noida 02.06.05, 18:07 Ja nie zawsze, bo jestem przesądna i czytam tylko wtedy, jak się zagapię. To samo dotyczy 666. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
another_story Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:09 Na stronie 666 zaczynał się rozdział "U Tichona" w moim wydaniu "Biesów" :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:11 ja nie czytam 13 i co trzynastej strony i żeby się nie zagapić to po kupieniu/wypożyczeniu książki wyrywam je najpierw Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:13 O, świetny pomysł :-) Też będę wyrywać. Albo wycinać żyletką bo to humanitarniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:14 i później znowu wyrywam bo mam manię natręct i każdą stronę ślinię palcem i liczę skrupulatnie i nawet jak je wyrwę to zawsze potem chcąc niechcą doliczam się trzynastej stony, więc wyrywam znowu ale to strasznie łatwo się wtedy pomyslić Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:16 Śłuchaj, a nie łatwiej byłoby policzyć najpierw na kalkulatorze wszystkie wielokrotności trzynastki i potem wyrywać w każdej książce tylko te numery stron? Nie musiałbyś liczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:21 to nie takie proste bo jak wyrwiesz 13,26,,39 itd to potem przy czytaniu i maniakalnym liczeniu podczas lektury, wyrywasz odruchowo 14 potem 28 nn ostatnio zanim przystapiłem do lektury to poczułem się bezpiecznie i skoncentrowany odpowiednio mając między okładkami tylko 12 stron Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:30 A przecież bywa tak, a nawet jest tak, że pierwszy rozdział ksiązki ma numer 3 lub 5, a nie 1. Zatem ten numer 13 to jest wtedy faktycznie 10 lub 8, a nie 13. To co wtedy robicie ??? Mam wrażenie poza tym, że nie czytacie , mili Państwo, tylko liczycie ;-) a. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:32 Moim zdaniem popełniacie błąd, powinniście te stronę zaklejać papierem pakowym, a wyrywać tylko trzynastą kartkę. Odpowiedz Link Zgłoś
noida Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:34 Albo tylko zaklejać bez wyrywania. Wtedy liczba kartek nie będzie się zmieniać. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:40 Nie wiem, czy to uczciwe, tak tylko zaklejać. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:45 Oczywiście jeśli numeracja jest od kolejnej cyfry to zasada się nie zmienia, średnio żeby przeczytać książkę potrzebowałem ok 2o egzemplarzy 1 tytułu na początek wyrywałem w każdym kolejnym tomie po 1 stonie odpowiednio były to 1,2,3, aż do 20 potem w każdym z nich co 13 i potem znowu co 13 aż do wyeliminowania jakiejkolwiek krypto-trzynastki, tzw metoda czytania symultanicznego bez trzynastkowego. stosowałem tez metodę kombinowaną z teorią chaosu polegającą na czytaniu stron na chybił trafił sprawdza się zwłaszcza przy pzy ulissesie przy sabbaticalu już średnio, przy książce kucharskskiej równiez nienajgorzej chyba, że jest piątek dzień bezmięsny a akurat trafimy na stronę z przepisami na podroby Pomysł z zaklejaniem papierem jest nieuczciwy faktycznie, kiedyś zamazywałem czarnym tuszem i oznaczłem alfabetem obok ale miałem poczucie że to nie fair i poza tym lęki mnię dopadały, że się sprzeniewierzam tanim cwaniactwem Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:48 No ale po co zaklejać lub wyrywać skoro numerek można palcem zakryć ? Można też omijać numerki wzrokiem, ignorować ! Nie patrzeć na dół kartki. Gorzej z numerami rozdziałów. Co robicie z rozdziałem XIII ? Cały wyrywacie ? a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 18:58 ja wyrywałem zawsze pierwszy rozdział wtedy ten 13 jest 12 a w ogóle to to ja teraz słucham audiobuków Odpowiedz Link Zgłoś
kr_kap Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:53 A może dzielić książkę na takie małe kęski, dwunastostronicowe? Rwaniem prostym, a później oprawiać chałupniczym sposobem, albo trzymać w segregatorach te kawałki? Albo czytać tylko cienkie książeczki? Nie, nie, to tani wybieg, cofam sugestię. Najlepszym sposobem jest ściąganie z Internetu i drukowanie na papierze toaletowym (albo innym, w rolce, bez podziałów na strony). Kurczę, ale może to też nieuczciwe, bo w sumie ta liczba wierszy na wystandaryzowanej stronie maszynopisu do czegoś zobowiązuje... Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 18:58 tak naprawdę występuje tu problem całki. Gdyby bowiem odpowiednio często aktualizować trzynastą stronę (na przykład co jedną wyrwaną stronę) to okazałoby się, że każda dokładnie książka ma tylko po 12 przeczytanych przez państwa stron. Z tego co widzę, regułą jest raczej aktualizowanie co trzynastej strony dopiero po dojściu do końca kastrowanego opus. No cóż, metodą repetycji w końcu zapewne znów dojdzie sę do dzieła dwunastosronicowego, prawda? Może więc, by oszczędzić czasu na niepotrzebne rwanie tudzież wycinanie ostrymi narzedziami, czytać tylko pierwszych dwanaście stron (i, na wszelki wypadek dwanaście ostatnich, bo a nuż będzie to książka po arabsku lub w jidysz, a wówczas nietrudno przeczytać niewłaściwą dwunastkę). Z drugiej strony, można przeczytać całe dzieło, pod warunkiem, że nie jest się przywiązanym do numeracji obecnej na każdej stronie. Po prostu trzeba pociąć książkę na X*12 kawałków + reszta i spokojnie delektować się książką przerobioną na układ tuzinowy. m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. to przez Isabel ślimaki się popłakały Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:03 Uważam, że obecną bezsensowną numerację stron powinno się zastąpić literami: a, b, c, ..., ab, ..., azzzx. I godniej, bo jak książka to pełna liter i bez niepotrzebnych stresów. Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:14 miałem jedno zastrzeżenie, takie mianowicie, że w końcu pojawiłaby się strona xiii, a to mogłoby być niebezpieczne. Ale po krótkich rachunkach doszedłem do budującego wniosku, że w normalnej numeracji wypadłaby owa hipotetyczna srona w oolicach strony numer milion, co większości książek nie grozi. Jednak, żeby się czepnąć, to wiesz: cóż znaczy nazwa? to, co zwiemy różą pod inną nazwą nie mniej by pachniało. Strona trzynasta nie zniknie tylko dlatego, ze dasz jej na imię "m". Ona tam będzie. Tak, czy inaczej. I w końcu zaczniesz ciąć po wszystkich stronach zawierających "m" :-) m, (nomen omen) .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. to przez Isabel ślimaki się popłakały Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:19 ..Panie Święty, ja taka 100% zabobnoniara, nie zwróciłam uwagi ,a 13 stronę! ale jak zwykle przed każdą trzynastką splunę trzy razy przez lewe ramię, ...a gdyby tak złozyć książkę z wszystkich powyrywanych trzynastych stron. Ciekawę , kto by się odważył ją przeczytać? Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:24 To ja już tylko znękanym głosem zapytam: a co z trzynastozgłoskowcem począć ? a. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:35 Bardzo prosto, pomijać każdą trzynastą. Zawsze tak robię. Odpowiedz Link Zgłoś
ireo Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 06.06.05, 09:35 o, to by mogło bardzo korzystnie wpłynąć na czytelnictwo. bo podobno umieszczanie w książkach wzorów matematycznych i liczb sprawia, że ich sprzedaż znacznie spada. nie przyszło mi wcześniej do głowy, że ludzie tak mało czytają właśnie dlatego, że strony są numerowane. usuńmy numery. będziemy potęgą. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:27 A ja nigdy nawet nie zaczynam czytać książki, która ma więcej niż 12 rozdziałów. I zastanawiam się, czy jest sens czytać książki mające więcej niż 12 stron! O! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:34 Czy zdarza się wam mylić podczas pomijania co 13 wyrazu?? Bo mnie nadzwyczaj często i to zazwyczaj około 351 strony i potem muszę zaczynać liczenie od nowa. Odpowiedz Link Zgłoś
agni_me Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:37 :-) chyba wygrałeś/aś - nie da się więcej, przynajmniej ja nie potrafię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jos Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.06.05, 19:44 A jaka nagroda jest przewidziana?? Zapewne 13 ksiązek;) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:48 zaloguj sie jako" Wielki Trzynasty" Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_trzynastka Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:53 Trochę zmodyfikowałam, ale jest:))) Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:56 wielka_trzynastka napisała: > Trochę zmodyfikowałam, ale jest:))) No wreszcie trzynastka ma płeć!Zyczę powodzenia! Ciekawe jak od dziś będą układać się Twoje sprawy!? Życzę powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
wielka_trzynastka Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 02.06.05, 19:58 Pewnie pechowo, trzynastka pecha przynosi ;) Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 06.06.05, 11:10 Nieee... Raczej książka "Trzynaście kotów". A nie można każdej trzynastej strony przekreślić (tak jak siódemkę) i napisać 12A? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.tvgawex.pl 06.06.05, 10:29 ?? ciekawy,bardzo ciekawy przypadek.No właśnie ,ale czego infantylności czy ..? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maja Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.06.05, 10:36 a co kto może na to ,że jesteś pan infantylny, ale ciekawy przypadek , to ciekawy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zgred Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.tvgawex.pl 06.06.05, 11:14 maja masz nosa! Zdemaskowany przyznaję się bez bicia..ja te feralne strony wyrywam i natychmiast pożeram bez popitki..8) Odpowiedz Link Zgłoś
no-surprises Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 06.06.05, 12:16 A kto napisał tu 13 odpowiedź? Chyba go trzeba wyrwać. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 06.06.05, 15:05 odczarowywanie trzynastki: - na pewno z poziomkami, musi być smaczna: www.mareno.pl/ksiazka.php?isbn=83-88790-42-0 i z Gałczyńskim, na wesoło: www.galczynski.wiersze.v24.pl/u-6855.html Odpowiedz Link Zgłoś
hrabalek Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 06.06.05, 15:16 ..i jeszcze to: "Trzynasta świeca" www.gandalf.com.pl/b/trzynasta-swieca/ "Trzynasta dama" www.gandalf.com.pl/b/trzynasta-dama/ "Trzynasta kategoria rozsądku" www.wysylkowa.com/ks498891.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iontichy Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? IP: *.radom.sdi.tpnet.pl 06.06.05, 18:04 Jak się przeczyta dwa razy siódmą to wolno raz czytać (bez przystanków) trzynastą. Odpowiedz Link Zgłoś
bumm Re: czy zawsze czytacie 13 stronę? 07.06.05, 13:12 Przeczytałem ten wątek trzynaście razy i jestem pod wrażeniem. Oklaski! Odpowiedz Link Zgłoś