Dodaj do ulubionych

Młodzi poeci

IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 22.11.02, 00:57
Mam pytanie - jakich młodych poetów znają czytelnicy tego forum. Bardzo mnie
ciekawi stan umysłów tzw. zwykłego czytelnika. Chodzi mi o:
- nazwsika, tytuły książek jakie wydali
- czasopisma związane z młoda literaturą
- ogólne refleksje z uzasadnieniem na ten temat
Pozdrowy
Wieniczka
Obserwuj wątek
    • mamiko9 Re: Młodzi poeci 23.11.02, 16:27
      Ale jesteś naiwny, nikt nic nie wie , nikt nic nie czyta oprócz Szymborskiej,
      Miłosza i Różewicza.

Zgadnij kto napisał ten wiersz.

krótko ostrzyżony chłopak
      i dziewczyna
      objęci na stacji
      Świdnica-miasto
      widziani z mego ukrycia
      zza czerwonych siedzeń
      każą wierzyć że miłość jest

związani
      wobec kramu kolorowych
      sukienek i włosów na żel
      sieją w moich współpasażerach
      za czerwonymi siedzeniami
      wagonu zwątpienie:
      w czeczeński front
      w cogodzinne raporty stamtąd
      jakieś fragmenty ciał
      jakieś odległe i przez to zmyślone tragedie

piękni dwudziestoletni
      pijani poeci nie wierzą że
      zbierane z ulic trupy Groznego
      w perspektywie sukienek w kwiaty
      wódki i czerwonych paznokci
      są po coś i o czymś
      • Gość: nikt Re: Młodzi poeci IP: *.abo.wanadoo.fr 26.12.02, 14:54
        mamiko9 napisała:
        Nie wiem, kto jest autorem tego "wiersza", sam tekst natomiast jet do niczego.

> Ale jesteś naiwny, nikt nic nie wie , nikt nic nie czyta oprócz Szymborskiej,
        > Miłosza i Różewicza.
        >
        > Zgadnij kto napisał ten wiersz.
        >
        > ***
        >
        > krótko ostrzyżony chłopak
        > i dziewczyna
        > objęci na stacji
        > Świdnica-miasto
        > widziani z mego ukrycia
        > zza czerwonych siedzeń
        > każą wierzyć że miłość jest
        >
        > związani
        > wobec kramu kolorowych
        > sukienek i włosów na żel
        > sieją w moich współpasażerach
        > za czerwonymi siedzeniami
        > wagonu zwątpienie:
        > w czeczeński front
        > w cogodzinne raporty stamtąd
        > jakieś fragmenty ciał
        > jakieś odległe i przez to zmyślone tragedie
        >
        > piękni dwudziestoletni
        > pijani poeci nie wierzą że
        > zbierane z ulic trupy Groznego
        > w perspektywie sukienek w kwiaty
        > wódki i czerwonych paznokci
        > są po coś i o czymś
        • mamiko9 Re: Młodzi poeci 26.12.02, 16:51
          Gość portalu: nikt napisał(a):

> mamiko9 napisała:

>
          > > Ale jesteś naiwny, nikt nic nie wie , nikt nic nie czyta oprócz Szymborski
          > ej,
          > > Miłosza i Różewicza.
          > >
          > > Zgadnij kto napisał ten wiersz.
          > >
          > > ***
          > >
          > > krótko ostrzyżony chłopak
          > > i dziewczyna
          > > objęci na stacji
          > > Świdnica-miasto
          > > widziani z mego ukrycia
          > > zza czerwonych siedzeń
          > > każą wierzyć że miłość jest
          > >
          > > związani
          > > wobec kramu kolorowych
          > > sukienek i włosów na żel
          > > sieją w moich współpasażerach
          > > za czerwonymi siedzeniami
          > > wagonu zwątpienie:
          > > w czeczeński front
          > > w cogodzinne raporty stamtąd
          > > jakieś fragmenty ciał
          > > jakieś odległe i przez to zmyślone tragedie
          > >
          > > piękni dwudziestoletni
          > > pijani poeci nie wierzą że
          > > zbierane z ulic trupy Groznego
          > > w perspektywie sukienek w kwiaty
          > > wódki i czerwonych paznokci
          > > są po coś i o czymś

Nie wiem, kto jest autorem tego "wiersza", sam tekst natomiast jet do niczego

Mylisz się nie "do niczego" tylko "do nikogo"- bo nikogo to nie obchodzi.Czyż
          nie tak? Miłego świetowania.
    • kiryllov Re: M?odzi poeci 23.11.02, 19:18
      chyba nie mam ochoty na odpowiadanie na tego rodzaju pytanie. Srednio
      wazna tania socjologia, co potem wnioski podaje zawadiackie i madre -
      hucpa, jak mawial Waglewski (socjolog, btw;-)
      • Gość: mamiko9 Re: M?odzi poeci IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 23.11.02, 21:33
        Nie chcesz to nie odpowiadaj.Pewnie nie wiesz kto napisał. Autorem wiersza jest
        Jacek Uglik z Zielonej Góry. Koniec. Kropka, żadnej taniej socjologii,
        filozofii,etc...
        • kiryllov do mimiko 23.11.02, 23:49
          ech, przecie do byla odpowiedz do pierwszego postu, w imie Morfeusza !

Twoje pytanie "kto napisal" pozostawilem nieporuszone, bowiem estetyka
          zgadywanek jest mi obca.
          btw, faktycznie nie wiedzialem.

Nie chce wypelniac socjologicznych ankiet, ktore chca wskazac bardzo
          madrze, jak to czasy sie zmieniaja, ech, nostalgia tania.
          • kiryllov erratum: do mamiko9 (n/t) 23.11.02, 23:50
            • Gość: Kosmitka Re: erratum: do mamiko9 (n/t) IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 13:50
    • Gość: abc Re: Do mamiko9 IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 26.11.02, 15:58
      bardzo mnie cieszy, że ktoś promuje poezje, proze polską młodych artystów,
      atystów niszowych itd. Tylko bardzo proszę aby na tym forum nie robić sobie i
      przyjaciołom (zapewne) darmowej rekamy w stylu oto abitna literatura zczynając
      coraz to nowe wątki na forum prowadzące do jednego celu: www.mamiko.pl (cuż w
      końcu i ja dopuszczam się czegoś w rodzaju kryptorelkamy).
      Prośbę swoją kieruję do mamiko9 jak również innych mamików 1, 2, 3, 4 itd.
      mających podobne zakusy.

Zaczynam się czuć na tym forum tak samo jak w momencie otwierania skrzynki na
      listy z korespondencją od pizza hut, adlera, firm typu okna i drzwi itd.
      Mamiko9 zaproponuję Ci odpowiednią książkę bo od tego jest to forum uwaga
      notuj: Philip Kotler: Marketing. Analiza, planowanie, wdrażanie i kontrola.
      Autor ten również ma w swoim dorobku kilka równie ciekawych pozycji które,
      koniecznie musisz przestudiować. Mam oczywiście nadzieję, że taki klasyk jak
      pan Kotler jest Ci równie dobrze znany jak "błogosławiony onkolog od aniołów"
    • Gość: mamiko9 Re: Młodzi poeci IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 26.11.02, 22:17
      Gość portalu: Wieniedikt J. napisał:

> Mam pytanie - jakich młodych poetów znają czytelnicy tego forum. Bardzo mnie
      > ciekawi stan umysłów tzw. zwykłego czytelnika. Chodzi mi o:
      > - nazwsika, tytuły książek jakie wydali
      > - czasopisma związane z młoda literaturą
      > - ogólne refleksje z uzasadnieniem na ten temat
      > Pozdrowy
      > Wieniczka

Znam osobiśie około stu młodych poetów, jeszcze wiecej tomików i wierszy
      przeczytałam w czasopismach literackich. Polecam książki o współczesnej poezji
      polskiej Karola Maliszewskiego, Jarosława Klejnockiego i innych.
      • ignatz Re: Młodzi poeci 30.11.02, 19:04
        Ciekawe, kto ich wydał?
        • Gość: mamiko9 Re: Młodzi poeci IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 30.11.02, 19:40
          ignatz napisał:

> Ciekawe, kto ich wydał?

Ignatz,
          nie wierzę,naprawdę chcesz wiedzieć kto ich wydał, podobno nie interesujesz się
          poezją.
          Maliszewskiego "Nasi klasycyści, nasi barbarzyńcy" Inst.Wydaw. Świadectwo,
          a "Zwierzę na J." Wydawnictwo Dolnośląskie.
          Klejnockiego "Chwilowe zawieszenie broni " Wydaw.sic!
          • ignatz Re: Młodzi poeci 30.11.02, 21:24
            To musi byc jakaś pomyłka.
            • mamiko9 Re: Młodzi poeci 30.11.02, 21:32
              O co Ci chodzi?
              • ignatz Re: Młodzi poeci 30.11.02, 22:28
                Yhy.
        • Gość: XYZ Re: Młodzi poeci IP: *.turek.sdi.tpnet.pl 25.12.02, 22:12
          Czasem można wydać swój tomik przez konkurs literacki. Tak wydałam swój.
          Uważam, że to było uczciwe.
    • med_max Jak ktoś nie czyta, niech siedzi cicho 01.12.02, 18:06
      Jeśli ktoś prawdzie kocha poezję, zna także poezję młodych.
      Piekna jest poezja Rafała Muszera i Anny Wróblewskiej, trudniejsza Rojka,
      Siwczyka i Zawady.
    • Gość: Wieniedikt J. Re: Młodzi poeci IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.02, 00:34
      A ja zapytałem wprost i nie jestem bynajmniej mutacja mamiko9 ani żadnej innej.
      To po raz. Po drugie Ignatz - wykazujesz sie całkowita IGNORANCJA (czy twój
      nick ma cos wpsólnego z tym słowem?). Mówic, że się lubi literaturę i nie
      wiedzieć kto to jest Klejnocki to obciach, ba pisac, że ksiązki wydane przez
      pomyłkę. Podobnie z Karolem Maliszewskim. UUUUUUUUUUUU (donosne buczenie z
      trybun). Możesz sie nie lubic z mamiko9, ale weź sie troche opanuj.
      Załóżcie sobie osobny watek i tam sobie dokopujcie. Dal niewiedzących
      powtarzam, że pytałem się o coś, a kwestie osobistych animozji pomiędzy wami
      mnie w ogóle nie interesują. Interesuje mnie co kto czyta z tzw. "młodej
      poezji" niewazne gdzie i jakl wydanej i czy w ogóle wydanej. Na razie wiem, że
      mamiko9 czyta a Ignatz mówi, że czyta, ale nie czyta, bo na ten temat nie wie,
      a p;oniewaz oboje sie nie lubią, to ignatz chce pokazac jai jest fajniasty i
      dowcipny. Może ktos by uratowął ten watek od wizji zbednej nawalanki pomiędzy
      nimi?
      Pozdrawiam
      • Gość: abc Re: Młodzi poeci IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 02.12.02, 11:52
        Gość portalu: Wieniedikt J. napisał(a):

> A ja zapytałem wprost i nie jestem bynajmniej mutacja mamiko9 ani żadnej
        innej.
        >
        > To po raz. Po drugie Ignatz - wykazujesz sie całkowita IGNORANCJA (czy twój
        > nick ma cos wpsólnego z tym słowem?). Mówic, że się lubi literaturę i nie
        > wiedzieć kto to jest Klejnocki to obciach, ba pisac, że ksiązki wydane przez
        > pomyłkę. Podobnie z Karolem Maliszewskim. UUUUUUUUUUUU (donosne buczenie z
        > trybun). Możesz sie nie lubic z mamiko9, ale weź sie troche opanuj.
        > Załóżcie sobie osobny watek i tam sobie dokopujcie. Dal niewiedzących
        > powtarzam, że pytałem się o coś, a kwestie osobistych animozji pomiędzy wami
        > mnie w ogóle nie interesują. Interesuje mnie co kto czyta z tzw. "młodej
        > poezji" niewazne gdzie i jakl wydanej i czy w ogóle wydanej. Na razie wiem,
        że
        > mamiko9 czyta a Ignatz mówi, że czyta, ale nie czyta, bo na ten temat nie
        wie,
        > a p;oniewaz oboje sie nie lubią, to ignatz chce pokazac jai jest fajniasty i
        > dowcipny. Może ktos by uratowął ten watek od wizji zbednej nawalanki pomiędzy
        > nimi?
        > Pozdrawiam

Po pierwsze na tym forum już tak jest, że jak zaczniesz jakiś wątek na temat
        literatury w celu zebrania informacji o twórczości poety czy prozaika to wiele
        się nie dowiesz, przykładem może być tu mój wątek o Żukrowskim, który
        zdecydowanie przybrał postać procesu lustracyjnego pisarza, na temat tego co
        inni myślą nie o ww. pisarzu (ale jego twórczości) nie udało mi się dowiedzieć
        nic.
        Po drugie ja również bardzo lubię literatuę, ale nazwisko Klejnocki też mi
        wiele nie mówi o prócz tego że to jakiś poeta. Nie uważam jednak, że to obciach
        ponieważ myślę, że wielu forumowiczów walczących w obronie współczesnej poezji
        i występujących jako "omnibusy" w dziedzinie poezji wcale nie czytała
        poetyckiej klasyki np.: J. Miltona, W. Blaka, A.E. Poe, ilu uczesników tego
        forum czytało Klevalę, Beoulfa, albo Ojca Zadżumionych J.Słowackiego. Nie
        jestem fanem twórczości młodych poetów, ponieważ wybieram zdecydowanie
        twórczość, która wytrzymała próbę czasu. Generalnie też wolę prozę od poezji,
        co chyba nie czyni ze mnie litarackiego ignoranta.
        Po trzecie jeżeli interesuje Cię współczena poezja to polecam adres
        www.kraina.okay.pl/ znajdziesz tam publikacje, interesujące lintki itd.

Pozdrawiam
        • staua Re: Młodzi poeci 02.12.02, 15:44
          Czytalam wymienione przez Ciebie dziela, Kalewale w tlumaczeniu na polski, a
          Beowulfa w tlumaczeniu na angielski. Niemniej i tak uwazam sie za ignorantke w
          dziedzinie poezji w ogole, a juz poeci wspolczesni, polscy i nowi nie
          interesuja mnie zupelnie.
          Kazdy ma swoj punkt widzenia i swoje zainteresowania, a na forum wypowiada sie
          tak, jak chce. Dlatego trudno tu o rzeczowa dyskusje na jakikolwiek temat. Sa
          juz fora prywatne, na ktorych pisza tylko osoby tam wpuszczone. Moze tam sa
          ambitne watki.
          A co do Mamiko , zgadzam sie. Taki sposob reklamy jest raczej zenujacy.
          Klotnie z Ignatzem tez, choc i tak sa na wyzszym poziomie niz klotnie np. na
          forum Polonia.
          • Gość: abc Re: Młodzi poeci -do staua IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 03.12.02, 10:51
            Jeżeli czytałaś obie książki to chętnie z Tobą wymienienię opinie na ten temat
            jeżeli tylko chcesz zacznij na forum wątek na ten temat, a na pewno się
            przyłączę.
            ogólnie w mojej wypowiedzi nie chodziło o to by przedstawić siebie jako
            czytelnika abitnej literatury dyskredytując przy tym innych uczestników forum
            tylko o to że każdedemu można zarzucić dyletancję literacką bo czegoś tam nie
            czytał i o kimś nie słyszał.

