Dodaj do ulubionych

Jaka najlepsza ksiazke przygodowa czytaliscie.?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.06, 13:16
Może juz ten temat byl na forum ale wybaczcie nie znalazlem..
chodzi mi o typowa "przygodowkę" nie o fantasy i przeplataną sensacje..
Ja wiem ze to malo ambitna literatura ale moze ktos to czyta..:))
Obserwuj wątek
    • kubissimo Re: Jaka najlepsza ksiazke przygodowa czytaliscie 09.05.06, 13:24
      polece klasyka, ale bedac mala dziewczynka uwielbialem "Dzieci kapitana Granta"
      Verne'a :)))
      • ben-oni Re: Jaka najlepsza ksiazke przygodowa czytaliscie 09.05.06, 13:27
        "Dzieci..." były cool ale wolałem będąc roztropnym dziewczęciem "Dwa lata
        wakacji" (kto by nie chciał?), "Napowietrzna wioska" czy "Pięć tygodni w
        balonie".
        • ashton Tomek Wilmowski!!! 09.05.06, 13:43
          Pamiętam jak dziś... czasy, gdy książki były "na kartki" (znaczy się
          subskrypcja). Moja wielka radość, gdy tata wyjmował z teczki kolejny tom.
          Nawiasem mówiąc, gdy próbowałam zachęcić do czytania tej serii dzisiejsze
          dzieciaki, zostałam wyśmiana :-(
          • jottka Re: Tomek Wilmowski!!! 09.05.06, 16:11
            no bo szklarski pisał tomki strasznie drętwym językiem:) a do tego zamieszczał
            długie wypisy ogólnopoznawcze, które i iks lat temu wymagały czytelniczego
            samozaparcia, więc tym bardziej teraz nie podchodzą

z jego książek zdecydowanie wolę trylogie 'złoto gór czarnych', całkiem nieźle
            sie czytało, a z verna 'tajemniczą wyspę', choć te wymienione też nie są złe

w tej chwili w dziale przygodowe, podgatunek płaszcza i szpady chyba
            najpopularniejsze są książki perez-reverta, no ale jeśli lecimy retro, to może
            być 'hrabia monte christo' i inne anioły pitou:)

• ju.bi Re: Tomek Wilmowski!!! 10.05.06, 20:43
              ja tomka pochłaniałam namiętnie w latach podstawówkowych, dzięki tej serii
              geografia stała sie moja pasją
    • Gość: biblioteczny_kurz No i Pan Samochodzik IP: 150.254.85.* 10.05.06, 15:32
      Przygody były lepsze i gorsze (zwłaszcza ostatnie z serii) ale chyba każdy
      marzył o tym żeby mieć taki pojazd jak Pan Tomasz

- Seria przygód o Dzikiej Mrówce autorstwa Perepeczki.
      - pod Trylogią Verne'a się podpisuję "Tajmenicza Wyspa" była najlepsza
      - Perez-Reverte faktycznie teraz nadaje ton przygodówkom ale dla starszych, dla
      młodszych zdecydowanie polecam ksiązki Pana Kosika (podobno trzeci tom już się
      smaży na wolnym ogniu)

Tak się zastanawiam czy pod przygodówki można podciągnąć "Klub Pickwicka"? W
      sumie Panowie mieli trochę tych przygód podróżując po Wyspie.
      • jottka Re: No i Pan Samochodzik 10.05.06, 19:26
        eno, jak 'klub pickwicka', to i 'trzech panów na łódce, nie licząc psa':)

poza tym nikt nie wspomniał nieśmiertelnego winetu, to jest karola maya w
        przelicznych odsłonach, indiańskich, pustynnych i jakich tam jeszcze

a 'felix, net i nika' faktycznie przyjemne w porywach, ale niziurski to to nie
        jest, choć sie wyraźnie stara:) no a właściwie 'większy kawałek świata'
        chmielewskiej tez by sie własciwie łapał pod przygodowe
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka