Dodaj do ulubionych

kuśniewicz

IP: *.chello.pl 10.01.06, 23:54
czy pamięta ktoś tego zacnego pisarza?
Obserwuj wątek
    • pastelova Re: kuśniewicz 11.01.06, 05:28
      pamięta.
      • monikate Re: kuśniewicz 11.01.06, 12:09
        Jak najbardziej! Warto sobie odświeżyć lekturę, zwłaszcza tzw. c.k. powieści,
        dekadenckich, oddających ducha epoki i jakże prawdziwych w swej malowniczości.
        Ja lubię Bardzo "Króla obojga Sycylii", "Strefy" i "Lekcję martwego języka".
        • bdx65 Re: kuśniewicz 11.01.06, 16:24
          "Witraż" - muszę do niej wrócić.
          • Gość: były członek PZPR Re: kuśniewicz IP: *.chello.pl 11.01.06, 16:45
            cieszy mnie, że pamietacie stare komunistyczne czasy i tego działacza Fracuskiej
            Partii Komunistycznej /w czasie wojny/ i prl-owskiego dyplomaty
            • monikate Re: kuśniewicz 11.01.06, 16:56
              Nie wnikam w to, rozmawiamy o jego twórczości. A ta jest b. dobra.
            • bdx65 Re: kuśniewicz 11.01.06, 17:32
              a co mnie obchodzi jego komusza działalność...
              Żukrowskiemu książki przynosili pod drzwi, z czego się cieszyłem jak wariat, bo
              mu się należało za poparcie st. woj.
              ale pisarzem był świetnym i czyta się do dzisiaj;
              wielu jest takich, chociażby Broniewski - komuch, alkoholik, ale
              wiersz "Poezja" to arcydziełko...,więc co mnie obchodzi reszta...
              • Gość: były członek PZPR Re: kuśniewicz IP: *.chello.pl 11.01.06, 18:43
                cieszy mnie, że ktoś czyta, czego juz prawie nikt nie czyta, poza nami członkami
                PZPR
                • Gość: Torles Re: kuśniewicz IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.06, 22:18
                  Gość portalu: były członek PZPR napisał(a):

> cieszy mnie, że ktoś czyta, czego juz prawie nikt nie czyta, poza nami
                  członkami > PZPR

Przerażające, że sprowadzasz dobrego pisarza do jego legitymacji partyjnej. Jego
                  nie bronisz, a sobie wystawiasz nienajlepsze świadectwo...
                  • Gość: no name Re: kuśniewicz IP: *.4web.pl 12.01.06, 14:14
                    Ja nie wiem, czyktoś z taką biografia dziecięcą jak Torles , w ogóle powinien
                    mówić o czymkolwiek:P Ta relatywnosc cie zabije:P
            • ben-oni Re: kuśniewicz 12.01.06, 13:53
              działacza Fracuskie
              > j
              > Partii Komunistycznej /w czasie wojny/

Uczciwym będąc nadmienię, że lista wybitnych pisarzy w FPK jest imponująca i
              stanowczo zacniejsza niż lista noblistów. Taka przypadłość nadsekwańskiej
              historii literatury.
    • en.door.fina Kuśniewicz!! 11.01.06, 22:06

> czy pamięta ktoś tego zacnego pisarza?

Oczywiście. Na szczęście, choć tę pamięć zawdzięcza raczej zacięciu
      czytelniczemu nielicznych. Ale jak go można zapomnieć? Jestem pewna, że ta
      twórczość przeżyje niedługo prawdziwy renesans, zajaśnieje na salonach, stanie
      się modna, snobistycznie, obrzydliwie wręcz modna, czego właściwie nie
      chciałabym, ale.. wróżę jej taki właśnie los. To nieuniknione, siła wyższa, vis
      maior i umarł w butach. Koniec, finito, szlus;))
      Uwielbiam ją za tę niesłychaną, niesamowitą (w ogóle, 'ach' i 'ech') m a g i ę,
      klimat przyprawiający o zawrót głowy (może dlatego, że przypomina mi on nieco
      Schulza), gorącą gęstość i zmysłowy, żywy język.
      Czaję się teraz na ten jego krypto pamiętnik z 1985 roku, pt. 'Mieszaniny
      obyczajowe'. Ale tym, którzy go nie znają radzę zacząć od 'Stref' (absolutnie
      fenomenalne..).

I zauważyłam kolejne podobieństwo do Schulza - Kuśniewicz studiował m.in. na ASP
      w Krakowie, czyli musiał umieć rysować.
      No i siedział w Mauthausen (m.in.) podczas wojny (w tym samym czasie, co
      Grzesiuk.. jaki ten świat mały swoją drogą).
      • Gość: były członek PZPR Re: Kuśniewicz!! IP: *.chello.pl 11.01.06, 22:27
        Bardzo kontent jestem, że my byli członkowie PZPR mamy swoich literackich idoli.
        • hajota wielki powrót gamonia nt. 11.01.06, 22:33
        • en.door.fina Re: Kuśniewicz!! 11.01.06, 22:42

> Bardzo kontent jestem, że my byli członkowie PZPR mamy swoich literackich idoli

Jestem na to zbyt młoda, dziadku;))
          [A powrót Kuśniewicza w chwale jest rzeczywiście nie u n i k n i o n y;))]
          • Gość: zdanka Re: Kuśniewicz!! IP: *.4web.pl 12.01.06, 14:17
            A dlaczego do Schulza nie do Rotha? Ja uparcie widzę podobieństwa do Rotha, choć
            nie o życie chodzi, oczywiście. Endorfina, jak chcesz i podać adres na skrzynkę,
            to ci cośwyśle fajnego o Schulzu, ale pocztą, bo faksu nie mam;/
            • en.door.fina Re: Kuśniewicz!! 12.01.06, 15:49
              Gość portalu: zdanka napisał(a):

> A dlaczego do Schulza nie do Rotha? Ja uparcie widzę podobieństwa do Rotha,
              choć nie o życie chodzi, oczywiście. Endorfina, jak chcesz i podać adres na
              skrzynkę, to ci cośwyśle fajnego o Schulzu, ale pocztą, bo faksu nie mam;/

To dawaj na: en.door.fina@gazeta.pl (chyba, że chodzi o adres domowy..?).
              I dzięki, dzięki, dzięki, dzieki, dzieki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki,
              dzięki, dzięki, dzięki, dzięki, dzięki:)

Kuśniewicz tak znowu bardzo do Schulza podobny nie jest, wiem o tym, wiem;
              zestawiam ich, bo wywołują we mnie identyczne stany, takie ożywcze, pobudzające
              - że już nawet gorącej kąpieli z olejkiem cytrusowym i pianą brać nie trzeba;))
              Dodałabym do nich jeszcze Leśmiana - razem stanowią świetnie dopełniające się
              trio z tej samej niebiańskiej polany;))
              [Wiem, kto to Roth, ale nie miałam jeszcze okazji czytać. Także pewnie to ty
              masz więcej racji.]
              Pozdr.
              • en.door.fina Re: Kuśniewicz!! 12.01.06, 16:59
                en.door.fina napisała:

> To dawaj na: en.door.fina@gazeta.pl

Albo lepiej na mewa3@tlen.pl, bo z gazetą to nic pewnego;)
                • Gość: b Re: Kuśniewicz!! IP: *.chello.pl 12.01.06, 19:08
                  Warto by na bazie wielbicieli Kusniewicza, reaktywować PPR.
                  • bdx65 Re: Kuśniewicz!! 13.01.06, 15:12
                    Gość portalu: b napisał(a):

> Warto by na bazie wielbicieli Kusniewicza, reaktywować PPR.

I wtedy przestanie być czytany!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka