Dodaj do ulubionych

zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem

IP: 83.238.47.* 23.06.05, 20:09
Czy możecie polecić mi książki z interesującą fabułą. Coś podobnego do Kodu
Leonarda, Klubu Dantego, Aniołów i demonów. Niedługo czeka mnie wielogodzinna
podróż a nic tak nie skraca czasu jak porządnie napisana książka od ktorej
nie można się oderwać dopoki nie pozna się rozwiązania. Będę wdzięczna za
waszą pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: ala Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.radom.pl 23.06.05, 20:26
      kryminały Joe Alexa
      • monikate Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 23.06.05, 20:34
        Powieści Roberta Goddarda
      • teano_laura Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 25.06.05, 20:41
        Gość portalu: ala napisał(a):

> kryminały Joe Alexa

No weź nie żartuj! przecież tam od poczatku wiadomo kto zabił! Zero zaskoczenia.
        • Gość: ala Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.radom.pl 25.06.05, 20:50
          teano_laura napisała:

> Gość portalu: ala napisał(a):
          >
          > > kryminały Joe Alexa
          >
          > No weź nie żartuj! przecież tam od poczatku wiadomo kto zabił! Zero
          zaskoczenia

Być może jestem za mało inteligentna ale w większości przypadków zakończenie
          było dla mnie kompletnym zaskoczeniem
          • teano_laura Re: Joe Alex 25.06.05, 23:03

> teano_laura napisała:
            >
            > > Gość portalu: ala napisał(a):
            > >
            > > > kryminały Joe Alexa
            > >
            > > No weź nie żartuj! przecież tam od poczatku wiadomo kto zabił! Zero
            > zaskoczenia
            >
            > Być może jestem za mało inteligentna ale w większości przypadków zakończenie
            > było dla mnie kompletnym zaskoczeniem

Uwielbiałam Joe Alexa gdzieś pod koniec podstawówki, albo na początku liceum.
            Wtedy w "Księgarni Taniej Ksiązki" kupiłam za grosze "Cichym ścigałam go lotem"
            i byłam zachwycona. Czytałam wszystko, co było dostępne i najbardziej podobało
            mi się, że czytelnik mysli niejako równolegle z Alexem i razem "dopadają"
            mordercy.
            Po latach wpadła mi w ręce jedna z jego ksiązek, nie czytana wcześniej (nie
            pamiętam tytułu, ale Alex pojechał do przyjaciela napisać w spokoju kryminał, a
            tam zdarzyło się morderstwo) i cały czas miałam nadzieję, że mordercą nie okaże
            się osoba, na którą wszystko wskazywało, niestety wyszło, że to jednak ona.
            Doszłam do wniosku, że to moze jakaś słabsza była ksiązka i zapragnęłam
            poczytać Alexa jeszcze raz, ciekawa jak będzie mi się to czytało po latach.
            Udało mi się znaleźć w bibliotece "Zmącony spokój Pani labiryntu" i w tej
            książce osoba mordercy jest tak wyraźna, że podejrzewanie biednego latarnika
            wydało mi się wręcz nie na miejscu. Po prostu z okoliczności wynika, że nikt
            inny nie był w stanie tego zrobić. Jedyne co było interesujące to JAK tego
            morderca dokonał.
            Miło się czyta, owszem, ale jeśli ktoś chce przeżyć prawdziwe zaskoczenie
            kryminałem, to bezkonkurencyjna pozostaje Christie. Tam wątki sa naprawdę
            cudownie poplątane i tropy tak się nakładają, że nawet najbardziej oczywista
            osoba zaskakuje, gdy okazuje się mordercą.
            Ale oczywiście o gustach się nie dyskutuje.
            Chciałam tylko podkreślić ten brak zaskoczenia u Alexa. Sama lektura jest nawet
            przyjemna.
            • Gość: ala Re: Joe Alex IP: *.radom.pl 26.06.05, 00:00
              Widocznie mamy inny tok myślenia. Przeczytałam wszystkie 84 napisane przez
              Christie kryminały i jedynie rozwiązanie "Morderstwo w Orient Expressie"
              i "Dziesięciu Murzynków" mnie zaskoczyło. W przeciwieństwie do Alexa. U niego
              podoba mi się rozliczenie każdej osoby z czasu i czynności przez co dochodzi
              się do wniosku że nikt nie mógł zabić. Ale przyjmuję do wiadomości że nie
              każdemu muszą się jego książki podobać.
              • teano_laura Re: Joe Alex 26.06.05, 18:51

> Widocznie mamy inny tok myślenia. Przeczytałam wszystkie 84 napisane przez
                > Christie kryminały i jedynie rozwiązanie "Morderstwo w Orient Expressie"
                > i "Dziesięciu Murzynków" mnie zaskoczyło. W przeciwieństwie do Alexa.

No patrz jak fajnie! :-)
                Ale czy to znaczy, że myslę jak Alex? Moze powinnam zacząc pisac kryminały?
                Ty zresztą też :-)
    • ariwederczi Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 23.06.05, 20:36
      Twórczość Harlana Cobena
    • braineater Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 23.06.05, 21:33
      Phili Kerr - Berlin Noire Trilogy
      Caleb Carr - Alienista i Anioł Ciemności
      Boileau-Marejac - Widmo

Pozdrowienia:)
      • rrooda Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 25.06.05, 21:07
        zdecydowanie książki Carra
        chociaż duet Preston&Child też jest niezły!
      • agrafek alienista 06.07.05, 14:58
        Najwyraźniej tutaj mamy podobnie, jak dwie panie wyżej z Alexem i Christie. Co
        zaskakującego jest w zakończeniu "Alienisty"?
        pozdrawiam
    • byash Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 24.06.05, 11:02
      "Klub Dumas" Arturo Perez-Reverte
      • Gość: Myszor Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.06.05, 09:30
        Zdecydowanie Agatha Christie. Rzadko zdarza mi się wyśledzić mordercę :)
    • bogdaa Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 26.06.05, 12:43
      Dean Koontz "Fałszywa pamięć"
      • Gość: agao Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.06.05, 12:48
        Książka fajna, ale zaskoczenia tam nie ma. Już na setnej stronie wszystko jest
        wprost napisane, a już od 30 oczywiste dla czytelnika. Chyba, że chodzi o
        jakieś powiązania między bohaterami, które są nieciekawe i dodane na siłę.
        • scoutek Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 28.06.05, 09:15
          polecam "Co do grosza" Jeffrey'a Archera.... ksiazka jest naprawde swietna...
    • annabelee1 Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 26.06.05, 20:49
      Ja polecam Maga Fowlesa.To jedna z najbardziej przewrotnych ksiazek jakie
      czytalam.Tam co i raz jestesmy zaskakiwani.
      BOileau -Narsejac- jak najbardziej ale ja czytalam swietny Zawrot glowy.
      Co by tu jeszcze..P>D> James jest swietna.I malo u nas doceniona..
      • mietowe_loczki Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 28.06.05, 12:18
        kiedy właśnie Mag ma niezwykle przewidywalne zakończenie :) przy kolejnej
        lekturze rozwiązanie znalazłam na stronie 91, nie zdradzę, którego wydania,
        żeby nie popsuć zabawy,

miłego czytania
        • Gość: mia Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.adsl.inetia.pl 06.07.05, 13:49
          Borys Akunin - Azazel
          Agatha Christie - I nie było już nikogo
          I.B.Singer - Sztukmistrz z Lublina
    • Gość: kromeczka Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: *.broker.com.pl 29.06.05, 13:17
      A próbowałaś coś Grishama?
      Według mnie wciąga niesamowicie i nie mozna doczekac się zakończenia.

www.czytelnia.studioit.pl - forum dobrej książki
    • kot01 Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 06.07.05, 16:15
      Nie moze zabraknac czegos pod dziwaczna nazwa "www.bunkier.info". Nie pamietam
      kogo. Moze nie ekstraklasa ale trzyma mocno :-)
    • Gość: ko_mika Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem IP: 62.148.86.* 07.07.05, 14:30
      Szachownica flamandzka - Arturo Perez-Reverte
    • marcelina_prust Re: zagadkowe książki z zaskakującym rozwiązaniem 07.07.05, 22:56
      Niezłe intrygi wymyśla też Amelie Nothomb, tyle że mnie odstręcza jej sztuczny
      i płaski język. Ale do pociągu chyba się nada, bo wysiłku nie wymaga, a ma się
      ochotę dowiedzieć "kto zabił".

Przyjemnej i "krótkiej" podrózy :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka