Gość: jadwiga IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 09:03 Piszę pracę maturalną z języka polskiego ". OMÓW TOPOS MIŁO¦CI RODZICIELSKIEJ W UTWORACH RÓŻNYCH EPOK" prosiłabym o jakąś podpowiedż wskazówkę. dzięki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: b Re: przeczytaj i napisz coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 10:59 zacznij od watku Kronosa z mitologii- wzor ojca surowego ale sprawiedliwego. Potem od razu do baroku-Orgon jako czlowiek stawiajacy w centrum zainteresowania rodzine i jej dobrobyt materialny. hmmm.........romantyzm? moze nie-boska komedia?HEnryk, ktory przez pol ksiazki jest przede wszystkim Męzem [ i Ojcem dodajmy] , a dopiero potem czlowiekiem i obywatelem. Jego zaangazowanie w sprawy rodzinne jest tak silne, ze napiecie emocjonalne w zwiazku z opieka nad malym synusiem powoduje urojenia psychiczne [patrz: watek z pieknym widziadlem, ktore okazuje sie byc zwlokami itp] no nie wiem, a dla odmiany moze spoza kanaonu :Oblonski z kareniny jako Mąż i OJciec, czlowiek gleboko rodzinny a mimo to nie tracacy nic ze swojej sympatycznosci. Albo cos wspolczesnego: 'City ' A. Baricco, gdzie kochajacy Ojciec usuwa sie w cien, by nie przeszkadzac swojemu genialnemu dziecku w nieskrepowanych rozwoju. Patrz, wszystko wyszlo pod katem ojca :) Jak widzisz mozlowosci jest duzo, mysle ze znajdziesz cos dla siebie. POzdrawiam, ja tez bylam maturzystka i wiem co znaczy ten bol. pzdr! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maga_ Re: przeczytaj i napisz coś IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:07 To może jeszcze Abraham jako ojciec idealny, który próbuje jak najszybciej i jak najskuteczniej zbliżyć syna do Boga? Emma Bovary, jako wzór statecznej i wiernej żony oraz matki? Rzeczywiście przydałoby się coś spoza kanonu- może matka głównej bohaterki "Pianistki" Jelinek jako wcielenie matczynego ciepła i zrozumienia. Zwróć koniecznie uwagę na to jak doskonale rozumie pragnienia własnej córki, kształtuje jej samodzielność oraz pozwala jej znaleźć własne miejsce w świecie, jako właśnie tytułowej pianistce. ;) Matura to egzamin DOJRZAŁOŚCI, dojrzałość polega między innymi na samodzielności. przynajmniej w tak ograniczonym zakresie. do przemyślenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: melka to ja dorzucę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 16:14 z matek jeszcze pani Compson z 'Wściekłości i wrzasku'Faulknera by sie przydała- było jej trudno, cierpiała strasznie, boć to duży kłopot dla rodziny był, ale nie oddała Benjamina do psychiatryka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wqrwiony Re: to ja dorzucę... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.05, 17:52 to już bardziej macierzyńskie uczucia miała ta czarna mamka prócz niej wszycscy byli nieźle pogięci, a poza tym nie przypominam sobie żeby w treści tej książki wątek matczyny był znaczący mimo powyższych zastrzeżeń można oczywiiście próbować zapunktować przywołując faulknera moje typy mikołajki dzieci z bulerbyn muminki Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: to ja dorzucę... 27.09.05, 13:06 weź matkę hlynura bjorna ze 101 reykjavik i porównaj z homofobicznym modelem tradycyjnej pseudo-rodziny proponowanym przez ultraprawice w przestrzeni polskiej idiotycznej retoryki politycznej. amen. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: przeczytaj i napisz coś 28.09.05, 13:39 Możesz zacząć od Biblii . Adam i Ewa - Kain i Abel . Dalej Abraham , Izaak , Jakub .... Za każdym razem konflikt między pierworodnym , a ukochanym . Izaak i Ismael , Jakub i Ezaw , Józef z Beniaminem a reszta braci . Dawid i Absalom . Noe i trzej synowie . Mitologia grecka - Edyp i te klimaty , Antygona , Ifigenia i Orestes z Elektrą . W średniowieczu .... legendy arturiańskie . Lancelot półsierota , Galahad .... itd. A jeśli Ci doradzają "Panią Bovary" to już lepsze jest "Anna Karenina" . No i "Absalomie , Absalomie" Faulknera . Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: przeczytaj i napisz coś 28.09.05, 14:10 Ten Kronos (wymieniony w pierwszym poście z odp.) to taki sprawiedliwy wcale nie był... no bo jaki sprawiedliwy ojciec by zjadał swoje dzieci... W 'Zwierzeniach Clowna' H.B. jest obraz matki, co nad miłość rodzicielską stawiała miłość do Hitlera... (w lekko przesadnym skrócie), oraz np. wpieprzała w ukryciu szynkę w piwnicy, podczas gdy dzieci głodowały... 'Korzystaj z Dnia' S.B. - obraz przekwitającego mężczyzny, któremu w życiu nie wyszło i jego ojca, odcinającego się od syna... + wiele innych ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś