niewiele. Poza tym fajnie wygladaja ulozone w slupek na podlodze ;-P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 14:16 A na moim regale komponuje się z utworami zebranymi księdza Jana Twardowskiego. Okładki są niemal takiego samego koloru :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralalala Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: 83.151.45.* 04.10.04, 19:50 Przecież od początku było wiadomo, że kolekcja będzie odzwierciedleniem preferencji ludzi z nią związanych. Jeżeli ktoś chce, to kupuje w danym tygodniu daną książkę albo nie i koniec. A poza tym kup dzisiaj dobrą książkę przyzwoicie wydaną za 15 zł. Moim zdaniem chwała Gazecie za to, ze w pewien sposób popularyzuje literaturę. Inna sprawa, że oprócz XX wieku były jeszcze poprzednie i nie obraziłabym się, gdyby w kiosku pojawił sie np. "Kubuś Fatalista..." albo "Gargantua..." czy "Boska komedia", nie mówiąc już o Dostojewskim albo Gogolu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 04.10.04, 20:21 Ta kolekscja to są rzeczy, ktore każdy nawey umiarkowanie inteligenty albo tylko inteligentny zna i ma w domu odziedziczone po przodkach. Kupują albo nie zorientowani , albo nuworysze. Nie kupuję, mam po przodkach i , podkreślam,przeczytałam, i to dawno. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wierzynek Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.tnt11.ber2.deu.da.uu.net 04.10.04, 20:38 podkreslam ze jestes intelektuatista! od dawna, wlasciwie po przodkach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 21:38 Widać nie jestem nawet inteligentna. Cóż ... Wśród 1000 książek na półkach, w piwnicy, na strychu i wszędzie gdzie się da nie mam wielu spośród książek prezentowanych w Kolekcji. A po przodkach odziedziczyłam, owszem, ale na pewno nie literaturę XX wieku, bo - na szczęście - moi przodkowie z tych czasów żyją i mają się bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 05.10.04, 09:08 I tak trzymać, mara ! Niestety, większość odpowiadających po przodkach odziedziczyła tylko brak otwartego myślenia. Frak dobrze leży dopiero w trzecim pokoleniu (niestety, dla nich). Pozdrawiam Cię ! Odpowiedz Link Zgłoś
mctiggle Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 05.10.04, 15:37 mag1974 napisał: > I tak trzymać, mara ! Niestety, większość odpowiadających po przodkach > odziedziczyła tylko brak otwartego myślenia. Przodkowie nie czynią cię inteligentną. Pamiętaj, że wszyscy pochodzimy od małp. Inteligencja wymaga kwestionowania wszystkiego,ale kwestionowanie wszystkiego nie wymaga inteligencji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: 81.219.125.* 05.10.04, 21:45 mag1974 napisał: > I tak trzymać, mara ! Niestety, większość odpowiadających po przodkach > odziedziczyła tylko brak otwartego myślenia". Wielce oczytany mag-u, oświeć mnie i napisz jak sie dziedziczy brak czegoś. Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 06.10.04, 13:26 Jak się dziedziczy wąskie horyzonty (= brak otwartego myślenia) ? Zapytaj Leppera Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 06.10.04, 14:05 > I tak trzymać, mara ! Niestety, większość odpowiadających po przodkach > odziedziczyła tylko brak otwartego myślenia". Większość odziedziczyła wąskie horyzonty, inni odziedziczyli głupotę. Jesteś tego żywym przykładem. Odpowiedz Link Zgłoś
mctiggle Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 06.10.04, 14:27 mag1974 napisał: > Jak się dziedziczy wąskie horyzonty (= brak otwartego myślenia) ? Zapytaj > Leppera rzeczywiście, błyskotliwe. i świadczące o otwartym myśleniu. wszystkie Twoje wypowiedzi sugerują mi wyraźnie, że zatrzegasz prawo do kontaktu z dobrą literaturą dla ściśle określonej grupy osób. Takich, którzy mogą się wykazać inteligenckim pochodzeniem do 15 pokoleń wstecz, nie kupują używanych książek na wyprzedażach, ani tanich serii wydawniczych, gdyż stać je (lub lepiej; przodków) na drogie wydania, każde w innej szacie graficznej (niewąpliwa zaleta!). Jeśli ktos przypadkiem przeczyta tanią książkę, którą kupił za 15 zet, to i tak nie będzie dla Ciebie wystarczająco godnym partnerem do polemiki. Przecież taka osoba nie może mieć pojęcia o czym jest dana książka, nieprawdaż? Taka osoba na pewno nie czyta tanich książek dla przyjemności czytania, a tylko wyłącznie po to, by móc pozować na intelektualistę, do czego przecież prawa nie ma, czy tak? Najwłaściwszym posunięciem byłoby więc zaprzestanie wydawania tanich książek , gdyż - nie daj Boże - ludzie zaczną je czytać, a co wtedy z jedynymi tak otwarcie myślącymi osobami jak Ty? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosia Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: 81.219.125.* 06.10.04, 23:31 -------------------------------------------------------------------------------- mag1974 napisał: > Jak się dziedziczy wąskie horyzonty (= brak otwartego myślenia) ? Zapytaj > Leppera".Nie pytałam jak się COŚ dziedziczy, tylko jak dziedziczy się BRAK CZEGOŚ, bo takie sformułowanie zawarte jest w Twoim poście, cytuję:"I tak trzymać, mara ! Niestety, większość odpowiadających po przodkach odziedziczyła tylko brak otwartego myślenia". Nie bardzo rozumiem dlaczego mam zapytać Leppera, czy to on napisał tego posta? Jeśli nie, to czy on Twoim zdaniem (skoro go polecasz) jest specjalistą w tej dziedzinie? Naprawdę miałam wrażenie, że to wymiana zdań między Gosią a Magiem, a tu nagle z Twojego posta wyskakuje Lepper jak królik z kapelusza, no no. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: 217.167.123.* 06.10.04, 10:59 rozumiem, ze skoro po przodkach to znaczy, ze zamieszkuje przy mamusi . Nie kazdy moze zabrac literature rodzinie aby odbierac im radosc czytania. A poza tym po przodkach to sie ma literature na półce a nie do czytania. A inteligencja z mozliwosciami posiadania nie ma nic wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sw Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.katowice.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 19:34 Upewnij się, czy nie odziedziczyłaś po przodkach głupoty, bo wszystko na to wskazuje. Jak rozumiem twoja prababcia odziedziczyła po swoim pradziadku kolekcję literatury obejmującą m. in. XX wiek. Rzeczony pradziadek również odziedziczył tę kolekcję po odległym krewnym ze średniowiecza. Tamten z kolei po kimś z antyku. Tak czy siak twoja wspaniała, inteligencka rodzina została stworzona od razu ze wszystkimi książkami, jakie na tej ziemi wydano i jakie będą wydane do końca świata. Wszak ty książek nie kupujesz, tylko dziedziczysz. Kupowanie świadczy o głupocie. Każdy członek twoja wspaniałej rodziny na pewno w chwili stworzenia świata miał już dziedziczne wyższe wykształcenie i śmiał się z tych szarych idiotów, którzy musieli poczekać kilkadziesiąt wieków, aż na tej planecie zostanie założony pierwszy uniwersytet. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 08.10.04, 20:42 SW, to było obłędne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yusta Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.10.04, 20:43 uuuuuuuuuu,koleżko,a Ty bardzo ciekawe masz poglądy na temat bohaterów Lalki! Prus chyba sie w Grobie przewraca jak słyszy o Wokulskim "parafianinie"... Co Ty robiłeś na polskim?Chyba nic nie zrozumiałeś z tego, co napisano o Wokulskim w Lalce.. A co kupowania kolekcji..mnie bardzo cieszy, że ktoś sprzedaje książki w tak niskich cenach, bo inaczej nie byłoby mnie na nie stać. I tyle. A dodyskusji z kimś tak nietolerancyjnym jak Ty i tak bym nie przystąpiła,lubię ludzi o szerszych horyzontach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 04.10.04, 21:40 Ne zapominaj, ze to jest WIELKI ZNAWCA LITERATURY. Owszem, spało sie na lekcjach. I Bogu niech będą dzieki, że ten znawca nie chce z takimi ułomami jak my gadać o literaturze, bo faktycznie byśmy nie miały o czym z kimś tak znającym literaturę gadać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jamto Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.itpp.pl 05.10.04, 16:55 hmmm, ale co mnie obchodzi dlaczego inni to kupuja, ja sie ciesze ze moge co okolo 2 tydzien kupic dobrą, tanią książkę, której jeszcze nie mam. Np. blaszanego bębenka czytalem dawno i chcialem sobie kupic bo mnie oczarowal ale nie bylo wydania ktore kosztowaloby mniej niz 50 pln. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: annikki Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.10.04, 21:08 pozostaje mi tylko zazdroscic ci , ze mozesz sobie pozwolic na zakup 90% kolekcji z "róznych wydawnictw" mnie niestety nie stac na ksiazki po 50 zlotych i dzieki kolekcji gazety nie musze juz mowic znajomym na jaka ksiazke maja sie tym razem zrzucac na moje urodziny dzieki i prosze o wiecej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: katka Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: 217.167.123.* 06.10.04, 10:49 Chyba to jest przesada. Czy ktoś kto lubi dobra literaturę zauważył, że wielu z tych książek nie można po porostu było nigdzie kupić? "Pożegnanie z Afryką" udało mi się kupić po wielu miesiącach poszukiwań i do tego w wydaniu broszurowym, które rozleci się prawdopodobnie po 3 przeczytaniu. Lubię wracać do książek, a zwłaszcza do dobrych książek. I dlatego cieszę się z pomysłu GW. Tym bardziej, że książki te są bardzo dobrze wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rafcies Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.10.04, 13:11 Co to jest "parafiaństwo Wokulskich"? W czym ma dorównać Łęckim? Biorąc pod uwagę intelektualne ralacje "tych bohaterów", to chyba nieco chybione porównanie. Oczywiscie, posiadanie ksiązek jeszcze nikogo nie czyni partnerem do rozmów o literaturze. Ale co złego jest w ich kupowaniu? Gromadzeniu w sumie dobrej i cenionej literatury. Oczywiście ten kto czyta wiele z tytułów z KGW juz poznał, ba nawet posiada. Czy do literatury trzeba dorastać? Owszem, ale jak do niej dorosnąc nie mając ksiązki w ręku? I jeszcze jedno. Nie na półki patrzmy tylko na człowieka to on daje świadectwo o sobie samym. R. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.makor.pl / *.owner.pl 08.10.04, 10:23 Ja kupuję te książki, mimo, że sporo z nich już mam, a z tych, które obecnie zostały wydane w kolekcji GW (19) nie przeczytałam wcześniej tylko jednej. Te książki, które mam tym sposobem podwójnie zaniosłam do bibioteki. Pani bibliotekarka była zaskoczona, że oddaję np. Imię Róży w grubej oprawie, bo podobno takich książek nikt bibliotece nie daruje. Ja dałam, bo trzymanie dwóch identycznych tytułów uważam za bezsens. Wiesz dlaczego kupuję książki z kolekcji? Mam na półce przekrój literatury jednego wydawnictwa, więc i jednego formatu i łatwiej jest mi umieścić taki zbiór, niż książki o różnej wielkości. Potrafię po latach dokupić książkę po wznowieniu tylko po to, żeby mieć serię jednego wydawnictwa. W takim przypadku "starą" książkę oddaję do biblioteki, żeby ktoś, kogo nie stać na zakup książki mógł ją wypożyczyć, tak jak ja kiedyś. Piszesz, że dla Ciebie ktoś, kto będzie miał całą kolekcję "będzie ostatnią osobą do jakiejkolwiek dyskusji o literaturze i o smaku w ogóle". Ciekawa jestem czy byłabyś dla mnie równorzędnym partnerem w rozmowie o literaturze... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: avalon od snobki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.10.04, 13:27 Kupuję kolekcję wyborczej( do tej pory uważałam, że to świetne źródło zaopatrzenia) - po przeczytaniu postów na tym forum dowiedziałam się, że to zbrodnia. Jednego tylko nie mogę zrozumieć, skoro ludzi inteligentnych cechuje jak wynika z tego forum oczytanie [( co ważne, nie mogą być to książki z serii- a w ogóle najlepiej aby były to stare rozpadające się egzemplarze)-(ciekawe czy właściciele tych książek slyszeli o tym, że mogą one być cudowną przechowalnią dla wszelkich grzybów i wirusów)], a co za tym idzie takt i wszelkie inne zalety człowieka myslącego - skąd się bierze ta napaść i agresja na kupujących kolekcję? Pachnie mi to zasadą Kalego. Czy nie prościej pminąć? Skoro ktos chce niech kupuje, ja nie chcę niekupuję. Aha, i przepraszam za to rozbudowane wątkowo Prosut-owskie zdanie, jakoś tak wyszło;-). I jeszcze jedno: mam w domu może nie wiele ale więcej niż inne znane mi osoby książek. Natomiast wiem jedno, nigdy nie powiem, że mam ich juz tyle, że nie chcę więcej. Z pozdrowieniami dla przeciwników i zwolenników:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:02 Dla mnie ksiązka za 15 zł to nielada okazja. Policzyłam- mam 13 ksiązek z Kolekcji. I wiem, że kupię część nastepnych. Nie wszystkie. Zwykle gdy nie jestem zdecydowana kupuje we wtorek wyborcza bez książki, czytam co piszą o niej, czytam na Forum co sądzą inni i kupuje lub nie. W 4 tygodnie w miesiącu- 60 zł- aż 4 książki. Ja przed każdym wydawcą, który wyda ksiązke w takiej cenie i w znośnej jakości chyle czoła. Oby więcej takich przedsięwzięć. ceny książek w ksiegarni są dla mnie straszne. Kupuję sporo ksiązek, ale zawsze z czegoś przez to rezygnuję. Ciucha, kosmetyku itp. takie życie. nauczycielska wypłata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basia Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.10.04, 22:53 Ja też uważam, że KOLEKCJA to świetny pomysł, dizeła literatury światowej za 15,00 zł.! Swietna okazja, żeby skompletowac czy wymienić ksiązki z domowej biblioteki. Wszystkie dotycchczasowe pozycje już mam, więc nie kupuję, ale gorąco popieram. Nie widze nic złego w tym, że poza treścią zwracamy uwagę równiez na formę. To też kultura. Odpowiedz Link Zgłoś
efekt6 Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 09.10.04, 15:15 z całej kolekcji kupiłem tylko jedną książkę "Na zachodzie bez zmian" E.M. Remarque'a. Coś niesamowitego. Niech sobie ludzie książki kolekcjonują (może kiedyś, przypadkiem sięgną po którąś z nich)... chociaż rację ma w tym wypadku mag1974 - kolekcje na lśniących półeczkach w błyszczących okładkach wyglądają żałośnie. Domy gdzie się czyta książki śmierdzą antykwariatem a nie 'Pronto'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 09.10.04, 18:59 Nie zgadzam się. Moje książki - czytane, wertowane, "prezentujace sie" na w miarę nowym regale wcale nie pachną antykwariatem, bo mimo wszystko są młodsze. Moim zdaniem w domu, w którym się czyta wcale nie musi pachnieć antykwariatem. Tym pachną książki moich dzaidków wydane częstokroć jeszcze przed pierwszą wojną światową. A moje? Moje są normalne, ładne i czytane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.makor.pl / *.owner.pl 11.10.04, 08:45 U mnie antykwariatem nie pachnie, mimo, że mam sporo książek wydanych przed wojną. Dbam o swoje książki i na tym polega sekret. Starym tomiskom porobiłam okładki, żeby zapobiegać ich niszczeniu. Z wierzchu te książki wyglądają bardzo przyzwoicie i ktoś mógłby mi zarzucić, że nie były nigdy otwierane, ale po wyjęciu egzemplarza z półki i otworzeniu go ukazują się często powkładane karteczki z wypisanymi cytatami, uwagami, itp. - Dziadków, Mamy i moje. Te książki żyją i mają się dobrze mimo upływu czasu. Dostałam ostatnio od znajomego książkę odkupioną od dzieciaków, które ją niszczyły przy śmietniku. Znalazłam introligatornię i poprosiłam o naprawienie wyrządzonych szkód. To kolejna taka książka, z której się cieszę. To pewnie wg mag też świadczy o braku gustu ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mag1974 Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 11.10.04, 13:39 A dlaczego tak sądzisz ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.makor.pl / *.owner.pl 11.10.04, 13:51 Po pierwsze postawiłam na końcu zdania ";)" - czyt. czytać z przymrużeniem oka, a po drugie skoro uważasz, że ktoś, kto kupuje całą serię GW nie ma gustu, to równie dobrze możesz twierdzić, że "ratowanie" starej zniszczonej książki również o brak gustu zahacza. Nie wiem jak jest w Twoim przypadku - stąd ";)", za to wiem, że gros ludzi uważa, że można wywalać książki na(do) śmietnik(a)i nie rozumie kompletnie, że ktoś takie wyrzucone książki zabiera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 14:06 Ja rozumiem. Nie rozumiem natomiast ludz, którzy te ksiażki wyrzucają:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ti Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 19:58 Albo jestes tak glupia albo tak pusta jak I. Łęcka osobą, albo to jakaś prowokacja z Twojej strony!Ja sie ciesze,że jest ta kolekcja,bo mogę w końcu kupić sobie książki, na które mnie nie było stać wcześniej!Tylko jakieś wymięte egz. z biblioteki! O tym pewnie nie pomyślałaś pisząc te bzdury?!Strasznie przykre to co tu wypisujesz i bardzo krzywdzące! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: system MIAŁO być 20! JEST WIĘCEJ, ile w końcu będzie?? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.10.04, 20:03 W końcu ile będzie tych tytułów i do kiedy będą się ukazywać? Bo coś Wybiórcza pomieszała, dawając inne tytuły niż to miała w planach. Iwaszkiewicz miał być już kiedyś, a pojawi się z numerkiem 21, a co potem??? Ktoś wie?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: MIAŁO być 20! JEST WIĘCEJ, ile w końcu będzie IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 21:57 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: MIAŁO być 20! JEST WIĘCEJ, ile w końcu będzie IP: *.lesko.sdi.tpnet.pl 11.10.04, 22:01 Będzie 40 tytułów. Co do Iwaszkiewicza - nie uzyskali wcześniej pozwolenia od właściciela praw autorskich czy cosik takiego. Ksiażki ukazywać się będą tak jak do tej pory - we wtorki. A co do tytułów: są gdzieś na stronie GW. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: g. :) IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.10.04, 22:34 A ja kupowałem te książki których nie przeczytałem albo których nie miałem, a do których - z różnych względów - chciałbym zajrzec kiedy miałbym ochotę. Kiedy kupiłem 1984 i ponownie przeczytałem - ( po 15 latach :)))), odstawiłem na półkę obok wcześniejszych książek z kolekcji, stwierdziłem że takiej promocji na literaturze długo nie będzię i że okazyjnie muszę nabyć pozostałe mega hity, mimo że niektóre posiadam. Zamówienie złożyłem przez internet a przesyłka została dostarczona dzisiaj rano. Wieczorem wróciłem z roboty, ułożyłem książki w pokaźny stosik - w kolejnosci od 1 do 20 - i wyjąłem z niego "Zniewolony umysł" Miłosza. Teraz czytam, pale fajki - patrzę od czasu do czasu na pozostałe ksiązki - i co tu duzo mówić - jestem bardzo zadowolony. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica post SW- jest PIĘKNY IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 15:10 Niestety moi dziadkowie byli rolnikami. Kolekcji literatury nie posiadali więc jej nie odziedziczyłam. Pewnie to skandal, że ja- potomek chłopów małorolnych- uzurpuję sobie prawo do posiadania, kupowania i czytania książek? To jest, rozumiem, przywilej inteligencji? Więc ja również powinnam orać pole, jak mój dzidek, a nie myśleć o arystokratycznych rozrywkach typu czytelnictwo? Rozumiem, że to jest źle jeśli ktoś ma większe potrzeby kulturalne od swoich rodziców czy dziadków? Czy ja mam się czuć gorsza, bo mój przodek uprawiał ziemię? I dopiero moje wnuki będą mogły być dumne, że skończyłam studia i posiadam książki, które, być może, odziedziczą? Odpowiedz Link Zgłoś
scoutek kolekcja 19.10.04, 15:50 za tydzien bedzie w Kolekcji "Absalomie, Absalomie" Williama Faulknera.... to jedna z piekniejszych ksiazek, rzadko wznawiana.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MarketGarden Re: kolekcja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.04, 19:31 Na razie kupiłem tylko "Imię Rózy" ,"Kocią Kołyske","Kroniki Marsjańskie" i "Gre w klasy" jutro kupie opowiadania Iwaszkiewicz potem Absalomie.. I na razie chyba to wszystko... Odpowiedz Link Zgłoś
anatras Re: kolekcja 20.10.04, 11:52 Kilkanaście lat temu zacząłem czytać "Absalomie, Absalomie", ale jej nie skończyłem. Wydaje mi się, że ta książka wraz z "W stronę Swanna" jest najtrudniejsza do czytania z wydanyzch z kolekcji. Czy też tak sądzicie? Odpowiedz Link Zgłoś
misiania Re: Kolekcja Wyborczej - co sądzicie ? 19.10.04, 16:10 hyhy, przeczytałam posta inicjującego wątek i poczułam, że mi się wyprostowała przestrzeń międzyuszna. z zadziwienia tak zrobiła chyba. Odpowiedz Link Zgłoś