Gość: panna ewa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.11.05, 23:35 czy znacie i możecie polecic jakies dobre książki związane z uchodźcami? albo generalnie ze zbliżoną tematyką? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zuza Re: pomocy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 08:45 A jaka to tematyka generalnie zbliżona do uchodźców? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: & jeszcze 09.11.05, 10:30 o właśnie o pielgrzymstwie też zapomiałam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna ewa Re: pomocy! :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 18:15 a na przykład o niemożności/ problemach z odnalezieniem siebie w srodowisku o innej kulturze. aleście pomocni swoją drogą, nie ma co ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: pomocy! :) 09.11.05, 19:24 Ewa, wsylij list albo jak mieszkasz w Warszawie to pojdz do UNHCR. Mialam tam staz jakis czas temu, maja stosy ksiazek o uchodzcach, takze po angielsku i kilka moga ci dac za darmo. Nie wiem, w jakim zakresie interesuje cie ta tematyka, ja goraco polecam "Miedzy pieklem a rajem. Problemy adaptacji kulturowej uchodzcow i imigrantow w Polsce", polecam tez ksiazki wydane przez UNHCR (a jest naprawde wiele). Jesli potrzebne ci sa do jakiejsc pracy, w siedzibie UNHCR mozesz z ich biblioteczki skorzystac na miejscu, w razie potrzeby zrobia ci bezplatnie ksero. Jak chcesz poczytac o uchodzcach dla przyjemnosci, to polecam wlasnie wyzej juz wspomniana lekture. Fascynujaca, otwiera oczy na wiele spraw! Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panna ewa dzięki chihiro! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.11.05, 20:57 co prawda szukam jakis nowosci:) ale i tak dzięki, szczególnie za "Miedzy pieklem a rajem". dopiero zaczynam sie w tym temacie rozglądać, więc takie info sie bardzo przyda. czyżbys była aktywistką? :) a byłaś na refugee.pl? pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
chihiro2 Re: dzięki chihiro! 09.11.05, 21:30 Nie jestem aktywistka, interesuje sie kwestiami uchodzstwa i mam w tym zakresie doswiadczenie. Studiowalam w Niemczech intercultural education i przez pol roku opiekowalam sie rodzina uchodzcza z Bosnii. Poza tym organizowalam tez w Berlinie warsztaty dot. kwestii tozsamosci kulturowej i stereotypow dla dziewczynek z mniejszosci etnicznych. No i mialam ten staz w UNHCR (wspaniala sprawa, polecam kazdemu), podczas ktorego organizowalam Dzien Uchodzcy w Warszawie i reprezentowalam UNHCR na Warszawskim Tygodniu Wielokulturowym (a bylo to na poczatku lata 2003). Jeszcze cos mi sie przypomnialo. Mozesz napisac do UNHCR i zaaobonowac bezplatnie pismo "Z obcej ziemi" (mniej wiecej kwartalnik), ktory wydaja. Ja mam wiekszosc, bardzo ciekawe. Mozesz tez napisac bezposrednio do Genewy i dostawac "Refugees" (moze byc zdaje sie po angielsku, niemiecku, francusku badz hiszpansku - nie wiem nic o innych jezykach). A czemu Cie ta tematyka interesuje? PS. Na refugee.pl wlasnie zajrzalam, baaardzo ciekawe :) Odpowiedz Link Zgłoś