tetys 19.10.05, 17:39 Jakie polecacie książki podróżnicze? Mogą być w wersji reportażu, pamiętnika, dziennika itp. Na razie czytuję Pawlikowską, Kapuścińskiego a może jakieś znacie ciekawe? Może coś o krajach arabskich.... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szcz Re: PODRÓŻNICZE IP: *.czestochowa.agora.pl 19.10.05, 18:32 Polecam „Krynolinę zostaw w Kairze” - Barbary Hodgson. Opowieść o pierwszych kobietach podróżniczkach. Dobrze napisane, dużo ciekawostek, ładnie wydane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zuza Re: PODRÓŻNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.10.05, 19:39 Heyerdahl. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: otarik Re: PODRÓŻNICZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 09:54 Villy de Roos "Z grenlandii do cieśniny Beringa"; Ewa Szumańska „Ślady na oceanie” (1963), „Przygoda w Lagos” (1964), „Czekanie na pilota” (1966), „Blizna” (1969), „Santa Maria” (1971), „Kołysanie” (1972), „Prędzej” (1972), „Inny rytm” (1974), „Camping” (1977), „Miłość w odcieniu ochry” (1979), „Tunes, Tunes” (1979), „Moi przyjaciele Latynosi” (1981), „Bizary” (1987), „Pięć lat” (1989), „Trasy: półprzewodnik turystyczny” (1989), „Skrwawione wzgórza Afryki” (1996) Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: PODRÓŻNICZE 19.10.05, 19:40 Kasia i Marek Tomalik, "Australia, moja miłość". Odpowiedz Link Zgłoś
d0minika Re: PODRÓŻNICZE 19.10.05, 19:54 Rewelacyjna książka autorstwa bodajże Wojciecha Ostrowskiego - "Życie wielkiej rzeki". Co prawda nie o krajach arabskich, a o Ameryce Południowej, ale naprawdę warta przeczytania. Odpowiedz Link Zgłoś
padma Re: PODRÓŻNICZE 19.10.05, 19:59 Wiktora Ostrowskiego. Tak czy inaczej, ja tez bardzo ja polecam. A takze, tego samego autora, "Wyzej niz kondory". Odpowiedz Link Zgłoś
d0minika Re: PODRÓŻNICZE 19.10.05, 20:01 Dzięki za korektę, nie byłam pewna co do nazwiska:) Odpowiedz Link Zgłoś
anamag Re: PODRÓŻNICZE 19.10.05, 20:11 Świetna książka ( ze zdjeciami) o podróży autostopem dookoła świata Kinga &Chopin "Prowadził nas los", bardzo polecam :-) Mają też swoją stronę www. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: PODRÓŻNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 13:19 Faktycznie świetna- 4 lata w podróży za niewielkie pieniądze w większości zarobione przez siebie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joanna Re: PODRÓŻNICZE IP: *.orange.pl 19.10.05, 20:46 Ja polecam Barbary Kwiatkowskiej "Leksykon szczęśliwych podróży". Piękne opowieści, świetne zdjęcia, Elżbiety Dzikowskiej "Groch i Kapusta czyli podróżuj po Polsce" stara, dobra no i Wojciecha Cejrowskiego "Gringo wśród dzikich plemion" Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 08:45 Polecam całą serię Iskier 'Naokoło Świata' wydawaną przez kilkadziesiąt lat od lat pięćdziesiątych chyba... sporo tego w antykwariatach i warto. Zdażają się co prawda perełki w rodzaju zachwytu nad socjalistyczną gospodarką krajów Trzeciego Świata, ale to raczej w mniejszości... Poza tym poczytaj Arkadego Fiedlera... pomimo zakurzenia ciągle warto. ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 11:04 Popieram opinię przedpiścy o serii Naokoło Świata. Ukazały się w niej m.in. trzy świetne książki o krajach arabskich, znakomicie oddające tamtejszy klimat (oczywiście na moment, kiedy powstały, ale wiele spostrzeżeń zachowuje aktualność): - J. Lichodziejewski "Piaskiem w oczy" - o Iraku tuż po obaleniu monarchii - J. Knothe "Niedaleko Damaszku" - o Syrii - C. Fayein "Al Hakima" - rewelacyjna książka napisana przez francuską lekarkę, która na początku lat 50-tych pracowała w Jemenie, m.in. na królewskim dworze. Tylko polecam pierwsze wydanie, z końca lat 50-tych, a nie późniejsze, skrócone. Można znaleźć na Allegro. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 09:10 Do "starych ale jarych" dokładam ksiązki Lucjana Wolanowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
tetys Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 09:15 o dziękuję! Posprawdzam najpierw biblioteki w okolicy, może wyrwę coś ciekawego :))) POzdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Frida Re: PODRÓŻNICZE IP: *.lunar.com.pl / *.lunar.com.pl 20.10.05, 09:36 Marcin Kydryński: "Przed wschodem słońca" o jego półrocznej podróży po wschodniej Afryce w towarzystwie Marcina Mellera i Olgi Stanislawskiej. Nie jest to może geniusz pisarstwa, ale czyta się świetnie. Dużo osobistych i zaskakujacych przemyśleń. Odpowiedz Link Zgłoś
mmadi Re: PODRÓŻNICZE 12.11.05, 23:53 a nie przypadkiem "chwila przed zmierzhcem" ? ;) jest jeszcze "pod słońce" tego samego autora wyszedł z tego fajny zlepek :) pozdrawiam i oczywiście polecam obie pozycje Odpowiedz Link Zgłoś
sumire Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 09:51 Beata Pawlak - zbiór reportaży o krajach arabskich, "Piekło jest gdzie indziej". Olga Stanisławska - "Rondo de Gaulle'a". Erika Warmbrunn - "Gdzie kończy się droga", o podróży rowerem przez Azję. "Japoński wachlarz" Joanny Bator (bardzo dobre, bardzo gorąco polecam) i "Bezsenność w Tokio" Marcina Bruczkowskiego. "Ucieczka do Indii" Mroziewicza. Książki podróżnicze Michaela Palina (tego z grupy Monty Pythona - u nas się ukazała chyba jedna póki co, o Saharze, ale w Wielkiej Brytanii jest ich znacznie więcej). "Bar McCarthy'ego" wspomnianego McCarthy'ego, o Irlandii. Koniecznie Olgierd Budrewicz. I moja najulubieńsza książka podróżnicza, acz chyba nieco trudna chyba do zdobycia, bo ja mam zaczytany na śmierć, prawie 50-letni egzemplarz - "Śladami Stasia i Nel/Z panem Biegankiem w Abisynii" Mariana Brandysa. Nie wiem, czy ktoś jeszcze dzieli tę miłość ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 11:41 ostatnio własnie czytałam 'gdzie kończy sie droga' eriki warmbrunn - bardzo interesująca książka - ale ja ją czytałam tuż po lekturze zbioru relacji z podróży rowerowych pt. 'świat na rowerze' (wydało wyd. 'bezdroża') i jest to dobre zestawienie:) pani warmbrunn jechała rowerem przez mongolię wczesną jesienią 1993, a parę miesięcy wcześniej podobny szlak, też na rowerze, przemierzał polski geolog, którego zapiski opublikowano własnie w cytowanym zbiorku (oprócz tego jeszcze relacja z wyprawy rowerem za koło polarne, do turcji i w pare innych miejsc) - ciekawie sie porównuje dobre książki podróżnicze pisuje bill bryson, tyle że akurat po polsku wydano tylko jego felietony o stanach (no, w jakiś sposób podpadają pod kategorię:) i wędrówkę po anglii - ale do dostania w księgarniach jest 'down under', świetna relacja z kilku wypraw do australii, inne jego książki też warte polecenia ładnych kilka lat temu prószyński wydał 'podróże z teczką' petera biddlecomba, relacje z podróży służbowych biznesmena:) wbrew pozorom dobrze sie czyta no jeszcze 'rondo de gaulle'a' olgi stanisławskiej mi sie przypomina Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 11:50 Podróże z teczką całkiem OK. - oczywiście żadna rewelacja, ale może być, także ze względu na pewną dozę złośliwości autora w stosunku do opisywanych miejsc... Rondo De Gaulle'a Olgi Stanisławkiej też śmiało mogę polecić - widać że autorka miała nieco większe ambicje niż tylko napisanie książki podróżniczej... czy jej wyszło to każdy sam musi ocenić... ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: PODRÓŻNICZE IP: 213.17.128.* 20.10.05, 12:08 Dla czytających po angielsku wybór jest potężny. Ja zawsze zgrzytam zębami, jak wchodzę do księgarni w Anglii, a tam dział literatury podróżniczej ogrooomny... Bryson wydał mnóstwo świetnych książek, nie tylko o podróżach zresztą. I Bruce Chatwin, też trzeba o nim pamiętać. I już to na forum reklamowałam mojego ulubieńca, Willa Fergusona :) A jeśli o reportaże chodzi - Wojciech Jagielski przecież, koniecznie. I powieść "Korespondent" Grażyny Jagielskiej. Aaa, i Mariusz Wilk o Sołowkach :) I tak mi się jeszcze wydaje, że na dobry początek, chociaż to ani powieść, ani reportaż... "Smutek tropików" Levi-Straussa? Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 12:38 Gość portalu: sumire napisał(a): > Dla czytających po angielsku wybór jest potężny. Ja zawsze zgrzytam zębami, jak > > wchodzę do księgarni w Anglii, a tam dział literatury podróżniczej ogrooomny... > He, he, a u nas znane mi duże wydawnictwo zaprzestało kontynuacji serii Naokoło Świata (w nowej wersji nazywała się Dookoła Świata, ale okładki były wzorowane na tamtej) pod hasłem, że się nie sprzedaje i że literatura podróżnicza to przeżytek, bo teraz ludzie mogą sami jeździć po świecie, a w ogóle, paniedziejku, telewizja, Internet itede. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 13:00 hajota napisała: > He, he, a u nas znane mi duże wydawnictwo zaprzestało kontynuacji serii Naokoło Świata bo sie czyta książki małego wydawnictwa 'bezdroża':) oprócz przewodników wydają też i taki 'świat na rowerze', i przewodniki trochę mniej pragmatyczne, np. ładny przewodnik wydali o ukrainie zachodniej, który zawiera coś więcej niż adresy tanich kwater i ceny piwa, a do tego kosztuje ok.20 zet:) za to wspomnianą książkę eriki warmbrunn wydała 'galaktyka', którą dotąd kojarzyłam wyłącznie z cennymi publikacjami nt. kotów i psów duże wydawnictwo, a raczej pewnie któryś z jego szefów, jezd bezdennie głupie:( Odpowiedz Link Zgłoś
ajtra Re: PODRÓŻNICZE 20.10.05, 13:17 Pete McCarthy, oprócz "Bar McCarthy'ego," napisał też " THE ROAD TO McCarthy". Ale ta książka nie jest chyba jeszcze przetłumaczona na język polski. Żałuję bardzo, że Pete McCarthy zmarł w zeszłym roku. Gdyby żył, dziewiątego listopada tego roku, skończyłby 54 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sumire Re: PODRÓŻNICZE IP: 213.17.128.* 26.10.05, 11:35 A jeszcze by można dorzucić "Pożegnanie z Afryką", no i Hemingwaya :) Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: PODRÓŻNICZE 26.10.05, 11:38 "Pasja życia" Pałkiewicza - zresztą tego autora można polecić wszystkie pozycje Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: PODRÓŻNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 13:15 Matylda Pniewska -"Zapach Afryki " , ,pisana przez młodą osobę kilka lat temu a nie przez starych dziadków 30 lat do tyłu. Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: PODRÓŻNICZE 27.10.05, 15:39 Czasami stary dziadek więcej dostrzeże i wnikliwiej opisze niż młoda osoba. Czasami jest odwrotnie. Trudno tu o regułę. Odpowiedz Link Zgłoś
good_morning Re: PODRÓŻNICZE 26.10.05, 12:12 od razu przyznam, ze niezbyt wiele czytam ksiazek tego rodzaju ale za poczucie humoru cenie Cejrowskiego Wojciecha i Perkitnego Tadeusza. Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: PODRÓŻNICZE 26.10.05, 12:16 Tadeusz Perkitny w porządku - bardzo polecam jego książkę o okrążaniu świata... Co do wspomnianego wcześniej J.Pałkiewicza, to niekoniecznie - jego książki wydały mi się jakieś takie napuszone, no i niestety nudnawe... ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klara Re: PODRÓŻNICZE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 13:22 Zgadza się ,jakiś nudny facet- dużo widzi,nie umie ciekawie opisać Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: PODRÓŻNICZE 27.10.05, 15:45 jak Nicolas Bouvier, to też "Kronika japońska". Odpowiedz Link Zgłoś
knura Re: PODRÓŻNICZE 13.11.05, 08:36 Polecam książkę Pałkiewicza "El Dorado" :D właśnie ją konczę :) oraz Pawlikowską Beatę :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kris Re: PODRÓŻNICZE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.11.05, 11:14 Ja polecam przede wszystkim książki Thora Heyerdahla - te najbardziej znane to: "Wyprawa Kon-Tiki", "Fatu-Hiva", "Aku-Aku", "Ekspedycja RA". Z polskich autorów - będąc nastolatkiem zaczytywałem się w książkach polskiego podróżnika - Arkadego Fiedlera. Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: PODRÓŻNICZE 14.11.05, 12:24 wcześniej polecałam książkę eriki warmbrunn o rowerowej wyprawie do mongolii (i dalej) i 'świat na rowerze', gdzie jedna z relacji również dotyczy mongolii, a teraz mogę dorzucić książkę jacka sypniewskiego 'mongolia tam i z powrotem' - on akurat podróżował tradycyjnie pociągiem + samochodem, ale w warunkach mongolskich to silne przeżycie:) dobrze sie czyta, a do tego można sobie porównać relacje - mongolia wyraźnie staje sie modna:) ciekawe, jak tubylcy to wytrzymają Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: PODRÓŻNICZE IP: *.man.rsk.pl 04.12.05, 18:35 Dorzucę jeszcze niewymieniane przez Was książki: -"Na zachód od Alice Springs" Robyn Davidson -"Pojedynek z Syberią" Romuald Koperski Odpowiedz Link Zgłoś
po_cichutku Re: PODRÓŻNICZE 10.01.06, 11:11 ja sie niestety nie dorzucam do listy, tylko mam pytanie czy ktos wie gdzie mozna dostac Stanislawska..?:) Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: PODRÓŻNICZE 11.01.06, 16:34 Ostatni bestseller polski - "Jadąc do Babadag" Odpowiedz Link Zgłoś