Pozdrawiam
            • staua Re: Młodzi poeci -do staua 03.12.02, 12:55
              Mnie tez nie chodzilo o obrazanie Ciebie, a podalam sie jako przyklad
              dyletanta.
              Ksiazki- hmmm.... Kalewale uwielbiam od dziecka, czytalam niezliczona ilosc
              razy, a nawet zjadlam marginesy (mialam upodobanie do zucia papieru). A co
              powiesz na starsza Edde?
              Beowulfa czytalam na anglistyce - jedna z pierwszych lektur obowiazkowych. Nie
              powalil mnie na kolana. Chociaz Grendel jest fascynujacy. Cala historia tez,
              lubie ja sobie przypominac. Ale wole juz bardziej "Raj utracony" Miltona.
              Co do zakladania watkow- jestem troche zniechecona, bo rzadko ktos przylacza
              sie do dystkusji, ktora by mnie interesowala...wiec wole sama sie dolaczac do
              innych watkow..
              • Gość: abc Re: Młodzi poeci -do staua IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 03.12.02, 13:56
                Święte słowa jeżeli idzie o zakładanie wątków! Właśnie jest jeden ciekawy na
                temat Conrada zachęcam do przyłączenia się.
                Jeżeli chodzi o Eddę to znam niestety tylko fragmentarycznie (pozycja na naszym
                rynku ciężka do zdobycia) ale jakoś temu zaradzę choćby dzięki amazonowi. Co
                do Beowulfa to może nie jest powalający ale mimo to wciągający jeżeli zaś idzie
                o wątek Grendela to jego ciekawym rozwinięciem jest powieść "Grendel"
                J.Gardnera co Ty na to?
                Kalewala zaś porwała mnie do tego stopnia, że przez pewien czas Sibelius był
                moim ulubionym kompozytorem. Swoją drogą należy bardzo żałować, że nasza
                oświata w dobie dążenia do UE zupełnie nie zreformowała programu żeby choć
                pobieżnie wspomnieć o Kalevali i innych utworach równe ważnych dla innych
                narodów jak dla nas Kochanowski czy Mickiewicz
                • staua Re: Młodzi poeci -do staua 03.12.02, 14:08
                  Gardnera nie czytalam - dzieki za przypomnienie (chociaz teraz raczej wytwarzam
                  zaleglosci w czytaniu - az do lutego mam b.malo czasu).
                  Ja bardzo lubie Sibeliusa, a mam kolege - Fina, ktory cieszy sie
                  rozpowszechniajac swoja kulture i cieszyl sie tez, ze ktos zna Kalewale...
                  Pa
      • ignatz Re: Młodzi poeci 02.12.02, 13:00
        Ja mówię że czytam? Gdzie?
        Wykazuję się ignorancją? Obciach? Wspaniale, Wienedikcie! Wreszcie znalazłeś sobie gościa, na którym mozesz się powyzywać i podbudować swoje ego. Śmiało, nazwij mnie jeszcze burakiem i kmiotem, bo śmiem nie znać jakiegoś poety. Nigdy nie mówiłem że czytam, co więcej nie zamierzam ich czytać, bo najnormalniej w świecie nie odczuwam potrzeby czytania poezji.
        Spam jest spamem pod każdą szerokościa geograficzną i jako taki nie jest oznaką tego, co powinna rozwijać w człowieku poezja. Czy źle mówię?
        Ignatz nie jest od słowa "ignorancja" (dziwne masz skojarzenia), ale od Ignacego. Wiesz, jest takie imię. Słyszałeś na pewno. Aha, i to nie jest moje imię, taka mała uwaga na przyszłość.
        Życzę Ci, Wieniedikcie, abys czerpał przyjemność ze zgłębiania twóczości poetów polskich i obcych, znanych i nieznanych, dobrych i złych. Bo to może być rzeczywiście fajna rzecz.
        A co do tego, czy Mamiko9 czyta, czy nie - żonglować nazwiskami potrafi każdy głupek. Też mogę się przegryźć przez parę opracowań a potem sypać nazwiaskami z rękawa czy wysmazyć okrąglutkie zdanie w stylu "ja tez sądzę, że młodzi poeci jak Wróblewska czy Maliszewski poruszają ważkie problemy, ale nikt ich nie zauważa, a szkoda". Mamiko to wydawnictwo i oni muszą się w tym orientować i orientują się mimo woli. Pogadajcie na forum razem o konkretach, a my poczytamy. Czegoś nauczysz maluczkich.
        I jeszcze jedno. Gdzie napisałem, że ich książki sa wydane przez pomyłkę? Pięknie wyciągasz wnioski - najpierw ignorant z nicka, teraz to. Wszystko, o co mi chodziło to to, że nie zostali oni wydani przez Mamiko, jakby nie było centrum literackie Europy środkowej. Wcale nie che pokazać, jaki to jestem fajniasty, bo nie jestem, uwierz mi. Jestem ignorantem i głupim gburem, co już zostało zauważone nawet przez szalenie wyrozumiałe Mamiko.
        To juz koniec, obiecuję - ja zacząłem tę brzydką przepychanke tutaj, pozwól że i ja zakończę ten bałaganik. Daję CI gwarancję, że choćby nie wiem co się działo na Twoich wątkach, nie ujrzysz na nich mnie z mieczem sprawiedliwości. Będę się wypowiadał tylko na temat, obiecuję.
        Mam nadzieję że rozwiałem niewiedzę i wątpliwości choćby tylko w niewielkim stopniu. Ufff, ale sie opisałem.

Pozdrawiam i Ciebie, i Mamiko
        Ignatz.
    • Gość: Wieniedikt J. Re: Młodzi poeci IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 02.12.02, 14:26
      Dobra, dobra, zmykam juz stąd. Znam jeszcze kilka innych adresów z młoda poezja
      necie, nie o tym chciałem. Interesowało mnie kto co czyta, założyłem,że jak
      ktos się dozywa, chociazby wymieniając nazwisko, to znaczy że czytał a mnie juz
      to nazwisko cos powie i bedę wiedział czym sie inetersują czytelnicy forum
      dyskusjynego Gazety Wyborczej. Widze, że naprawde pomyliłem adresy.
      Na stronie nieszuflady ludzie rzeczywiście gadają o poezji i o tym co sie w
      neij dzieje. Mniej zacietrzewienia, iwęcej treści. Widze niestety że tutaj albo
      Miłosz i Szymorska, albo jak się schodzi z tego poziomu to do umarłych albo juz
      tak dalece poniżej, że się odechciewa czegokolwiek.
      Przy okazji Ignatzu - skoro nie interesujesz się, nie czytasz, to po co
      zabierasz głos w sprawie na której sie nie znasz i zaśmiecasz wątek? Tylko po
      to, żeby pokazać jak nie lubisz mamiko9? Wypowiadanie się rozmowach na temat
      których nie ma się wiele do powiedzenia nazywam ignorancją. Być może istnieja
      inne definicje ignorancji.
      Nie jestem mutacją mamiko9. Ale pozdrawiaj kogo chcesz. W internecie wszystko
      wolno, także bleblac bez sensu.
      Słowa uznania
      • ignatz Re: Młodzi poeci 02.12.02, 15:11
        Nie wypowiadam się na temat poezji młodych, bo się nie znam. A moja miłość do Mamiko to inna baśń. I wiem, że nie jesteś klonem czy odłamem Mamiko. Ale pozwól, że dam Ci radę: to jest forum "Książka", nie "Poezja", co jest trochę szerszym pojęciem. Załóż więc własne forum o poezji i tam będziesz do woli prowadzić uczone wielce dysputy nad poezją młodych z podobnymi Ci znawcami. Zrób forum za zaproszeniem i będziesz miał gwarancję, że ni mnie tam nie będzie, ni mojego bleblania głupiego. I wcale nie ma w tym ironii. Serio Ci radzę.
        Z wyrazami szacunku,
        Ignatz
        • staua Re: Młodzi poeci 02.12.02, 15:46
          Lubie poezje Zagajewskiego. Proze tez, zreszta.
          Odpowiada mi jego odbior rzeczywistosci i sposob przelewania tego na papier.
      • Gość: abc Re: Młodzi poeci do Wnieniedikta J. IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 03.12.02, 10:02
        Wieniu,
        pozwól, że na wstępie pogratuluję Ci genialnego wyboru nicka, od razu widać
        widać że nie jesteś literackim ignorantem takim jak np.: ja. Skoro większość z
        nas na tym forum reprezentuje tak niski poziom że się wszystikiego odechciewa
        to fruń pod wskazny uprzednio przeze mnie adres (bąć też inny sobie znnany)i
        tam obracaj się wśród elit intelektualnych w objęciach wszystkich 9 muz (9 coś
        mi to przypomina...). Zaszczytu tego czytelnicy takich takiej nędzy jak
        Szymorska czy Miłosz (albo co gorsza gustujący w zmarłych, fuj!) nie dostąpią
        nigdy.
    • mamiko9 Re: Młodzi poeci 02.12.02, 20:01
      W ostatnich dniach czytam namiętnie Ryszarda Chłopka- z Gliwic, Radosława
      Wiśniewskiego i Tomasza Zachariasza z Brzegu.Są po prostu najlepsi, nie wiem
      dokładnie dlaczego , ale mogę ich czytać w nieskończoność.Poza tym ich
      aktywność w Stowarzyszeniu Żywych Poetów zasługuje na pochwały, nie tylko na
      Forum "GW",tylko jacy oni młodzi przy Masłowskiej i Galewskim(19-stolatek z
      Gniezna,ten od"Żony na sprzedaż").
      Dyskusję Ignatza i Wieniedikta J.czytałam z przyjemnością.Lepsza od Masłowskiej
      i Maxa Galewskiego. Błagam nie zarzucajcie mi topornej reklamy, to takie
      nudne.
      • Gość: abc Re: Młodzi poeci IP: *.waw.cdp.pl, / *.crowley.pl 03.12.02, 10:40
        Mamiko9,
        Gratuluję świetnej akcji promocyjnej z okazji Świąt Bożego Narodzenia, te
        anioły w co drugim utworze, raz nawet była mowa o rybich pęcherzach (to ukłon w
        stronę patroszenia karpia) bardzo na czasie. Z niecierpliwością czekam na
        promocję z okazji Walentynek i Wielkanocy. Powszechnie wiadomo iż nic tak nie
        pobudza młodych poetów jak miłość i wiosna. Oj będzie się działo na tym forum!!!
        Jeżeli nudzę Cię tym wyznaniem, to jest dla mnie bolesne gdzyż moim celem jest
        admiracja Twojego samorodnego talentu marketingowego.
        A przy okazji czy K. Maliszewski, tak przez Ciebie polecany, to ten sam, kórego
        pięciogwiazdkową recenzję pod adresem publikacji wydawnictwa Mamiko można
        znaleźć na stronie pewnej księgarni internetowej.
        "Brawo kumie, chwalcie mnie a ja was".
        • mamiko9 Re: Młodzi poeci 03.12.02, 18:08
          Naprawdę Maliszewski dał 5*-zdek. Muszę koniecznie zobaczyć.Cenię go za
          działalność krytycznoliteracką. Jest niewątpliwie autorytetem w tej dziedzinie.
          • ignatz Re: Młodzi poeci 03.12.02, 18:20
            Ej, miało być na temat.
          • Gość: abc Re: Młodzi poeci IP: *.waw.cdp.pl / *.crowley.pl 04.12.02, 14:54
            mamiko9 napisała:

> Naprawdę Maliszewski dał 5*-zdek. Muszę koniecznie zobaczyć.Cenię go za
            > działalność krytycznoliteracką. Jest niewątpliwie autorytetem w tej
            dziedzinie.

Pseudoniewiedza na temat pewnych faktów (zdradził Cię brak znaku zapytania w
            pierwszym zdaniu), urocza kokieteria to zawsze działa.
      • Gość: mamiko9 Re: Młodzi poeci IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 28.12.02, 13:27
        Przepraszam Tomka Zacharewicza, nie wiem dlaczego napisałam Zachariasza, chyba
        przez Ignatza, który mnie ciagle denerwuje.
        Tomasz Zacharewicz wydał ostatnio debiutancki tomik wierszy o intrygujacym
        tytule "Anioły nie umierają na raka".Tomasz Zacharewicz jest pracownikiem radia
        Opole. Posłowie do jego ksiązki napisał znany i ceniony poeta i krytyk
        literacki Karol Maliszewski. Zapewniam Was, wszystko co Maliszewski poleca
        naprawdę warto przeczytać.Pozdrawiam.
    • kamilaksiezyc Marcin Świetlicki 04.12.02, 23:51

• Gość: mamiko9 Re: Marcin Świetlicki IP: *.walbrzych.cvx.ppp.tpnet.pl 25.12.02, 22:47
        kamilaksiezyc napisała:

> Marcin Świetlicki "młody poeta"-chyba 20 lat temu. Miało być o młodych
        poetach.
    • Gość: mono Re: Młodzi poeci IP: 212.160.112.* 15.12.02, 22:00
      mlodzi poeci sa na www.klub.art.pl
      to dobrzy poeci; przynajmniej paru...
      • Gość: Python Re: Młodzi poeci IP: *.myslenice.net.pl / 192.168.1.* 28.12.02, 10:30
        myślę, że jak ktoś chce poczytać młodych poetów, to musi po prostu interesować
        się poezją!

poeci są biedni i książek w księgarniach darmo szukać (nie ma kasy na wydanie i
        na odpowiednią promocję). a młodzi poeci drukują w czasopismach literackich,
        organizują wieczorki poetyckie. trzeba tylko się tym zainteresować i poszperać.

jak ktoś naprawdę kocha czytać poezję, to przy odrobinie wysiłku znajdzie to,
        czego szuka... choć oczywiście nie zawsze...

pozdro okropne

ps. szymborskiej nie czytuję, bo jej nie lubię... miłosza podobnie, więc muszę
        się i tak rozglądać za czymś innym...
    • Gość: www Re: Młodzi poeci IP: 212.160.112.* 16.12.02, 17:55
      wwww
    • Gość: Palindrom Re: Młodzi poeci IP: *.crowley.pl 10.01.03, 14:44
      Kto czyta młodą poezję? [przez młodą rozumiem tzw. roczniki siedemdziesiąte]tak
      na prawdę to prawie nikt! mało tego - spora część tych, którzy czytają - tak
      naprawdę nie mają o niej pojęcia, i nie tylko o niej, ale nawet o poezji
      [literaturze] w ogóle! nie wiem czy się śmiać czy płakać nad tymi, którzy tak
      się podniecają "poezją"!
      wymowne jest to, że podobna opinię wygłaszają najczęściej sami krytycy, którzy
      się nią zajmują [nie będę wymieniał nazwisk - najpewniej większości niczego nie
      powiedzą! Z drugiej strony mało jest wśród krytyków osób, których zdanie się
      liczy [mam na mysli krytyków piszących o tzw. rocznikach siedemdziesiątych] do
      wyjątków należy na przykład Marian Stala - tego nazwiska chyba nie muszę
      komentować!
      I na koniec jeszcze dygresja, która potwierdza tezę, że prawie nikt nie czyta
      młodej literatury. O ile mnie pamięć nie myli dwa lata temu Jan Błoński w
      pociągu relacji Kraków- Warszawa na pytanie współpasażera "czy czytał Pan te
      wszystkie książki [chodzi o ksiazki nominowane do nagrody NIKE]"
      odpowiedział"phi, kto by tam to czytał!".
    • Gość: mia Re: Młodzi poeci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.03, 17:20
      Poetów znam wielu. Polecam tomiki Marty Adamczyk z Krakowa i Tomka Lipskiego z
      Sopotu.
    • Gość: jms Wieniedikt J. Kabotyn? IP: *.chello.pl 04.02.03, 18:04
      Gość portalu: Wieniedikt J. napisał(a):

> Mam pytanie - jakich młodych poetów znają czytelnicy tego forum. Bardzo mnie
      > ciekawi stan umysłów tzw. zwykłego czytelnika.

STAN UMYSŁÓW TZW. ZWYKŁEGO CZYTELNIKA?

• Gość: obeh Re: Wieniedikt J. Kabotyn? IP: *.utp.pl 04.02.03, 20:16
        polecam Winiarskiego
      • Gość: Organizator Re: Wieniedikt J. Kabotyn? IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 18:12
        Gość portalu: jms napisał(a):

> Gość portalu: Wieniedikt J. napisał(a):
        >
        > > Mam pytanie - jakich młodych poetów znają czytelnicy tego forum. Bardzo mn
        > ie
        > > ciekawi stan umysłów tzw. zwykłego czytelnika.
        >
        > STAN UMYSŁÓW TZW. ZWYKŁEGO CZYTELNIKA?

>
        >W Miejskiej Bibliotece Publicznej, w Nowej Rudzie(Sudety Środkowe), 7 lutego
        o godz.17,00 spotkają się młodzi poeci z BRZEGU, GŁUCHOŁAZ i NOWEJ RUDY.
        W czasie imprezy- promocja książki"Anioły nie umierają na raka". Autorem tomiku
        jest młody poeta z Brzegu, Tomasz Zacharewicz.

Wstęp wolny. Zapraszamy.
    • Gość: Organizator Re: Młodzi poeci IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 18:13

Wstęp wolny. Zapraszamy
      • Gość: Miłośnik poezji Młodzi poeci w MBP w Nowej Rudzie - zapraszamy. IP: *.nowa-ruda.sdi.tpnet.pl 05.02.03, 18:16

Wstęp wolny. Zapraszamy
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka