Dodaj do ulubionych

Austriacy o Noblu dla Jelinek

IP: *.torun.mm.pl 08.10.04, 20:00
uwazam to za gre polityczna jak w przypadku naszego walesy.niepodoba mi sie
fakt ze beda sadzone lasy zamiast nakarmic dzieci kture w tym kraju
gloduja,ale to kasa tej pani a nie moja.
Obserwuj wątek
    • Gość: neo Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.utaonline.at 09.10.04, 08:38
      jeszcze nt. reakcji co prawda nie Haidera osobiscie ale rzeczniczki FPÖ , czyli
      jego partii , wslawionej m.in. atakiem histerii w parlamencie , gdy na poczatku
      lat 90ych znoszono wizy dla Polakow - cytat skrocony "nagrody Nobla nie dostalo
      wielu znaczacych pisarzy m.in Franz Kafka" (KAFKA jako ulubieniej faszyzujacego
      drobnomieszczastwa - moze w Polsce LPR uczci Witkacego i Gombrowicza? ; "za to
      czesto watpliwi literaci jak np. Henryk Sienkiewicz czy Winston Churchill.
      to dla wszystkich , ktorzy stanowisko Elfriede Jelinek albo Thomasa Bernharda
      wobec Austrii postrzegaja tylko jako lewacka histerie - moze ktos w koncu
      zajalby sie polityczno-obyczajowym kurwidolkiem postPRLu ? - sukces gwarantowany
    • Gość: Alek Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.10.04, 08:49
      „Jest to być może zaskoczenie dla »małostkowej, złośliwej Austrii «, ale nie
      dla wielkiego świata literatury”.

Może tyle wystarczy?
    • Gość: aw Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.retsat1.com.pl / *.retsat1.com.pl 09.10.04, 12:04
      Lasy to chyba sadziła laureatka pokojowego Nobla a nie pani Jelinek?
      • Gość: jelonek Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek IP: *.1.14.vie.surfer.at 09.10.04, 15:14
        no tak, nastepne pole do popisu...przyznam sie bez "bicia", ze po przeczytaniu
        jej ksiazki ("Pianistka") i 3 sztuk, jedno co moge powiedziec, to "tak bardzo
        probowalam, a nie zrozumialam"...chce dodac jako wyjasienie, ze jestem
        swiadkiem rozwoju lit. austriackiej, poniewaz studiuje germanistyke na
        uniwersytecie wiedenskim i to (tak mi sie przynajmniej wydaje) "upowaznia" mnie
        do napisania w tym forum kilka slow: po pierwsze co chce tu powiedziec, jest
        fakt, ze jelinek to ambitna literatura, niesamowicie skomplikowana, przesycona
        polityka, awangarda seksu, rozbrajajaca bezposrednosia!
        literatura ta jest niesamowicie ciezka i do czytania i rownoczesnie do
        interpretacji!!! prof., ktory wypowiadal sie w zwiazku z noblem dla jelinek w
        czwartek w nocy, jest prof. u ktorego pisze prace mag. i do ktorego chodzilam
        na seminarium: "dramat austr".; nalezy do najwybitniejszych krytykow lit. i
        germanistow, jakich kiedykolwiek austria miala, twierdzil tak: "jelinek pisze
        niesamowita literature, wielka literature,... ale problemy ze zrozumieniem jej
        literatury to nic nowego, nawet dla mnie; mozliwe, ze jelinek jest po prostu
        dla nas za madra!".
        interesujaca teza, wydaje mi sie, ze kazdy znajdzie cos dla siebie w jej
        ksiazkach, a ze nie wszystko zrozumiemy??? z tym mozna zyc!!!
        • xanaxy Re: Austriacy o Noblu dla Jelinek 10.10.04, 00:00
          Czytalam ja latem b.r. Nie studiuje.To mam za soba.Psychologia U.W.B.prawdziwa
          ksiazka.Swietnie napisana.Dla tych, ktorzy "slysza".Wiekszosc nie slyszy - stad
          twrapie wszelakie. Pozdrawiam.Mowilam ludziom o Niej.Ciesze sie, ze Szwecja tez
          ja odkryla.
    • Gość: Austriacy TO FASZY Austriacy TO FASZYŚCI !!!!!!!!!! IP: 62.233.169.* 10.10.04, 12:14
      Austriacy TO FASZYŚCI !!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka