ben-oni 27.01.06, 00:32 Czy Żaba czytała opowiadanie "Jak to?" Jordana Radiczkowa? Jeśli odpowiedź brzmi: TAK... to co pani na to? Jeśli odpowiedź brzmi: JESZCZE NIE... to ja się pytam dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Sam Re: Jak to? Żabo IP: 82.160.104.* 27.01.06, 09:26 A co to za partykularne interesy, zakulisowe rozgrywki, pozaparlamentarne koalicje, nepotyzm i kumoterstwo na szczytach władzy, partyjniactwo i lobbing? III RP, okrągłostołowe układy, nieformalne postkomunistyczne struktury władzy i ubeckie metody sprawowania kontroli nad mediami skończyły się wraz z nastaniem IV RP, Towarzysze! Do tamtych praktyk nie ma powrotu! A ja czytałem tego Jordana R. Oskarzony postawił tezę, że "gdyby żaby były pożyteczne, człowiek dawno już by je oswoił. Tak, tak, Towarzyszko Pelagio. Weźcie to sobie do serca i przemyslcie jeszcze raz swoja dotychczasowa postawę. Złożenie szczerej samokrytyki jest w waszej sytuacji bardzo wskazane. Liczymy na to, ja (Wujek) Sam i nadszyszkownik Wodnik (rycerz jacuzzi). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MoniaS Re: Jak to? Żabo IP: 82.160.104.* 27.01.06, 16:21 Nie wiem o jakiej Żabie mówicie :)) ale radiczkowa uwielbiam, czytałam go już w liceum i czytam do dziś :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ropuch_Pelagiusz do bena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:25 cóż zaby sa bowiem jako te starotestamentowe panny roztropne zapaliły sobie kaganek, popatrzyły, popatrzyły i zwiały do bajorka na cóż im bowiem udomowienie? musiałyby kumkać w klatce, włazić na atmosferyczne drabinki, a i do udek byłoby bliźej a tak - kumkają sobie swobodnie (i podobne są do kotów - w końcu tylko naiwni sądzą, ze koty zostały udomowione) a ludzie mają im jakoś za złe swoją porażkę cywilizacyjną i odgrywają sie literacko takimi Półpankami i Ropuchami PS ostrzegałam juz - dopóki wszedzie bede widziec kaczki - będę bredzić Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 21:54 Ale to opowiadanie jest o Pelagii. Udowadnia, że ludzie choć psioczą na jej upierdliwość, mimo wszystko bez kumkania czują się nieswojo i osamotnieni. Potrzebują tytułowego: "Jak to?! Nawet wybaczają jej tę nieużyteczność. Dlatego to opowiadanie powinno być ważne dla każdej Żaby. Manifest płazowania wolnego! Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 22:26 do licha chyba przeczytam swoją drogą, czy płazowanie mieczem ma coś wspólnego z płazem? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 22:38 , czy płazowanie mieczem ma coś wspólnego z płazem? Zdecydowanie, chyba, prawdopodobnie myślę że tak, oczywiście. Bo płazy są z natury swej łagodne, choć drapieżniki. Unikają ostrych krawędzi bo łusek gadzich nie mają. No i... często język długi i obrotny posiadają :)) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 22:42 jej genialne a ja przestałam myśleć ekologicznie czuję dziwny pociąg do ksiązek, w których dystyngowani dzentelmeni wyruszają na polowanie na kaczki Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 22:52 No bez jaj! Nie na kaczki! Cóż Ci one zawiniły? Zwłaszcza krzyżówki. Do kaczorów trzeba strzelać, dla jaj. Trzeba tylko znaleźc jakiego sprytnego ochotnika. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:03 wlasnie, krzyżówki weszły w skrzyżowanie z Ligą Polskich Rekinow i Gadoochroną i co? I CO, JA SIE PYTAM! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:20 W każdej Rozrywce znajdzie się coś "Z przymróżeniem oka", jakiś ukośnik i bardzo często wirówka. Z gadów polecam kalambury-bliźniaki i wykreślanki (te są prymitywne dlatego tak popularne w polskim klubie szaradzistów. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:23 ja wielbię jolkę chyba zasługuję na lustrację? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:38 A lustracja to oglądanie się w lustrze? Jeśli tak - to zasługujesz. Ale gdyby lustracja okazała się przetrząsaniem gaci i cv to obawiam się, że płazy są daleko w kolejce. Najpierw idzie nierogacizna i wąskonose. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:52 A jak to sobie wyobrażasz? Kulturalny płaz z gołą naskórką? Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa Re: do bena 27.01.06, 23:54 hmm.. masz rację. jako kulturalny płaz oraz Panienka_Czytająca_Ksiazki powinna miec nie tylko gacie, ale suknię do kostek, wysoko zapinaną pod szyją. I zadnych wcięć w pasie i push-up'ów. Kultura z(obo)wiązuje! ;) Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:56 CZY MOZECIE PUBLICZNIE NIE OMAWIAC MOICH DESSUSOW? Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: do bena 28.01.06, 00:06 Ale ta rozmowa jest ściśle prywatna i nic z niej nie przedostanie się do prasy. Nawet zdjęcia. No chyba, ze Roman wyjdzie na chwilę i udzieli wywiadu. On taki niepokorny filut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do sama Re: Jak to? Żabo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:27 Samie drogi, chyba wczesnie wczoraj zasnąłeś jak niemowlę słodko noc dała dowód, że układy i partyjniactwo jak Lenin i Okrągły Śtół - wiecznie żywe PS dziekuję za podrzucenie cytatu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Rany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:10 Towarzystwo Wzajemnej Adoracji :/ Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia deus ex neoplus 27.01.06, 23:12 to juz nie mozna sobie z kolegą o literaturze, przyrodzie i polityce porozmawiać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ks Re: deus ex neoplus IP: *.brutele.be 28.01.06, 00:07 Hmmm, jak by to powiedzieć... zacytuję ;) "Netykieta: Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie a więc i na Forum Gazeta.pl. Jak pisać: Pisz zwięźle i na temat. (…) Czego unikać: (…) Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum. (…) Poza tym: (…) Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum. (…) Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karina Re: deus ex neoplus IP: *.chello.pl 28.01.06, 10:20 dokladnie-to juz powoli robi sie forum zab i jej przydupasów.Az nudno tu wchodzic bo zamiast o ksiazkach czyta sie slowne polemiki towarzystwa wzajemnej adoracji. Wymiencie sie numerami gg i tam sobie dyskutujcie a nie nabijacie posty... Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: deus ex neoplus 28.01.06, 10:28 Doradzam "dyskusję "o Witkowskim. Tam aż skrzy od błyskotliwych wywodów na tematy literackie i nikt się nie przyczepił. Odpowiedz Link Zgłoś
wessed Re: deus ex neoplus 31.01.06, 10:31 A Żaba pisząc o dżentelmenach i polowaniu na kaczki miała na myśli po prostu "Impresjonistę" Hari Kunzru, hihihihi. Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: deus ex neoplus 31.01.06, 12:00 Nie wiem, może coś jej z Czechowa zaświtało, albo z Hemingwaya? A może to... Ibsen!!!!! Ale o tym sza! Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: deus ex neoplus 31.01.06, 13:09 a czy żaba mogłaby się kiedys ujawnić? czy wtedy przestała by być żabą? Odpowiedz Link Zgłoś
zaba_pelagia Re: deus ex neoplus 31.01.06, 13:11 co to znaczy ujawnić? dowód okazać, znaczy? Odpowiedz Link Zgłoś
a.adas Re: deus ex neoplus 31.01.06, 16:16 Dowód, koniecznie! ale nie osobisty a bycia rozpełzłym płazem (długi i ostry języczek się nie liczy - to także-jakże ludzka przywara) Jako, ze nie przynależę do TWA (uff) bo mnie nie zaproszono więc muszę zadbać o względną wartość merytoryczną tego posta Radiczkow - "Wszyscy i nikt" oraz "Praca", ewentualna kolenosć czytania ma jakiekolwiek znaczenie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wessed Visus IP: *.crowley.pl 01.02.06, 08:25 Daję 100 do 1, że z forumowiczów nikt nie widział żaby nawet na zdjęciu. Ona jest dość typowym przedstawicielem N. I. ( tak się kiedyś określało pewnien typ intelektualistek). Nie za ładnych niestety, ale za to z niską samooceną (w dalszym ciągu dotyczacą urody). Samotna ( może kot albo pies). Nikt by z nią nie wytrzymał jednego dnia. Na sztandarze nosi zjadliwość, jako filozofię życia. W jej myśleniu daje to usprawiedliwienie jej samotności. Oczywiście nic z tym nie można zrobić. Brak urody, jak wiadomo, nie jest czymś strasznym. Wiele osób tak ma. Fatalne jest jednak przyjmowanie takiej postawy życiowej:- "Jeśli chodzi o moją wiedzę, zdolności intelektualne, oczytanie, to zasługuję na księcia. Jeśli jednak mam nie mieć księcia, to nie będę się zadowalać byle kim. Przyjmę postawę płaza." Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: deus ex neoplus 01.02.06, 10:24 Do TWA nie jest się zapraszanym. Tam trzeba wtargnąć na chama i albo wessie albo odrzuci Cię system. Co do Radiczkowa - nie ma znaczenia, bo nawet Prousta mozna czytać zaczynając od czwartego tomu. Odpowiedz Link Zgłoś