staua Re: zabawa 09.06.05, 22:08 "Inna wazna wielkoscia, chcrakteryzujaca procesor dokonujacy akwizycji danych, jest jego zakres dynamiczny, zwiazany czesciowo z mozliwoscia przeksztalcenia odczytanego sygnalu analogowego w cyfrowy" "Spektrometria mas" E. de Hoffmann, J. Charette, V. Stroobant Wybralam najblizej mnie lezaca ksiazke w jezyku polskim... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 ...z pewnej kroniki... 09.06.05, 22:10 nie mogłam się oprzeć i znowu gram:) "Zapewne jest pan niezwykle zajęty, lecz gdyby jednak zgodził się pan przez wzgląd na pamięć zmarłego przyjąć ten przedmiot, nie byłoby wiekszej radości dla jego dawnego towarzysza broni, któremu niewiele życia już pozostało". Haruki Murakami "Kronika Ptaka Nakręcacza". Odpowiedz Link Zgłoś
ash3 Re: ...z pewnej kroniki... 10.06.05, 19:32 Zdanie ktore mogloby byc poczatkiem tej opowiesci... Niesamowite. Odpowiedz Link Zgłoś
beatanu O skutkach zabawy 09.06.05, 22:13 Dzisiaj po południu, zupełnie przez nikogo nie zmuszana, z rozpędu otwarłam dwie z 10 książek, które właśnie przybyły do mnie z Polski. Na stronie 123 oczywiście, piąte zdanie... Czy to już natręctwo czy jeszcze nie? ;) przy trzeciej się opamiętałam i zaczęłam przeglądać "normalnie" - tzn. od początku, od końca, tak w środeczku... Ale o najnowszej książeczce Stasiuka pomyślałam - "O jaka maluśka. I 123 strony brak bo "Noc" kończy się na 92..." Czy ktoś też tak ma, że MUSI na tę nieszczęsną sto dwudziestą trzecią zajrzeć? Czy filmmix przewidział(a) takie efekty uboczne? Ale poza tym mam się dobrze i pozdrawiam uczestników zabawy :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
emile_soi Re: O skutkach zabawy 09.06.05, 23:08 Ja też tak mam K Parę dni temu stanęłam przy regale z książkami, wyjmowałam po kolei jedna za drugą, otwierałam na 123 stronie i z ciekawością czytałam 5. zdanie - hm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nadinka Re: zabawa IP: *.unregistered.net.telenergo.pl 09.06.05, 22:16 "A man's voice on the phone says "Homicide DIvision" Chuck Palahniuk - Lullaby Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwa Re: zabawa IP: *.udn.pl 09.06.05, 22:31 Kajakarz zaszwargotał coś, wskazując ręką w stronę brzegu. Michael Crichton "Linia czasu" Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p nie mogąc się opanować kolejny cytat... 09.06.05, 22:44 mając na podorędziu "Listy" K.Mansfield: "Nie chcę bić pięścią we drzwi ani hałasować, ale pragnę abyś przyszedł i wypuścił mnie, otworzywszy drzwi kluczem, który sam zrobiłeś; oddalilibyśmy się na palcach do bardziej dla nas łaskawej miejscowości, gdzie wszyscy mieliby serca i wzrost przystosowane do naszego". :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: caireann Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.05, 23:24 "Na przykład mówiła Annah, żeby nie nuciła afrykańskich piosenek, skoro nie rozumie ich słów" Katherine Scholes "Królowa deszczu" Odpowiedz Link Zgłoś
mamajudo Re: zabawa 09.06.05, 23:01 "Cholera!" :) piąte zdanie z 123 strony "Pustego krzesła" Jeffery'ego Deaver'a Odpowiedz Link Zgłoś
tallinn Re: zabawa 09.06.05, 23:25 Na 123 stronie znajduje się tylko rysunek przedtawiający scenę z polowania. Odwracam więc kartkę i ... "Need aga ei karda, seisavad sealsamas ja kumbki rihib rauda just nagu piksevarrast äiksepilve poole." Adam Mickiewicz - "Pan Tadeusz ehk Viimne kohturetk Leedus . Šlahta lugu 1811. ja 1812. a. kaheteistkümnes värsiraamatus" --- õ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no nie no Re: zabawa IP: *.icpnet.pl 09.06.05, 23:41 "Gwałtowny, melancholiczny, surowy, trzyma się pomysłów straszliwych i przerażających, trwoży się potęgą i zemstą swojego Boga, którego zawsze widzi w gniewie i gotowego rzucać pioruny na wytępienie winowajców." "Listy z zesłania. Pisma Tomasza Zana - Rozprawki i refleksje." Odpowiedz Link Zgłoś
flora_palmieri Re: zabawa 09.06.05, 23:51 "I wtedy, całkiem bez powodu, poczuł się samotny." Jeanette Winterson: Podtrzymywanie światła Odpowiedz Link Zgłoś
ceboolka Re: zabawa 09.06.05, 23:57 "Rondo Babka, światła, o, a tu patrzy, jakiś leży na pasach i raczej nie dlatego, że zasnął bynajmniej, a on mimo w oczy ze strony każdej wiatru z piaskiem zyje i wygląda fajnie, więc pewna satysfakcja jak się widzi taką masakrę, łaził gdzieś facet z rana, trzeba było nie wstawać, jeszcze mu się bułki z tej wysypały, z siatki, a w domu dzieciaki na śniadanie czekają, a tu nie ma śniadania, do większej takiej siatki się przeniosło po drodze w zestawie z tatą, ha ha". "Paw królowej", Dorota Masłowska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Re: zabawa IP: *.icpnet.pl 10.06.05, 01:14 dustman 63 Karol Janicki, Elements of British and American English Na 123 stronie index już jest :) Świetna zabawa :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: posafega Re: zabawa IP: *.icpnet.pl 10.06.05, 01:30 Holender! Teraz odwóciłam się w drugą stronę i upatrzyłam na parapecie coś. Poprzednie leżało na górze "do egzaminu". Blisko, ale to się nie liczy ;), bo jaka przyjemność z cyatów indeksowych?? :D "Rzecz jasna nikt ani przez chwilę nie wątpił, że to nazwisko jest pseudonimem; niektórzy dziennikarze w reakcji na pierwszą falę rozgłosu jej ostatniej książki, usiłowali zidentyfikować 'prawdziwego Demostenesa', analizując długie okresy nieśpiesznych odpowiedzi lub ich braku, kiedy Valentine była w podróży, a następnie przeglądając listy pasażerów." Orson Scott Card "Doradca Inwestycyjny" ze zbioru: Pierwsze spotkania w świecie Endera Zaczęło się to zdanie na poprzedniej stronie, a skończyło w 6 linijce :) Odpowiedz Link Zgłoś
przemsw Re: zabawa 10.06.05, 03:58 Więc tak rozumieć człowieka? Roman Bratny - "Lot ku ziemi" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkola Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 07:26 "Ona ma bzika na punkcie loterii, don - powiedział Ambrosio." Mario Vargas Llosa "Rozmowa w "Katedrze"". Odpowiedz Link Zgłoś
lewa.noga.pawiana Re: zabawa 10.06.05, 10:01 Samiec prezentuje swoje walory, ale ostateczną decyzję podejmuje samica. Brian J. Ford - Czujące istoty. Zmysły i emocje roślin, zwierząt i mokroorganizmów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atolina Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:49 "Drogę cnoty obierze niewątpliwie ten, kto z usposobienia skłania się ku dobru, nawet gdyby miało go brakować jego nauczycielom." Donatien Alphonse Francois de Sade "Justyna czyli nieszczęscia cnoty" Przyznaję się, że to nie była dzis najbliższa mi książka, ale po wczorajszej zabawie chciałam sprawdzić jakie zdanie się w niej kryje... Zaskoczyło mnie, że właśnie to... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tomkola Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:51 "Z pełnym oddaniem ścigał on wyimaginowany ideał, którego urzeczywistnienia nie znajdował nigdy, to znaczy: znajdował stale." Alfred Kubin "Po tamtej stronie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: atolina Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 13:54 "A zarazem jej dłonie, pewne i zręczne, popychały go czule, ściągając z niego pośpiesznie żakiet i kamizelkę." vincente Blasco Ibanez "Kwitnące sady pomarańczy" - ta była najblizej ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hubi Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.06.05, 14:14 "Jesli wierzyc opowiesciom z owej epoki, na chinskich wsiach czesto spotykano wedrujacych taoistycznych eremitow tak odurzonych odnajdywaniem wszedzie Jednosci i tak latwo zapominajacych o roznicach, ze ku oslupieniu wiesniakow przenikali przez skaly, nie zdajac sobie z tego sprawy." Nicolas Bouvier "Kronika Japonska". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ćwiras Re: zabawa IP: *.eltronik.net.pl 10.06.05, 22:32 They consist of eleted councillors, with the different parties represented proportionally to party strengh. John Oakland "British Civilization" Odpowiedz Link Zgłoś
onika27 Re: zabawa 10.06.05, 22:35 "Co mnie to wszystko obchodzi?" Carla Neggers "Jezioro cieni" Odpowiedz Link Zgłoś
weatherwax Re: zabawa 11.06.05, 01:23 "Może i tak." Robert Wright, Moralne zwierzę. Dlaczego jesteśmy tacy, a nie inni: psychologia ewolucyjna a życie codzienne. Odpowiedz Link Zgłoś
speer Re: zabawa 11.06.05, 07:47 "Puszki zniknely wsrod fal poruszanych wiatrem chwastow" Haruki Murkami, "Przygoda z Owca" www.glosdlaeuropy.org trzaskprask.blog.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nocka Re: zabawa IP: *.eltronik.net.pl 11.06.05, 15:19 zaczęłam czytać Jurija Andruchowycza "Dwanaście kręgów": Nie pomogła ani śmiesznie niska cena ( sześć hrywien sześćdziesiąt pięć kopiejek), ani mętno-błotnisty kolor produktu,mający, zdaniem producenta, kojarzyć się z karpacką długowiecznością,ani nawet zupełnie sympatyczny slogan" Od zawsze i na wieki",starannie wykaligrafowany na etykietach pseudosłowiańskim pismem. Wyborna zabawa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: zabawa... Ripelino 12.06.05, 21:50 "Dla szarlatanów, którzy przemierzali wówczas wzdłuż i wszerz Europę, niczym Englische Komodianten czy - później - trupy komedii dell'arte, Czechy były czymś w rodzaju Kalifornii wiedzy tajemnej". Angelo Maria Ripellino "Praga magiczna". Wwa: PIW 1997 :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gaja Re: zabawa IP: *.r1.do.r2.rojcanet.pl 13.06.05, 11:36 Po co mi ta kobieta? Atramentowe serce. C.Funke Odpowiedz Link Zgłoś
mrouh Re: zabawa 21.06.05, 20:06 "Podawać do makaronu i ryżu." Dobra Kuchnia. Żywienie zbiorowe, wyd. Watra, 1988. Przepis na sos z czarnych jagód. :-) Nigdy nie robiłam, ale książka była najbliżej:-) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 to ja też jeszcze zagram:) 21.06.05, 20:13 "Zanim się ubrała, zamknęła się w łazience i zdołała napisać do Florentina Arizy krótki pożegnalny list na kartce wyrwanej z pliku papieru toaletowego". G.G. Marquez, "Miłość w czasach zarazy". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: greta Re: zabawa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 18:29 "W 1921 roku, cztery lata po rewolucji październikowej, po tym, jak Odessa w toku krwawych walk między białymi a czeronymi już kilkakrotnie przeszła z rąk do rąk, a dwa, trzy lata po tym, jak mój ojciec przemienił się wreszcie z dziewczynki w chłopca - dziadek i babcia z dwoma swoimi synami uciekli z Odessy do Wilna." Amos Oz "Opowieść o miłości i mroku" Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: zabawa 21.08.05, 18:56 " 'It seems so long since we were in Kalatriada', Fiona said. (Maeve Binchy "Night of Rain and Stars") Co za fantastyczny pomysł! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: snowdrop Re: zabawa IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 21.08.05, 18:56 "Wino białe - powiadają Kubuś i Pan Tissot- filtruje wodę, działa moczopędnie, poprawia mdły smak ziółek oraz podtrzymuje jędrność żołądka i jelit." Denis Diderot - "Kubuś Fatalista i jego pan" Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: zabawa 21.08.05, 20:29 Przed kilku dniami w Kurierze przeczytałem o uroczystym obchodzie na czesc Karaffy - Korbutta zmarłego na wiosne zeszlego roku.- Odo Bujwid Osamotnienie Odpowiedz Link Zgłoś