balanescu 17.09.02, 21:32 czytam Celana i zaraz chyba przestanę... może ktoś z Was zaoferuje mi jakiś klucz do tej poezji..? czasem coś mnie porwie, zazwyczaj jakieś 2 wersy, a potem znowu ściana... chyba nie dorosłem do tego Celana Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: Paul Celan - nie mogę... nie mogę... 17.09.02, 22:08 Nie na temat, ale...skad wziales swoj nick? Odpowiedz Link Zgłoś
balanescu nick 18.09.02, 18:05 nick... urzekło mnie i zaintrygowało to słowo swoją "rumuńskością" Nudzi mnie szalenie moje nudne słowiańskie nazwisko, a tak sam sobie wydałem się bardziej interesujący i egzotyczny. Rumunia to intrugująca kraina, tak sądzę. no i jeszcze był taki "zespół" muzyczny - balanescu quartet no to się zdemaskowałem.. i przestałem być intrygujący ale co tam Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: nick 18.09.02, 21:32 No wlasnie, ze wzgledu na rumunskosc zapytalam. A co to za muzyka, Balanescu quartet? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: nick 18.09.02, 21:36 OK, juz mnie maz oswiecil. On lubi te muzyke, okazuje sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: Paul Celan - nie mogę... nie mogę... IP: *.bmj.net.pl 18.09.02, 00:39 Sporo tłumaczeń Celana ukazalo sie w Literaturze na Swiecie. Posiadajac Spis tresci mozna dotrzec do tych tlumaczen i arykulow krytycznych. Na przyklad w numerze 6/94 jest artykol Jakuba Ekiera: " Czy mozna tlumaczyc Celana", w 7/97 H.G. Gadamera: Kim jestem Ja? Kim jestes Ty? Komentarz do cyklu wierszy Celana "Atemkristall", w 11-12/98 J. Derrida: Szibbolet. Dla Paula Celana, w 7- 8/99, A. Kopacki: "...skoro kamien jest. O wybranych przekladach Paula Celana". Pozdro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Paul Celan - nie togę... nie togę... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.02, 19:27 Liczysz na to, ze ktos na forum przyczyni sie do lepszego zrozumienia lektury i uczyni ja fascynujaca. Mozna i tak. A do szkoly tez chodziles na skroty? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Paul Celan - nie togę... nie togę... 18.09.02, 21:52 Death is a gang-boss aus Deutchland his eye is blue he hits you with leaden bullets his aim is true there's a man in this house your golden hair Margareta he sets his dogs on our trail he gives us a grave in the sky he cultivates snakes he dreams Death is a gang-boss aus Deutschland Nie takie to trudne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: u. Re: Paul Celan - nie togę... nie togę... IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 19.09.02, 01:55 Nu, jesteś niezawodny!! ps. "dysponując Spisem Tresci", hihihi :-) ps2. Droga Stauo, czy mogę też całkiem nie na temat spytać, co oznacza zdanie pojawiające się pod Twoimi wpisami? Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Paul Celan - nie togę... nie togę... 19.09.02, 09:14 "Zlodziej sie boi, ze go okradna" Odpowiedz Link Zgłoś