morgrist 09.12.02, 19:48 Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to czy warto było ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jejowannabe Re: Mika Waltari 10.12.02, 09:10 morgrist napisała: > Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy > ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to > czy warto było ? Nefernefernefer. Bardzo warto było. Jeszcze bardziej niż "Egipcjanin Sinuhe" podobał mi się "Mikael" (tom 1: Mikael Kalvajarka? Karvajalka? tom 2: Mikael (el?) Hakim). Na trzecim miejscu osobistej listy "Karin, córka Monsa". Na czwartym "Czarny anioł". Poza listą jakieś Waltariego kryminały, z którymi, IMO, nie tędy droga. Miejsce na liście zależy od tego, co się bardziej podobało i z czego w głowie mi więcej zostało. W którymś numerze Literatury na świecie było sporo o Waltarim: można zacząć od niej? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 13:57 "Egipcjanin Sinuhe" padam na kolana przed ta ksiazką.Madra,ciekawa,dobrze napisana.Jak dla mnie żelazna pozycja w biblioteczce ,zarówno dla człowieka młodego jak i dojrzałego.Czekam właśnie na "Tums-niesmiertelny" tegoz autora,znajomy polecał .A po "Egipcjaninie.." apetyt na Waltariego mam wielki. Odpowiedz Link Zgłoś
morgrist Re: Mika Waltari 11.12.02, 23:51 Chyba macie rację bo Zabvrałam się za Egipcjanina i muszę przyznać że jak na razie wciąga niesamowicie, Odpowiedz Link Zgłoś
ann1 Re: Mika Waltari 12.12.02, 17:08 kiedyś, bardzo dawno- w liceum - byłam chora, a jedyna książka pod ręką to był "Egipcjanin Sinuhe"... Oj, jak dobrze, że byłam chora - MUSIAŁAM PRZECZYTAĆ TO "NA EKS"!!!!! No i teraz znowu wróciłam... Porywające!!! Nefernefernefer :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sullivan Re: Mika Waltari IP: 159.50.96.* 13.12.02, 11:18 W innym watku (o sredniowieczu) polecalem "Jana Pielgrzyma", choc prawde mowiac nawet nie wiem, czy ta ksiazka wyszla po polsku. W konstrukcji dosc podobna do Egipjanina Sinuhe, ale niedokonczona (urywa sie przed katastrofa koncowa, co jest nawet fajne, bo koniec mozna sobie w mysli latwo dopisac). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 11:28 Skończyłem właśnie "Turms-nieśmiertelny" ,wspaniałe -tym razem swiat greków ,etrusków,rzymian .Aha i oczywiście bogów .Polecam,szczególnie tym którzy w młodości zaczytywali sie mitach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: isa Re: Mika Waltari IP: *.bmj.net.pl / 192.168.100.* 12.12.02, 22:02 Bardzo warto. Ale ostrzegam: ja po tej książce (jeszcze w liceum) musiałam przeczytać w ramach lektur szkolnych "Faraona" i... poległam, bo wiedziałam, jak fascynująco można pisać o Egipcie. p.s. Potem miałam też egiptomanię - bo chciałam więcej i więcej i szukałam gdzie się dało wiadomości o historii, o Horebhebie, Tutenchamonie ,Echnatonie i innych :) Pozd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 14:07 Wracam do tego watku bo ostatnio dostałem w łapy swe "Mikaela".Pochłonołem szybciutko i zadowolenie moje wielkie było.Tym razem mamy średniowieczna Europę ,Lutra ,wojny chłopskie a potem rewelacyjny opis krajów arabskich. Ech,przygód jakie przezywa Mikael i zmian losu starczyłoby pewnie na kilka powiesci i kilku bohaterów.Jako smaczek drobny cytacik choc moze nie dokładny:"Ścieżka cnoty i prawdy wąska jest i ciernista ,nam przyjaciele droga potrzebna jest trochę szersza" ;-) czyli jak zgrabnymi słowy przekonac do wystepku.Polecam te powieść równiez za język jakim jest pisana ,majstersztyk. Odpowiedz Link Zgłoś
hania_76 Re: Mika Waltari 15.01.03, 17:39 Kiedyś bardzo lubiłam "Egipcjanina Sinuhe" i wracałam co jakiś czas do tej książki. Później przeczytałam Czarnego Anioła czy Anioła Śmierci, już nie pamiętam dobrze tytułu - rozczarowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jo Re: Mika Waltari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.03, 22:31 morgrist napisała: > Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy > ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to > czy warto było ? Warto, tylko trzeba mieć dużo czasu. I czytać spokojnie :-) Poza tym "Karin córka Monsa". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: johndoe Re: Mika Waltari IP: *.tlsa.pl 17.01.03, 09:29 jezeli kogos nie razi tragizm jego powiesci o naprawde warto. polecam "turmsa niesmiertelnego" i przede wszystkim "czrnego aniola" pzdr Odpowiedz Link Zgłoś