tetys 20.10.05, 22:40 czy znacie jakieś ciekawe książi o Warszawie? Nie historyczne, najlepiej realistyczne powieści, których akcja rozgrywa się właśnie w Wawie:) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
staua Re: o Warszawie 20.10.05, 22:43 Jedna z nowszych jest "Madame" Libery, mozna ladnie przesledzic, gdzie bywa narrator. Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: o Warszawie 20.10.05, 23:14 "Zły" Tyrmanda - to nie jest własciwie powieść rozgrywająca się w Warszawie - to jest powieść o Warszawie. Tylko dokładnie sprzed półwiecza. "Zycie codziene i uczuciowe" też Tyrmanda. "Dzienik 1954" tegoż (to nie powieść, ale czyta sie jak powieść). "Kompleks polski" i "Mała apokalipsa" KOnwickiego i jeszcze parę tegoż (także wsoimnienia). Niektóre powieści Singera. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-s Re: o Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:16 "Zły" Tyrmanda, najbardziej "warszawska" powieść (zreszta inne jego powieści tez bardzo ściśle umieszczone w realiach warszawskich) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k-s Re: o Warszawie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.10.05, 23:17 pisalam jednoczesnie z poprzedniczką, moim celem nie bylo powtarzanie informacji Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: o Warszawie 21.10.05, 01:29 Wlasnie dostalam w mojej paczce z Polski ksiazke "Warszawa. W poszukiwaniu centrum", gdzie jest krotka lista ksiazek "warszawskich". Oprocz juz wymienionych jest tam "Bagno" Piatka, "Paw krolowej" Maslowskiej, ksiazki Marka Nowakowskiego (np. "Benek Kwiaciarz") i komiks (to mnie zaciekawilo, moze Braineater cos slyszal?) "Esencja" Krzysztofa Gawronkiewicza i Grzegorza Janusza. Dorzuce jeszcze od siebie "Dziewczyny z Portofino" Grazyny Plebanek. O Stegnach. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Paczka Stauy, 21.10.05, 10:26 czyli ciekawosc mnie zjada, co jeszcze w 8 kilogramach sie ksiazkowego zmiescilo? Pozdrowienia, nienietoperz Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Paczka Stauy, 21.10.05, 14:58 Wcale nie tak duzo, jak mozna by przypuszczac... Tomik poezji "Ikony" Krzysztofa Pieczynskiego, dwa numery Krasnogrudy, kilka ksiazek o Japonii (dzieki, Hubi, jesli to czytasz, za polecenie wyd. dialog): Masahiko Shimada "Wyrok smierci na zyczenie", Kiyohiro Miura "Nasz syn zostaje mnichem" (juz zaczelam), Curtis Andressen "Krotka historia Japonii", opracowanie "Byc kobieta w Oriencie" (nie tylko o Japonii), cztery ksiazki Bouviera: dwie o Japonii ("Pustka i pelnia" i "Kronika japonska") oraz "Dziennik z wyspy Aran" i "Oswajanie swiata", i dwie z mojej ukochanej serii Meridian z Pogranicza: "Inna Wenecja" Matviejevica i eseje Jancara. To wszystko. Sadzac po ilosci czasu, jaka moge przeznaczyc obecnie na czytanie, starczy mi na dlugo. Pozdrowienia i autora watku prosze o wybaczenie tego zejscia z tematu! Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Paczka Stauy, 21.10.05, 15:04 Och, wcale nie, bo zapomnialam o najciezszej ksiazce - "Wampir. Biografia symboliczna" Marii Janion, ktorej w Internecie juz nie bylo i mama musiala jej poszukiwac w ksiegarniach. Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Off-topic 21.10.05, 15:12 Jak to nie duzo? Duzo bardzo, i w dodatku ostro miedzynarodowo, z zacieciem dalekowschodnim. U nas ostatnio slabo z dowozami z kraju, takze trzeba bedzie jakos dociagnac do Swiat na angielszczyznie. Milych podrozy lekturowych, pozdrowienia, nntpz Swoja droga ewentualne przeprosiny za zjazd w bok z tematu watkupowinienem wyglosic ja (co niniejszym czynie). Odpowiedz Link Zgłoś
afrykata Re: o Warszawie 25.10.05, 16:39 Abstrahując od jesgo "warszawskości", komiks Esencja jest po psostu rewelacyjny! Nie jestem fanką tego gatunku, ale "Esencję" polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
desperately.seeking.something Re: Dziewczęta z Nowolipek oczywiście :) n/t 21.10.05, 15:14 Odpowiedz Link Zgłoś
tetys Re: Dziewczęta z Nowolipek oczywiście :) n/t 21.10.05, 17:45 "Zapach Warszawy"...może się kiedyś ukaże.......;))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hirondelle Re: o Warszawie IP: *.futuro.pl 22.10.05, 12:09 "Milczące między nami" Józefa Hena, Warszawa, przełom lat 60/70 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Leo Re: o Warszawie IP: 81.210.86.* 24.10.05, 22:47 "Tytuł zastępczy" Świrskiego, który wydał to jako Szczur Biurowy. Stan wojenny w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś