teufel 19.01.05, 09:27 Ja nie i NIE mam zamiaru. Nie za tą cenę!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lipa55 Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 10:17 nie za tĘ cenę polecam najpierw słowik Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwirruss Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 11:51 jak sie czepiac, to sie czepiac.ja polecam zatem sŁownik,bo po kiego grzyba mu ptaszek? a co do tematu,to moja mama dzisiaj kupila gazete z encyklopedia hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iontichy Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 12:18 Mnie też razi TĄ przy rzeczowniku kończącym sie na Ę, ale słuchałem kiedyś audycji, gdzie językoznawca wypowiadał się, że niestety (dla estety) obecnie obie formy są poprawne.Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 16:41 Gość portalu: iontichy napisał(a): > Mnie też razi TĄ przy rzeczowniku kończącym sie na Ę, ale słuchałem kiedyś > audycji, gdzie językoznawca wypowiadał się, że niestety (dla estety) obecnie > obie formy są poprawne. Mnie też razi :-) Słyszałam jednak, że ''tą'' i ''tę'' są obecnie równoprawne w wypowiedzi ustnej, a w pisanej jednak należy używać ''tę''. Oczywiście przy rzeczownikach kończących sie na ''ę'' :-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 19.01.05, 17:28 może nie tyle w rzeczownikach kończących się na "ę" ile w rzeczownikach, które w bierniku kończą się na "ę". Bo przecież ramię teźż kończy się na ę inikt nie mówi tę ramię. Nie w tym rzecz, że są tacy, którzy poprawność dostrzegają w dawnej niepoprawności, pewnie niedługo poprawna będzie również wersja poszłem, przyszłem, zeby co niektórym życie ułatwić :-)) (tym właśnie, którzy tak mówią) - mowa okupnie encyklopedii. A co do encyklopedii, ja kupiłam, poprzeglądałam, na półeczce obok pierwszego tomu postawiłam i jeżeli będę szukać czegoś na b, a nie będzie mi się chciało używać internetu, to sobie poszukam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 17:45 Ja kupiłam. Za tę cenę, a jakże. I zamierzam skompletować całość + tom 21. Bardzo ładnie wydana encyklopedia, cieszę się, że mogę ją kupować na raty. Pozdrawiam, malkontentów również ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
bebiak Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 18:03 Mnie się wydaje, że (uwzględniając ceny książek) cena tej encyklopedii nie jest wysoka. Dodałam sobie 2 bezpłatne tomy, odliczyłam koszt gazety, którą i tak kupuję, wyszło mi jakieś 35,-zł za jeden tom (tak jakoś). Uważam, że wydana jest sensownie, na niezłym papierze, z tym, że jeszcze nie wiem tak do końca nie wiem jak merytorycznie. Nie kupuję (ubolewam!) bo to niestety aż prawie metr:-(( Ból! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niezorientowana Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:26 Mam pytanko: ile kosztowała ta gazeta z encyklopedią, bo każdy mówi o dużej kwocie, ale nikt nie mówi ILE. dzięki za pomoc. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
pampelune Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 20.01.05, 01:04 źle Wy wszyscy nazywacie. z encyklopedią to jest Gadżeta :-) po śpiącemu pisuję głupawo... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Opty Re: Nie kupiłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:01 i nie będę kupować. Zbyt duży wydatek co miesiąc, za dużo tomów, które zajmują za dużo miejsca. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Nie kupiłam IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 20.01.05, 11:04 Przed laty - w książce Tatko i ja, zdaje się że Jacka Sawaszkiewicza, był ciekawy pomysł na książki zajmujące zbyt dużo miejsca. Grzbiety poucinać, na ścianę nakleić taśmę drewonopdoną, imitującą półeczkę, a nad nią grzbiety książek. Miejsca nie zajmuje, a z daleka goście widzą, jakdużo książeczek mamy :-))) A ksiązki bez grzbietów, na makulaturę, jeszcze parę groszy wpadnie, pozdrawiam :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cwirruss Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 11:43 aha,jeszcze co do tej encyklopedii ,to z przykroscia zauwazylem,ze jest ona klejono-szyta:/ ogolnie jednak wszystko trzyma sie na kleju:/ Odpowiedz Link Zgłoś
kaprysia pytanie do tych., co kupil 20.01.05, 13:58 Czy w Encyklopedii jest tyle samo literówek, co w ksiazkach wydawanych przez Gazetę? Odpowiedz Link Zgłoś