Gość: POL IP: *.chello.pl 15.01.03, 22:10 Szkoda czasu na to gówno (Wojna polsko-ruska...) lepiej udać się w tym czasie na coś dobrego do kina.Masłowska musiała chyba przespać się ze Sztormem żeby mieć taką promocję? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Red Wojna pol-ruska IP: *.dip.t-dialin.net 17.01.03, 09:51 Gość portalu: POL napisał(a): > Szkoda czasu na to gówno (Wojna polsko-ruska...) lepiej udać > się w tym czasie na coś dobrego do kina.Masłowska musiała chyba > przespać się ze Sztormem żeby mieć taką promocję? Ty Silny, nie badz taki madry! To na co do kina idziesz? Na Rambo VII lub cos? Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną 17.01.03, 10:08 Tez to nabylem i probowalem czytac. To przeciez jakis koszmarny belkot nacpanej malolaty. Przebrnalem przez kilkanascie stron i rzucilem w kat. Nie rozumiem skad te zachwyty nad tymi wypocinami. Odpowiedz Link Zgłoś
w.alkiria krotki socjologiczny przeglad "oburzonych" 20.01.03, 13:32 1.oburzone panienki 2.oburzone panienki z ambicjami literackimi 3.oburzona mlodziez (akademicka) z ambicjami literackimi 4.oburzona mlodziez srodowiskowa (dresiarska) z ambicjami literackimi 5.oburzona mlodziez srodowiskowa Odpowiedz Link Zgłoś
legal.alien Re: krotki socjologiczny przeglad 'oburzonych' 20.01.03, 15:06 w.alkiria napisała: > 1.oburzone panienki > 2.oburzone panienki z ambicjami literackimi > 3.oburzona mlodziez (akademicka) z ambicjami literackimi > 4.oburzona mlodziez srodowiskowa (dresiarska) z ambicjami literackimi > 5.oburzona mlodziez srodowiskowa > Nie naleze do zadnej z tych grup i nie jestem oburzony ksiazka - uwazam ja po prostu za belkot nacpanej pannicy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: krotki socjologiczny przeglad 'oburzonych' IP: *.tele.pw.edu.pl 21.01.03, 20:53 Ja tez nie naleze do wymienionych grup. Bawi mnie jezyk, ktorego uzywa narrator - jest dla mnie czyms nowym. Mam jedno zastrzezenie - konstrukcja tego jezyka nie jest do konca spojna. Narrator nie jest w stanie zlozyc poprawnego pod wzgledem gramatycznym zdania, a jednoczesnie wplata slowa typu "paranormalny" czy "paramentalny" (str.8). Jest tu jakas niekonsekwencja, a moze sie myle? Moze tak sie mowi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pooh Re: krotki socjologiczny przeglad 'oburzonych' IP: *.bs.katowice.pl 15.07.03, 11:45 Mówi się, mówi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajsza Re: krotki socjologiczny przeglad 'oburzonych' IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 11:41 owszem, tak się mówi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rom-ek Re: krotki socjologiczny przeglad zachwyconych IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 16.07.03, 13:27 1)Pannice i pankowie co gustu własnego nie mają i jak starsi uznani czyms sie zachwycaja to oni za nimi ślepo podąrzają. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: krotki socjologiczny przeglad zachwyconych 16.07.03, 14:22 A moze bys tak troche tego swojego gustu pozyczyl tym , co go nie maja ? I ta Jedyna Prawda, cos ja posiadl, tez moglbys sie podzielic ? Albowiem, komu wiele dano, od tego wiele wymagać się będzie. Zaprawde, powiadam Ci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilgore_trout Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.tkb.net.pl 16.07.03, 18:40 pozwole sobie niezgodzic z Tobą, ja uwazam ze to jedna z ciekawszych propozycji jakie ostatnio sie ukazaly, wydaje mi sie ze sporo mowi o moim pokoleniu, o ludziach zyjacych w blokowiskach i nie tylko, znam wiele osob podobnych do bohaterow opisanych przez maslowska. Jesli chodzi o jezyk to dla mnie to rewelacja, my tak mowimy!!! Przykre? bycmoze ale w ten sposob teraz sie komunikujemy, za pomaca smsow, gg co sparwia ze jest to swoisty belkot, maslowska to tylko podchwycila i zrecznie wykorzystala:) Moze nie zrazaj się tak szybko? Ja tez po pierwszych 30 stronach nie bylem zachwycony, ale potem... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karmazynowe_oczka Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: 81.15.220.* 16.07.03, 23:41 > Jesli chodzi o jezyk to dla mnie to > rewelacja, my tak mowimy!!! Przykre? bycmoze ale w ten sposob teraz sie > komunikujemy, za pomaca smsow, gg co sparwia ze jest to swoisty belkot, > maslowska to tylko podchwycila i zrecznie wykorzystala:) Nie rozumiem zupełnie. Dlaczego ta księżka wywołuje tyle zachwytów? Jak dla mnie jest po prostu beznadziejna. <przy okazji- jak "tequilla"> skoro to jest codzienny jężyk jakiś grup społecznych to można iść przed blok i posłuchać. Literatura powinna <wg. mnie> być piękna, zachwycająca. Nawet jeśli nie traktuje o czymś boskim, powinna być napisana w sposób poruszający, refleksyjny. Nie wiem w jaki sposób bełkot zmusza do refleksji. pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmmmmm Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: 217.153.35.* 17.07.03, 11:13 To nowa literatura, nowy język, nowy styl. Tak to prawda, tak mówimy i nie zgadzam się z tym, że literatura "musi być li tylko piękna". Warto zwracać uwagę też na to co dzieje się wokół nas. Masłowska zauważyła i pokazała innym to , co być może dla wielu było zbyt oczywiste żeby to na to w ogóle zwracać uwagę. Ale książka ma jedną, zasadniczą wadę. Pomysł dobry ale starczyło go jedynie na dobre opowiadanie. Zrobienie z tego książki to zabicie tego pomysłu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaisza Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 17.07.03, 11:47 o, to jest to co mnie dreczy - jeden mały pomysł, jeden mały (choć głośny) debiut, i zaraz nagroda nike??? martwie sie o masłowską, bo nawet najbardziej zachwyceni "wojną..." nie będą się nią zachwycać bez końca. już najwyższy czas na coś nowego. nowego i serio, bo cotygodniowe felietony w jednym tygodniku to fraszka tylko. a kase na balangi trzeba skądś mieć... Odpowiedz Link Zgłoś
lalka_01 Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną 17.07.03, 11:48 Czytalam z trudnoscia, ale i szacunkiem dla autorki, ale tylko do momentu, gdy w ksiazce pojawila sie ona sama. Potem bylo juz tylko wkurzenie, a final...Ale rzecz gustu. Ja widac naleze do tych, ktorzy sa na Maslowska za starzy. Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną 17.07.03, 12:05 Czesc Lalko pierwsza ;o) Final tez srednio mi sie spodobal, ale pomysl z wprowadzeniem siebie samej - owszem. Zwlaszcza w formie, w ktorej zostalo to przeprowadzone. Wydaje mi sie, ze to dowodzi jednak pewnego dystansu do siebie. klaniam nisko B. Odpowiedz Link Zgłoś
lalka_01 Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną 17.07.03, 12:30 Ja to odebralam jako chwyt cokolwiek megalomanski. Tez sie klaniam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: człowiek, kobieta Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.tvk.wroc.pl / 192.168.65.* 04.11.03, 01:34 Literatura przede wszystkim ma być szczera i prawdziwa i wg mnie ma opowiadać zwłaszcza o rzeczach LUDZKICH i taka właśnie zmusza do refleksji ... jeśli masłowska opisała jakiś świat do którego ty nie należysz to choć ci się on nie podoba może warto się z nim zapoznać na zasadzie -poznaj swojego wroga. Pamiętaj ... młodych Silnych jest więcej!:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzikus Re: 'Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.warszawa.adsl.tpnet.pl 17.07.03, 14:09 w calym szumie chodzi o to,ze Maslowska ukazala Polske mniej znana elita.a to jest po prostu nasza rzeczywistosc.dlatego to mnie nie rusza...pza ty strasznie meczy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Helenka Re: "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.energis.pl 04.11.03, 12:29 Tez uwazam, ze to zla ksiazka, ktorej bardzo pomogla reklama... Nie zgadzam sie, ze tylko niedouczone malolaty, bez wlasnego gustu, a za to z wygorowanymi ambicjami literackimi obrzucaja ja nieslusznie blotem, ani tez z tym, ze, jak sugerowala sama autorka, ksiazce zaszkodzil niby rozglos. Dla mnie jest to probka stylu, jezyka, ktory moznaby jakos uformowac, zrobic z nim cos dobrego, ale do tego potrzeba czasu. Nie sadze, by popularnosc wyszla tej dziewczynie na dobre, teraz przydalaby sie jej raczej porzadna lekcja pokory... Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną 04.11.03, 15:29 autorkę wypromowano-to raz.jej styl językowy to gradobicie,niektórzy uciekaja w trzy pi..y.więc ględzenie nie podoba mi się bo to nie piękna literatura taka jak powinna być to spazmy nastolatki w pościeli.zerowa argumentacja wyjaśniająca...poczytajcie sobie tyg. powszechny - jak osyfia katolik talent. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M Re: "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.suwalki.cvx.ppp.tpnet.pl 04.11.03, 21:30 To najgorsza książka,jaką kiedykolwiek czytałam! Przereklamowana, dobrze,że czytałam książkę pożyczoną, zaoszczędziłam 30zł. Literatura nie musi być piękna, słodka, cukierkowa, ale PRAWDZIWA literatura musi być O CZYMŚ!!! Odpowiem Gombrowiczem "Jak zachwyca, kiedy nie zachwyca"! A recenzenci każą nam (patrz:Pilch, Świetlicki na okładce) się zachwycać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GUGA GÓWNO IP: *.man.polbox.pl 06.11.03, 12:59 TO NAJGORSZA KSIĄŻKA JAKĄ CZYTAŁAM W ŻYCIU, NIĆ NIE UJĘŁO A WSZYSTKO ZRAZIŁO:NIKŁA AKCJA, NUDA ADYNAMICZNOŚĆ, NUDNY JĘZYK.nIE ROZUMIEM, CO CHWYCIŁO KRYTYKÓW, MOŻE APARYCJA AUTORKI?ALE JESTEM ZŁOŚLIWA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: GÓWNO IP: *.bmj.net.pl 06.11.03, 22:18 heheh to jest dopiero zagwozdka... jedna z najlepszych powieści (nie reportarzy, nie szkiców, nie powieści "na faktach", nie biografii, autobiografii) napisana po polsku, o Polakach, o tu i teraz, czyli (niby) tak, jak chce własnie typowy czytelnik, i.... Wnioski? Nihil novi. Ludzie chcą Złotopolskich a nie Silnych. Błędem jest myślenie, że "ludzie" domagają się "prawdy", "nieściemniania". Pamiętam, jak mój znajomy - polonista - opowiadał, jak przerabiał z zaangażowniem nalekcji jakiś superostry wierszyk "o życiu", i jak jeden z uczniów wstał i powiedział: "panie profesorze; my wiemy, że to jest dobry i prawdziwy wiersz, ale my to mamy na co dzień. Nie chcemy takich wierszy." p.s. Myślę, że GÓWNO to jest dobre słowo na oddanie w skrócie rzeczywistości opisywanej przez Dorotę. Pozdr. Nu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: GÓWNO (poprawka) IP: *.bmj.net.pl 07.11.03, 01:26 jest "reportarz", miało być "reportaż". dziekuję. Odpowiedz Link Zgłoś
sutekh1 Re: GÓWNO (poprawka) 07.11.03, 12:26 straszny idiotyzm robiliście ibędziecie robić.a tę sukę gu ..należy powiesić za cycek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.O. Re: "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: 217.11.129.* 07.11.03, 13:28 1)Po przeczytaniu wszystkich postów tak widzę ten problem: ktoś wmówił ludziom, że książka jest wielkim arcydziełem i teraz mnóstwo osób w to wierzy. A co do prawdziwości książki: ja mam osiemnaście lat i teoretycznie jestem młodzieżą. A to, co wedle opisujących książkę krytyków jest światem młodzieży, nie jest nim. Nie moi znajomi, nie mój język. Czy wszyscy zapomnieli, że młodzież to nie tylko treść tej książki. A co przykładowo z fanami fantastyki, komiksu czy gier komputerowych. Wystarczy zwiedzić kilka forów lub spróbować wziąść udział w sesji RPG, by zobaczyć, że obok siebie instnieją zupełnie inne światy przez młodzież stworzone. Nie są to grupy liczne, ale robi nam się krzywdę, bo na mnie jako na osobę w wieku licealnym niestety patrzy się od pewnego czasu przez pryzmat tej panienki i potem jest zaskoczenie, że na imprezy nie chodzę, że nie chcę mieć mieć chłopaka, że się chcę czegokolwiek się uczyć. To denerwuje. 2)Świat to gówno? Też kiedyś tak myślałam. Nie miałam znajomych, zdolności i zaiteresowań. A gdy poszłam do liceum, znalazłam kilku znajomych, zaiteresowałam się fantastyką i historią starożytnego wschodu, nauczyłam się rysować mangę i wciągnęłam się w japońską muzykę. I niepostrzeżenie świat stał się lepszy. Jaki stąd wniosek? Jeśli ktoś uważa, że otacza go gówno, to ma ze sobą problemy, niedoleczone kompleksy i podobne historie. I proszę mnie za to nie mordować, bo założę się że na pewno ktoś ma podobne doświadczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nu! Re: "Wojna polsko-ruska pod flagą biało-czerwoną IP: *.gce.gliwice.pl 07.11.03, 14:00 1. :D 2. Bierzesz to od złej strony. To nie jest książka tylko o młodzieży. Poza tym - przeciwnie wprost: Ta książka swiadczy o młodzieży (realnej) jak najlepiej, skoro Twoja (prawie) rówieśnica pisze książkę "uznaną za arcydzieło". Błąd Twój polega na tym, że czytając ją utożsamiasz się z Silnym czy innymi groteskowymi postaciami, podczas gdy powinnaś raczej z (ukrytą) narratorką - Masłoską. 3. A propos gówna. Looknąłem sobie ostatnio kilka razy na Bar Polsatu, i - bez komentarza. Pozdr. Nu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fan? Re: "Wojna polsko-ruska a może cos innego... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.11.03, 14:31 Chciałem w tym watku wspomniec o twórcach bardzo mało znanych(nie majacych zadnej reklamy w przeciwieństwie do Masłowskiej) a moim skromnym zdaniem bardzo dobrych.Jeden z nich ukrywa sie pod pseudonimem Dendro i jak wrzucicie to w wyszukiwarke traficie na jego strone.Autor bardzo płodny,bardzo zakręcony,mocno absurdalny a przy okazji kpiacy z naszych stereotypów kulturowych(np Linda jako bohater ratujący ziemie przed Obcym 5,czyni to zapijając siebie a pzry okazji obcego bimbrem ;-) ).Co prawda trąci lekka grafomania ,ale pomysły ma swietne. drugi z autorów (Mirosław Nahacz) został wydany w formie ksiazkowej i pochwalony na okładce przez Stasiuka(słusznie pochwalony !!!) ,facet rocznik 1984 w krótkiej powiastce pod tytułem osiem cztery opisuje dobe swego zycia.Ale jaki to opis,swietny,skojarzeniowy,bogaty napisany normalnym jezykiem ,bez udziwnien gramatycznych itp.Opis współczesnej młodziezy ,narkotykowych i alkoholowych inicjacji.Bardzo prawdziwy,bardzo szczery i wcale nie prostacki.Polecam młodym żeby zobaczyli sie okiem obserwatora uwaznego i krytycznego a zarazem współuczestnika.Polecam i rodzicom.Jesli chca prawdy i sie jej nie boja. Odpowiedz Link Zgłoś