Dodaj do ulubionych

Jak to? Żabo

27.01.06, 00:32
Czy Żaba czytała opowiadanie "Jak to?" Jordana Radiczkowa?
Jeśli odpowiedź brzmi: TAK... to co pani na to?
Jeśli odpowiedź brzmi: JESZCZE NIE... to ja się pytam dlaczego?
Obserwuj wątek
    • Gość: Sam Re: Jak to? Żabo IP: 82.160.104.* 27.01.06, 09:26
      A co to za partykularne interesy, zakulisowe rozgrywki, pozaparlamentarne
      koalicje, nepotyzm i kumoterstwo na szczytach władzy, partyjniactwo i lobbing?
      III RP, okrągłostołowe układy, nieformalne postkomunistyczne struktury władzy i
      ubeckie metody sprawowania kontroli nad mediami skończyły się wraz z nastaniem
      IV RP, Towarzysze! Do tamtych praktyk nie ma powrotu!

A ja czytałem tego Jordana R. Oskarzony postawił tezę, że "gdyby żaby były
      pożyteczne, człowiek dawno już by je oswoił. Tak, tak, Towarzyszko Pelagio.
      Weźcie to sobie do serca i przemyslcie jeszcze raz swoja dotychczasowa postawę.
      Złożenie szczerej samokrytyki jest w waszej sytuacji bardzo wskazane. Liczymy
      na to, ja (Wujek) Sam i nadszyszkownik Wodnik (rycerz jacuzzi).
      • Gość: MoniaS Re: Jak to? Żabo IP: 82.160.104.* 27.01.06, 16:21
        Nie wiem o jakiej Żabie mówicie :)) ale radiczkowa uwielbiam, czytałam go już w
        liceum i czytam do dziś :))
      • Gość: ropuch_Pelagiusz do bena IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:25
        cóż
        zaby sa bowiem jako te starotestamentowe panny roztropne
        zapaliły sobie kaganek, popatrzyły, popatrzyły
        i zwiały do bajorka
        na cóż im bowiem udomowienie?
        musiałyby kumkać w klatce, włazić na atmosferyczne drabinki, a i do udek byłoby
        bliźej
        a tak - kumkają sobie swobodnie

(i podobne są do kotów - w końcu tylko naiwni sądzą, ze koty zostały udomowione)

a ludzie mają im jakoś za złe swoją porażkę cywilizacyjną i odgrywają sie
        literacko takimi Półpankami i Ropuchami

PS ostrzegałam juz - dopóki wszedzie bede widziec kaczki - będę bredzić
        • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 21:54
          Ale to opowiadanie jest o Pelagii. Udowadnia, że ludzie choć psioczą na jej
          upierdliwość, mimo wszystko bez kumkania czują się nieswojo i osamotnieni.
          Potrzebują tytułowego: "Jak to?! Nawet wybaczają jej tę nieużyteczność. Dlatego
          to opowiadanie powinno być ważne dla każdej Żaby. Manifest płazowania wolnego!
          • zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 22:26
            do licha
            chyba przeczytam

swoją drogą, czy płazowanie mieczem ma coś wspólnego z płazem?
            • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 22:38
              , czy płazowanie mieczem ma coś wspólnego z płazem?

Zdecydowanie, chyba, prawdopodobnie myślę że tak, oczywiście. Bo płazy są z
              natury swej łagodne, choć drapieżniki. Unikają ostrych krawędzi bo łusek
              gadzich nie mają. No i... często język długi i obrotny posiadają :))
              • zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 22:42
                jej
                genialne
                a ja przestałam myśleć ekologicznie
                czuję dziwny pociąg do ksiązek, w których dystyngowani dzentelmeni wyruszają na
                polowanie na kaczki
                • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 22:52
                  No bez jaj! Nie na kaczki! Cóż Ci one zawiniły? Zwłaszcza krzyżówki.
                  Do kaczorów trzeba strzelać, dla jaj. Trzeba tylko znaleźc jakiego sprytnego
                  ochotnika.
                  • zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:03
                    wlasnie, krzyżówki
                    weszły w skrzyżowanie z Ligą Polskich Rekinow i Gadoochroną i co?
                    I CO, JA SIE PYTAM!
                    • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:20
                      W każdej Rozrywce znajdzie się coś "Z przymróżeniem oka", jakiś ukośnik i
                      bardzo często wirówka. Z gadów polecam kalambury-bliźniaki i wykreślanki (te są
                      prymitywne dlatego tak popularne w polskim klubie szaradzistów.
                      • zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:23
                        ja wielbię jolkę
                        chyba zasługuję na lustrację?
                        • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:38
                          A lustracja to oglądanie się w lustrze? Jeśli tak - to zasługujesz.
                          Ale gdyby lustracja okazała się przetrząsaniem gaci i cv to obawiam się, że
                          płazy są daleko w kolejce. Najpierw idzie nierogacizna i wąskonose.
                          • formaprzetrwalnikowa Re: do bena 27.01.06, 23:46
                            a płazy mają gacie?
                            • ben-oni Re: do bena 27.01.06, 23:52
                              A jak to sobie wyobrażasz? Kulturalny płaz z gołą naskórką?
                              • formaprzetrwalnikowa Re: do bena 27.01.06, 23:54
                                hmm.. masz rację. jako kulturalny płaz oraz Panienka_Czytająca_Ksiazki powinna
                                miec nie tylko gacie, ale suknię do kostek, wysoko zapinaną pod szyją. I
                                zadnych wcięć w pasie i push-up'ów. Kultura z(obo)wiązuje!
                                ;)
                                • zaba_pelagia Re: do bena 27.01.06, 23:56
                                  CZY MOZECIE PUBLICZNIE NIE OMAWIAC MOICH DESSUSOW?
                                  • ben-oni Re: do bena 28.01.06, 00:06
                                    Ale ta rozmowa jest ściśle prywatna i nic z niej nie przedostanie się do prasy.
                                    Nawet zdjęcia. No chyba, ze Roman wyjdzie na chwilę i udzieli wywiadu. On taki
                                    niepokorny filut.
      • Gość: do sama Re: Jak to? Żabo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 21:27
        Samie drogi,
        chyba wczesnie wczoraj zasnąłeś jak niemowlę słodko
        noc dała dowód, że układy i partyjniactwo jak Lenin i Okrągły Śtół - wiecznie żywe

PS dziekuję za podrzucenie cytatu ;-)
    • Gość: . Rany! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.06, 23:10
      Towarzystwo Wzajemnej Adoracji :/
      • zaba_pelagia deus ex neoplus 27.01.06, 23:12
        to juz nie mozna sobie z kolegą o literaturze, przyrodzie i polityce porozmawiać?
        • ben-oni Re: deus ex neoplus 27.01.06, 23:54
          I o życiu. W bajorku.
        • Gość: ks Re: deus ex neoplus IP: *.brutele.be 28.01.06, 00:07
          Hmmm, jak by to powiedzieć... zacytuję ;)

"Netykieta:

Netykieta to zbiór zasad savoir-vivre obowiązujących w dyskusjach w Internecie
          a więc i na Forum Gazeta.pl.

Jak pisać:

Pisz zwięźle i na temat.
          (…)

Czego unikać:

(…)
          Nie publikuj wątków niezgodnych z tematyką danego forum.
          (…)

Poza tym:

(…)
          Jeśli dyskusja przerodzi się w prywatną pogawędkę, kontynuuj ją poza forum.
          (…)

Zgodnie z Regulaminem Forum wypowiedzi naruszające Netykietę mogą być usuwane."
          • Gość: karina Re: deus ex neoplus IP: *.chello.pl 28.01.06, 10:20
            dokladnie-to juz powoli robi sie forum zab i jej przydupasów.Az nudno tu
            wchodzic bo zamiast o ksiazkach czyta sie slowne polemiki towarzystwa wzajemnej
            adoracji. Wymiencie sie numerami gg i tam sobie dyskutujcie a nie nabijacie
            posty...
            • ben-oni Re: deus ex neoplus 28.01.06, 10:28
              Doradzam "dyskusję "o Witkowskim. Tam aż skrzy od błyskotliwych wywodów na
              tematy literackie i nikt się nie przyczepił.
              • wessed Re: deus ex neoplus 31.01.06, 10:31
                A Żaba pisząc o dżentelmenach i polowaniu na kaczki miała na myśli po prostu
                "Impresjonistę" Hari Kunzru, hihihihi.
                • ben-oni Re: deus ex neoplus 31.01.06, 12:00
                  Nie wiem, może coś jej z Czechowa zaświtało, albo z Hemingwaya?
                  A może to... Ibsen!!!!! Ale o tym sza!
                  • sutekh1 Re: deus ex neoplus 31.01.06, 13:09
                    a czy żaba mogłaby się kiedys ujawnić?
                    czy wtedy przestała by być żabą?
                    • zaba_pelagia Re: deus ex neoplus 31.01.06, 13:11
                      co to znaczy ujawnić?
                      dowód okazać, znaczy?
                      • a.adas Re: deus ex neoplus 31.01.06, 16:16
                        Dowód, koniecznie!
                        ale nie osobisty
                        a bycia rozpełzłym płazem
                        (długi i ostry języczek się nie liczy - to także-jakże ludzka przywara)

Jako, ze nie przynależę do TWA (uff)
                        bo mnie nie zaproszono

więc muszę zadbać o względną wartość merytoryczną tego posta

Radiczkow - "Wszyscy i nikt" oraz "Praca", ewentualna kolenosć czytania ma
                        jakiekolwiek znaczenie?
                        • Gość: wessed Visus IP: *.crowley.pl 01.02.06, 08:25
                          Daję 100 do 1, że z forumowiczów nikt nie widział żaby nawet na zdjęciu. Ona
                          jest dość typowym przedstawicielem N. I. ( tak się kiedyś określało pewnien typ
                          intelektualistek). Nie za ładnych niestety, ale za to z niską samooceną (w
                          dalszym ciągu dotyczacą urody). Samotna ( może kot albo pies). Nikt by z nią nie
                          wytrzymał jednego dnia. Na sztandarze nosi zjadliwość, jako filozofię życia. W
                          jej myśleniu daje to usprawiedliwienie jej samotności. Oczywiście nic z tym nie
                          można zrobić. Brak urody, jak wiadomo, nie jest czymś strasznym. Wiele osób tak
                          ma. Fatalne jest jednak przyjmowanie takiej postawy życiowej:- "Jeśli chodzi o
                          moją wiedzę, zdolności intelektualne, oczytanie, to zasługuję na księcia. Jeśli
                          jednak mam nie mieć księcia, to nie będę się zadowalać byle kim. Przyjmę postawę
                          płaza."
                        • ben-oni Re: deus ex neoplus 01.02.06, 10:24
                          Do TWA nie jest się zapraszanym. Tam trzeba wtargnąć na chama i albo wessie
                          albo odrzuci Cię system.
                          Co do Radiczkowa - nie ma znaczenia, bo nawet Prousta mozna czytać zaczynając
                          od czwartego tomu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka