Gość: Gocha IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 21:47 Cudowna, genialna książka, która poprostu mną wstrząsnęła... A jak Wasze wrażenia po przeczytaniu "Samotnośći..." ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: dobra Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.04.05, 22:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=21973399 Odpowiedz Link Zgłoś
nikita181 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 12.04.05, 08:43 a dla mnie straszna kicha, pisana pod publiczkę, w kolko o niczym. Nuda ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: F. Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.thinprint.de / 145.253.119.* 12.04.05, 09:04 Kicz straszliwy. Beznadziejny jezyk i sposob napisania. Zdecydowanie szkoda na to czasu. F. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniko Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.geant.pl 20.04.05, 11:53 straszliwe grafomaństwo Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 21.04.05, 13:25 Wiekszosc chyba osob na forum uwaza ja za nieudana. Niemniej jednak ksiazka swietnie sie sprzedawala, ciagle sprzedaje, wywoluje dyskusje, nieraz zagorzale... to troche zagadkowe, co? Mnie tez sie podobala. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lechu Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.dsl.vianetworks.de 21.04.05, 14:32 To oznacza tylko jeszcze jedno potwierdzenie tezy, że większość ludzi nie ma ani specjalnie wyrobionego gustu, ani poczucia smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
miszi Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 21.04.05, 15:25 I potwierdza dodatkowo fakt, że marketing czyni cuda, vide: Wharton, Coehlo i Carroll, Grochola itp. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.chello.pl 21.04.05, 20:29 Coehlo i Carroll po prostu umieją pisać, przynajmniej umieli ;) Obu czytałem na długo przed nastaniem mody na ich twórczość. Przez Whartona nie przebrnąłem ani pół ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.04.05, 11:56 To Coelho potrafi pisac? Prosze podac tytul ksiazki, ktora zostala przyzwocie napisana. Moze mi cos umknelo? Albo nasze tlumaczenia sa az tak beznadziejne,za oryginaly sie nie zabieram, jednak szkoda czasu... Carrol mistrzem sytlu nie jest, ale przynajmniej nie sili sie na pseudofilozoficzne rozwazania,zatem dla mnie jest bardziej strawny. A Wharton moim zdaniem styl ma najlepszy z tej calej trojki, choc to nadal li tylko populrna literatura, ktora nie przebrnie proby czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.chello.pl 24.04.05, 12:13 Jeśli dla kogoś sens ma czytanie jedynie "wielkiej" literatury, to nie bardzo rozumiem sensowność wypowiadania się w kwestii tej "mniejszej". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.tkk.pl / *.tkk.pl 24.04.05, 14:38 Nie napisałam, że sens ma czytanie tylko wielkiej literatury,a jedynie, ze pisarze, o kt. wspominales sa wsrod literatury tej nizszych lotow i tak kiepsciutcy. Literatura popularna jest szalenie przyjemna w czytaniu pod warunkiem, ze nie jest jednym wielkim grafomanstwem (jak u Coelho np). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jacenty Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.chello.pl 24.04.05, 15:22 Nie napisałaś, ale dałaś do zrozumienia. btw, pseudo pożycone z Cortazara nie gwarantuje nieomylności ;) Odpowiedz Link Zgłoś
dorrit Lechu 06.05.05, 14:10 1. O gustach sie nie dyskutuje, ale to pewnie wiesz. 2. Ciesze sie, ze znasz moje poczucie smaku. Ciekawe czy zgodne byloby z tym, co ujrzalbys w mojej bibliotece (podpowiem: klasyka polska i obca, w tym troche wydan sprzed 1939, czesc angielska i wloska w oryginale, albumy - glownie malarstwo wydan polskich i obcych, historia sztuki oraz wybiorczo wspolczesne tzw. czytadla). Co mi sugerujesz jako kolejna lekture z prozy wspolczesnej najchetniej polskiej lub brytyjskiej? Dziekuje z gory. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ancymonka Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 195.116.95.* 21.04.05, 15:14 Bosh... co za denna książka! Najgorzej, że ją sama sobie kupiłam! Doczytałam jako tako do połowy, a potem tylko koniec - bo tego się nie da czytać, tak zieje nudą i grafomaństwem. Nie mam pojęcia, skąd te zachwyty, które swego czasu słyszałam/czytałam tu i ówdzie... Odpowiedz Link Zgłoś
aniak31 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 21.04.05, 22:58 Gość portalu: ancymonka napisał(a): > Bosh... co za denna książka! Najgorzej, że ją sama sobie kupiłam! Doczytałam > jako tako do połowy, a potem tylko koniec - bo tego się nie da czytać, tak > zieje nudą i grafomaństwem. > Nie mam pojęcia, skąd te zachwyty, które swego czasu słyszałam/czytałam tu i > ówdzie... Dokładnie! nie rozumiem jak ,można zachwycać się tą książką przeczytałam bo poleciła mi ją moja koleżanka i do tej pory żałuję że straciłam na nią czas ale o tym gniocie pisaliśmy na forum już nie raz jaki jest beznadziejny blee Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.chello.pl 21.04.05, 23:21 teraz Wiśniewski pisze podobno jakąś "książkę" z p. Małgorzatą Domagalik. Dobrali sie w korcu maku. jedno warte drugiego. narcystyczne grafomaństwo!!! tani sentymentalizm i głębia na pokaz... rozpacz totalna, nawet śmiać się nie chce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 81.210.86.* 28.04.05, 11:37 mam małą prośbę. zmieńcie śpiewkę, bo jak można co 2 słowo pisać grafomaństwo.Może znajdzcie inne argumenty anty. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_jagodka Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 23.04.05, 14:54 > Cudowna, genialna książka Musiałam czytać jakąś inną "Samotnośc w sieci", bo ta którą ja czytałam była totalną chałą. Odpowiedz Link Zgłoś
mijaczek Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 23.04.05, 16:07 zgdzam sie z przedmowczynia. Wisniewski powinien wrocic do swojej nauki, a juz na pewno nigdy nie probowac opisywac "cudow techniki" pokoleniom, dla ktorych ow "cud techniki" jest jak chleb powszedni... bryndza totalna... szkoda, ze ksiazek nie mozna zwracac do ksiegarni jak sie nie spodobaja... zal mi wydanej kasy... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tekla Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 81.210.86.* 28.04.05, 10:08 bardzo mnie dziwią złe opinie o tek książce od osób które ją przeczytały. po co czytać coś co się nie podoba. Ja tą książkę pochłonęłam, bo przeżyłam bardzo podobną historię do tej opisanej w książce i pare zdarzeń z tej książki spotkało mnie naprawdę. Mogę wam poświadczyć że tacy mężczyżni jak Jakub zdarzają się naprawdę i kochają tak mocno i równie mocno zostają zazwyczaj zranieni. Darzę tę książkę prawdziwym sentymentem. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tereskasol Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 28.04.05, 11:27 to podobnie jak ja ten san sentyment z tych samych powodów a czytałaś może SMS - Słowa mają siłę? prawdziwa historia "misia", którego swego czasu znałam nawet wirtualnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 81.210.86.* 28.04.05, 11:34 nie. nie czytałam tego.rozumiem, że warto.ja staram się już nie wracać do tego, żeby nie rozgrzebywać ran i nie mieć wspomnień. ale przynajmniej wiem że spotkało mnie coś pieknego o czym wiem ja i ktoś napisał książkę. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.aine.pl 28.04.05, 22:34 Gość portalu: Tekla napisał(a): > bardzo mnie dziwią złe opinie o tek książce od osób które ją przeczytały. po co > > czytać coś co się nie podoba Ja przeczytałam, bo zostałam namówiona przez koleżankę. Bardzo mi zachwalała tę ksiązkę. Kupiłam i jak już wydałam pieniądze to trudno było nie przeczytać. Strasznie żałowałam zmarnowanych pieniędzy :-((((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 213.17.128.* 28.04.05, 11:35 Tak, no tu chyba rzeczywiście głównie sentyment działa. Ja tego też nie mogę nazwać dobrą literaturą, ale wiele moich znajomych twierdzi, że przeżyły coś podobnego i tak dalej... Może ta książka to po prostu dobra odpowiedź na rosnący popyt na takie historie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tekla Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 81.210.86.* 28.04.05, 11:43 ja również uważam, że w tych czasach takich historii jak opisana w tej książce lub bardzo podobnych zdarzyło sie setki. ale jednocześnie jestem przekonana, że nie każdy romans w internecie może być podciągnięty pod ten opisany w Samotności.ja mam sentyment to prawda zwłaszcza że książkę przeczytałam zaraz po zakończeniu mojej miłości w sieci i dla mnie ona naprawdę dużo zanczy i nien uważam że skoro uwielbiam tę książkę i się z nią utożsamiam jestem gorsza od osób czytających literaturę wyższych lotów. Odpowiedz Link Zgłoś
srebrzysty4 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 28.04.05, 22:54 Zgadzam się z jednym z przedmówców, że najbardziej ulubionym (i najbardziej prymitywnym) zarzutem wobec tej książki to wmawianie wszystkim, że to "grafomania". Książka stała sie bezdyskusyjnie kultowa i takie jednostronne reakcje bez żadnego uzasadnienia tylko ten kult jeszcze bardziej wzmacniają. To chyba najczęściej omawiana książka na tym forum. Wraca tutaj jak bumerang. To także bardzo ciekawe. Mi osobiście sprawiło radość jej czytanie. Podziwiam autora, za niezwykłe wplecenie nauki w fabuły. Gdy zacżąłem ją czytać zupelnie zniknąłem dla świata. Wracam do niej. Pamiętam o wzruszeniach, które mi dostarczyła. Pozdrawiam Srebrzysty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.M. To i moja historia IP: *.jeleniag.cvx.ppp.tpnet.pl 06.05.05, 13:09 Wciaz placze na ta historia.Tak mi bliska i tak podobna.Popelnilam straszny blad, taki jak ona popelnila zostajac przy mezu.Tez tak wybralam i nigdy nie przestane zalowac.I wyrzucac sobie jak skrzywdzilam czlowieka, ktory kochal mnie taka szalencza miloscia.Nie pamietam aby inna ksiazka tak bardzo mnie wzruszyla, tak gleboko dotknela tego co boli. Nie obchodzi mnie co mowia inni, nie obchodzi mnie ze to nie Dostojewski czy Mickiewicz.Wiem ze to najpiekniejsza i najsmutniejsza historia milosna jaka znam. Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 06.05.05, 14:00 Są na forum dwa takie same wątki, poświęcone "Samotności". Pozwolę sobie przekopiwać napisane przed chwilę słowa i umieszczone "po sąsiedzku", słowa przychylne książce J.Wiśniewskiego: "Książka ta zapadła mi w pamięć, urzekła, zasmuciła, wzbudziła skrajne odczucia -od irytacji nad postępowaniem i wyborami bohaterów, po wzruszenie, melancholię. I też nad nia płakałam, nad kruchością szczęścia, nad zagubieniem w morzu samotności, nad niemożnością spełnienia bo... No właśnie, dlaczego? Wzruszyła mnie postać Natalii, i wiem, że z niejednych ust padło już podobne stwierdzenie, ale chciałabym spotkać takiego Jakuba na swojej drodze... To coś na kształt marzenia, a czy marzenia mogą być trywialne? Bardzo dużo czytam. Literatura piękna z którą obcuję pochodzi "z różnych półek", choć należy to tej tzw. ambitniejszej. Wszystko zależy od nastroju, od ciekawości i potrzeby ducha, od przypadku... Dlatego, mając określoną wiedzę i uważając się za osobę oczytaną, lata związane prywatnie i profesjonalnie z książą mnie do tego predysponują, nie zgadzam się z nieprzychylnymi opiniami głoszącymi, że "Samotność w sieci" jest "gniotem literackim", jest niewartą lektury. Książką ta wyszła spod pióra człowieka, który nie jest pisarzem, a mimo to czuję się poprawną, dobrą polszczyznę, i nie mam na myśli ingerencji redakcji ani korekty. Uczestnictwo w spotkaniach autorskich, obejrzenie wywiadów z J.Wiśniewskim w roli gościa, umocniło mnie w tym przekonaniu. I nadal nie mogę pojąć jednego, dlaczego ta podróż przez samotność wywarła na mnie takie wrażenie... Ale czy na wszystkie pytania uzyskujemy odpowiedzi?" Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
elaw2 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 06.05.05, 14:35 Nie wiem czy jestem w mniejszości czy nie ale męczyłam się strasznie i książki nie skończyłam. Pojedyńcze historie są nawet ciekawe ale całość? Wysiadłam po prostu! I wszechogarniająca niemoc, i że co się nie zrobi to źle...Otaczać jej kultem nie będę. Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada6891 NIEZWYKLE PIEKNA KSIAZKA :)) 11.05.05, 23:36 moim zdaniem "Samotnosc w sieci" jest ksizaka absolutnie wyjatkowa, wzruszajaca, zabawna, ale i tragiczna, smutna... krotko mowiac piekna!!! mysle, ze tylko kogos o glazie zamiast serca moze ona nie wzruszyc... jak dla mnie, jedna z najwspanialszych pozycji literatury wszechczasow dziekuje J.L.Wisniewskiemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jessika Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: *.aster.pl / *.aster.pl 12.05.05, 10:04 Wstrząsnęła mną dogłębnie, spłakałam się jak bóbr - szczególnie podczas czytania historii Natalii i Jakuba. Uwarzam, że Wiśniewski jest mistrzem psychoanalizy i wogóle genialnym pisarzem, czekam z niecierpliwością na jego kolejne powieści. "Samotność" odcisnęła piętno na mej duszy na całe życie. Fantastyczna książka, polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
somebody23 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 12.05.05, 13:29 Książkę tą czytalam jakieś 2,5 roku temu do tej pory mam ją w pamięci a niedawno kupilam ją sobie. Książka boska, ryczalam ja glupia przeczytalam prawie jednego dnia. Tym ktorym ona sie nie podobala życzę żeby chociaż część tego przezyly w swoim życiu co glówni bohaterowie, to może wtedy docenią prawdziwą milość, poświęcenie i cierpienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI IP: 213.17.128.* 12.05.05, 13:53 Może przeżyły. To przecież nie jest aż tak niezwykła historia. Tylko ten akurat sposób opisywania nie każdemu odpowiada, ot co. Odpowiedz Link Zgłoś
somebody23 Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 13.05.05, 07:56 Może i perzeżyly ale żadna z nich nie wspominala nic o stylu pisanai pana Wisniewskiego, nażekaly tylko ze historia opisywana w książce jest nudna. Mi się ona nudna nie wydaje. Polecam "11 minut" Paula Coelho. Odpowiedz Link Zgłoś
super.kinia Re: "SAMOTNOŚĆ W SIECI" J.L. WIŚNIEWSKI 13.05.05, 08:07 nie wiem skąd te gorzkie słowa krytyki, ja cztałam tę ksiązkę rok temu na wakacjach i bardzo mi sie podobała. Nie wiem, czy była to kwiestia samej ksiązki, czy moze okoliczniści przyrody w jakich ją czytałam, jednym słowem oceniam ją bardzo pozytywnie. Odpowiedz Link Zgłoś