Dodaj do ulubionych

lektury dla trzecioklsisty

IP: *.gwo.pl 13.09.05, 15:36
Czy ktoś mógłby podpowiedzieć tytuły książek dla chłopca z trzeciej klasy
podstawówki, który nie ma jeszcze specjalnych zainteresowań i gustów
literackich, a lubi czytać. Pani w szkolnej bibliotece zmywa go, bo trzeba
podać tytuł książki, którą się chce wypożyczyć. A skąd on ma wiedzieć, co?
Może macie jakieś typy sprawdzone jeszcze we własnym chłopięctwie lub
dziewczęctwie? Z góry dzięki.
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia Re: lektury dla trzecioklsisty 13.09.05, 15:42
      Pan Samochodzik
      Tomek Wilmowski
      Winnetou

PS a czy mama i tata chłopca już zapomnieli, co czytali?
      • bdx65 Re: lektury dla trzecioklsisty 13.09.05, 18:26
        "O psie, który jeździł koleją"
        "Dzieci z Bullerbyn"
        "Spotkanie nad morzem"
      • Gość: natabene Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.gwo.pl 14.09.05, 11:13
        Powinnam chyba powiedzieć, że Tomki, Mikołajki, Dzieci z Bul. i te bardziej
        popularne Antek już czytał. ale dzięki.
    • agnieszka_azj Re: lektury dla trzecioklsisty 13.09.05, 16:27
      Zapraszamy na forum Książki dla dzieci i młodzieży - szczególnie tu:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=16375&w=20244487&a=20257238
    • Gość: asia Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 14.09.05, 08:45
      Książki, Nienackiego
      Hanny Ożogowskiej
    • ben-oni Re: lektury dla trzecioklsisty 14.09.05, 12:14
      Moja córka w tym wieku czytała "Hobbita" i jakieś szwedzkie o Eryku czy Emilu .
      Szukaj wśród Skandynawów .
      • Gość: mamarcela Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 12:17
        "Emil ze Smailandii" Astrid Lindgren - szukaj wśród jej książek!
    • portalegre Re: lektury dla trzecioklsisty 14.09.05, 14:10
      "Złoto Gór Czarnych" - o Indianach, ja się w tym zaczytywałam

"Dziewczyna i chłopak"
    • Gość: Cotbus76 Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.lubin.dialog.net.pl 14.09.05, 14:53
      Ja poleciłabym Pagaczewskiego trylogię o profesorze Gąbce bo wbrew pozorom to
      wcale nie książka dla małych dzieci co mogłaby sugerować zrobiona na jej
      podstawie kreskówka. Można także podsunąć Maleszki (?) powieści o Brombie i jej
      przyjaciołach ( np."Bromba i inni"). Jest też przezabawna książka (niestety ani
      autora ani tytułu nie pamiętam może internauci pomogą)o tym jak diabeł Rokita
      zamieszkał razem ze współczesną rodziną i co z tego wynikło. Z nowszych książek
      można spróbować Pratcheta, ale te skierowane do młodszych czytelników (
      Polecam "Wolni Ciutludzie" "Tylko ty możesz uratować świat). Mój brat w tym
      wieku lubił także Pamiętniki Adriana Mole`a. Z tym, że zarówno ja jak i mój
      brat bardzo wcześnie mieliśmy ugruntowane preferencje czytelnicze tj. lubiliśmy
      książki lekko fantastyczne ale z "jajem" a to nie wszystkim odpowiada.
      • Gość: dziubas o Rokicie to... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.05, 19:28
        to o diable Rokicie to Gospoda pod upiorkiem też Pagaczewskiego; "I ty możesz
        zostać indianinem", córka czyta Harrego Pottera, ale on pewnie i to ma za
        sobą...
      • mmk9 Re: lektury dla trzecioklsisty 15.09.05, 15:12
        "Bromba" to książka Macieja Wojtyszki
    • ik.mis kiepska bibliotekarka 14.09.05, 20:25
      A mnie dziwi podejście do sprawy kobiety, która w bibliotece pracuje.
      Bibliotekarz z prawdziwego zdarzenia zawsze umie pomóc czytelnikowi, tym
      bardziej tak młodemu czytelnikowi, którego można na przyszłość do czytania
      zachęcić lub zniechęcić... Czy ta kobieta nie wie, jaka odpowiedzialność na
      niej spoczywa? Moim zdaniem, ta osoba jest wysoce niekompetentna, albo po
      prostu niedouczona.
      • mmk9 Re: kiepska bibliotekarka 15.09.05, 15:16
        Świete slowa. Aż korci porozmawiać z dyrektorem, czy nie ma aby kogoś
        kompetentnego na miejsce tej baby. Qrcze, ma dziecko, ktore chce czytać i nie
        docenia skarbu. Leń oraz idiotka.
        • inblanco Re: kiepska bibliotekarka 15.09.05, 21:04
          mmk9 napisała:

> Świete slowa. Aż korci porozmawiać z dyrektorem

A może najpierw zamiast od razu lecieć do najwyższej instancji wybrać się do biblioteki? Dowiedzieć się u źródła, co takiego pani nie pozwala dobrać lektury dla dziecka, skoro to jej powinność ? Może to straszna baba ale może być również tak, że dziecko coś przeinaczyło. Nikt już dzisiaj nie rozmawia?

Ja ze swej strony polecam całą twórczość Lindgren. Od "Detektywa Bloomkvista" po "Braci Lwie Serce". To moim zdaniem pewniaki.

Trudna dziś do zdobycia jest książka Beaty Krupskiej "Sceny z życia smoków", ale warto włożyć trochę wysiłku i zdobyć ten skarb. A potem wspólnie z dzieckiem czytać... przednia zabawa dla obojga! Sprawdziłam :)

Powinien też zachwycić się cyklem o Narnii. Pierwsza część to "Lew, czarownica i stara szafa".

Znakomicie pisze także Roald Dahl. Polecam choćby "Wiedźmy" czy "BFO". Warto sprawdzić kolejne tytuły tego autora, bo wydano już kilka tytułów w Polsce.

Wszystkie tytuły zostały przetestowane na sporej grupie dzieciaków. Zarówno tych oczytanych (i tak, czytają trzecioklasiści Verne'a! :) i dla tych mniej obeznanych z literaturą.

Miłej lektury!
          Pzdr
    • Gość: milla7 Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.aster.pl / *.aster.pl 14.09.05, 23:11
      Polecam książkę pt" A wszystko przez faraona" Jacka Dubois z ilutracjami samego
      Bohdana Butenki.
      Bardzo wciągające przygody dzieci archeologa, które zdobywają fortunę aby pomóc
      ojcu oskarżonemu o kradzież starozytnych figurek. Pomaga im w tym niesamowity
      kot mówiący ludzkim głosem.
      Mój synek czytal to w wieku 8 lat i był zachwycony.
      Polecam!
    • nabij_faje Re: lektury dla trzecioklsisty 15.09.05, 00:45
      Babcia na jabłoni"
    • Gość: tomek Re: lektury dla trzecioklsisty IP: 83.16.74.* 15.09.05, 01:44
      Verne... pamiętam że trajemniczą wyspę w tym wieku to czytałem tak z raz w
      tygodniu;)
      • Gość: qweta0 Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.koszalin.pl 15.09.05, 12:55
        hehe, a tez chcialem 'tajemnicza wyspe' polecic, najlepsze lektura mojego
        dziecinstwa!
      • mmk9 Re: lektury dla trzecioklsisty 15.09.05, 15:14
        Z całym szacunkiem, Tomku, nie przesadzaj. Powiedz w szóstej, moze uwierzę. To
        na pewno jest za trudne dla 9-latka
        • Gość: notabene Re: lektury dla trzecioklsisty IP: *.gwo.pl 15.09.05, 15:50
          Z takim dzieciakami, które czytają nic nie jest oczywiste. Antek np. czytał
          Kazdebke i inne o "dziecięce" książki, które go bardzo bawiły, ale przeczytał
          też wszystkie części HP. Ma już za sobą lekturę Hobbita. Na pytanie, czy to aby
          nie za trudne, przyznał radośnie, że bardzo dużo nie rozumiał, ale dużo
          zrozumiał. Dokładnie tak powiedział. Więc... Tomek wcale nie musi przesadzać.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka