Dodaj do ulubionych

Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią??

19.01.05, 09:27
Ja nie i NIE mam zamiaru. Nie za tą cenę!!
Obserwuj wątek
    • lipa55 Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 10:17
      nie za tĘ cenę
      polecam najpierw słowik
      • Gość: cwirruss Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 19.01.05, 11:51
        jak sie czepiac, to sie czepiac.ja polecam zatem sŁownik,bo po kiego grzyba mu
        ptaszek?
        a co do tematu,to moja mama dzisiaj kupila gazete z encyklopedia hehe
      • Gość: iontichy Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 19.01.05, 12:18
        Mnie też razi TĄ przy rzeczowniku kończącym sie na Ę, ale słuchałem kiedyś
        audycji, gdzie językoznawca wypowiadał się, że niestety (dla estety) obecnie
        obie formy są poprawne.Pzdr
        • ada08 Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 16:41
          Gość portalu: iontichy napisał(a):

> Mnie też razi TĄ przy rzeczowniku kończącym sie na Ę, ale słuchałem kiedyś
          > audycji, gdzie językoznawca wypowiadał się, że niestety (dla estety) obecnie
          > obie formy są poprawne.

Mnie też razi :-)
          Słyszałam jednak, że ''tą'' i ''tę'' są obecnie równoprawne w wypowiedzi
          ustnej, a w pisanej jednak należy używać ''tę''. Oczywiście przy rzeczownikach
          kończących sie na ''ę'' :-)
          a.
          • Gość: N.C. Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wlb.vectranet.pl / 195.116.150.* 19.01.05, 17:28
            może nie tyle w rzeczownikach kończących się na "ę" ile w rzeczownikach, które
            w bierniku kończą się na "ę". Bo przecież ramię teźż kończy się na ę inikt nie
            mówi tę ramię.
            Nie w tym rzecz, że są tacy, którzy poprawność dostrzegają w dawnej
            niepoprawności, pewnie niedługo poprawna będzie również wersja poszłem,
            przyszłem, zeby co niektórym życie ułatwić :-)) (tym właśnie, którzy tak
            mówią) - mowa okupnie encyklopedii.

A co do encyklopedii, ja kupiłam, poprzeglądałam, na półeczce obok pierwszego
            tomu postawiłam i jeżeli będę szukać czegoś na b, a nie będzie mi się chciało
            używać internetu, to sobie poszukam :-)))
    • weatherwax Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 17:45
      Ja kupiłam. Za tę cenę, a jakże. I zamierzam skompletować całość + tom 21.
      Bardzo ładnie wydana encyklopedia, cieszę się, że mogę ją kupować na raty.
      Pozdrawiam, malkontentów również ;-)
      • bebiak Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 19.01.05, 18:03
        Mnie się wydaje, że (uwzględniając ceny książek) cena tej encyklopedii nie jest
        wysoka. Dodałam sobie 2 bezpłatne tomy, odliczyłam koszt gazety, którą i tak
        kupuję, wyszło mi jakieś 35,-zł za jeden tom (tak jakoś).
        Uważam, że wydana jest sensownie, na niezłym papierze, z tym, że jeszcze nie
        wiem tak do końca nie wiem jak merytorycznie.
        Nie kupuję (ubolewam!) bo to niestety aż prawie metr:-((
        Ból!
    • Gość: niezorientowana Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.01.05, 22:26
      Mam pytanko: ile kosztowała ta gazeta z encyklopedią, bo każdy mówi o dużej
      kwocie, ale nikt nie mówi ILE.
      dzięki za pomoc. Pozdrawiam
      • pampelune Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? 20.01.05, 01:04
        źle Wy wszyscy nazywacie. z encyklopedią to jest Gadżeta :-)
        po śpiącemu pisuję głupawo...
    • Gość: Opty Re: Nie kupiłam IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.01.05, 11:01
      i nie będę kupować. Zbyt duży wydatek co miesiąc, za dużo tomów, które zajmują
      za dużo miejsca.
      Pozdr.
      • Gość: N.C. Re: Nie kupiłam IP: *.wlb.vectranet.pl / *.walbrzych.dialog.net.pl 20.01.05, 11:04
        Przed laty - w książce Tatko i ja, zdaje się że Jacka Sawaszkiewicza, był
        ciekawy pomysł na książki zajmujące zbyt dużo miejsca. Grzbiety poucinać, na
        ścianę nakleić taśmę drewonopdoną, imitującą półeczkę, a nad nią grzbiety
        książek. Miejsca nie zajmuje, a z daleka goście widzą, jakdużo książeczek
        mamy :-)))
        A ksiązki bez grzbietów, na makulaturę, jeszcze parę groszy wpadnie,
        pozdrawiam :-)))
    • Gość: cwirruss Re: Kto kupił dziś Gazetę z encyklopedią?? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 20.01.05, 11:43
      aha,jeszcze co do tej encyklopedii ,to z przykroscia zauwazylem,ze jest ona
      klejono-szyta:/ ogolnie jednak wszystko trzyma sie na kleju:/
      • kaprysia pytanie do tych., co kupil 20.01.05, 13:58
        Czy w Encyklopedii jest tyle samo literówek, co w ksiazkach wydawanych przez
        Gazetę?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka