Dodaj do ulubionych

Grisham-rewelacja czy nudy?

05.06.05, 10:46
Tyle się juz naczytałam sensacji i kryminałów, a Grishama nie czytałam. W
końcu sięgnęłam i po niego. Jestem bardzo rozczarowana. Jestem na 148 stronie,
wszytsko przewidywalne, nic nie trzyma w napięciu...
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: Grisham-rewelacja czy nudy? 05.06.05, 12:08
      148 stronie czego?
      i skąd wiesz, czy wszystko przewidywalne?
      moze na ostatniej stronie coś cie zaskoczy
      • Gość: francuzeczka Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 13:15
        Grisham jest swietny.
        • bir.ke ekranizacje 05.06.05, 18:02
          grishama sa calkiem zgrabne jako filmy sensacyjne; czytalam jedynie 'wspolnika'
          i bardzo mi sie pododbalo, duza dbalosc o szczegoly, zwlaszcza prawnicze akurat
          mi odpowiada
          a przewidywalnosc? jak sie czyta duzo tego typu ksiazek, to wiadomo, ze wszystko
          opiera sie na pewncy schematach, nie;)
          • mamalgosia Re: ekranizacje 05.06.05, 18:45
            Właśnie nie, Coben mnie zaskakuje
      • mamalgosia Re: Grisham-rewelacja czy nudy? 05.06.05, 18:44
        zaba_pelagia napisała:

> 148 stronie czego?
        "czas zabijania"

> i skąd wiesz, czy wszystko przewidywalne?
        na razie co przewidzę, to się wydarza:(

> moze na ostatniej stronie coś cie zaskoczy
        Oby!!
    • Gość: francuzeczka Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 22:29
      przeczyatj Firme, moim zdaniem najlepsza
      • mamalgosia Re: Grisham-rewelacja czy nudy? 06.06.05, 09:38
        Dzięki, poszukam
    • Gość: Opty Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.05, 13:40
      Wg mnie najlepsza jest "Ława przysięgłych" o ile nie obejrzało się filmu
      (straszny knot).
      pozdr.
      • Gość: kinika Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.iscnet.pl 01.07.05, 00:59
        Grisham jest świetny!Przeczytałam już kilkanaście książek jego autorstwa i
        powoli dobijam do końca!Wspaniale napisane i tradycyjnie dużo lepsze niż ich
        ekranizacje. Szczególnie polecam "Ławę przysięgłych", "Raport pelikana"
        i "Króla afer".Zreszta ja polecam wszystkie.I wcale nie są przewidywalne...
    • Gość: Tiger Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.autocom.pl 02.07.05, 16:06
      Na poczatku moze i rewelacja ale pozniej tylko NUUUUDDDYYYYYY... :-(.
    • Gość: dentist's gf Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 04:13
      A ja po raz pierwszy czytam Grishama, "Malowany dom", bo jakoś tytuł miałam
      zakodowany od paru lat a książka właśnie dosłownie nawinęła się pod rękę. I też
      jestem rozczarowana, zwłaszcza stylem (czytam w oryginale). Poza tym trochę za
      długa ta książka. Do końca pozostało mi jakieś pięćdziesiąt stron; zobaczymy,
      czy koncówka mnie przyjemnie zaskoczy. Oby.

Nota bene - nasuwają mi się podczas tej lektury skojarzenia z "Zabić drozda"
      Harper Lee, bo narratorem i tu i tam jest kilkuletnie dziecko, a zdarzają się
      wokół historie kryminalne i tajemnicze... jednak "Zabić drozda" to arcydzieło,
      a "Malowany dom" po prostu rzemiosło. Brak tej drugiej książce tej specjalnej
      iskry, którą Harper Lee z takim polotem obdarzyła swoją narratorkę. Chłopiec
      w "Malowanym domu" jest po prostu chłopcem, brak mu tego uroku, jaki miała
      córka prawnika w książce Lee. Ach, chyba będę musiała "Zabić drozda" przeczytać
      po raz kolejny :))))
    • e07 Re: Grisham-rewelacja czy nudy? 19.07.05, 11:08
      Trzy książki Grishama sa nieco inne. Krytycy ocenili je jako lepsze, więc ja
      tradycynie oceniłam je jako nieco mniej wciągające. Jedna z nich jest
      właśnie "Malowany dom" (i "Ominąć święta", "Czuwanie"). Nie polecam zaczynać
      poznawać tego autora od żadnej z nich. Można uznać, że to nudy. "Prawdziwy"
      Grisham, to np. "Wspólnik", "Bractwo", "Firma", "Rainmaker", "Obrońca
      ulicy", "Ława przysięgłych". Jak zaczniesz od którejś z tych książek - też go
      pokochasz. Czytałam wszystko - to mój ulubiony autor.
      • Gość: dentist's gf Re: Grisham-rewelacja czy nudy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.07.05, 21:24
        Doczytałam "Malowany dom" i pomyślałam ze smutkiem, że zmarnowałam na tę
        książkę parę godzin :( Właściwie do końca spodziewałam się jakiegoś
        fajerwerku :\ , który niestety nie nastąpił.

Czy na podstawie "Firmy" nakręcono film? a jesli tak, to o czym on był?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka