Dodaj do ulubionych

pomocy! :)

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 23:35
czy znacie i możecie polecic jakies dobre książki związane z uchodźcami? albo
generalnie ze zbliżoną tematyką?
Obserwuj wątek
    • Gość: zuza Re: pomocy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:45
      A jaka to tematyka generalnie zbliżona do uchodźców?
      • nchyb Re: pomocy! :) 09.11.05, 09:58
        może Księga Wyjścia :-)
        • zielka nchyb :)) (n/t) 09.11.05, 10:00
          • zielka & jeszcze 09.11.05, 10:01
            ... Ksiegi Narodu i pielgrzymstwa?
            • nchyb Re: & jeszcze 09.11.05, 10:30
              o właśnie o pielgrzymstwie też zapomiałam :-)
      • Gość: panna ewa Re: pomocy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:15
        a na przykład o niemożności/ problemach z odnalezieniem siebie w srodowisku o
        innej kulturze.
        aleście pomocni swoją drogą, nie ma co ;))
    • ada08 Henryk Grynberg "Uchodźcy" n/t 09.11.05, 10:24
    • chihiro2 Re: pomocy! :) 09.11.05, 19:24
      Ewa,
      wsylij list albo jak mieszkasz w Warszawie to pojdz do UNHCR. Mialam tam staz
      jakis czas temu, maja stosy ksiazek o uchodzcach, takze po angielsku i kilka
      moga ci dac za darmo. Nie wiem, w jakim zakresie interesuje cie ta tematyka, ja
      goraco polecam "Miedzy pieklem a rajem. Problemy adaptacji kulturowej uchodzcow
      i imigrantow w Polsce", polecam tez ksiazki wydane przez UNHCR (a jest naprawde
      wiele). Jesli potrzebne ci sa do jakiejsc pracy, w siedzibie UNHCR mozesz z ich
      biblioteczki skorzystac na miejscu, w razie potrzeby zrobia ci bezplatnie
      ksero. Jak chcesz poczytac o uchodzcach dla przyjemnosci, to polecam wlasnie
      wyzej juz wspomniana lekture. Fascynujaca, otwiera oczy na wiele spraw!

Pozdrawiam :)
      • Gość: panna ewa dzięki chihiro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:57
        co prawda szukam jakis nowosci:) ale i tak dzięki, szczególnie za "Miedzy
        pieklem a rajem". dopiero zaczynam sie w tym temacie rozglądać, więc takie info
        sie bardzo przyda.
        czyżbys była aktywistką? :) a byłaś na refugee.pl?

pozdrawiam:)
        • chihiro2 Re: dzięki chihiro! 09.11.05, 21:30
          Nie jestem aktywistka, interesuje sie kwestiami uchodzstwa i mam w tym zakresie
          doswiadczenie. Studiowalam w Niemczech intercultural education i przez pol roku
          opiekowalam sie rodzina uchodzcza z Bosnii. Poza tym organizowalam tez w
          Berlinie warsztaty dot. kwestii tozsamosci kulturowej i stereotypow dla
          dziewczynek z mniejszosci etnicznych. No i mialam ten staz w UNHCR (wspaniala
          sprawa, polecam kazdemu), podczas ktorego organizowalam Dzien Uchodzcy w
          Warszawie i reprezentowalam UNHCR na Warszawskim Tygodniu Wielokulturowym (a
          bylo to na poczatku lata 2003).
          Jeszcze cos mi sie przypomnialo. Mozesz napisac do UNHCR i zaaobonowac
          bezplatnie pismo "Z obcej ziemi" (mniej wiecej kwartalnik), ktory wydaja. Ja
          mam wiekszosc, bardzo ciekawe. Mozesz tez napisac bezposrednio do Genewy i
          dostawac "Refugees" (moze byc zdaje sie po angielsku, niemiecku, francusku badz
          hiszpansku - nie wiem nic o innych jezykach).

A czemu Cie ta tematyka interesuje?

PS. Na refugee.pl wlasnie zajrzalam, baaardzo ciekawe :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka