Gość: pszczol IP: *.torun.mm.pl 08.10.04, 20:00 uwazam to za gre polityczna jak w przypadku naszego walesy.niepodoba mi sie fakt ze beda sadzone lasy zamiast nakarmic dzieci kture w tym kraju gloduja,ale to kasa tej pani a nie moja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: neo Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.utaonline.at 09.10.04, 08:38 jeszcze nt. reakcji co prawda nie Haidera osobiscie ale rzeczniczki FPÖ , czyli jego partii , wslawionej m.in. atakiem histerii w parlamencie , gdy na poczatku lat 90ych znoszono wizy dla Polakow - cytat skrocony "nagrody Nobla nie dostalo wielu znaczacych pisarzy m.in Franz Kafka" (KAFKA jako ulubieniej faszyzujacego drobnomieszczastwa - moze w Polsce LPR uczci Witkacego i Gombrowicza? ; "za to czesto watpliwi literaci jak np. Henryk Sienkiewicz czy Winston Churchill. to dla wszystkich , ktorzy stanowisko Elfriede Jelinek albo Thomasa Bernharda wobec Austrii postrzegaja tylko jako lewacka histerie - moze ktos w koncu zajalby sie polityczno-obyczajowym kurwidolkiem postPRLu ? - sukces gwarantowany Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Alek Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 08:49 „Jest to być może zaskoczenie dla »małostkowej, złośliwej Austrii «, ale nie dla wielkiego świata literatury”. Może tyle wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aw Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 09.10.04, 12:04 Lasy to chyba sadziła laureatka pokojowego Nobla a nie pani Jelinek? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jelonek Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.1.14.vie.surfer.at 09.10.04, 15:14 no tak, nastepne pole do popisu...przyznam sie bez "bicia", ze po przeczytaniu jej ksiazki ("Pianistka") i 3 sztuk, jedno co moge powiedziec, to "tak bardzo probowalam, a nie zrozumialam"...chce dodac jako wyjasienie, ze jestem swiadkiem rozwoju lit. austriackiej, poniewaz studiuje germanistyke na uniwersytecie wiedenskim i to (tak mi sie przynajmniej wydaje) "upowaznia" mnie do napisania w tym forum kilka slow: po pierwsze co chce tu powiedziec, jest fakt, ze jelinek to ambitna literatura, niesamowicie skomplikowana, przesycona polityka, awangarda seksu, rozbrajajaca bezposrednosia! literatura ta jest niesamowicie ciezka i do czytania i rownoczesnie do interpretacji!!! prof., ktory wypowiadal sie w zwiazku z noblem dla jelinek w czwartek w nocy, jest prof. u ktorego pisze prace mag. i do ktorego chodzilam na seminarium: "dramat austr".; nalezy do najwybitniejszych krytykow lit. i germanistow, jakich kiedykolwiek austria miala, twierdzil tak: "jelinek pisze niesamowita literature, wielka literature,... ale problemy ze zrozumieniem jej literatury to nic nowego, nawet dla mnie; mozliwe, ze jelinek jest po prostu dla nas za madra!". interesujaca teza, wydaje mi sie, ze kazdy znajdzie cos dla siebie w jej ksiazkach, a ze nie wszystko zrozumiemy??? z tym mozna zyc!!! Odpowiedz Link Zgłoś
xanaxy Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek 10.10.04, 00:00 Czytalam ja latem b.r. Nie studiuje.To mam za soba.Psychologia U.W.B.prawdziwa ksiazka.Swietnie napisana.Dla tych, ktorzy "slysza".Wiekszosc nie slyszy - stad twrapie wszelakie. Pozdrawiam.Mowilam ludziom o Niej.Ciesze sie, ze Szwecja tez ja odkryla. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Austriacy TO FASZY Austriacy TO FASZYŚCI !!!!!!!!!! IP: 62.233.169.* 10.10.04, 12:14 Austriacy TO FASZYŚCI !!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś