Dodaj do ulubionych

Rodzina Połanieckich

02.07.06, 18:34
..dziś kupilem na bazarze wydanie z 76 roku za całe 4złote..8)Proszę
o wasze opinie na temat ..ksiązka, a adaptacja filmowa.Film znam ,a ksiązkę
dopiero zacznę czytać.pozdr...8)
Obserwuj wątek
    • lylika Re: Rodzina Połanieckich 02.07.06, 20:35
      charlie_x napisał:

> ..dziś kupilem na bazarze wydanie z 76 roku za całe 4złote..8)Proszę
      > o wasze opinie na temat ..ksiązka, a adaptacja filmowa.Film znam ,a ksiązkę
      > dopiero zacznę czytać.pozdr...8)
      Książka przeczytana po filmie to w przypadku "Rodziny Polanieckich" dobra kolejność. Można sobie czytać opisy, czy to przyrody czy postaci mając już ich wyobrażenie. To czyni książkę ciekawszą bo czytana przed filmem jest nudnawa. Ja czytałam ją w wieku 11-12 lat. Przebiegałam oczami opisy i szukałam ciekawszych kąsków /jak na mój ówczesny wiek była to dosyć odważna lektura - oczywiscie nie tak jak "Bez dogmatu" jeśli już jesteśmy przy Sienkiewiczu/. Póżniej przeczytałam ją jako lekturę nadobowiązkową a w końcu, po nakręceniu serialu "dla porównania".
      Konkludując, jeśli film, czy serial się podobał to książkę przeczytasz z zainteresowaniem.
      • bdx65 Re: Rodzina Połanieckich 03.07.06, 08:18
        To plotka , w której może być ziarnko prawdy - otóż Sienkiewicz popełnił tę
        powieść, żeby podreperować swoje skromne finanse.
        W stosunku do innych dzieł p.Henryka nie jest to arcydzieło...
        • Gość: baba67 Re: Rodzina Połanieckich IP: *.acn.waw.pl 03.07.06, 11:11

Jedna z moich ulubionych ksiazek w ogole, co nuie znaczy, ze uwazam ja za
          arcydzielo.Nierqaz zdarza sie, ze ksiazka ma w to COS, co przemawia wyjatkowo
          silnie do takiej czy innej osoby, do jej doswiadczen zyciowych, swiatopogladu
          itp.mimo, ze nie miesci sie na najwyzszej polce.
          Jest to najbardziej osobista ksiazka Sienkiewicza, zawiera mnostwo jego
          doswiaczen.Anegdotyczne wydaje sie sportretowanie wlasnej tesciowej, zemu
          oczywiscie zaprzeczal , ale wystarczy poczytac jego korespondencje, zeby
          zobaczyc bijace po oczach analogie. Bardzo wzruszajace sa fragmenty dotyczace
          choroby i smierci Litki, a pozniej stan ducha Polanieckiego w czasie choroby
          zony-jest to odzwierciedlenie najzupelniej osobistych przezyc Sienkiewicza,
          ktory stacil zone po kilku latach malzenstwa.
          Dowcipne uwagi na temat towarzystwa warszawskiego maja klucz, sla rzeczy juz
          teraz zgubiony.
          Goraco zachecam do przeczytania tej uroczej ksiazki-ma wiele usterek, ale tez i
          niezwykly klimat, ktory jest w stanie zauroczyc.
          • Gość: baba67 Re: Rodzina Połanieckich IP: *.acn.waw.pl 03.07.06, 11:12
            Przepraszam, cos z ta klawiatura jest nie tak...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka