Gość: iwi IP: *.pool.mediaWays.net 27.10.04, 20:16 Nie znam tej autorki,wiec najwyzszy czas poznac. doradzcie prosze od czego zaczac? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasik Re: Iris Murdoch IP: 129.109.84.* 27.10.04, 23:19 Sen Brunona - bardzo ladna, madra ksiazka, chociaz chwilami troche przygnebiajaca. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BlueBerry Re: Iris Murdoch IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.10.04, 09:12 moja ulubiona ksiazka tej pisarki to Zielony Rycerz polecam rowniez Jednorozca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koralina Re: Iris Murdoch IP: *.ssmb.com 28.10.04, 09:26 Czytałam "W sieci" i "Jednorożca". Polecam "Jednorożca", to powieść gotycka, nie wiem jak ty, ale ja lubię mroczne klimaty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Iris Murdoch IP: *.pool.mediaWays.net 28.10.04, 10:49 DZIEKUJE!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szczekuszka Re: Iris Murdoch 28.10.04, 10:55 W bibliotece wypozyczylam ksiazke "Przypadkowy człowiek". Destrukcyjna. Opowiada o ludziach z angielskiej klasy sredniej, po prostu ich zycie, ktore roi sie od dziwnych akcji. Ciekawe forma w sumie polecam, bo niby powiesc obyczajowa, ale nie jest prosta w odbiorze, mimo iz styl jest ciekawy i wciagajacy. Jednak bohaterowie sa dosc specyficzni. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Iris Murdoch 28.10.04, 11:52 szczekuszka napisała: > Jednak bohaterowie sa dosc specyficzni. to przypadek wszystkich bohaterów murdoch:) ostatnio znalazłam w bibliotece 'morze, morze', też warte zainteresowania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Iris Murdoch IP: 81.219.184.* 28.10.04, 16:21 Witaj! Zdecydowanie polecam "MOrze, morze", kiedy kupiłam ta ksiązkę po notce na okładce można by sie spodziewać zupełnie czegos innego, wbrew objętości (chyba 500 czy 600 stron) ta opowieśc bardzo wciaga i chwilami jest pasjonujaca jak kryminał...jeśli na dodatek lubisz morze, domy oddalone od siedlisk ludzkich, Anglię i powikłane losy ludzkie to na pewno ta ksiązka Cię nie zawiedzie. Dla mnie w swoim czasie była objawieniem i chętnie do niej kiedys jeszcze powrócę co nie zdarza mi się często... Warto! Warto! Warto! Aha, powieśc ta bywała do kupienia w tzw. tanich książkach za ok. 10 zł...Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Iris Murdoch IP: *.pool.mediaWays.net 28.10.04, 17:41 wow! no to musze sie porozgladac w "tanich ksiegarniach". dziekuje za bardzo zachecajacy opis!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Iris Murdoch IP: 81.219.184.* 28.10.04, 18:42 Niestety w tanich ksiegarniach trafiłam jedynie na "Morze morze" Murdoch, inne tytuły nie zdarzały się niestety. A skoro te kilka zdań juz Cię zachęciło to pewnie letura tej powieści nie zawiodłaby Cię. Jej ogromnym atutem jest nastrój, opisy i piękno języka. Ta powieśc była pierwszym kontaktem z twórczością Murdoch i zostałam nią oczarowana. najpierw myślałam że będzie sie to cięzko czytać, że pewnie niepotrzebnie akcja rozwelczona została do tak wielu stron, a pod koniec żałowałam że nie ma jeszcze kolejnych 500 do przeczytania. Niesamowita historia z morzem w tle. Jak o niej myślę słysze szum fal rozbijających się o wysokie i strome klify. Pozdrawiam!:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Moni Re: Iris Murdoch IP: 158.75.211.* 28.10.04, 21:30 Iris Murdoch poznałam dzięki - moim zdaniem -najbardziej magicznej książce w jej twórczości.Była to powieśc pod tytułem "Zacny uczeń".Łączy ona w sobie ,w bardzo wyważony sposób ,realizm( miażdżący nawet w swej brutalności)z elementami magicznymi. Śmiem twierdzić ,że można nadać jej miano realizmu magicznego. Ten mroczny klimat towarzyszy zresztą wszystkim książką Murdoch.Wyjątkowo mocno jednak wyraźny jest we wspomnianej wcześniej powieści. Wracając natomiast do taniej książki , gdzie niegdzie można dostać książkę"Miły i dobry". Powieść ta jest w bardzo mało klasycznym wydaniu , jej szata graficzna bardziej przypomina tanie romanse niz dzieł literackie. Powodzenia w odkrywaniu niejednoznacznych bohaterów Murdoch ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Iris Murdoch IP: 81.219.184.* 29.10.04, 06:25 Witam ponownie! Tak dla porządku podaję wydane ksiązki Iris Murdoch aby łatwiej było Ci się w tym wszystkim rozeznać i wiedzieć czego szukać. Oto one: Czarny książę Czas aniołów Dylemat Jacksona Dzwon Henryk i Kato Jednorożec Machina miłości czystej i wszetecznej Mędrcy i kochankowie Miły i dobry Morze, morze Prymat dobra Przypadkowy człowiek Rycerze i zakonice Sen Brunona Skromna róża W sieci Zacny uczeń Zielony rycerz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwi Re: Iris Murdoch IP: *.pool.mediaWays.net 29.10.04, 19:33 sporo tych ksiazek. ale to dobrze(!), bo jak mi sie spodoba to bedzie co czytac... dziekuje jeszcze raz, bardzo:-) Odpowiedz Link Zgłoś