Dodaj do ulubionych

Co polecacie z nowości!!!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 17:52
Chciałabym kupić i przeczytać coś z nowości, coś co Was zachwyciło,
czymkolwiek zachwyciło, poleccie coś... Nie ograniczam rodzajów literatury,
może być wszystko :)
Obserwuj wątek
    • Gość: ZYZIA Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:10
      Ja polecam ci "Jednoroczna wdowę" J. Irvinga. Bardzo dobrze się ją czyta i
      cieszy to że jest dosyć gruba i tak szybko się nie skończy, zresztą Irving to
      Irving :) POLECAM
      • Gość: Janku Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.04.05, 19:12
        A mnie sie ostatnio bardzo spodobał "Cień wiatru" Carlosa Ruiz Zafóna. Po
        prostu sama magia...
      • Gość: Kasia Polecam"GROM"Dean R.Koontz IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.05, 01:20
        Jest to autor swiatowych bestselerow.Bardzo dobra ksiazka,swietnie sie
        czyta.Powiem tyle ze glowna bohaterka to mloda kobieta.Za kazdym razem kiedy
        uderza blyskawica dzieje sie cos niezwyklego w jej zyciu...

Naprawde polecam.
      • Gość: Joasia Graham Masterton IP: *.hsd1.il.comcast.net 26.04.05, 01:34
        Jaka kolwiek bys nie przeczytala jego ksiazke jest super,mozna sie naprawde
        zakochac w tym autorze,ma rewelacyjny styl pisania.Nie decyduj sie od razu na
        jego horrory,sa naprawde krwawe,wybiez cos jego autorstwa ale lekkiego,zalezy
        co znajdziesz bo to popularny autor.
    • Gość: Zyska Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 09:08
      Ja też polecam "Jednoroczna wdowę", to na prawdę warto przeczytać.
      • Gość: kubissimo Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.chello.pl 12.04.05, 09:12
        ale nie mowcie, ze JEDNOROCZNA WDOWA to nowosc :)
        • Gość: Zyska Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 13:53
          No moze nie taka całkiem nowość, ale jedna z nowszych... :)
          • kubissimo Re: Co polecacie z nowości!!! 12.04.05, 15:41
            z nowszych?
            u nas wyszla w 1998
    • pomme Re: Co polecacie z nowości!!! 12.04.05, 13:57
      a ja polecam "Dlaczego dziecko gotuje sie w mamałydze" no i wspominanego tu
      często Półbrata Christensena
      • Gość: libi c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 14:59
        Jeśli spodoba Ci się "Dlaczego dziecko..." Aglayi Veteranyi, sięgnij koniecznie
        po kontynuację, czyli "Regał ostatnich tchnień".
        • pomme Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:05
          dzieki siegnę
          czy to nie oby ta częśc której publikacji nie doczekała autorka?
          • Gość: libi Re: c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:26
            Tak, książka ukazała się po śmierci autorki. Opowiada o umierającej ciotce
            głównej bohaterki-narratorki, tej, którą już znamy z "Dlaczego...". Najkrócej
            mówiąc, powieść zawiera refleksje na temat życia i śmierci, straty bliskiej
            osoby itp. Napisana w tym samym "rozstrzelonym" stylu, będącym zlepkiem luźno
            połączonych opisów i przemyśleń.

Dowiedziałam się ostatnio z innego postu na forum, że podobno coś nowego
            Veteranyi szykowane jest do druku. Wiesz może coś na ten temat? Czy to kolejna
            powieść czy innego typu teksty?
            • pomme Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:45
              szczerze mówiąc nie wiem nic ale z notki na okładce Dlaczego, jak dobrze
              pamietam, wynikało, że przed Dlaczego była jeszcze jakaś książka ale głowy nie
              dam ( mogło mi sie z inna pomylić)
            • kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 15:45
              podobno ma to byc zbior jej krotkich tekstow, z czego czesc jest juz znana z
              DZIECKA i REGALU
              bardzo jestem ciekaw tego zbiorku, chociaz juz mi ktos studzil entuzjazm
              mowiac, ze przy takich posmiertnie publikowanych zapiskach jest ryzyko, ze
              wydawca z braku materialu prokuruje takie 'cudem ocalale notatki', zeby
              sprzedac kolejny tytul. mam nadzieje, ze w przypadku Aglaji nikt sie na to nie
              porwal
              • Gość: libi Re: c.d. "Dziecka..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 15:51
                kubissimo napisał:

> podobno ma to byc zbior jej krotkich tekstow, z czego czesc jest juz znana z
                > DZIECKA i REGALU
                Czy masz na myśli, że fragmenty jej dwóch powieści zostaną przedrukowane?
                • kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 16:19
                  "Uprzątnięte morze, wynajęte skarpety i pani Masło"

Przełożyła Alicja Rosenau

Życzeniem Aglai Veteranyi było pośmiertne wydanie jej spuścizny. Latem 2002
                  roku, kilka miesięcy po jej samobójczej śmierci, ukazała się więc
                  powieść "Regał ostatnich tchnień", dwa lata później wydawnictwo DVA
                  opublikowało zbiór krótkich tekstów pozostawionych przez Aglaję Veteranyi
                  zatytułowany "Uprzątnięte morze, wynajęte skarpety i pani Masło" ("Vom
                  geräumten Meer, den gemieteten Socken und Frau Butter", sierpień 2004 DVA).
                  Książka zawiera około osiemdziesięciu krótkich form, mieszczących się gdzieś
                  pomiędzy poezją, prozą a scenkami dramatycznymi. Miniatury prozatorskie to
                  ulubiony gatunek literacki Aglai Veteranyi, była ona zagorzałą wielbicielką
                  Daniela Charmsa i literatury chasydzkiej, ceniła "radykalizm" krótkiej formy, w
                  przeciwieństwie do powieści, uwielbiała opowiadać historie oparte na
                  obserwacjach życia czy snach. Owe snute w gronie przyjaciół opowieści często
                  stawały się punktem wyjścia do pisania. Od początku lat dziewięćdziesiątych
                  autorka publikowała krótkie teksty w czasopismach literackich i antologiach,
                  niejednokrotnie przerabiając i wykorzystując na nowo te same motywy i
                  fragmenty. W momencie ukazania się debiutu książkowego "Dlaczego dziecko gotuje
                  się w mamałydze", Aglaja Veteranyi miała już zbiór obejmujący ponad
                  sto "historyjek", jak nazywała swoje krótkie formy prozatorskie, a wydanie ich
                  w formie książkowej przewidziane było po ukazaniu się drugiej powieści. Teksty
                  pochodzą z lat 1990-2001, autorka sama dokonała wyboru i zaplanowala układ
                  niniejszego tomu, jak wynika ze sporządzonej przez nią notatki, skoroszyt z
                  wybranymi tekstami po raz ostatni przejrzała 31 października 2001.
                  Pojawiają się tu miejsca i motywy znane z obu poprzednich książek: cyrk,
                  hotele, szpital, scena, śmierć, niebo jako biblioteka pełna regałów, powracają
                  także kluczowe symbole: włosy, skóra, lalki, walizki. Kilka fragmentów w
                  dosłownym brzmieniu odnajdujemy w powieściach, nie należy jednak tych tekstów
                  traktować jako wprawek. To autonomiczne, niezwykle różnorodne dziełka
                  literackie, opowiadanka, w kilku zdaniach opisujące całe życie, lub krótkie
                  migawki, scenki i portrety, pełne melancholii, czy też przewrotnego humoru, w
                  których talent Aglai Veteranyi, nie ograniczony wymogami fabuły, lśni pełnym
                  blaskiem. Łączy je niepowtarzalny, charakterystyczny dla pisarki język,
                  zredukowany do minimum, pozbawiony ozdobników, który, nazywając rzeczy po
                  imieniu, przetwarza je w najczystszą poezję. Teksty ze zbioru "Uprzątnięte
                  morze, wynajęte skarpety i pani Masło" to kolejna okazja, by poddać się czarowi
                  tego języka, jeszcze raz spojrzeć na świat oczami tej niezwykłej pisarki.

(ze strony wydawnictwa Czarne www.czarne.com.pl)
                  • kubissimo Re: c.d. "Dziecka..." 12.04.05, 16:20
                    www.czarne.com.pl
                    nawias zepsul linka ;)
                  • Gość: libi dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 16:24
                    Dziękuję za informacje. Pozdrawiam!
    • Gość: korektorka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.04.05, 14:25
      Mogę polecić tak nową, że jeszcze nie wyszła... Wspomnienia z wojska (!) prof. Michała Leszczyńskiego, obecnie wybitnego specjalisty od niebieskich laserów. Jest w korekcie. Tu macie link do zapowiedzi:

www.mybook.pl/6/0/bid/22
    • Gość: Annka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.04.05, 09:29
      A ja polecam Klub Danetego :)
    • Gość: Bezia Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.05, 08:51
      Moim typem jest "Dziesiata aleja" M. Puzo. Polecam
      • pmkowski Re: Co polecacie z nowości!!! 14.04.05, 10:27
        Zbiór esejów Jana Tomkowskiego "Don Juan we mgle".
        • pomme Re: Co polecacie z nowości!!! 14.04.05, 10:28
          brzmi zachęcająco powiedz coś więcej
          • pomme PartyGirl 15.04.05, 10:50
            Ja mam jeszcze jedną propozycję
            Partygirl Marlene Streeruwitz może najświeższa nie jest ( chyba z zeszłego
            roku) ale chyba warta polecenia ( piszę chyba bo docieram do połowy)
            • Gość: ania Re: PartyGirl IP: 212.244.242.* 15.04.05, 11:23
              Ty Pomme też powiedz coś więcej!! :o)
              • pomme Re: PartyGirl 15.04.05, 16:29
                Ok
                Książka jest pisana jakby od tyłu. Poznajemy dojrzałą bohaterkę w momencie jej
                klęski. Każdy kolejny rozdział to krok w tył do jakiegoś znaczącego wydarzenia.
                Książka o tyle jest "fajna", że jest bardzo kobieca tzn wydaje mi sie,że
                głównie kobiety są wstanie zrozumieć zachowania i działania bohaterki - czasem
                dośc nietypowe. Napisana takim jakby urywanym stylem. Zadania czasem nie mają
                orzeczeń ( nie wyglądają też na równoważniki). Przez co sprawiaja wrażenie
                zagubienia, chaosu, niepokoju. Im dalej sie brnie w życie Madeline tym
                bardziej ono zaciekawia, dlatego,że bohaterka wydawać by sie mogło z pozoru
                banalna, wcale takową nie jest.
                mnie wciągnęło
    • Gość: kazar Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.w82-122.abo.wanadoo.fr 15.04.05, 15:12
      Goraco polecam "Dwanascie stacji" Tomasza Rozyckiego. I poezja i ubaw niemaly.
    • beatanu Re: Co polecacie z nowości!!! 15.04.05, 16:19
      "Pływak" Zsuzsy Bánk. Poruszajaca historia wegierskiej rodziny na tle
      wydarzen w 1956, widziana oczyma malej dziewczynki... Piekne.
    • Gość: dorota Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 15.04.05, 22:04
      "Rodzinna historia lęku" tuzyńskiej
      • makusia_p do Doroty - Agaty Tuszyńskiej 15.04.05, 22:05
        ...
    • Gość: Gucio Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 12:15
      Moim typem na nowość jest "Zanim zapadnie noc" Reinaldo Arenas, wzruszająca ale
      też pełna energii. Polecam
      • Gość: Izka Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.04.05, 15:21
        Z nowości: poza Bezsennością w Tokio Bruczkowskiego, którą polecałam już ze sto razy różnym ludziom, polecam "Polka w Londynie" Tomańskiej. A niedługo ma być też wydana "Polka w Madrycie". No i jeszcze "stateczna i postrzelona " Szwaji.
        • Gość: sari Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.olsztyn.sdi.tpnet.pl 21.04.05, 10:19
          "Nikt z rodziny" Pacholskiego - powieść wciągnęla mnie na całego, nawet
          chciałam się spóźnić do pracy żeby doczytać do końca! Jest to kryminał, ale z
          wątkiem obyczajowym,polecam!
    • Gość: Ania Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.04.05, 11:55
      "Julio, gdzie jesteś?" - Joy Fielding, to polecana przeze mnie nowość, to
      świetna powieść psychologiczno-obyczajowa autorki "Szeptów i kłamstw", swoją
      drogą też polecam tą wcześniejszą książkę :)
    • Gość: Niula Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.04.05, 08:01
      Moim hitem-nowością, którą polecam jest "Dziecko Noego" Erica-Emmanuela
      Schmitta (autora "Oskar i pani Róża"). Wzruszająca i zaskakująca, piękna i
      skłaniająca do refleksji... ale z humorem. Polecam wszystkim :)
    • Gość: BUBA Re: Co polecacie z nowości!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.04.05, 12:09
      Ja polecam książkę F. Volo "Czekam na ciebie całe życie". To spojrzenie na
      własne życie, to czy właściwie potrafimy żyć, my trzydziestolatki... Nie
      brakuje humoru i dowcipów :):):)!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka