Dodaj do ulubionych

czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fantasy"?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 14:10
pinos napisał: ,,Sapkowski może być poczytnym polskim pisarzem, może - dla
niektórych - ciekawie
pisać. Ale warsztat ma fatalny. I to czyni z niego Sienkiewicza naszej
fantasy.
Miło poczytać, ale _najlepszym pisarzem_ to on nie jest."

Zgadzacie się z tym?
Obserwuj wątek
    • Gość: Aga Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.gorzow.mm.pl 16.07.05, 18:09
      Absolutnie się nie zgadzam - warsztat, opanowanie podstawowych i nie tylko
      tropów kulturowych, mieszanie nimi z wielką swobodą pastiszowe podejście do
      tekstów kanonicznych - to jest słaby warsztat? A najnowszy cykl - o dziejach
      Dolnego Śląska, albo wyimku z tych dziejów? Sienkiewicz w porównaniu do
      Sapkowskiego wypada blado. Choćby dlatego, że pisał sam nie bardzo wiedząc o
      czym i to w dodatku śmiertelnie poważnie. Sapkowski pisze z dystanem, poczuciem
      humoru i niebywałą lekkością. Choć jak z każą lekturą, może siępodobac lub nie.
      Ja lubię, wracam do jego ksiażek, zwłaszcza wiedźmińskich opowiadań i polecam
      innym. Niektórzy zapadają w podobną do mojej fascynację, inni nie. I o to
      chodzi. Ale jak dla mnie - pisarz absolutnie fanatystyczny - we wszystkich z
      mozliwych znaczeń.
      • Gość: inaa Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 18:42
        mnie też się jego proza podoba. tylko zacytowałam innego forumowicza.
      • Gość: inaa Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 19:13
        a tak w ogóle to zapraszam do zerknięcia na wątek ,,fantastyka polska czy
        obca..." (trochę reklamy ;-))
    • akabe Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 16.07.05, 22:27
      Moim zdaniem jego intertekstualność jest totalnie rozbijająca. "Narrenturm"
      oraz "Boży Bojownicy"są dla mnie mistrzostwem stylu. Sapkowski umiejętnie
      wplata języki obce (ah! jakich źródeł on używa!?).

Reasumując,w porównaniu z Sienkiewiczem to ten drugi wypada słabo, ot taki
      Harlequin osadzony w realiach średniowiecznych (lub jakichkolwiek innych).
      Nie lubię Sienkiewicza, za to Sapkowskiego kocham miłością
      nieodwzajemnioną;););)

Pozdrawiam!
      • Gość: inaa Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:32
        A czy ktoś wie, kiedy ukaże się trzeci tom?
        • akabe Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 16.07.05, 22:39
          www.sapkowski.pl/forum/index.php?sid=e906f464d64775e6b413db1ca1bf5fe9
          Na tym forum powinnaś się dowiedzieć:)
          • Gość: inaa Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.05, 22:48
            dzięki za linka.
      • agrafek aaaaa - skowyt i wycie 18.07.05, 17:12
        (i tupanie nogami i płacz i zgrzytanie zębów i: mamo, co oni tu mówią?????).
        Jakże to - Sapkowski lepsiejszym od Sienkiewicza? A może nawet i mógłby być
        lepsziejszym, ale po pierwsze primo:
        - nie jako "ten znakomity postmodernista", co to style miesza, żongluje nimi i
        zaplata w retoryczno - stylistyczne warkocze. A dlaczego nie? Bo równie dobrze
        można by powiedzieć, że Lem jest lepszy od Prusa, ponieważ rzeczony Prus jeno
        kawałki metalu na wysokość kilku metrów wysyłał, a Lem całym okrętom kosmicznym
        ganiać kazał poprzez kosmos. Rzecz w tym, że ani Sienkiewicz, ani Prus nie
        mieli szansy bawić się jak Lem i Sapkowski. Co więcej, nie miał okazji
        Sienkiewicz zabawić się cytowaniem, bądź naśladowaniem Sapkowskiego, podczas,
        gdy ten drugi Sienkiewicza - i owszem. "Totalnie rozbijająca intertekstualność"
        musiałaby doprowadzić Sienkiewicza do samobójstwa twórczego, bo nikt by go nie
        czytał.
        - po drugie, primo (jak mawiała moja nauczycielka biologii), Sienkiewicz pisał
        lat temu wiele, to i język jego inny i do innego czytelnika kierowany. Inne
        opisy, inne skróty myślowe oraz jeszcze jedno inne, ale o tym będzie:
        - po trzecie, primo - inne, kruca bomba, ideały i nastawienie do
        rzeczywistości! W czasach Sienkiewicza cyniczny, nieco przywiędły
        idealistycznie bohater to musiało być monstrum spod ciemnej gwiazdy, tam nawet
        Bohuny były szlachetne. A jak już się w jednej sienkiewiczowskiej powieści
        pojawił typ, co to niewiastę obił, to się od razu zaczęli zastanawiać krytycy,
        czy aby na pewno Sienkiewicz to napisał, bo to przecież niebywałe! U
        Sapkowskiego leją się wszyscy zawzięcie po różnych częściach ciała, a do
        patriotyzmu, zupełnie jak w Polsce na ulicy, nikt się nie przyzna, bo to wstyd
        i obciach. Nie wnikając już, czy to dobrze, czy nie, donoszę ponownie, iż to
        czasy inne. Ale znów to argumentem "za lepszym pisarstwem Sapkowskiego" być nie
        może. Veto!
        A i to jeszcze dodam, że Sapkowski chyba spać nie może ze zgryzoty, jak czyta,
        że ktoś jego lubi, a Sienkiewicza nienawidzi, sam bowiem jest Sienkiewicza
        miłośnikiem zawołanym.
        A kto uważa, że Sienkiewicz sztywny jest i drętwy, ten chyba nigdy imć pana
        Zagłoby na oczy nie widział, które to zaniedbanie jak najszybciej poprawić
        powinien.
        Widząc, żem się rozpisał wściekle, wpis kończę, zdjąc sobie sprawę, iż zabrałem
        głos w dyskusji jeszcze zabawniejszej od rozważań, które to święta przewyższają
        te drugie:). Gratuluję pomysłu, aż klawiaturę połamałem w zapale.
        Acha, warsztat! Ech, mam ci ja przyjaciela polonistę - literata, który
        na "Ogniem i mieczem" patrzeć nie może, ale u którego na "świętej półce" stoją
        Sienkiewiczowskie opowiadani i nowele i który przy każdym czwartympiwie łzy
        wylewa, że taki znakomity pisarz się nam na utworach hurrapatriotycznych
        zmarnował.
        pozdrawiam
        • zirael1 Ależ... 21.07.05, 15:48
          ...waści agrafku, przemowę ową idzie streścić w trzech zaledwie słowach -
          Sienkiewicz się zestarzał - i takaż jest prawda! Jako waść napisał, podejście
          inne, język inny, czytelnicy inni - a zatem zestarzał się Sienkiewicz! Nie dla
          nas już jego dzieła, szukamy tego, co odpowie nam dzisiaj. Należałoby kwestię
          roztrząsać spoglądając na ówczesnych Sienkiewicza czytelników i na dzisiejszych
          wielbicieli Sapkowskiego! Wówczas posiadalibyśmy obiektywne spojrzenie na obu
          mężów. A że drogi takiej nie ma, mnie i waści pozostaje gdybanie...
    • asano_corp Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 16.07.05, 23:52
      nie. sienkiewicz byl lepszy
      • Gość: Tserof Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.05, 12:31
        Po lekturze "Narren." i "Bożych..." miałem identyczne wrażenie. Mamy nowego
        Sienkiewicza, pierwszorzędnego pisarza drugiego sortu, że sparafrazuję Prusa.
        I jeszcze jedna parafraza: "Ależ to prostackie" mówimy i nie możemy sie oderwać.
        • miszi Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 18.07.05, 14:13
          Gość portalu: Tserof napisał(a):

> Po lekturze "Narren." i "Bożych..." miałem identyczne wrażenie. Mamy nowego
          > Sienkiewicza, pierwszorzędnego pisarza drugiego sortu, że sparafrazuję Prusa.
          > I jeszcze jedna parafraza: "Ależ to prostackie" mówimy i nie możemy sie
          oderwać
          > .
          "Pierwszorzędny pisarz drugorzędny" powiedzieł o Sienkiewiczu Gombrowicz, nie
          Prus.
      • brunosch autoplagiaty Sienkiewicza 17.07.05, 20:43
        Sienkiewicz napisal tylko jedna powiesc o prosciutkiej akcji: On kocha Ja, a Ona
        Jego (oboje sa piekni, szlachetni, dobrze urodzeni), nagle pojawia sie Trzeci,
        pala namietnoscia do Niej, uprowadza Ja, On cierpi, w koncu po wielu przygodach
        odnajduja sie, zenia i maja kupe dzieci.
        I obojetnie, jaki jest tytul - Ogniem i Mieczem, Krzyzacy, Quo vadis, Potop, czy
        Pan Wolodyjowski, schemat fabularny jest ten sam.
        Do tego duzo tortur i okrucienstwa, zwlaszcza wobec niewinnych dziewczatek,
        jakis humorek w wykonaniu szlachetnego prostaczka - blazenka i mamy powiesc
        Sienkiewicza.
        Sapkowskiemu mozna wiele zarzucic, ale na pewno nie powielania w nieskonczonosc
        jednego pomyslu.
        • Gość: inaa Re: autoplagiaty Sienkiewicza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.07.05, 20:48
          ja mam tylko nadzieję, że Sapkowski nie wpadnie w autoplagiatowanie...
    • Gość: szcz Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.czestochowa.agora.pl 17.07.05, 20:15
      Z tym, że Sienkiewicz nie jest najlepszym pisarzem zgadzam się w pełni :)
    • kromeczka1981 Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 18.07.05, 13:59
      Absolutnie się nie zgadzam. Dla mnie Sapkowski jest wspaniałym autorem
      fantastyki.

--
      www.czytelnia.studioit.pl-forum dobrej książki
    • pinos Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 18.07.05, 14:35
      Doprecyzuję.
      Mówiąc warsztat miałam na myśli podejście do języka polskiego - gramatyki i
      stylistyki. Bo że dobnrze się Sapkowskiego czyta, nie zaprzeczę. Że trochę w
      życiu lekykonów i nie tylko przeczytał - nie przeczę. Faktycznie seria o
      Reynevanie jest lepsza niż seria (nie opowiadania) o Wiedźminie. Opowiadania
      bardzo lubię. Za cyklem o Wiedźminie nie przepadam - tomy 3-5 są lekko...
      przydługie (a lubie książki Martina, które są jeszcze dłuższe ;o)

I lubię też - bardzo Sienkiewicza, zwłaszcza Trylogię. Lektura lekka, łatwa i
      przyjemna.

Porównanie Sapkowskiego do Sienkiewicza nie było więc dla mnie porównaniem
      które miało umniejszyć jakoś Sapkowskiego - ja go po prostu plasuję w okolicach
      HS. Natomiast ani Sienkiewicz, ani Sapkowski nie są dla mnie "największymi"
      pisarzami. Nieźle się czytają, czasami potrafią dostarczyć "dreszczyku emocji".
      Ot, tyle.
      • Gość: inaa Re: do pinos - wyjaśnienie IP: *.hist.uj.edu.pl 19.07.05, 09:03
        wyodrębniłam Twój post tylko dlatego, że wydal mi się dość ciekawy, a wątku o
        fantastyce nikt nie chciał podjąc tego tematu.
    • yanga Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 18.07.05, 19:24
      O tyle się zgadzam, że według mnie Sapkowski pisze "Sienkiewiczem". Co stanowi
      dla mnie dowód, że młodzi ludzie, dla których język Sienkiewicza jest rzekomo
      zbyt trudny i archaiczny, po prostu wymigują się od lektur. Bo Sapkowskiego
      łykają jak najbardziej i jakoś go rozumieją. Pięcioksiąg przeczytałam z
      zachwytem, i to nad warsztatem właśnie, ostatnich dwóch książek jeszcze nie, bo
      czekam na trzecią.
    • wenus.z.willendorfu Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 19.07.05, 11:12
      Taaa,a Izabela sowa jest polską Bridget Jones, a "Akademia pana Kleksa" polskim
      Harrym Potterem
      • miszi Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta 19.07.05, 12:39
        Nie za bardzo rozumiem argument... Co ma Sowa do Jones, Kleks do Harrego, skoro
        mowa o Sapkowskim i Sienkiewiczu?? Oni obaj są Polakami...
    • Gość: drt Re: czy Sapkowski to ,,Sienkiewicz polskiej fanta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.05, 18:38
      Proszę nie obrażać Sienkiewicza tym porównaniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka