Gość: wnusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 13:53 Z okazji Dnia Babci zróbmy przegląd babć literackich. 1. archetypowa)))Babcia Czerwonego Kapturka ! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
fraaszka Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 14:11 Babcia Aurelii - "Dziecko piątku" M.Musierowicz i cudowna Babcia Misi w książce "Marianna,Marysia,Misia" S.Platówny Odpowiedz Link Zgłoś
narewa Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 14:30 lubię babcię z serii o Tamaryszku K.Nepomuckiej...Cała seria nie przypadła mi do gustu,ale babcia jest super!!A te powiedzonka....Ha! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jot6 Re: Postać babci w literaturze IP: *.chello.pl 21.01.06, 14:42 zupełnie nietypowe postacie dziadków a zwłaszcza babci u Barbary Czałczyńskiej w Przesileniu wiosennym,taki niezwykły klimat i stosunki rodzinne,zupełnie nie jak w polskiej literaturze,głębia psychologii postaci jak w literaturze francuskiej( autorka nie na darmo była tłumaczką) i z innej beczki - Maryny Okęckiej Bromkowej:Sekretarzyk Babuni - okrucieństwo w obliczu historii kresowej rodziny,ciekawy zabieg stylistyczny - wypowiedzi kilku osób z różnych stron przedstawiające te same wydarzenia Odpowiedz Link Zgłoś
makusia_p Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 14:44 Mira Lobbe: "Babcia na jabłoni" i "Bzowa babuleńka" Andersena, pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
baba67 Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 16:50 Babcia Marta Jedwabinska- Dziecko Piatku Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 17:24 babcia weatherwax jako symbol babci wyzwolonej + niania ogg jako to samo, tylko nieco inaczej:) Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 17:45 Piękne :) wyjęłaś mi to z ust :D Dziadziuś w "Dzieciach z Bullerbyn". Mój dziadek, który mieszka blisko, jest nałogowym alkoholikiem wymagającym stałej opieki całej rodziny, dlatego od małego zazdrościłam tym dzieciom spokojnych popołudniowych godzin z dziadziusiem i ślazowych cukierków :) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 17:47 No przecież - Babi - Mila Borejko. POstać babci (niespecjalnie zresztą sympatyczna) w "Małym przyjacielu" Donny Tart Anna Gawalda "Po prostu razem" Babka narratora w "Poszukiwaniu utraconego czasu" i wiele innych Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Mad z "Niezłomnej" 21.01.06, 19:09 Niezapomniana, szalona, cudowna babcia Emmy z "Niezłomnej" Daphne du Maurier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lu Re: Mad z "Niezłomnej" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.01.06, 19:21 świetne są babcie w "statecznej i postrzelonej" , które wykreowała pani monika szwaja ciepłe, zyczliwe, z charakterkami dla mnie bomba Odpowiedz Link Zgłoś
jottka aaa 21.01.06, 19:43 cały czas mnie męczyło, że o jakiejś niezwykle ważnej postaci zapomniałam:( babcia mazurowa z cyklu janet evanovich o przypadkach stephanie plum! no babcia na miare naszych czasów Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 20:04 Przypomina mi się babcia Pelagia z "klubu włóczykijów" Niziurskiego, która miała hopla na punkcie roślin (fikusów bodaj najbardziej) i twierdziła, że jest jedyną normalną osobą w rodzinie :-) Ale moją ulubioną babcią literacką była babcia George'a z "Cudownego lekarstwa George'a" Roalda Dahla. Pozwócie, że przytoczę fragmencik: "Większość babć to urocze, miłe i uczynne starsze panie, ale nie ta. Codziennie przesiadywała godzinami w swym fotelu przy oknie i wiecznie narzekała, psioczyła, gderała, zrzędziła i utyskiwała na to lub tamto. Ani razu, nawet w najlepszych czasach, nie uśmiechnęła się do George'a i nie powiedziała 'Jak się dziś miewasz George?' albo 'Może zagralibyśmy w warcaby' czy 'Jak było dzisiaj w szkole?'. Wydawało się, że inni ludzie w ogóle jej nie obchodzą, dbała tylko o siebie. Doprawdy, była straszną wiedźmą (...) - Znam wiele sekretów - powiedziała i niespodziewanie uśmiechnęła się. To był leciutki, lodowaty uśmieszek, taki, na który mógłby się zdobyć jadowity wąż tuż przed ukąszeniem swej ofiary. - Podejdź do babci, a powiem ci na ucho kilka tajemnic. George zrobił krok, ale... do tyłu, zbliżając się do drzwi. - Nie powinieneś bać się swojej starej babci - dodała" prawda, ze urocze? :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. wypielęgnowany harmider w duszy Odpowiedz Link Zgłoś
jottka nieno 21.01.06, 20:19 ydorius napisał: > Przypomina mi się babcia Pelagia z "klubu włóczykijów" Niziurskiego, która miała hopla na punkcie roślin (fikusów bodaj najbardziej) i twierdziła, że jest jedyną normalną osobą w rodzinie :-) to była ciotka pelagia:( a korneliusz był jej siostrzeńcem, a nie wnukiem - no i posiadając archiwariusza dionizego za brata, śmiało mogła twierdzić powyższe:) no i nie fikusów, tylko filodendronów, i też niespecjalnie do tego gatunku czuła sentyment, tylko tęskniła za filodendronem wspaniałym, pozostawionym w pułtusku zdecydowanie powinieneś odświeżyć klasyków Odpowiedz Link Zgłoś
ydorius Re: nieno 21.01.06, 20:30 naprawdę? o cholera. Dobrze, że imię przynajmniej się zgadzało. Nie wiem dlaczego mi się wydawało, że to była babcia. A swój egzemplarz klubu posłałem potrzebującym i nie mam jak odświeżyć :-) (w Pułtusku, rzeczywiście... Chory był. Filodendron znaczy :-) m, .y. ---------------------------------- What is home without Pinezka's Potted Meat? Incomplete. wypielęgnowany harmider w duszy Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 20:25 Babcia Janeczki i Pawełka u Chmielewskiej - ta, która zbystrzała przy psie :)) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 20:26 W "Awanturze o Basię" jest cudna postać babci - chociaż przyszywanej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnusia Re: Postać babci w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.06, 20:29 Och jesteście niezawodni, kilku babć ksiazkowych jeszcze nie znam ale poznam!! Odpowiedz Link Zgłoś
bez_oka Re: Postać babci w literaturze 21.01.06, 21:56 W "Tam gdzie spadają Anioły" D. Terakowskiej. Mądra i dobra babcia - uosobienie ideału :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j Re: Postać babci w literaturze IP: *.ds.ae.katowice.pl 21.01.06, 22:03 baba jaga Odpowiedz Link Zgłoś
mamablues Nie dyskryminujmy prababek:) 22.01.06, 04:16 Nie pamiętam już, ile Chmielewska zmieściła ich w "Najstarszej prawnuczce", ale kilka było, i każda nieprzeciętna:) Wracając do babć - babcia Matyldy z "Tego lata, w Zawrociu" Hanny Kowalewskiej. Prawdziwa, przedwojenna dama. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Postać babci w literaturze IP: *.acn.waw.pl 22.01.06, 09:41 Babcia Krysia w "Blurp - wiele hałasu o wszystko". Chociaż w tej powieści i tak nikt nie przebije postaci Wuja Korneliusza. Świetne opowiadania. Polecam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
paul_ina Re: Postać babci w literaturze 22.01.06, 10:40 Babcia z "O Melba!" Grażyny Bąkiewicz. Taka mocna, a jaka słaba i zagubiona. Odpowiedz Link Zgłoś
mamablues Re: Postać babci w literaturze 23.01.06, 01:43 paul_ina napisała: > Babcia z "O Melba!" Grażyny Bąkiewicz. > > Taka mocna, a jaka słaba i zagubiona. O tak, nawiasem - znakomita książka. Odpowiedz Link Zgłoś
annabellee1 Re: Postać babci w literaturze 23.01.06, 08:19 Tak.Bardzo dobra.Wyszły jeszcze jej dwie kolejne czesci.Ale nie czytalam.Choc zamierzam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wnusia Re: Postać babci w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:03 Babcie zwycięzają !!)) O nich więcej pisano!!! Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Postać babci w literaturze 23.01.06, 10:19 Babcia na katalafku u Mrożka Poza tym wiele różnych bajek rosyjskich - często głównymi bohaterami byli babcia i dziadek przeżywający różne przygody... także w wersji animowanej, oglądanej w dzieciństwie na telewizorze kolorowym marki Rubin. ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
akondze Re: Postać babci w literaturze 23.01.06, 10:22 Znaczy się przygody polegały mniej więcej na tym, że babcia szła po chrust do lasu, a dziadek leżał na piecu i kopcił fajkę... Tyle przynajmniej pamiętam i taki mi się wyrobił obraz babci i dziadka przedstawianych w rosyjskich bajkach - zarówno pisanych jak i (przede wszystkim) krótkich animacjach. ---------- ...skwak? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mamarcela Re: Postać babci w literaturze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.06, 10:25 A tu mi się dziecięco przypomniało babacia oraz dziadek są włąścicielami kotów Filemona i Bonifacego. Rysunki też są - przedstawieni są jako archetypy babci i dziadka. :) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: Postać babci w literaturze 23.01.06, 12:04 Eksplodujaca babcia z pierwszego zdania (i nie tylko) 'Crow Road' Iaina Banksa. Odpowiedz Link Zgłoś