Dodaj do ulubionych

przeczytaj i napisz coś

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:03
Piszę pracę maturalną z języka polskiego ". OMÓW TOPOS MIŁO¦CI RODZICIELSKIEJ
W UTWORACH RÓŻNYCH EPOK" prosiłabym o jakąś podpowiedż wskazówkę.

dzięki
Obserwuj wątek
    • Gość: b Re: przeczytaj i napisz coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 10:59
      zacznij od watku Kronosa z mitologii- wzor ojca surowego ale sprawiedliwego.
      Potem od razu do baroku-Orgon jako czlowiek stawiajacy w centrum
      zainteresowania rodzine i jej dobrobyt materialny.
      hmmm.........romantyzm? moze nie-boska komedia?HEnryk, ktory przez pol ksiazki
      jest przede wszystkim Męzem [ i Ojcem dodajmy] , a dopiero potem czlowiekiem i
      obywatelem. Jego zaangazowanie w sprawy rodzinne jest tak silne, ze napiecie
      emocjonalne w zwiazku z opieka nad malym synusiem powoduje urojenia psychiczne
      [patrz: watek z pieknym widziadlem, ktore okazuje sie byc zwlokami itp]
      no nie wiem, a dla odmiany moze spoza kanaonu :Oblonski z kareniny jako Mąż i
      OJciec, czlowiek gleboko rodzinny a mimo to nie tracacy nic ze swojej
      sympatycznosci. Albo cos wspolczesnego: 'City ' A. Baricco, gdzie kochajacy
      Ojciec usuwa sie w cien, by nie przeszkadzac swojemu genialnemu dziecku w
      nieskrepowanych rozwoju. Patrz, wszystko wyszlo pod katem ojca :)
      Jak widzisz mozlowosci jest duzo, mysle ze znajdziesz cos dla siebie.
      POzdrawiam, ja tez bylam maturzystka i wiem co znaczy ten bol.
      pzdr!
    • Gość: maga_ Re: przeczytaj i napisz coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:07
      To może jeszcze Abraham jako ojciec idealny, który próbuje jak najszybciej i jak
      najskuteczniej zbliżyć syna do Boga?
      Emma Bovary, jako wzór statecznej i wiernej żony oraz matki?
      Rzeczywiście przydałoby się coś spoza kanonu- może matka głównej bohaterki
      "Pianistki" Jelinek jako wcielenie matczynego ciepła i zrozumienia. Zwróć
      koniecznie uwagę na to jak doskonale rozumie pragnienia własnej córki,
      kształtuje jej samodzielność oraz pozwala jej znaleźć własne miejsce w świecie,
      jako właśnie tytułowej pianistce.
      ;)

Matura to egzamin DOJRZAŁOŚCI, dojrzałość polega między innymi na
      samodzielności. przynajmniej w tak ograniczonym zakresie. do przemyślenia.
      • Gość: melka to ja dorzucę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:14
        z matek jeszcze pani Compson z 'Wściekłości i wrzasku'Faulknera by sie przydała-
        było jej trudno, cierpiała strasznie, boć to duży kłopot dla rodziny był, ale
        nie oddała Benjamina do psychiatryka.
        • Gość: wqrwiony Re: to ja dorzucę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:52
          to już bardziej macierzyńskie uczucia miała ta czarna mamka
          prócz niej wszycscy byli nieźle pogięci, a poza tym nie przypominam sobie żeby w
          treści tej książki wątek matczyny był znaczący
          mimo powyższych zastrzeżeń można oczywiiście próbować zapunktować przywołując
          faulknera
          moje typy
          mikołajki
          dzieci z bulerbyn
          muminki
          • sutekh1 Re: to ja dorzucę... 27.09.05, 13:06
            weź matkę hlynura bjorna ze 101 reykjavik i porównaj z homofobicznym modelem
            tradycyjnej pseudo-rodziny proponowanym przez ultraprawice w przestrzeni
            polskiej idiotycznej retoryki politycznej. amen.
    • eljad21 wszystkim jak dotąd dziękuję/bt. 28.09.05, 08:03
    • ben-oni Re: przeczytaj i napisz coś 28.09.05, 13:39
      Możesz zacząć od Biblii . Adam i Ewa - Kain i Abel . Dalej Abraham , Izaak ,
      Jakub .... Za każdym razem konflikt między pierworodnym , a ukochanym . Izaak i
      Ismael , Jakub i Ezaw , Józef z Beniaminem a reszta braci . Dawid i Absalom .
      Noe i trzej synowie .
      Mitologia grecka - Edyp i te klimaty , Antygona , Ifigenia i Orestes z Elektrą .
      W średniowieczu .... legendy arturiańskie . Lancelot półsierota , Galahad ....
      itd.
      A jeśli Ci doradzają "Panią Bovary" to już lepsze jest "Anna Karenina" . No
      i "Absalomie , Absalomie" Faulknera .
    • akondze Re: przeczytaj i napisz coś 28.09.05, 14:10
      Ten Kronos (wymieniony w pierwszym poście z odp.) to taki sprawiedliwy wcale
      nie był... no bo jaki sprawiedliwy ojciec by zjadał swoje dzieci...

W 'Zwierzeniach Clowna' H.B. jest obraz matki, co nad miłość rodzicielską
      stawiała miłość do Hitlera... (w lekko przesadnym skrócie), oraz np. wpieprzała
      w ukryciu szynkę w piwnicy, podczas gdy dzieci głodowały...

'Korzystaj z Dnia' S.B. - obraz przekwitającego mężczyzny, któremu w życiu nie
      wyszło i jego ojca, odcinającego się od syna...

+ wiele innych
      ----------
      ...skwak?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka