IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 20.02.05, 19:46
czytam,czytam i naczytac sie nie moge!;-)WAM tez sie tak podobala ta powieść?
zacząłem czytac 3 tom....cciekawe co jeszcze ciekawego tutaj sie wydarzy???
przypuszczam,że nie każdemu moga sie podobac opisy walk i tego typu sceny
militarystyczne,ja akurat miałem tez zaszczy służyc kiedys w armii,wiec ciut
czuje ten klimat rygoru i miru wojskowego,moze tez dlatego tak porwala mnie
ta kniga....ciekaw jestem waszej opinii na temat WOJNY I POKOJU LWA TOŁSTOJA
czy ta powieśc też jest tak "zakręcona"?niestety w zadnej ksiegarni łącznie z
internetowymi nie ma WOJNY I.......pozdrawiam moli ksiązkowych,cześć.
Obserwuj wątek
    • Gość: dobry wojak Szwejk Re: CICHY DON IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.02.05, 18:25
      > przypuszczam,że nie każdemu moga sie podobac opisy walk i tego typu sceny
      > militarystyczne

Te sceny się nazywają batalistyczne.
      • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 21.02.05, 19:42
        słuszna uwaga SZWEJKU
    • grrrrw Re: CICHY DON 21.02.05, 20:34
      Mnie sie podobalo, jak .... poszla rodzic w pole, a potem wstala i normalnie
      zabrala sie do pracy. To ci kobieta.!
    • lipa55 Re: CICHY DON 21.02.05, 20:48
      1. www.allegro.pl/search.php?string=wojna+i+pok%C3%B3j

2. Cichy Dom jest znakomity ;-)
      klimat rygoru i miru wojskowego - hm...., rygoru w szczególnej armii, w
      szczególnym momencie historycznym

o dziwo, równie dobry był film
      mogli by powtórzyć
    • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 21.02.05, 21:49
      Kocham te ksiazke, czytalam ja ze cztery razy. Planuje przeczytanie jej po raz
      piaty ale juz w pelnej wersji, nie okrojonej przez cenzure (wydano ja 2 lata
      temu):)))

Pozdrawiam wszystkich wielbicieli tej powiesci. Pamietajcie jednak, ze jej
      autorem nie jest Szolochow, ktory zgarnal za nia Nobla, ale malo znany kozacki
      pisarz Fiodor Dymitriewicz Kriukow.
      Oto jego zdjecie i krotka notka biograficzna: www.rulex.ru/01110922.htm

• szaryosiol Re: CICHY DON 02.03.05, 10:35
        Ksiazka jest rzeczywiscie swietna, tez ja czytalem pare razy i tez gdzies
        czytalem ze nie napisal jej Szolochow. Musze sie rozejrzec za ta wersja bez
        cenzury
        • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.03.05, 10:52
          Wydalo ja Porozumienie Wydawcow w 2001 roku :))
          czytelnia.onet.pl/0,969,0,1,nowosci.html

• szaraiwka Re: CICHY DON 03.03.05, 09:34

dzieki za tropy :-)
          • szaryosiol Re: CICHY DON 03.03.05, 09:44
            dzieki za linka :-) Ja mam stare wydanie Ksiazki i Wiedzy z serii ku chwale
            literatury radzieckiej. Dziwne swoja droga, ze ktos zdecydowal sie to wydac.
            Jakis czas temu szukalem Martwych dusz zeby komus je sprezentowac i powiedzieli
            mi w Czytelniku, ze od bardzo dawna nikt ich nie wznawial. A to przeciez
            klasyka
            • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:24
              "Taras Bulba" Gogola zostal wydany dopiero teraz! Wczesniej cenzura na to nie
              pozwalala :)))
              • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 03.03.05, 12:30
                Na wszelki wypadek dam namiar:
                www.merlin.com.pl/frontend/towar/294789;jsessionid=C7F27720A7EFD3DDA9625E67EFA4812C

:))
                • szaryosiol Re: CICHY DON 03.03.05, 13:05
                  widocznie nawet w cenzurze pracowali prawdziwi Polacy :-) Z twojego linka
                  wynika tez ze w styczniu wznowili jednak Martwe dusze. Troche sie spóznili ale
                  lepiej pózno niz wcale
                  • Gość: szaraiwka Re: CICHY DON IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 13:36
                    na dobre nigdy nie jest za pozno :-)
            • hajota Re: CICHY DON 03.03.05, 16:47
              szaryosiol napisał:

> Jakis czas temu szukalem Martwych dusz zeby komus je sprezentowac i powiedzieli
              >
              > mi w Czytelniku, ze od bardzo dawna nikt ich nie wznawial. A to przeciez
              > klasyka

Dzisiaj miałam w ręku w Empiku w Arkadii (Warszawa) - wydało Wyd. Dolnośląskie w
              estetycznej niedrogiej (14,99 zeta) serii Klasyka.
              • szaryosiol Re: CICHY DON 04.03.05, 10:54
                dzieki
                rzeczywiscie tanio, musze sie tam wybrac
    • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 06.03.05, 11:13
      Czytalam Wojne i pokoj dwa razy, ostatnio ze 4 lata temu. Czyta sie swietnie,
      ale nie jest "tak zakrecona" (Twoje okreslenie!) jak Cichy Don. Nie ma w niej
      tylu emocji :))
      • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 06.03.05, 21:23
        Ludzie ,sorry za ten zwrot szukma wlasnie w ksiegarniach,ale nadaremnie WOJNY I
        POKOJU nawet w necie przeleciałem kilka ksiegarni i nic,wszedzie słysze dawno
        nie wznawiana!!!moze u WAS w jakiejs ksiegarni lezy jeszcze ostatnie
        wydanie ,czy wszystko sprzedane.....trafiłem na 2 wydania w
        antykwariacie......ale raz,że literki małe i niewyrazne,czytam jeszcze
        bez "breli" a poza tym gdy od dawna czytam tylko to co kupie,nówki to jakos tak
        dziwnie mi zzywac się z pozółkłym papierem!!!a Wy jakie wolicie czytac ksiązki
        prosto z ksiegarni czy również takie które może zostały wydane zanim
        przyszliście na świat?
        pzdr.
        Mirek
        • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 01:08
          Mirku, ksiazke znalazlam w ciagu 5 minut w Swiecie Ksiazki. Troche droga, bo
          wydawnictwo to lubi blysk i blichtr, a to niestety podnosi koszty. Ale moze sie
          skusisz skoro lubisz nowki.
          Ja uwielbiam kupowac ksiazki w antykwariatach, ale i od nowych nie stronie. W
          antykwariatach czasem mozna znalezc prawdziwe perelki, kocham te emocje.
          Pozdrawiam :)))

www.swiatksiazki.pl/cgi-bin/KlubSwiatKsiazki.storefront/422b9d35003a1708273fd44b604905c1/Search/Run

• Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 07.03.05, 01:36
          Za to duzy wybor i tanio jest na stronach Allegro. Zagladasz tam?
          www.allegro.pl/search.php?string=Wojna+i+pok%C3%B3j&description=1&country=1

• Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.03.05, 21:45
            Dzieki JULKA za info o ksiązce ,której bezskutecznie szukałem,faktycznie można
            kupic i na allegro oraz w ŚWIECIE KSIĄZKI,interesuje mnie to wydawnictwo,ze
            świata ksiązki,2tomowe....tylko pies pogrzebany jest w tym,że nie naleze do
            tego klubu.....a nie lubie zbytnio nigdzie przystawac!!!:-)musze to
            przemyślec,ale apetytu mi narobilaś,zobacze jeszcze!!!:-)a moze należysz sama
            do ŚWIATA KSIĄZKI i POTRAFISZ MNIE PRZEKONAC,ŻE WYNIKAJA Z TEGO SAME PLUSY?:-)
            póki co serdecznie pozdrawiam,paaa
            Mirek
            • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 09.03.05, 16:57
              Do klubu Swiata Ksiazki nalezalam dwukrotnie i dwukrotnie z niego sie
              wykolegowalam. Pierwszy raz oficjalnie - pismem, drugi raz nieoficjalnie i
              mniej elegancko - po prostu niczego nie wybieralam z ich ofert katalogowych i
              przestali mi je przysylac. Jak widzisz - nie bolalo :))
              • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.05, 15:02
                Dzis skończyłem czytac Cichy Don......kończy sie tak smutnie.....zdaje się
                JULKA wspominalas o filmie,że o dziwo jest równie dobry jak kniga!?ja o filmie
                zupenie nic nie słyszałem,pewnie stara prod.radz. z lat 60-ych lub 70-
                ch.....jesli możesz to napisz coś o filmie czy to był serial,czy
                nie.....napewno w wersji kinowej to byłoby coś,obejrzeć na duzym ekranie dzieje
                rodu Melechowów,tragiczne........pozdrawiam serdecznie
                MIREK
                • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 19:57
                  To nie ja pisalam Ci o tym filmie. Wiem, ze byla jedyna, trzyczesciowa
                  ekranizacja Cichego Donu, z lat 50-tych, pewnie nie wytrzymalaby dzis proby
                  czasu. Szkoda, ze nikt nie podjal sie sfilmowania tej powiesci teraz.
                  Bardzo lubilam stara ekranizacje Doktora Zywago, a ta najnowsza (byla w jedynce
                  2-3 tyg.temu) tez byla swietna.
                  Jestem do tego stopnia zafascynowana CD, ze w wolnych chwilach szperam i na
                  ruskich stronach. Znalazlam strone Stanicy Wieszenskiej, gdzie toczy sie
                  wiekszosc akcji CD. Chcesz wiedziec jak zyja tam dzisiejsi Kozacy? Zajrzyj na
                  www.veshki.by.ru/stanitca.html
                  Znalazlam tez mieszkanca tamtych okolic, ktory byl ponoc prototypem Griszki
                  Melechowa. Jego zdjecie i notatka o nim jest na stronie
                  fstanitsa.ru/glk_xarlampi.shtml
                  Milego ogladania. Gdybys byl ciekaw (ale trzeba znac jezyk rosyjski)to
                  wynalazlam tez mnostwo dokumentow swiadczacych o tym, ze to Kriukow byl autorem
                  CD a nie Szolochow.
                  Pozdrawiam :))
                  • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.05, 22:05
                    CZEŚĆ JULKA.....dzięki za info o CD,zwłaszcza o tych
                    ros.stronach......szkoda,że nie znam dobrze tego jęz.
                    zastanawiam się skąd u Ciebie takie zainteresowanie ta tematyka?
                    czy to ze wzgledów zawodowych czy tak dla właśnej przyjemności/napewno warto
                    byloby kiedys odwiedzić tamte strony i pospacerowac wzdłuz DONU,pooddychać tym
                    samym powietrzem co Grigorij,Aksinia,Natalia,Duniaszka,Prochor Zykow,M.Koszewoj
                    i inni bohaterowie CD.....
                    GDYBYS MIAŁA OCHOTE NA PRYWATNA KORESPONDECJE PRZEZ MAILA TO CHETNIE PODAM
                    MAILA DO MNIE......MYSLE ,ŻE TAK BYLOBY LEPIEJ I CIEKAWIEJ!?:-)
                    co o tym sądzisz?
                    pozdrawiam i miłego tygodnia wszystkim wielbicielom ros.lit. i nietylko!:-)
                    MIREK
                    • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 22:17
                      Tylko i wylacznie dla wlasnej przyjemnosci :))
                      Jesli podasz maila to na pewno sie odezwe. Masz zadatki na fanatycznego
                      wielbiciela CD, a ja czuje sie w tym troche samotna :))
                      • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 14.03.05, 09:11
                        CZEŚĆ,Z PRZYJEMNOŚCIA PODAM CI MÓJ ADRES.....A CZY STANE SIE FNATYCZNYM
                        WIELBICIELEM CD,TO SIE DOPIERO OKAŻE!:-)
                        ALE NAPEWNO CHCIAŁBYM TROCHE ZGĘBIC TEN TEMAT I PYDYSKUTOWAC NA GORACO O
                        WRAŻENIACH I SPOSTRZEŻENIACH NA TEMAT KOZACTWA,ROSJE,BOLSZEWIZMU ITP.
                        Pozdrawiam,odezwe sie wieczorem.....2 zmiana kłania się!
                        milonetti@interia.pl
              • Gość: milonetti Re: CICHY DON IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 13.03.05, 15:03
                Zaglądasz tutaj często JULKA na to forum?bo ja b.lubie tutaj poczytać co piszą
                internauci na temat ksiązek,na inne fora tez zagladam ,ale mniej
                • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 13.03.05, 20:04
                  Jestem tu ze 2 razy dziennie :))
                  • nastazja2 Re: CICHY DON 14.03.05, 07:52
                    Julka ,czy jest jeszcze cos Kriukowa przetłumaczone na polski ?
                    • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 14.03.05, 09:07
                      O ile wiem - nie. Szolochow ukradl archiwum Kriukowa i w "jego" ksiazkach jest
                      sporo tych "zapozyczen". Udowodniono np., ze spore kawalki z opowiadania
                      Kriukowa znajduja sie w "Losie czlowieka" (scena pojenia wieznia alkoholem jest
                      wzieta stamtad zywcem).
                      A co? Tez jestes wielbicielka CD?
                      • Gość: nastazja2 Re: CICHY DON IP: *.chello.pl 18.03.05, 18:40
                        Kocham CD i paru innych Rusków. Opowieści o krwistych Kozakach i opowieści
                        trzęsących się urzędnikach w ciemnych pokojach nad stołem okrytym zielonym
                        suknem z plamami woskowej świecy...:-)
                        • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 19:26
                          no,no... :))
    • Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 18.03.05, 12:21
      Czemu akurat dzieci?
      Wiem, ze P. i D. mieli jedno, ale nie pamietam co sie z nim stalo, bo potem
      jakos zniknelo (pewnie umarlo).
      Co do Griszatki to mial blizniaki z Natalia i core z Aksinia. Corki umarly,
      zostal synek Miszatka :))
      Pozdrowka!

• Gość: julka13 Re: CICHY DON IP: *.csk.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 29.03.05, 15:49
      Podrzucam temacik do gory, moze odezwie sie jeszcze jakis fanatyk tego dziala?
    • Gość: abc Tołstoj jest!!!!!!!!!!!! IP: *.ARMnet.Torun.PL 29.03.05, 16:57
      delfina.potocka@wytnijtentekst.wp.pl - mam ebooka, a wersje papierowa kupilam na
      Allegro
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka