Dodaj do ulubionych

Sherlock Holms - pytanie

18.04.05, 18:30
Poszukuje opowiadania, w którym opisywany jest przypadek, gdy Holmes jedzie z
Kimś w przedziale kolejowym i na podstawie cech zewnętrznych danej,
obserwowanej osoby dokonuje jego szczegółowego opisu - zawodu, miejsca
zamieszkania, stanu cywilnego itd.
Może kojarzycie tytuł tego opowiadania? Porszę, odpowiedzcie jak najszybciej.
To BARDZO ważne.
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Sherlock Holms - pytanie 20.04.05, 17:09
      A nie kojarzysz choć odrobiny więcej szczegółów? Holmes w kazdym prawie opowiadaniu odgaduje informacje z wyglądu zewnętrznego. Mam cały zbiór opowiadań i mogę poszukać, ale to grube tomisko.
      • mdwe Re: Sherlock Holms - pytanie 24.04.05, 18:27
        Może jednak orientujecie się gdzie był taki fragment? Oto kilka szegółów
        więcej: Tak jak już pisałam, Sherlock jechał w pociągu, po pewnym czasie Ktoś
        wszedł do przedziału i wówczas SH zaczął charakteryzować tego człowieka.
        Pamiętam, że analizował między innymi błoto na jego butach - wyciagając z tego
        wnioski - w jakim rejonie Anglii był i jakie drogi przemiarzał. O ile mnie
        pamięć nie myli brał również pod uwagę producenta jego marynarki (z metki)
        wnioskując m.in. o zasobności portfela delikwenta itd. Rzeczywiście również
        wygląd dłoni był pomocny (czy pracował fizycznie, czy też był raczej
        intelektualistą).
        Może chociaż pamiętacie w którym opowiadaniu SH jechał pociągiem?

Bardzo proszę, pomóżcie.
        • Gość: Tserof Re: Sherlock Holms - pytanie IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 24.04.05, 21:53
          Coś kojarzę. Czytałem kiedyś wszystko C.D. i to błoto na butach... coś mi
          świta... Facet z błotem na butach to był chyba Moriarty we własnej osobie, w
          czym się Holmes zresztą zorientował ciut za późno.
          Pierwsze opowiadanie z Moriartym.

Pewności nie mam.
    • autumna Re: Sherlock Holms - pytanie 25.04.05, 09:01
      Wszystkie opowiadanie w wersji oryginalnej są tutaj, jakby się chciało komuś pogrzebać:
      www.sherlockian.net/canon/index.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka