Gość: asia IP: 195.214.222.* 22.08.06, 11:32 Czy macie gdzieś w pamięci książkę, po przeczytaniu której powiedzieliście: "piękna książka". Dla mnie jest to ostatnio "Za oceanem" Robina Pilchera. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: anka Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 11:47 Amos Oz: To samo morze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rita Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 16:09 C.L. Zafón, "Cień wiatru" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olasta1 Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 17:00 Taak !!! "Cień wiatru"- bez wątpienia - piękna książka, ale teraz czytam "Traktat o łuskaniu fasoli" i to jest piękna i mądra książka !!! Odpowiedz Link Zgłoś
sztuka.latania Re: Piękna książka 22.08.06, 17:31 Piękna i dobra ... tak pomyślałam o "Ziemi, planecie ludzi" A. de Saint-Exupery'ego pozdrawiam Dagmara Odpowiedz Link Zgłoś
nutopia Re: Piękna książka 22.08.06, 17:43 i jeszcze to:) EGIPCJANIN SINUHE, Mika Waltari Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Myszor Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 18:04 Tak, Szata to przepiękna książka :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aja Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 23:57 potwierdzam ,czytałam kiedys w czasie Wielkanocy ,piekne spojrzenie na wiarę Odpowiedz Link Zgłoś
bdx65 Re: Piękna książka 23.08.06, 08:39 Marcus Clarke - "Dożywotnie zesłanie" Clarke to klasyk literatury australijskiej, a powieść została oparta na materiałach sądowych i daje wstrząsający obraz życia w angielskich koloniach karnych. Rufus Dawes jest postacią, przeciw której sprzysiągł się los. Jest nieślubnym synem angielskiego arystokraty, staje przed sądem oskarżony - domyślacie się, że niesłusznie - o popełnienie ohydnej zbrodni. Zostaje skazany na tytułowe dożywotnie zesłanie na Tasmanię. A miłość też jest, niebanalna i romantyczna, bez denerwującej tkliwości i łez... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorota Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.06, 21:27 "Góra Duszy" Gao Xingjian Odpowiedz Link Zgłoś
malgos1111 Re: Piękna książka 23.08.06, 11:17 Myśliwski- Traktat o łuskaniu fasoli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lilimeye Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.08.06, 13:29 Największe wrażenie jakie pamiętam zrobiły na mnie "Wichrowe wzgórza" Emily Bronte. Miałam wtedy 16 lat i po przeczytaniu tej książki byłam zachwycona, oszołomiona, zaczarowana jej klimatem mrocznym, ale jakże pięknym. Dziś już na mnie takiego wrażenia nie robi, może dlatego, że znam ją prawie na pamięć :-) Jeśli chodzi o piękno, to chyba najwięcej go znajduję w poezji. A w prozie... może w "Mistrzu i Małgorzacie" Bułchakowa, "Pożegnanie z Afryką" Karen Blixen, "W stronę Swanna" Prousta, "Gra w klasy" Cortazara Ale największym przyjacielem jest dla mnie "Saga rodu Forsyte'ów" Galsworthyego Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: naiwna Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.08.06, 03:26 "Śmierć pięknych saren" Ota Pavel "Bóg rzeczy małych" Arundhati Roy Różne rodzaje piękna :) Pewnie książek, o których pomyślałam że są piękne, było więcej... ale jest tak późno, że nie pamiętam... :) Były takie momenty w "Wielkim Gatsbym" na przykład... i w "Znowu w Brideshead" (nie jestem pewna czy taki był polski tytuł), które mnie zachwyciły... Ale nie pamiętam, czy książki jako całość. Chyba pora przeczytać je jeszcze raz :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inga-39 Re: Piękna książka IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.08.06, 21:04 MIEDZIANY JEŹDZIEC oraz TATIAMNA I ALEKSANDER \" Pauliny Simmons Spóźnieni kochankowie\", „Niezawinione śmierci”, - Whortona Poczwarka\" D.Terakowskiej Królowa deszczu\" K. Scholes to FANTASTYCZNE KSIĄŻKI !!!!!! Polecam gorąco Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: Piękna książka IP: *.csk.pl / *.csk.pl 26.08.06, 00:44 "Cichy Don" :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.08.06, 21:08 "Żar" Sandor Marai "Moja mama czarownica.Opowiesc o Dorocie Terakowskiej" Katarzyna T.Nowak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Piękna książka IP: *.CNet2.Gawex.PL 26.08.06, 22:20 Karen Blixen-pożegnanie z Afryką Marquez-sto lat samotności Sołżenicyn -Oddział chorych na raka Newerly-Wzgórze Błękitnego Snu Lampedusa-Lampart Grass-Blaszany bębenek Scott-Kwartet angloindyjski Eco -Imię rózy Wiechert -Dzieci Jerominów Parnicki-Koniec Zgody Narodów To tak z róznych półek, choć nie wszystkie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: belsie Re: Piękna książka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.08.06, 14:55 Haruki Murakami "Na południe od granicy, na zachód od słońca" Odpowiedz Link Zgłoś
denim81 Re: Piękna książka 28.08.06, 19:04 Zdecydowanie "Jeździec Miedziany" P. Simons. Do tej pory nie mogę się otrząsnąć. Odpowiedz Link Zgłoś
elegia_o Re: Piękna książka 28.08.06, 20:23 Moja ostatnia lektura: Znajoma z lustra, Ligockiej Odpowiedz Link Zgłoś
linna-altair Re: Piękna książka 29.08.06, 20:20 Bezapelacyjnie Planeta Małp.Oprócz tego Ostatnie drzwi przed niebem. Odpowiedz Link Zgłoś