Dodaj do ulubionych

Twórczość: Erica Jong

10.05.06, 14:43

Dopiero zaczynam a raczej: zacznę zgłębiać jej książki.
Moją uwagę przykuła pozycja "Babski Blues".

Jednak narazie jestem posiadaczką 2 książek "Diabeł na wolności"
i "Sarenissima".

I takie pytanie co na początek:
od czego najlepiej jest zacząć czytać Jong?
Czy od cyklu Isadora Wing?

"Diabeł na wolności" to książka biograficzna o Henrym MIllerze, więc nie jest
to książka która będzie omawiać fabułę , nie jest to powieść.
Więc pytanie od czego zacząć kieruję do tych, którzy przeczytali z parę jej
pozycji.

I która najbardziej się podobała?

judytta.blog.onet.pl/
A coś ciągnie mnie do takiej lektury, może dlatego że równię lubię Anais Nin?
W końcu to pisarka feministyczna.

Obserwuj wątek
    • jarka63 Re: Twórczość: Erica Jong 10.05.06, 15:47
      Zacznij od "Lęku przed lataniem" i moim zdaniem to juz wystarczy, reszta jest
      bardzo podobna.
      • staua Re: Twórczość: Erica Jong 10.05.06, 17:20
        To prawda - "Strach przed lataniem" to wykladnia feminizmu Jong. "Strach przed piecdziesiatka" to jego
        powtorka.
        "Serenissima" - oryginalny pomysl, ale znuzyla mnie troche, wydaje mi sie, ze to bardzo niedoskonala
        ksiazka, duzo jej brakuje.
        • judytta Re: Twórczość: Erica Jong 10.05.06, 19:14

"Sarenissimę" oraz "Diabeł na wolnosci" kupiłam w antykwariacie.
          Za obie pozycje zapłaciłam 18zł więc moze nie będzie mi tak żal gdyby ta
          pierwsza pozycja nie podeszła pod mój gust.
          Natomiast "Diabeł na wolnosci" jest bardzo dobrą ksiązką, az mam ochotę
          przeczytać Henrego MIllera "ZWrotnik raka" , "Zwrotnik koziorożca":))))
          Jestem naprawdę zadowolona że za cenę 11zł zaledwie kupiłam jego autobiografię
          bo cena nowej ksiazki to około 36zł!

Stauo, pewnie jak będę mieć możliwość to mimo wszystko nęci mnie aby dorwać
          najpierw "Babski blues" albo pierwszą z cyklu:

"Jak ocalić swoje życie".

Choć wszystko zależy od tego czy będę mieć dostęp itp.

judytta.blog.onet.pl/
          • staua Re: Twórczość: Erica Jong 10.05.06, 19:44
            Nie czytalam "Diabla na wolnosci" (moze sie skusze), ale czytalam Millera (Zwrotniki i trylogie) - na
            pewno warto!
            • judytta Do Stauy 10.05.06, 19:55

Więc tymbardziej jak cos jego czytałaś to ta ksiązka biograficzna ma za zadanie
              pozwolić zrozumiec jego twórczośc itp.
              A mnie wręcz zachęca aby sięgnąć po jego pozycje.
              Co ciekawe mam wydanie I z wydawnictwa "Ksiązka i Wiedza" z 1996 roku i liczy
              sobie ona 301 stron wraz z bibliografią dzieł H. Millera razem z komentarzem,
              a to nowe wydanie "Diabeł na wolności" teraz patrzę na wydaw. "ZYSK I S-KA

www.zysk.com.pl/catalog/product_info.php?products_id=968
              kosztuje 39 zł i liczy sobie 361 stron!
              Ale to pewnie zalezy od formatu.
              • staua Re: Do Stauy 10.05.06, 20:44
                Tak, na pewno - nie przejmuj sie tym, format, czcionka, nie ma sensu porownywac grubosci wydan.
                Zainteresowalo mnie, ze nazwalas Anais Nin pisarka feministyczna, moze ona i byla feministka, ale
                chyba nic feministycznego nie napisala (?) - pisala glownie erotyki, i to na zamowienie (chyba, ze
                mowisz o jej dziennikach).
                • mamarcela Re: Do Stauy 10.05.06, 21:02
                  Dzienniki Nin są rewelacyjne dla mnie przede wszystkim pod
                  względem "poznawczym". ich autorkaę mozna nazwać feministką w tym sensie , ze
                  nie żyła zgodnie z wymogami swojej epoki, ale chyba pisarka feministyczną
                  jednak nie była. :-)
                  Zreszta nie wiem może współcześnie jest tak traktowana?
                • judytta Re: Do Stauy 10.05.06, 21:02

Mam na mysli jej dzienniki choć.. zainteresowała mnie jej ksiązka "Szpieg w
                  domu miłosci".
                  • Gość: monika_kot Re: Do Stauy IP: 212.126.17.* 12.05.06, 11:28
                    Z Nin czytałam tylko opowiadania choć zamierzam nabyć też Dzienniki. A jeśli
                    idzie o Jong to znam tylko "Diabła na wolności" i bardzo mi się podobało i
                    rzeczywiście kusi na czytanie Millera.
                    • mamarcela Re: Do Stauy 12.05.06, 11:36
                      Dla Dzienniki są dużo ciekawsze, bo opowiadania są smakowite jedynie jako
                      produkt pewnej epoki (przynajmniej moim zdaniem), natomiast Dzienniki to i
                      kopalnia wiedzy o epoce, i o ludziach ciekawych bardzo a wszystko przesycone
                      znanym z opowiadań erotyzmem. Podejrzewam, że Nin nie umiała wymysleć takich
                      postaci, jak te rzeczywiste, które jej dane było znać. :-) Zresztą nic dziwnego.
                      P;-)
                      Millera też polecam przeczytać po Dziennikach Anais - dodają smaczku.
                      • Gość: monika_kot Re: Do Stauy IP: 212.126.17.* 12.05.06, 13:08
                        Dziękuje za zachęcający wpis, na pewno sięgnę kiedyś i po Dzienniki Nin i po
                        prozę Millera. Pozdrawiam!
                        • mamarcela Re: Do Stauy 12.05.06, 14:25
                          Dodatkowym smaczkiem czytania Dziennikółw Nin "koło" Diabła na wolności i prozy
                          Millera jest mozliwość popatrzenia na "starego satyra" (sic) u Jong i względnie
                          młodego satyra widzianego oczami Anais Nin. Jesli ktos lubi czytac beletrystyke
                          usytuowana w życiorysie pisarza, to pyszna zabawa. P:-)
                          • piterek_82 Re: Do Stauy 13.05.06, 17:37
                            Polecam książkę o Anais Nin autorstwa Linde Salber "Tysiąc i jedna kobieta"
                            wydaną przez gdyńskie wydawnictwo Uraeus.
                          • staua Re: Do Stauy 15.05.06, 02:54
                            Obejrzalam sobie wlasnie "Henry'ego i June". Mam jeszcze wieksza ochote na "Diabla na wolnosci".
                            Skoro watek juz zszedl na Millera, to polecam takze Normana Mailera "The Prisoner of Sex".
                            • judytta Henry Miller 18.05.06, 10:38

Na początku chciałabym dostać "Zwrotnik raka" -może w którejś z bibliotek
                              wypożyczę.
                              • judytta Twórczość Erici Jong 08.06.06, 15:08

Czytam właśnie "Babski blues".
                                • judytta Re: Twórczość Erici Jong 11.06.06, 21:21

"Babski Blues" był naprawdę fajny:))

judytta.blog.onet.pl/
                                  • onion68 Re: Twórczość Eriki Jong 12.06.06, 22:36
                                    A ja czytam "Spadochrony i pocałunki", które powinno się czytać po "Strach
                                    przed lataniem" i "Jak ocalić swoje życie". Jak trochę "przerobię", to się
                                    wypowiem. A "Babski blues" też bardzo mi się podobał.
                            • ben-oni Re: Do Stauy 12.06.06, 10:09
                              Skoro wątek sszedł na Millera... czytałem kiedyś "Diabeł w raju" tegoż, o
                              kolesiu, którego Millerowi podrzuciła Anais. Dziwaczny układ...
                              • judytta Re: Do Ben-oni 12.06.06, 15:41

I jak ci się podobał "Diabeł w raju" ??
                                Pytam ponieważ dziś ją wypożyczyłam
                                a książeczka dlatego bo: liczy sobie zaledwie: 145 stron, wydanie czytlenik
                                1981 rok.

judytta.blog.onet.pl/
                                • ben-oni Re: Do Ben-oni 12.06.06, 15:48
                                  Świetnie napisane (ale to raczej normalne u Millera) ale przygnębiające i
                                  trochę niezrozumiałe. Nie mogę się zdecydować, czy wierzyć czy nie wierzyć w tę
                                  historię...
                                  • judytta Re: Do Ben-oni 16.06.06, 07:56

Wczoraj zaczęłam i skończyłam czytać "Diabła w raju" H. Millera, wciągnęła mnie
                                    książka niesamowicie.
                                    I wiesz..też się nad tym zastanawiam czy..tak było.?
                                    Ale mogła się wydarzyć taka historia.
    • g7neuro polecam tylko dwie 16.06.06, 16:16
      Zależy co lubisz. Ale proponuję przede wszystkim dwie książki : Strach przed
      lataniem i Strach przed pięćdziesiątką. Reszta jest bardzo nierówna, wręcz
      ocierająca się według mnie o grafomańswo lub o wydawcę, który gonił z
      terminami. Ale szczególnie Strach przed pięćdziesiątką (który lepiej się czyta
      i rozumie jako kontynuację Strachu przed lataniem) jest super. Fajne, dojrzałe
      przemyślenia, autentyczne przeżycia, doświadczenia życiowe. No i ciekawa zmiana
      podejścia do wielu spraw w porównaniu do Strachu przed lataniem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka