Dodaj do ulubionych

Powieści biograficzne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.07.06, 22:32
Czytujecie? Ja czytam właśnie o Marilyn Monroe Normana Mailera.
Polecam, bo napisana jest barwnym językiem, z obserwatorskim zacięciem.
A Wasze propozycje dobrych powieści biograficznych?
Obserwuj wątek
    • lylika Re: Powieści biograficzne 29.07.06, 22:57
      Trochę za mało miejsca żeby wymienić wszystkie, ale jeśli interesuje Cię życie gwiazd filmowych to przeczytaj "Roman by Polanski" czyli autobiografię Romana Polańskiego. Znajdziesz tu też polonica.
      • study11 Re: Powieści biograficzne 30.07.06, 20:19
        Brakuje czasu, żeby wszystko czytać, ale jeżeli chodzi o biografie, to ostatnio czytałam "Fridę" Barbary Mujica. Uważam, że napisana został wg mnie bardzo przeciętnie, ale o powieść o osobie z tak fascynującym, niepowtarzalnym życiorysem i nietuzinkową osobowością czytało się mimo to świetnie. Bardziej aby wydobyć jak najwięcej faktów z jej życia niż dla stylu i kunsztu pisarskiego.
        • danab71 Re: Powieści biograficzne 30.07.06, 21:58
          rzeczywiście, brakuje czasu, aby wymienić te biografie, które mnie zachwyciły -
          bardzo lubię biografie i często sięgam po tego typu ksiązki.
          Na teraz moge polecić:
          1. "Tamara Łempicka" pióra Laury Claridge, wydawnictwo Amber
          ( biografia jednej z najbardziej ekscentrycznych postaci świata sztuki XX wieku )
          2. "Pewnego razu... za kurtyną bajki o księżnej Grace i księciu Rainierze",
          autorstwa J. Randy Jaraborelli, wydawnictwo Magnum
          3. "Ojciec Piotr - benedyktyn, kameduła, rekluz", Marzeny Florkowskiej,
          wydawnictwo M

Mam bardzo, bardzo dużo biografii na półkach z książkami, przeróżnych osób -
          znanych mniej lub bardziej - jeżeli coś nowego znajdę, a zechcesz - napiszę
          tytuły...
          • Gość: wena Re: Powieści biograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 21:25
            Bardzo dziekuję :-)
            Ja osobiście polecam jeszcze biografię Charliego Chaplina :-)
            • danab71 Re: Powieści biograficzne 31.07.06, 21:55
              Zerknęłam właśnie na półkę - polecam dwie ksiązki, może nie do końca biografie,
              ale dające obraz warstwy społeczeństwa ( jak to brzmi ! ):

1. "Arystokracja" Marek Miller, wydawnictwo Tenten
              2. "Listy nie wysłane" Anna Branicka - Wolska, wydawnictwo Tenten

Swego czasu bardzo chętnie i dosyć często ( wracam do książek, czytam je po
              kilka razy ) wracałam do książki pióra Ewy Curie "Maria Curie" - zapewne dosyć
              "tendencyjnie" napisana ( wiadomo ), ale dobrze się czyta - biografia i ciekawa
              historia życia...

i jeszcze jedna - "Christina Onassis" Williama Wright, wydawnictwo Alfa.

( sama teraz czekam na kilka nowych książek, które udało mi się kupić, jest
              wśród nich min biografia Grety Garbo autorstwa Antoniego Gronowicza, biografia
              Grace Kelly pióra Roberta Laceya oraz książka mówiąca o życiu i pracy Madeleine
              Albright - zapowiada się ciekawa lektura... )
    • Gość: o dorocie terakows Re: Powieści biograficzne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.08.06, 13:51
      Moja mama czarownica. opowiesc o Dorocie Terakowsiej piora jej corki.
      wydana w zeszlym roku. W 1 wieczor polknelam.
    • Gość: owca Re: Powieści biograficzne IP: *.zab.zigzag.pl 02.08.06, 11:39
      wszystko pierre`a la mure i irvinga stone`a, chociaż to takie
      biografie "fabularyzowane"

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka