ybot Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 27.08.05, 09:42 1.Bracia Karamazow. 2.Juda nieznany 3.Nowy wspaniały świat Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 27.08.05, 10:57 -Lalka, -Wojna i pokój, -Władca pierścieni. ale to tylko na dzisiaj, za tydzień, za rok zestaw się zmieni,w zależności od potrzeb ducha, tak jest od lat oprócz 1 Odpowiedz Link Zgłoś
scarlet_22 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 27.08.05, 21:40 1." Pani Dalloway" Virginni Woolf za wrażliwość na "okruchy dnia" 2."Jednoroczna wdowa" Johna Irvinga - wspaniała umiejętność prowadzenia narracji no i ten humor;) 3.... to miejsce jeszcze czeka;) na szczęście:)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bo Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.05, 04:43 "Fikcje" Borgesa (zmienily moje postrzeganie literatury) caly Calvino (tez) i komedie Szekspira w tlum. Baranczaka - za zabawe slowem;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: implant Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.crowley.pl 31.08.05, 10:50 Rok 1984 - pierwsza książka, po przeczytaniu której rozpłakałem się przy kimś Wojna Lance'a Armstronga - ot tak, po prostu Harry Potter i Zakon Feinksa - mistrzowski opis wydarzeń w Departamencie Tajemnic Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodomlake Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.cc / *.oaza-dd.com 31.08.05, 11:56 EGLANTYNA QUO VADIS UCZTA O PÓŁNOCY 3 to za mało :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bodomlake Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.cc / *.oaza-dd.com 31.08.05, 11:57 oczywiscie jeszcze WOJNA POLSKO RUSKA POD FLAGĄ BIAŁO CZERWONĄ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tabo03 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.08.05, 23:38 Moja kolejnośc: 1. Sto lat samotności 2. Sztukmistrz z Lublina (a raczej Singer ogólnie) 3. Mag Fowles'a Odpowiedz Link Zgłoś
wojciemag Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 15.09.05, 10:42 1. I.Stone - Pasja życia 2. Sapkowski - opowiadania wszystkie 3. Marquez - nie potrafię wskazać jednej może "Kronika...." P.S. Chciałam podziękować autorowi tego postu i wsztskim którzy zostawili tu swoje naj. Dzieki Wam otworzyły mi się nowe, niezgłębione pokłady książek które chcę i warto przeczytać. Może zmienie swoje naj.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzych00 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: 193.24.201.* 15.09.05, 16:01 Jeśli chodzi o najlepsze to: 1. Ubik- Dick 2. Bracia Karamazow- Dostojewski 3. Protokół Sigmy- Roberta Ludlum Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.core.lanet.net.pl / *.core.lanet.net.pl 15.09.05, 17:29 1. SMAŻONE ZIELONE POMIDORY - KONIECZNIE!!!!!!!!!!!! - 2. Królowa Południa - Arturo Reverte-Perez 3. Randka W Ciemno - Jerzy Kosiński i Chrabia Monte Christo :) Odpowiedz Link Zgłoś
remediosedy TRZY NAJ...KSIAŻKI 15.09.05, 19:23 1. "Sto lat samotności" 2. "Mistrz i Małgorzata" 3. "Wichrowe Wzgórza" Nietrudno zauważyć, że "Sto lat..." i "Mistrz..." cieszą się chyba największym powodzeniem. Też je wymieniam, bo to książki wyjątkowe, które wywarły niezapomniane wrażenie już od pierwszej strony. A "Wichrowe Wzgórza" chyba z powodu Heathcliffa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.biuro.leg / 217.98.93.* 22.09.05, 15:58 1.Zawsze Tołstoj i Anna Karenina 2.Zawsze Austen i wszystko co napisała 3.Singer za sztukmistrza i inne cuda Trudno wybrać tylko trzy. Bo dopisałabym jeszcze kilku myślicieli i filozofów np Kołakowskiego ale to już inna bajka..... No i Francja XIX, zawsze..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: teeeeeeeeeeee1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.09.05, 22:07 "5 lat kacetu" "Stąd do wieczności" "My, dzieci z dworca ZOO" to mi przyszlo do glowy ,ale jest jeszcze z 20 ksiazek ktore moglbym tu spokojnie wymienić Odpowiedz Link Zgłoś
a-l-u-z-j-a Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 23.09.05, 15:47 1. Mistrz i Małgorzata- Bułhakow 2. Kosmos -Gombrowicz 3. Dżuma - Camus ..... 4. Mały Książe... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kowdlar Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE IP: *.bater.net.pl / 80.50.189.* 23.09.05, 17:16 1.Mistrz i Małgorzata. 2. Egipcjanin Sinuhe. 3. Komu bije dzwon. Komu bije dzwon było pierwszą naprawdę dobrą książką, jaką przeczytałem. Do "Mistrza i Małgorzaty" podchodziłem z wielką rezerwą,po prostu zbyt wielu ludzi uważa tę książkę za arcydzieło i to mi się wydawało podejrzane, ale po przeczytaniu stwierdziłem, że to jest świeta prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
hirondelle Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.09.05, 20:53 "Madame" Libery "Przezimowanie" Moses "Lolita" Nabokova Odpowiedz Link Zgłoś
renche1 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 24.09.05, 22:42 Hrabal prawie cały Marquez: Kronika...; i Sto lat...; Grass: Psie lata ; i inne też Odpowiedz Link Zgłoś
kkowalska51 Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 17.10.05, 00:34 Ja chyba wymienie te z dziecinstwa....jakis taki magiczny posmak maja. np Szalenstwa Panny Ewy , Szatan z siodmej klasy Ania z zielonego wagorza Odpowiedz Link Zgłoś
iontichy Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.11.05, 15:26 - "Pamiętniki Hadriana" M. Yourcenar, - "Rozmowa w katedrze" M. Vargas Llosa, - "Ewolucja kosmosu i kosmologii" M.Hellera (są nowsze, ale od tej się zaczęło) Odpowiedz Link Zgłoś
se.la.vie Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 14.11.05, 19:30 Czy jest chociaż jedna osoba której nie podobała się powieść Bułhakowa? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaejs Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 22.11.05, 20:41 Kocham Łuk Trimfalny Ericha Marii Remarqe'a, Statek i Wyspy Nieznane Łysiaka, Paragraf 22 Hellera rozbawia mnie do łez i cierpienia, uwielbiam wszystkich Potterów od 1 do 6, Kod leonarda.. ale chyba demony i anioły mnie bardziej kręciły, Odpowiedz Link Zgłoś
indiaaa Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 22.11.05, 22:50 Ponieważ ciągle coś czytam (więc może tej naj naj książki jeszcze nie przeczytałam) to jak narazie moje pozycje wyglądają tak: 1." 5 lat kacetu" 2. wszystko Robina Cooka 3......... Odpowiedz Link Zgłoś
theagata Re: TRZY NAJ...KSIAŻKI JAKIE PRZECZYTALISCIE 22.11.05, 23:42 Nie potrafię zawęzić do trzech więc nie napiszę o naj...wspanialszych, bo domyślam się, że o takie pytasz. Wśród książek przeze mnie przeczytanych jest jedna wyjątkowa - "Szatańskie Wersety" Salmana Rushdiego. To był NAJwiększy literacki hardcore przez który przebrnęłam i NAJwiększa satysfakcja, że mi się to udało. Dotychczas moja NAJtrudniejsza lektura. Ha! I było trzy razy NAJ ... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś