Dodaj do ulubionych

Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły?

06.06.06, 10:05
Szukam inspiracji do nowego opowiadania i pomyślałam, że może ktoś z Was
podsunie mi oryginalne pierwsze zdanie, od którego zacznie się cały pomysł.
Czekam z nadzieją na odzew :)
Obserwuj wątek
    • zaba_pelagia dwa zdania 06.06.06, 10:10

Założyłam wątek na forum - "Szukam inspiracji do nowego opowiadania i
      pomyślałam, że może ktoś z Was podsunie mi oryginalne pierwsze zdanie, od
      którego zacznie się cały pomysł, czekam z nadzieją na odzew". Zaczęłam czekać.
      • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 10:22
        Ha, ha! Kryminał z tego może nie wyjdzie (choć przy odrobinie fantazji...), ale
        może być obiecująco!
        • Gość: Bosastopka Re: dwa zdania IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 11:11
          Zacznij od słów "Im jestem starsza, tym mniej rozumiem..."
          • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:23
            Dobre, chociaż trochę mało intrygujące (wyobraźnia mi nie podpowiedziała z
            miejsca, co ma być dalej...).
            • mamarcela Re: dwa zdania 06.06.06, 11:26
              To odwrotnie: Im jestem młodsza, tym więcej rozumiem.
              P;-)
              • jarka63 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:28
                Nie wiedziałam,że tak można.
              • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:29
                No, to już coś! Napisałam kiedyś opowiadanie o nagłym odwróceniu upływu czasu,
                więc może kontynuacja... :))
                • Gość: Bosastopka Re: dwa zdania IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 11:31
                  Im jestem starsza, tym mniej rozumiem...początkujących pisarzy ;)
                  • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:43
                    Niby mnie? No, może i początkująca jestem... od jakichś dwudziestu lat... ;)))
                    • Gość: Bosastopka Re: dwa zdania IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 11:49
                      ...od dwudziestu lat, i szukasz inspiracji na forach???
                      Oj, dziwny jest ten świat ;)
                      • mamarcela Re: dwa zdania 06.06.06, 11:53
                        Gość portalu: Bosastopka napisał(a):

> ...od dwudziestu lat, i szukasz inspiracji na forach???
                        > Oj, dziwny jest ten świat ;)

O ile mnie pamięć mocno nadszarpnieta zębęm czasu nie myli, to dwadzieścia lat
                        temu fora internetowe nie były w tak powszechnych użyciu. No chyba, że fora ze
                        dwora
                        :-)
                        • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:56
                          Hmm... chyba chodziło generalnie o to, że ja od dwudziestu lat początkuję, a od
                          czasu istnienia forów szukam inspiracji tamże... Dla sprostowania: bezczelnie i
                          oficjalnie szukam inspiracji dopiero od dziś! ;))
                      • saskiaplus1 Re: dwa zdania 06.06.06, 11:54
                        Dziwny, dziwny. Ile ja już tu znalazłam gotowych pomysłów na opowiadania!
                        Zwykle ci, którzy dostarczyli mi inspiracji, nawet o tym nie wiedzieli i gryzły
                        mnie potem nawet wyrzuty sumienia, czy nie trzeba by ich podać jako
                        współautorów...;) Teraz więc pytam wprost, to i wyrzutów będzie mniej;))
                        • Gość: mamarcelo... Re: dwa zdania IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 12:03
                          saskiaplus zrozumiała moją uwagę, ale spodobało mi się Twoje określenie.
                          Aktualne jest bardzo ;)
                          • mamarcela Re: dwa zdania 06.06.06, 12:07
                            To nie była uwaga do Twojej wypowiedzi. To był żart. Li i jedynie. :-)
                            • Gość: Bosastopka Mamarcelo IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 12:18
                              UffF...
                              bo już się przelękłam, że poczucie humoru w narodzie zanika ;)
                              • schabomil Re: Mamarcelo 06.06.06, 13:54
                                Gość portalu: Bosastopka napisał(a):

> UffF...
                                > bo już się przelękłam, że poczucie humoru w narodzie zanika ;)

A co to jest to poczucie humoru, o którym wszyscy mówicie?
                                • mamarcela Re: Mamarcelo 06.06.06, 14:12
                                  schabomil napisał:

> Gość portalu: Bosastopka napisał(a):
                                  >
                                  > > UffF...
                                  > > bo już się przelękłam, że poczucie humoru w narodzie zanika ;)
                                  >
                                  > A co to jest to poczucie humoru, o którym wszyscy mówicie?

Nie mam pojęcia.:-)
                                  A poza tym, co ma mamarcela wspólnego z narodem?
                                  Bo z zanikiem to juz prędzej.
                                  • schabomil Re: Mamarcelo 06.06.06, 14:17
                                    Skoro Mama, to może o "po-ród" chodziło, tylko z przyimkami nie bardzo ten tego.
                                    • mamarcela Re: Mamarcelo 06.06.06, 14:22
                                      Można ewentualnie o celi zacząć. Że niby naród (czytaj ziomale) pod celą :-)
                                      Ale to chyba za dalekie skojarzonko. :-)
                                    • jazzybelle Proszę bardzo: 06.06.06, 14:28
                                      Propozycja na słono: "Zanim umarł(a) nikt go/jej nie odwiedzał".
                                      Propozycja na słodko: "Jeszcze się nie urodził(a), a już wszyscy go/ją kochali"
                                      • jazzybelle Smutne? 07.06.06, 11:33
                                        "Zanim umarł nikt go nie odwiedzał" - tę myśl muszę rozwinąć, bo to jest tak:
                                        teraz wstyd gadać o umieraniu. Temat nieprzyjemny. Jak ktoś już umrze to
                                        dopiero się o nim mówi, pisze. Te kilka dni odchodzenia wszyscy zbywają
                                        milczeniem. A dla człowieka umierającego to są najważniejsze dni w jego życiu.
                                        Wtedy chciałby mieć przy sobie bliskich i przyjaciół. Tak umierał Jan Paweł II
                                        i dlatego powiedział: "Bądźcie radośni, tak jak ja". Od razu mówię, że kościoły
                                        znam raczej z widzenia, a z katolicyzmem mam mniej wspólnego niż z buddyzmem (z
                                        którym też niewiele). Na takie umieranie jak JP II trzeba sobie zasłużyć za
                                        życia.
                                • skajstop Tutaj proszę nie zaglądać :) 06.06.06, 14:21
                                  schabomil napisał:

> A co to jest to poczucie humoru, o którym wszyscy mówicie?

To jest cenna sztuka śmiania się z czyichś nieśmiesznych dowcipów wtedy, gdy
                                  możesz na tym skorzystać :D
                                  • Gość: Bosastopka Mamarcelo:) IP: *.fonet.pl / 195.117.234.* 06.06.06, 15:01
                                    No to jadę skrótami: mam ar-tistyczy;)cel,o!
                                    • schabomil Re: Mamarcelo:) 06.06.06, 15:21
                                      Po ziomalsku:

Dj Wojtas: Elo! Ktoś ma zajawkę na bity?
                                      Korniszon: Ma Marc, Elo!

Eeelo: Schabomił
                                      :-)
                                      • jazzybelle Re: Mamarcelo:) 06.06.06, 17:51
                                        Najgorsze w prozie to jest kopiowanie czyjejś oryginalnej formy.
                                        • mamarcela Schabomile :) 06.06.06, 17:55
                                          Nie kopiuj mojej oryginalnej formy. Bardzo Cię proszę :)
                                          To byłoby wprost nie do zniesienia.
                                          P;-)
                                          elooo
                                          mamarcela pierwowzór
                                          • schabomil Re: Schabomile :) 06.06.06, 20:37
                                            HA HA HA ! <śmiech nieco piskliwy , w zamierzeniu demoniczny>
                                            SKOPIUJĘ WSZYSTKO !...

<dłuższa przerwa; nerwowe wertowanie notatek, obłęd w oczach. Na koniec twarz z
                                            zaszczuto-kretyno-grymasu zmienia wyraz na błogo-idioto-triumf>

...a co nie wolno mi?

<opada półżyw na fotel, oddycha ciężko. Skrajnie wyczerpany, ale jakże dumny>

Oooo...... <to chyba pozdrowienie i pożegnanie>

Schabomił- kopista początkujący i mało udolny, ale za to z niebotycznymi
                                            aspiracjami i wielką wiarą w siebie.
                                            • jazzybelle Re: Schabomile :) 07.06.06, 10:29
                                              Pisanie po Masłowskiej opowiadań czy powieści "po ziomalsku" to olbrzymie
                                              wyzwanie, no, ale a nuż....

• gatta13 Re: dwa zdania 06.06.06, 21:50
                              Oftopik do mamarceli:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=374&w=42991452
                              ;)
                              • mamarcela Gatto! 07.06.06, 08:57
                                dałam głos tam i w ten sposób straciłam dziewictwo z tamtym forumem
                                P:-)
                                • gatta13 Re: Gatto! 07.06.06, 17:08
                                  Odważna dziewczynka... pierwszy raz przeżyć na forum... ;)
    • saskiaplus1 Re: Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły? 06.06.06, 21:23
      Się mi wątek rozwinął w niespodziewanym kierunku...
      • gatta13 Re: Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły? 06.06.06, 21:52
        Takie rozwiniętewniespodziewanymkierunku są najfajniejsze. ;)
        • saskiaplus1 Re: Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły? 07.06.06, 08:43
          Tak czy inaczej, jako źródło inspiracji posłużył mi skutecznie :)
    • 3promile Re: Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły? 07.06.06, 17:19
      "Nigdy nie przypuszczał, że będzie tak bolało."
      • saskiaplus1 Re: Pierwsze zdanie opowiadania - pomysły? 07.06.06, 22:41
        To początek jak u Kinga niemalże :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka