Gość: Kejt IP: *.swic.dialup.inetia.pl 08.02.03, 22:04 Mam 2 tygodnie ferii i wielka chec przeczytac ksiazke ktora mnie zmieni - zmieni moj stosunek do swiata pokaze jakas droge i zostanie wemnie na zawsze. Co polecacie??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niech Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.03, 22:53 Niestety twoj problem jest zlozony. Jesli nie napiszesz jaki jest twoj stosunek do swiata, trudno cos doradzac w kwestii jego zmiany. Od pokazywania drogi najlepsze sa atlasy. Najgorzej jest z pozostawaniem na zawsze. Celuloza - choc dlugo, piekielnie dlugo - tez sie w koncu rozlozy. Tak ze z tego "na zawsze" nici - one zreszta tez sie rozkladaja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edzio Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: 217.153.97.* 09.02.03, 00:46 opowiadania borowskiego 'akwarium' suworowa - to wielka literatura nie jest, ale pozostawia niezatarte wrażenie opowiadania eseje i poematy prozą wilde'a opowiadania guy de massupant'a no i oczywiście 'ferdydurke' ale jeżeli masz mniej niż 20 lat to chyba za wcześnie (bez urazy ja to przeczytałem mając 22 lata i nie wierzę, że można ją zrozumieć w wieku np. 17 lat) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: navoika Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 09.02.03, 00:54 A ja bym ci polecila "Lot nad kukulczym gniazdem" i "Swiat wedlug Garpa". nawet jesli cie nie zmienia, to czyta sie znakomicie. "Ferdydurke" moze byc za bardzo meczaca jak na ferie. Jesli cos Gombrowicza, to moze latwiej przyswajalny "Transatlantyk" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Arvo Dolam Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.wesola.sdi.tpnet.pl 10.02.03, 03:11 wszystko zalezy, od miejsca startowego ;-) "podniescie wyzej strop, ciesle" salingera "dialogi" lema "mistrz i malgorzata" bulhakowa "wielkie solo antona l" rosendorfera "sniadanie mistrzow" vonneguta "zachowanie uzytkownikow drog a wypadki drogowe" naatenena i summali "hotel new hampshire" irvinga no i jeszcze kilkaset innych propozycji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iwona Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.bienczyce.sdi.tpnet.pl 08.04.03, 13:18 Tak, ja również polecałąbym "Lot nad kukułczym gniazdem" , "Świat wg Garpa jest doskonały. Poleciłabym jeszcze "Buszującego w zbożu". Miłego czytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.dial.indiana.edu 09.02.03, 21:20 Strasznie wysokie masz wymagania, szczerze mowiac. I zaledwie dwa tygodnie? Takich ksiazek sie czasem szuka cale zycie i to bez rezultatu. Rady udzielic trudno, skoro nie wiadomo dokladnie czego szukasz. Moze sprobuj poczytac wiersze Paula Celana. Moze Noc Elie Wiesela. A moze piekny esej Brodskiego o Marku Aureliuszu, chyba jest w zbiorze wydanym przez Znak. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava PS IP: *.dial.indiana.edu 09.02.03, 21:26 To zabrzmi moze nieco dziwnie, ale polecilabym Ci tez Biblie. Najlepiej zaczac od samego poczatku, najlepiej postudiowac wydanie z jakimis dobrymi komentarzami. Nie wiem, czy w Polsce takie sa w ogole dostepne. I czytaj z otwartym umyslem, bez religijnego ferworu, bez skojarzen z takim czy innym kosciolem. Poczytaj Biblie dla niej samej, jako jedno z najwiekszych i najbardziej wplywowych dziel cywilizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
ryza_malpa1 Re: LUDZIE CO CZYTAC?? 09.02.03, 21:28 Przeczytaj sobie 'Alhemika" , 'Małego Księcia" albo inny "zestaw porad w którym każdy małolat znajdzie to czego nie znalazł by sam" A tak powaznie: proponuje "Nieznośną lekkośc bytu" Kundery albo "Zazdrość i medycyne " Choromańskiego - ta ostatnia zmieniła moje życie..nie pytajcie dlaczego :-) Odpowiedz Link Zgłoś
diabligrodzianin Re: LUDZIE CO CZYTAC?? 07.04.03, 16:48 ferie już dawno minęły ale czytać można polecam (w dowolnej kolej ności): KATECHECI I FRUSTRACI Marianny G.świeduchowskiej LOT NAD KUKUŁCZYM GNIAZDEM Keseya KARTOTEKĘ Różewicza a zwierszy to dowlny tomik ŚWIETLICKIEGO Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lulu Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.duna.pl 07.04.03, 22:18 BUSZUJĄCY W ZBOŻU Sallingera ALCHEMIK Coelho WERONIKA POSTANAWIA UMRZEĆ Coelho BIAŁE ZĘBY Zadie Smith właśnie 'katuję' "Panią Bovary" Flauberta-to juz moje 3cie podejscie-jakos nie moge 'przeżuć' tej ksiazki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monstr Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.131.* 11.04.03, 17:06 Gość portalu: lulu napisał(a): > właśnie 'katuję' "Panią Bovary" Flauberta-to juz moje 3cie podejscie-jakos nie > moge 'przeżuć' tej ksiazki... lulu... jak możesz, "Madame Bovary" to świetna, mądra książka... no chyba że jesteś facetem , bo dla nich rzeczywiście może być trochę "mało czytelna" pozdr. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWOK Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: 213.241.18.* 08.04.03, 13:46 Cokolwiek Agathy Christie - to jest zawsze pewniak. Najlepiej "Pięć małych świnek", ale niekoniecznie. Jak twierdził A.A. Milne, każdy inteligentny człowiek lubi kryminały. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hej Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.telia.com 10.04.03, 20:40 Robin Hobb THE FARSEER TRYLOGY. DOBRE, DOBRE, DOBRE. Dobre. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monstr Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.wszif.wroc.pl / 192.168.131.* 11.04.03, 17:02 jeżeli jesteś facetem to - "Mag" Fowlesa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.luc.lodz.arges.pl 14.04.03, 15:31 Ja jestem kobietą i tez polecam MAGA. Ta książka zrobiła na mnie duże wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anwa Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: tau:* / 192.168.0.* 18.05.03, 15:52 Przeczytaj "Klucze Królestwa"!!! Ta książka ma przesłanie, wątek, nieczęsto zdarzają się takie, zwłaszcza teraz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: LUDZIE CO CZYTAC?? IP: *.zamosc.mm.pl 24.05.03, 17:32 A co powiesz na "Cenę życia". Przyznaje, że czasem jest dość brutalna, ale chyba tylko dla mnie - dziewczyny. Dla chłopaka jest idealna : akcja + dreszczyk emocji + to co chcialeś, czyli chwila refleksji = CZYTAJ!!! Odpowiedz Link Zgłoś