Gość: Che,che,che! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.06, 23:09 Który z pisarzy doprowadził cię do niekontrolowanego wybuchu śmiechu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zaba_pelagia Re: Pisarze z poczuciem humoru 11.02.06, 23:11 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=30804681 Odpowiedz Link Zgłoś
marquis Tomasz Mann 12.02.06, 11:45 T.Mann - "Czarodziejska Góra", tom pierwszy: przezabawne sytuacje, dialogi, choć trzeba lubić i czuć takie subtelności :) Odpowiedz Link Zgłoś
ukleb J. Fabicka - Szalone życie Rudolfa 12.02.06, 13:26 Taki dziennik Rudolfa, opowiada ciekawe sytuacje, noi da sie nawet czesto pozadnie usmiac ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 14:09 chmielewska, sapkowski Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 14:10 "piotrek zgubil dziadka oko, a jasiek chce dozyc spokojnej starosci" niestety nie pamietam autora Odpowiedz Link Zgłoś
jaanka-01 Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 19:53 Autorką jest Lucyna Legut. Napisała także o wiele zabawniejszą powieść o perypetiach aktora Ptysia p.t. "Dla kogo ten wawrzyn?" - to prawdziwa rewelacja dla miłośników humoru!! Gorąco polecam!! Odpowiedz Link Zgłoś
nadinka_nadinka Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 20:26 jaanka-01 napisała: > Autorką jest Lucyna Legut. Napisała także o wiele zabawniejszą powieść o > perypetiach aktora Ptysia p.t. "Dla kogo ten wawrzyn?" - to prawdziwa > rewelacja dla miłośników humoru!! Gorąco polecam!! tego nie znalam. dzieki, poszukam w bibliotece ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
iluminacja256 Re: Pisarze z poczuciem humoru 17.02.06, 13:01 "Piotek zgubuł dziadka oko" jest pojechany - zwłaszcza te fragmenty jak się bawili w polowanie i kogoś za okno wystawili jako zająca, zeby skruszał...Pokładam się ptzy tej ksiązce po dziś dzień.. I polecam "Znaczy kapitan"Borchardta - też dobry ubaw:) Odpowiedz Link Zgłoś
ida14 Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 16:12 Chmielewska "Wszystko czerwone" "Lądowanie w Garwolinie" Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 16:29 Poczucie humoru a niekontrolowane wybuchy śmiechu to dwie zupełnie różne rzeczy. W tej chwili czytam "Obietnicę poranka" (Romain Gary), która do żadnych wybuchów mnie nie doprowadza, choć autorowi poczucia humoru i ironicznego dystansu do samego siebie na pewno nie można odmówić. Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 17:09 Naprawdę śmiałem się w głos, czytając "Mistrza i Małgorzatę". Sytuacje w sowieckiej Rosji, dialogi w komunistycznej nowomowie doprowadzają do łez - oczywiście ze śmiechu. Ale te niuanse dialogowe i sytuacje z pogranicza absurdu są chyba czytelne dla tych, którzy znali ten najlepszy z ustrojów z autopsji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjj Re: Pisarze z poczuciem humoru IP: *.dip.t-dialin.net 12.02.06, 17:05 Sapkowski - kiedy Geralt z Rvii zostal ianowany Geraltem z Rivii - pialam z 10 minut ;) w sumie nie wiem dlaczego tak mnie to rozsmieszylo;) - moze dlatego ze niezbadane sa losy ludzkie i przewrotnosc losu;) Odpowiedz Link Zgłoś
setorika Re: Pisarze z poczuciem humoru 12.02.06, 17:12 Krystyna Nepomucka z całą serią z przymiotnikiem "niedoskonały" w tytule: Małżeństwo niedoskonałe, Rozwód niedoskonały, Samotność niedoskonała, Miłość niedoskonała, ...etc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A.J.L. T. Sharpe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.06, 10:14 Szczerze polecam Toma Sharpe. Dowiedziałem się o nim podczas lektury innych wątków na forum i był to bardzo dobry strzał (słowa podziekowania dla osób, które wskazały na tego autora). Przeczytałem cały cykl o Wilcie (3 pozycje) i choć z każdą przeczytaną ksiażką było trochę mniej zabawnie, to przy lekturze każdej z nich parokrotnie zdrowo się uśmiałem (w mojej rodzinie stan ten nie okazał się być odosobniony). Aktualnie konsumuje kolejne tytuły tego autora. Co ważne, jego książki są łatwe do zdobycia w księgarniach internetowych (mozna poznać też opisy ksiażek). Ponieważ humor, to rzecz gustu, celem wyjasnienia - nie bawi mnie p. Chmielewska. Trzech panów ... to dla mnie za duży relikt, by byl śmieszny. Za to lubię T. Bergera (też polecam). Może to być wskazówka dla innych. Pozdrawiam A.J.L. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: desenchantee Mendoza IP: *.icpnet.pl 17.02.06, 12:55 Śmiałam się w głos czytając absurdalne przygody bohatera książek Eduardo MEndozy- OLIWKOWY LABIRYNT, PRZYGODA FRYZJERA DAMSKIEGO, SEKRET HISZPAŃSKIEJ PENSJONARKI, cudowne słownictwo, niedorzecznie urocze, polecam okrutnie mocno! Odpowiedz Link Zgłoś
tkasia1 Re: Pisarze z poczuciem humoru 17.02.06, 14:21 paragraf 22 hellera - prawdziwa klasyka. do tego tortilla flat i ulica nadbrzezna steinbecka. i oczywiscie pratchett. salwy smiechu gwarantowane. Odpowiedz Link Zgłoś
u.n.owen Re: Pisarze z poczuciem humoru 17.02.06, 15:37 David Lodge: 'Changing places' i 'Small world'. Można się posikać. Odpowiedz Link Zgłoś
mallgosiab Re: Pisarze z poczuciem humoru 17.02.06, 16:28 pewnie to zależy od poczucia humoru-ale ja uwielbiam literaturę czeską- "Miasteczko, w którym czas się zatrzymał " Hrabala-cudo (nerwowy dziadek rąbiący szafy, które podsuwa mu babcia w chwilach kryzysu nerwowego), albo pisarz czeski-Viewegh - "Wychowanie dziewcząt w Czechach". Zawsze fajnie jest wrócić do "Zapisków na pudełku od zapałek" Eco-rozdział o tym, "Jak urządzić bibliotekę publiczną", albo "Jak kupować gadżety" zawsze powoduje ataki śmiechu do nieprzytomności! Polecam też Durrell'a - "Moja rodzina i inne zwierzęta"-dla mnie nieśmiertelny rozbawiacz! Smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nextbestthing Re: Pisarze z poczuciem humoru IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.02.06, 21:04 Zoszczenko Odpowiedz Link Zgłoś