Dodaj do ulubionych

@NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak:

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:01
Narkomania ,alkoholizm,schizofrenia,uzależnienia inne...
Bardzo prosze o wypisanie tego rodzaju ksiązeczek bo ciekawi mnie ta tematyka
bardzo ..będe wdziećzna i wielkie dzieki z góry.
ps. prosze też o niekasowanie mego watku moderatorki bo widzialam ze
wczesniej podobny wątek został skasowany)o ksiazkach dotyczacych narkomanii)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • wyszyn02 Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: 26.10.05, 22:10
      dwie książki, mogą wydawać się stare i trudne do zdobycia, ale obie naprawdę
      genialne i warto je przeczytać, bo bardzo przewrotnie analizują te problemy.
      Obie napisali w latach 80. Kazimierz Frieske i Robert Sobiech; jedna nazywa
      się "Pijaństwo" a druga "Narkomania: interpretacje problemu społecznego". Nie
      będzie tu supernowych danych, ale jest świetne jako początek bo pokazuje jak
      nieszablonowo socjologowie mogą zajmować się tymi kwestiami.
    • Gość: maska Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: IP: *.168. / *.internetdsl.tpnet.pl 26.10.05, 22:26
      Schizofrenia itp, tylko Kępiński. Jest genialny i pozwala spojrzeć na tę
      chorobę troszke inaczej.Jest jeszcze książka chyba "Cichy pokój" - pisana przez
      schizofreniczkę, bardzo ciekawa
      • formaprzetrwalnikowa Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: 27.10.05, 09:49
        Schizofrenia to choroba, nie patologia - to tak na marginesie.
        popieram przedmowce: 'Schizofrenia' Képinskiego to swietna ksiazka: zarazem
        fachowa i napisana zrozumialym jezykiem, przez lekarza ale przede wszytskim
        humaniste, filozofa i czlowieka. Uwazam, ze to lektura podstawowa dla osob,
        ktore z roznych wzgledow interesuja sie schizofrenia.
        'Zycie to nie bajka' ('I've never promised you a rose garden') - stylizowana na
        prawdziwa opowiesc mlodej dziewczyny o jej wlasnym doswiadczeniu schizofrenii -
        mimo, ze tylko stylizowana - bardzo dobrze stylizowana; moim zdaniem pozwala
        czytelnikowi zrozumiec, jak chory odbiera to, co sie z nim dzieje.
        Jest jeszcze 'Obled' Krzysztonia - wiele osob uwaza te ksiazke (opowiesc
        biograficzna o 'popadaniu w obled' czyli schizofrenie) - za swietna, ale ja nie
        moglam przebrnac przez pierwszy tom. znuzyla mnie.
        • mamarcela Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: 27.10.05, 10:54
          Malcolm Lowry "Pod wulkanem" - alkoholizm
          Sylvie Plath "Szklany klosz" - schizofrenia ?!? tu są różne diagnozy
          filmy o schizofrenii "Przerwana lekcja muzyki" (na podstawie książki Susanne
          Kaysen) "Piekny umysł" (tez jest książka Sylvi Nazar, ale nie czytałam)
          Książkę "Życie to nie bajka" napisała Joanne Greenberg.
          • mamarcela Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: 27.10.05, 10:56
            Są takie książki Barbary Rosiek "BYłam narkomanką" i "Byłam schizofreniczką".
    • good_morning Re: @NAJLEPSZE ksiązki o patologiach takich jak: 26.10.05, 22:52
      schizofrenia to patologia. no no...
    • brunosch witkacy 26.10.05, 23:12
      napisał Narkotyki. Każdy rozdział poświęcony został innemu narkotykowi i
      alkoholowi. Jest tam opis przeżyć po zażyciu, kolejne wizje i samopoczucie. A
      także problem odstawienia i "głodu".
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka