pieranka 02.03.05, 09:54 Od czego zacząć? niczego nie czytałam, w mojej bibliotece są Magiczny sklep z zabawkami Mądre dzieci Wieczory cyrkowe Wiem, że są jeszcze Czarna Wenus Marianna i barbarzyńcy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: prune Re: Angela Carter IP: *.kolornet.pl / *.kolornet.pl 02.03.05, 12:23 wydaje mi się, ze najlepiej będzie od Wieczorów cyrkowych lub Magicznego sklepu z zabawkami-to chyba w ogóle najlepsze z powieści Carter, które czytałam. Fajny ten realizm magiczny w angielskim wydaniu:) Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Angela Carter 02.03.05, 18:27 Ja na początek polecam "Madre Dzieci", jedną z chyba najzabawniejszych powieści XX wieku, napisaną "tak jak się już dzisiaj nie pisze', przy czym tak zjadliwie faministyczną, że gdybym był wrażliwy to byłoby mi głupio, że jestem facetem:) A jesli chcesz poznac panią Carter w formie instatnt, to zacznij od opowiadań, ponieważ jej powieści w sumie stanowią tylko wariacje na ten sam zestaw w tematów, który przewija się w krótkich formach - na dzień dobry polecam sliczny text o Lizzie Borden, oraz wariację na temat Królowej Śnieżki (chyba, że to królewna była?:) Pozdrowienia:) Odpowiedz Link Zgłoś
pieranka Re: Angela Carter 02.03.05, 18:30 Aye aye, capt'n, Mądre dzieci zatem, dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: Angela Carter 02.03.05, 21:36 Poszukaj ciekawego i cenionego wyboru opowiadań "Czarna Wenus", które zawiera zawiera "błyskotliwe reinterpretacje baśni Perraulta i Grimma"... Wydanie z serii "Nike" Wyd. Czytelnik z 2000 r. Poczytaj!!! Odpowiedz Link Zgłoś