Dodaj do ulubionych

Ofiary sukcesu

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.05, 06:46
Juz sie pisze na "zlecenie"? Rzeczywiscie najprostszym rozwiazaniem jest
promowanie idei, ze wygodne zycie jest pieklem. Zamiast rozwijac gospodarke i
wzmocnic opieke socjalna juz wypuszcza sie na rynek opowiesci o biednych,
zmaltretowanych bogactwem i wysyla do kosciola w ramach posiłku! Biedny,
wyglodnialy, rozmodlony narod! Takim najlatwiej sterować. Tup, tup, tup...w
strone Średniowiecza. Eeeeh...
Obserwuj wątek
    • Gość: 24baran Re: Ofiary sukcesu IP: *.icpnet.pl 18.10.05, 09:38
      "Bez końca" Adama Kaczanowskiego to bardziej scenariusz niż powieść. Coś
      jak "Na skróty" Altmana. Proza bardzo filmowa - oszczędna. Obrazowa. Bliska
      poezji, bo mocno metaforyczna. Uparcie realistyczna. Jedni powiedzą, że brakuje
      jej emocji. Że jest zimna. Dla mnie to plus. Nie ma tych tak częstych
      odautorskich bebechów. A równocześnie nad bohaterami i zdarzeniami wisi jakieś
      fatum. Jakieś napięcie metafizyczne. Recenzja interpretuje to w kontekście
      przemian rynkowych i problemu szczęścia. Kapitalizm jest dla mnie w tym
      przypadku mało ważną okolicznością. To równie dobrze mogłaby być np. bieda albo
      wojna. Po prostu chodzi o moment, w którym ktoś staje ponad codziennością.
      Twarzą w twarz z samym faktem, że żyje.
      A przy okazji uwaga do recenzenta Pana Nowackiego: mąż Agnieszki ma na imię
      Rafał.
      • Gość: Lenka Fantastyczna ksiazka IP: *.icpnet.pl 18.10.05, 11:52
        Fantastyczna ksiazka. Bo nic nie sugeruje. Tnie jak brzytwa. Nie przymila sie,
        wci aga, jest smutna, ale to smutek, ktory wszyscy znamy. Polecam, naprawde.
      • Gość: Marek Re: Ofiary sukcesu IP: *.ofek.com.pl 25.01.06, 09:39
        Bardzo mi przypadła do gustu ta książka. Sam jestem z poznania i wiem coś o tym o czym pisze się w tej książce

www.bigbook.pl/towar/9/177982/
    • Gość: Kaczanowski Re: Ofiary sukcesu IP: *.poligrafia.com 18.10.05, 15:56
      Dziekuje za komentarze:) Panie Propagando - Bez Konca w zaden sposob nie jest
      ksiazka o kapitalizmie, roziwjaniu gospodarki lub nie itd. Z recenzji Pana
      Nowackiego tez chyba to nie wynika, ale moze mi latwiej... Powiesc opowiada o
      kilku osobach, o takim momencie w ich zyciu, w ktorym wydaje im sie, ze
      potrzebuja zmiany. Jesli Pan zajrzy do ksiazki, to sam sie Pan przekona.
      Pozdrawiam serdecznie, Adam Kaczanowski.
    • Gość: historyk Ofiary stereotypow IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.01.06, 11:04
      Gość portalu: propaganda napisał(a):

> Biedny, wyglodnialy, rozmodlony narod! Takim najlatwiej sterować. Tup, tup,
      > tup...w strone Średniowiecza. Eeeeh...

Co ci zawinilo sredniowiecze? Wcale nie ciemne, sobie kurcze sprawdz, kiedy
      uniwersytety zaczeto zakladac!
      • Gość: Agnieszka Re: Ofiary stereotypow IP: 195.205.97.* 25.01.06, 12:06
        Dwóch facetów robi karierę w pracy, kobieta dzięki zamążpójściu - dobrze
        zrozumiałam? No i jeszcze jeden facet, jeszcze niedojrzały płciowo - szykuje
        się do kariery zawodowej.Schemat poganiany stereotypem, tak by to wyglądało po
        przeczytaniu tej krótkiej notki recenzyjnej.Faceci zapełniają czas twórczo -
        szkoleniem siebie, pracą - kobieta konsumpcją luksusu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka