Gość: Bianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:52 Chciałabym kupić i przeczytać coś z nowości, coś co Was zachwyciło, czymkolwiek zachwyciło, poleccie coś... Nie ograniczam rodzajów literatury, może być wszystko :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ZYZIA Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:10 Ja polecam ci "Jednoroczna wdowę" J. Irvinga. Bardzo dobrze się ją czyta i cieszy to że jest dosyć gruba i tak szybko się nie skończy, zresztą Irving to Irving :) POLECAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Janku Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:12 A mnie sie ostatnio bardzo spodobał "Cień wiatru" Carlosa Ruiz Zafóna. Po prostu sama magia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Polecam"GROM"Dean R.Koontz IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.05, 01:20 Jest to autor swiatowych bestselerow.Bardzo dobra ksiazka,swietnie sie czyta.Powiem tyle ze glowna bohaterka to mloda kobieta.Za kazdym razem kiedy uderza blyskawica dzieje sie cos niezwyklego w jej zyciu... Naprawde polecam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joasia Graham Masterton IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.05, 01:34 Jaka kolwiek bys nie przeczytala jego ksiazke jest super,mozna sie naprawde zakochac w tym autorze,ma rewelacyjny styl pisania.Nie decyduj sie od razu na jego horrory,sa naprawde krwawe,wybiez cos jego autorstwa ale lekkiego,zalezy co znajdziesz bo to popularny autor. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyska Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:08 Ja też polecam "Jednoroczna wdowę", to na prawdę warto przeczytać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kubissimo Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.chello.pl 12.04.05, 09:12 ale nie mowcie, ze JEDNOROCZNA WDOWA to nowosc :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zyska Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:53 No moze nie taka całkiem nowość, ale jedna z nowszych... :) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: Co polecacie z nowości!!! 12.04.05, 15:41 z nowszych? u nas wyszla w 1998 Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Co polecacie z nowości!!! 12.04.05, 13:57 a ja polecam "Dlaczego dziecko gotuje sie w mamałydze" no i wspominanego tu często Półbrata Christensena Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 14:59 Jeśli spodoba Ci się "Dlaczego dziecko..." Aglayi Veteranyi, sięgnij koniecznie po kontynuację, czyli "Regał ostatnich tchnień". Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:05 dzieki siegnę czy to nie oby ta częśc której publikacji nie doczekała autorka? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:26 Tak, książka ukazała się po śmierci autorki. Opowiada o umierającej ciotce głównej bohaterki-narratorki, tej, którą już znamy z "Dlaczego...". Najkrócej mówiąc, powieść zawiera refleksje na temat życia i śmierci, straty bliskiej osoby itp. Napisana w tym samym "rozstrzelonym" stylu, będącym zlepkiem luźno połączonych opisów i przemyśleń. Dowiedziałam się ostatnio z innego postu na forum, że podobno coś nowego Veteranyi szykowane jest do druku. Wiesz może coś na ten temat? Czy to kolejna powieść czy innego typu teksty? Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:45 szczerze mówiąc nie wiem nic ale z notki na okładce Dlaczego, jak dobrze pamietam, wynikało, że przed Dlaczego była jeszcze jakaś książka ale głowy nie dam ( mogło mi sie z inna pomylić) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:45 podobno ma to byc zbior jej krotkich tekstow, z czego czesc jest juz znana z DZIECKA i REGALU bardzo jestem ciekaw tego zbiorku, chociaz juz mi ktos studzil entuzjazm mowiac, ze przy takich posmiertnie publikowanych zapiskach jest ryzyko, ze wydawca z braku materialu prokuruje takie 'cudem ocalale notatki', zeby sprzedac kolejny tytul. mam nadzieje, ze w przypadku Aglaji nikt sie na to nie porwal Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi Re: c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:51 kubissimo napisał: > podobno ma to byc zbior jej krotkich tekstow, z czego czesc jest juz znana z > DZIECKA i REGALU Czy masz na myśli, że fragmenty jej dwóch powieści zostaną przedrukowane? Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 16:19 "Uprzątnięte morze, wynajęte skarpety i pani Masło" Przełożyła Alicja Rosenau Życzeniem Aglai Veteranyi było pośmiertne wydanie jej spuścizny. Latem 2002 roku, kilka miesięcy po jej samobójczej śmierci, ukazała się więc powieść "Regał ostatnich tchnień", dwa lata później wydawnictwo DVA opublikowało zbiór krótkich tekstów pozostawionych przez Aglaję Veteranyi zatytułowany "Uprzątnięte morze, wynajęte skarpety i pani Masło" ("Vom geräumten Meer, den gemieteten Socken und Frau Butter", sierpień 2004 DVA). Książka zawiera około osiemdziesięciu krótkich form, mieszczących się gdzieś pomiędzy poezją, prozą a scenkami dramatycznymi. Miniatury prozatorskie to ulubiony gatunek literacki Aglai Veteranyi, była ona zagorzałą wielbicielką Daniela Charmsa i literatury chasydzkiej, ceniła "radykalizm" krótkiej formy, w przeciwieństwie do powieści, uwielbiała opowiadać historie oparte na obserwacjach życia czy snach. Owe snute w gronie przyjaciół opowieści często stawały się punktem wyjścia do pisania. Od początku lat dziewięćdziesiątych autorka publikowała krótkie teksty w czasopismach literackich i antologiach, niejednokrotnie przerabiając i wykorzystując na nowo te same motywy i fragmenty. W momencie ukazania się debiutu książkowego "Dlaczego dziecko gotuje się w mamałydze", Aglaja Veteranyi miała już zbiór obejmujący ponad sto "historyjek", jak nazywała swoje krótkie formy prozatorskie, a wydanie ich w formie książkowej przewidziane było po ukazaniu się drugiej powieści. Teksty pochodzą z lat 1990-2001, autorka sama dokonała wyboru i zaplanowala układ niniejszego tomu, jak wynika ze sporządzonej przez nią notatki, skoroszyt z wybranymi tekstami po raz ostatni przejrzała 31 października 2001. Pojawiają się tu miejsca i motywy znane z obu poprzednich książek: cyrk, hotele, szpital, scena, śmierć, niebo jako biblioteka pełna regałów, powracają także kluczowe symbole: włosy, skóra, lalki, walizki. Kilka fragmentów w dosłownym brzmieniu odnajdujemy w powieściach, nie należy jednak tych tekstów traktować jako wprawek. To autonomiczne, niezwykle różnorodne dziełka literackie, opowiadanka, w kilku zdaniach opisujące całe życie, lub krótkie migawki, scenki i portrety, pełne melancholii, czy też przewrotnego humoru, w których talent Aglai Veteranyi, nie ograniczony wymogami fabuły, lśni pełnym blaskiem. Łączy je niepowtarzalny, charakterystyczny dla pisarki język, zredukowany do minimum, pozbawiony ozdobników, który, nazywając rzeczy po imieniu, przetwarza je w najczystszą poezję. Teksty ze zbioru "Uprzątnięte morze, wynajęte skarpety i pani Masło" to kolejna okazja, by poddać się czarowi tego języka, jeszcze raz spojrzeć na świat oczami tej niezwykłej pisarki. (ze strony wydawnictwa Czarne www.czarne.com.pl) Odpowiedz Link Zgłoś
kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 16:20 www.czarne.com.pl nawias zepsul linka ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: libi dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:24 Dziękuję za informacje. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: korektorka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 14:25 Mogę polecić tak nową, że jeszcze nie wyszła... Wspomnienia z wojska (!) prof. Michała Leszczyńskiego, obecnie wybitnego specjalisty od niebieskich laserów. Jest w korekcie. Tu macie link do zapowiedzi: www.mybook.pl/6/0/bid/22 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:29 A ja polecam Klub Danetego :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Bezia Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:51 Moim typem jest "Dziesiata aleja" M. Puzo. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
pmkowski Re: Co polecacie z nowości!!! 14.04.05, 10:27 Zbiór esejów Jana Tomkowskiego "Don Juan we mgle". Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: Co polecacie z nowości!!! 14.04.05, 10:28 brzmi zachęcająco powiedz coś więcej Odpowiedz Link Zgłoś
pomme PartyGirl 15.04.05, 10:50 Ja mam jeszcze jedną propozycję Partygirl Marlene Streeruwitz może najświeższa nie jest ( chyba z zeszłego roku) ale chyba warta polecenia ( piszę chyba bo docieram do połowy) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ania Re: PartyGirl IP: 212.244.242.* 15.04.05, 11:23 Ty Pomme też powiedz coś więcej!! :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pomme Re: PartyGirl 15.04.05, 16:29 Ok Książka jest pisana jakby od tyłu. Poznajemy dojrzałą bohaterkę w momencie jej klęski. Każdy kolejny rozdział to krok w tył do jakiegoś znaczącego wydarzenia. Książka o tyle jest "fajna", że jest bardzo kobieca tzn wydaje mi sie,że głównie kobiety są wstanie zrozumieć zachowania i działania bohaterki - czasem dośc nietypowe. Napisana takim jakby urywanym stylem. Zadania czasem nie mają orzeczeń ( nie wyglądają też na równoważniki). Przez co sprawiaja wrażenie zagubienia, chaosu, niepokoju. Im dalej sie brnie w życie Madeline tym bardziej ono zaciekawia, dlatego,że bohaterka wydawać by sie mogło z pozoru banalna, wcale takową nie jest. mnie wciągnęło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kazar Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.w82-122.abo.wanadoo.fr 15.04.05, 15:12 Goraco polecam "Dwanascie stacji" Tomasza Rozyckiego. I poezja i ubaw niemaly. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu Re: Co polecacie z nowości!!! 15.04.05, 16:19 "Pływak" Zsuzsy Bánk. Poruszajaca historia wegierskiej rodziny na tle wydarzen w 1956, widziana oczyma malej dziewczynki... Piekne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 15.04.05, 22:04 "Rodzinna historia lęku" tuzyńskiej Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gucio Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:15 Moim typem na nowość jest "Zanim zapadnie noc" Reinaldo Arenas, wzruszająca ale też pełna energii. Polecam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Izka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:21 Z nowości: poza Bezsennością w Tokio Bruczkowskiego, którą polecałam już ze sto razy różnym ludziom, polecam "Polka w Londynie" Tomańskiej. A niedługo ma być też wydana "Polka w Madrycie". No i jeszcze "stateczna i postrzelona " Szwaji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sari Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 10:19 "Nikt z rodziny" Pacholskiego - powieść wciągnęla mnie na całego, nawet chciałam się spóźnić do pracy żeby doczytać do końca! Jest to kryminał, ale z wątkiem obyczajowym,polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 11:55 "Julio, gdzie jesteś?" - Joy Fielding, to polecana przeze mnie nowość, to świetna powieść psychologiczno-obyczajowa autorki "Szeptów i kłamstw", swoją drogą też polecam tą wcześniejszą książkę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niula Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:01 Moim hitem-nowością, którą polecam jest "Dziecko Noego" Erica-Emmanuela Schmitta (autora "Oskar i pani Róża"). Wzruszająca i zaskakująca, piękna i skłaniająca do refleksji... ale z humorem. Polecam wszystkim :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BUBA Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:09 Ja polecam książkę F. Volo "Czekam na ciebie całe życie". To spojrzenie na własne życie, to czy właściwie potrafimy żyć, my trzydziestolatki... Nie brakuje humoru i dowcipów :):):)!!! Odpowiedz Link Zgłoś