Dodaj do ulubionych

Mika Waltari

09.12.02, 19:48
Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy
ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to
czy warto było ?
Obserwuj wątek
    • jejowannabe Re: Mika Waltari 10.12.02, 09:10
      morgrist napisała:

> Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy
      > ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to
      > czy warto było ?

Nefernefernefer. Bardzo warto było.
      Jeszcze bardziej niż "Egipcjanin Sinuhe" podobał mi się
      "Mikael" (tom 1: Mikael Kalvajarka? Karvajalka? tom 2: Mikael (el?) Hakim).
      Na trzecim miejscu osobistej listy "Karin, córka Monsa".
      Na czwartym "Czarny anioł".
      Poza listą jakieś Waltariego kryminały, z którymi, IMO, nie tędy droga.
      Miejsce na liście zależy od tego, co się bardziej podobało i z czego w głowie mi więcej zostało.
      W którymś numerze Literatury na świecie było sporo o Waltarim: można zacząć od niej? Pozdrawiam
    • Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.12.02, 13:57
      "Egipcjanin Sinuhe" padam na kolana przed ta ksiazką.Madra,ciekawa,dobrze
      napisana.Jak dla mnie żelazna pozycja w biblioteczce ,zarówno dla człowieka
      młodego jak i dojrzałego.Czekam właśnie na "Tums-niesmiertelny" tegoz
      autora,znajomy polecał .A po "Egipcjaninie.." apetyt na Waltariego mam wielki.
      • morgrist Re: Mika Waltari 11.12.02, 23:51
        Chyba macie rację bo Zabvrałam się za Egipcjanina i muszę przyznać że jak na
        razie wciąga niesamowicie,
        • ann1 Re: Mika Waltari 12.12.02, 17:08
          kiedyś, bardzo dawno- w liceum - byłam chora, a jedyna książka pod ręką to
          był "Egipcjanin Sinuhe"... Oj, jak dobrze, że byłam chora - MUSIAŁAM PRZECZYTAĆ
          TO "NA EKS"!!!!! No i teraz znowu wróciłam... Porywające!!!
          Nefernefernefer :)
        • Gość: sullivan Re: Mika Waltari IP: 159.50.96.* 13.12.02, 11:18
          W innym watku (o sredniowieczu) polecalem "Jana Pielgrzyma", choc prawde mowiac
          nawet nie wiem, czy ta ksiazka wyszla po polsku. W konstrukcji dosc podobna do
          Egipjanina Sinuhe, ale niedokonczona (urywa sie przed katastrofa koncowa, co
          jest nawet fajne, bo koniec mozna sobie w mysli latwo dopisac).
      • Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 19.12.02, 11:28
        Skończyłem właśnie "Turms-nieśmiertelny" ,wspaniałe -tym razem swiat
        greków ,etrusków,rzymian .Aha i oczywiście bogów .Polecam,szczególnie tym
        którzy w młodości zaczytywali sie mitach.
    • Gość: isa Re: Mika Waltari IP: *.bmj.net.pl / 192.168.100.* 12.12.02, 22:02
      Bardzo warto. Ale ostrzegam: ja po tej książce (jeszcze w liceum) musiałam
      przeczytać w ramach lektur szkolnych "Faraona" i... poległam, bo wiedziałam,
      jak fascynująco można pisać o Egipcie.
      p.s.
      Potem miałam też egiptomanię - bo chciałam więcej i więcej i szukałam gdzie
      się dało wiadomości o historii, o Horebhebie, Tutenchamonie ,Echnatonie i
      innych :)
      Pozd
    • Gość: fan? Re: Mika Waltari IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 14:07
      Wracam do tego watku bo ostatnio dostałem w łapy swe "Mikaela".Pochłonołem
      szybciutko i zadowolenie moje wielkie było.Tym razem mamy średniowieczna
      Europę ,Lutra ,wojny chłopskie a potem rewelacyjny opis krajów arabskich.
      Ech,przygód jakie przezywa Mikael i zmian losu starczyłoby pewnie na kilka
      powiesci i kilku bohaterów.Jako smaczek drobny cytacik choc moze nie
      dokładny:"Ścieżka cnoty i prawdy wąska jest i ciernista ,nam przyjaciele droga
      potrzebna jest trochę szersza" ;-) czyli jak zgrabnymi słowy przekonac do
      wystepku.Polecam te powieść równiez za język jakim jest pisana ,majstersztyk.
    • hania_76 Re: Mika Waltari 15.01.03, 17:39
      Kiedyś bardzo lubiłam "Egipcjanina Sinuhe" i wracałam co jakiś czas do tej
      książki. Później przeczytałam Czarnego Anioła czy Anioła Śmierci, już nie
      pamiętam dobrze tytułu - rozczarowanie.
    • Gość: Jo Re: Mika Waltari IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.03, 22:31
      morgrist napisała:

> Gdzis przeczytałam że jego Egipcjanin Sinuhe to bardzo dobra książka.Czy
      > ktos czytał te pozycję , albo cokolwiek innego tego autora, ? Jeśli tak to
      > czy warto było ?

Warto, tylko trzeba mieć dużo czasu. I czytać spokojnie :-)
      Poza tym "Karin córka Monsa".
      • Gość: johndoe Re: Mika Waltari IP: *.tlsa.pl 17.01.03, 09:29
        jezeli kogos nie razi tragizm jego powiesci o naprawde warto. polecam "turmsa niesmiertelnego" i przede wszystkim "czrnego aniola"
        pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka