Gość: BeBe IP: *.mimuw.edu.pl / *.mimuw.edu.pl 27.03.06, 13:38 Jaka ksiazka o smierci bliskiej osoby? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mamarcela Re: ksiazka o smierci 27.03.06, 14:43 Ken Wilber "Śmiertelni nieśmiertelni" Andrzej Banach "Ostatnia podróż" obie to nie powieści tylko proza dokumentalna, a opowiadaja o tym samym - o drodze od odkrycia choroby do świadomej smierci ukochanych żon autorów Odpowiedz Link Zgłoś
skajstop Bracia Lwie Serce 27.03.06, 14:46 Gorąco polecam (to tylko z pozoru książka dla dzieci, tak naprawdę dla dorosłych także): "Bracia Lwie Serce" Astrid Lindgren Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: ksiazka o smierci 27.03.06, 15:05 Metaforycznie - "Pożegnanie z Matiorą" Rasputina. Odpowiedz Link Zgłoś
reader8 Re: ksiazka o smierci 27.03.06, 17:56 "Los powtórzony", Janusz Leon Wiśniewski Moim zdaniem najlepsza książka tego pisarza. 1. Wzruszające i bardzo trafne studium cierpienia syna po śmierci matki. 2. Historia matki, która utraciła córkę. Odpowiedz Link Zgłoś
monikate Re: ksiazka o smierci 27.03.06, 18:00 W tym wątku znajdziesz sporo informacji: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=29253966&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BeBe Re: ksiazka o smierci IP: *.iim.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 27.03.06, 19:51 Dziękuję wam... Może jak przeczytam, to mi pomoże Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: ksiazka o smierci 27.03.06, 20:47 Yann Martel - "Historia rodziny Roccamatio" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belsie Re: ksiazka o smierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.06, 07:45 Marek Soból "Mojry" (książka składa się z trzech części, jedna z nich jest właściwie o śmierci kochanej osoby) Odpowiedz Link Zgłoś
nienietoperz Re: ksiazka o smierci 28.06.06, 12:40 Piekna ksiazka-wspomnienie Blake'a Morrisona "And when did you last see your father". Uklony, Nntpz Odpowiedz Link Zgłoś
deeprose Re: ksiazka o smierci 30.06.06, 10:24 "Dziewczyna z pomarańczami" Josteina Gaarder, bardzo płakałam, ale pomogła... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: ksiazka o smierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 19:37 Może nei do końca o śmierci, ale o walce o życie. Choć i śmierć w niej znajdziesz. Jodi Picoult - Bez mojej zgody Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: ksiazka o smierci IP: *.chello.pl 30.06.06, 20:26 "Matka odchodzi" T. Różewicza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ann Re: ksiazka o smierci IP: *.chello.pl 30.06.06, 20:35 opowiadanie albo minipowieść Kornela Filipowicza "Mężczyna jak dziecko" u Iwaszkiewicza jest dużo śmieci, choćby "Kochankowie z Marony" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madzia Re: ksiazka o smierci IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.06, 21:38 William Wharton "Niezawinione śmierci" czytałam , bardzo wzruszająca i na faktach autentycznych. A oto recenzja : "W Niezawinionych śmierciach Wharton opisał przeżycia związane z tragiczną śmiercią swojej córki, zięcia i dwóch wnuczek. Jednym z nurtów jest tu walka z nieludzkim czasami amerykańskim prawem. Autor dzieli się z czytelnikami rozpaczą i gniewem, które narastały w nim, gdy bez powodzenia starał się dochodzić sprawiedliwości przed sądem. Z drugiej strony, i jest to ich największa zaleta, Niezawinione śmierci są opowieścią o trudnej sztuce afirmacji życia, które niesie z sobą radość miłości i ból rozstania, o pogodzeniu ze śmiercią oraz o duchowej przemianie i głębokim zrozumieniu naszych zmagań z codziennością. Wharton po raz kolejny dowodzi, że jest przede wszystkim wielkim znawcą i badaczem ludzkich uczuć. "Pisanie tej książki - wyznaje pisarz - to była moja droga przez mękę, te przeżycia zmieniły mnie tak bardzo, że śmierć córki wydaje mi się teraz niemal usprawiedliwiona, i upewniły mnie, iż istnieje jakiś wcześniejszy wymiar egzystencjalny niż ten, który znamy". Odpowiedz Link Zgłoś