Gość: RED IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 14:17 Znacje "OPowiesci chasydzkie" albo "Goga i Magoga" - niezwykle legendy chasydzkie spisane przez Bubera. Kogos to w ogole interesuje? Wypowie sie ktos? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Niech Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.03, 15:09 Znam te "niezwykle" legendy. Znam tez zwykle. "Gog i Magog" to nie sa w ogole "legendy". Zanim cos o ksiazce napiszesz, przeczytaj ja, prosze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RED Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 00:27 A co to niby jest?! Radze siegnac po "Dziewiec bram do tajemnic chasydow" J. Langera (najlepiej w angielskim tlumaczeniu ze wstepem G. Scholema albo w wersji oryginalnej ze wstepem F. Langera), przeczytac "Goga i Magoga" ( jakos mi sie wierzyc nie chce, ze znasz te ksiazke!!! a moze tekst byl niekompletny?) i jeszcze raz zastanowic sie nad tym, co to takiego moze byc to cos. No bo nie legenda przeciez! Odpowiedz Link Zgłoś
ada08 Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? 23.02.03, 15:47 Nie wypowiem się , bo nie znam ( - To po co gadasz ??? !!!) Utkwiło mi w pamięci nazwisko: Buber. Mam dwutomowe wydanie ''Listów'' Stanisława Brzozowskiego. Często się tam to nazwisko przewija. I w ''Dziennikach'' Nałkowskiej bodajże. I w ''Dziennikach'' Dąbrowskiej chyba też. Ale ten Martin to chyba z innych Buberów ? a. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mema Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 23.02.03, 16:26 Tych książek nie znam. Ale nazwisko Bubera (Martina, zreszta) znane jest mi jako nazwisko twórcy teorii egzystencjalnej samotności. A egzystencjalna samotność i to , co ludzie próbują robić, by jej nie doświadczyć należy już do Gestaltu- bliskiego mi nurtu psychoterapii. mema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 16:39 Nie wiecie kto Buber. Ale wiecie kto Bubel. Czy ktos moze pozyczyc mi cykute? Odpowiedz Link Zgłoś
la_passionata uprzejma prośba o.... 23.02.03, 17:15 .......wiecej informacji temat bardzo mnie ciekawi, ale nie wiem o autorze absolutnie nic. Filozof? Kabalista? Kto zacz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 00:37 Kto to widzial?! Zeby Bubera nie znac?! Ale ty to gosc jestes! Tak im dopierd...ić, tak ich zagiac! Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Czytałem.. 23.02.03, 19:40 "Opowieści chasydów" - tak to się chyba nazywało. Bardzo mi się podobało - ci wszyscy słynni cadykowie z miejsc dziwnie brzmiących (np. Dow Ber z Niesuchojeżów...). No i filozofia zupełnie mi obca, ale przez to ciekawa. Lubię sobie czasem popatrzeć na życie z innej strony. Ot, być uczniem jednego z rabinów, chodzić w podartym chałacie i rozważać kolejne interpretacje Tory, nie dbając o lokaty bankowe, przegląd samochodu, awarię komputera, poziom cholesterolu, wyniki wyborów, stan uzębienia.... Miło czasem pomyśleć, że są też inne pomysły na życie. KrisK Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Czytałem.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 19:50 No coz, uderz w stol... Tylko stare prochna (ᡖ) cokolwiek czytaly. A reszta... Czyta... Nadal... Odpowiedz Link Zgłoś
dr.krisk Wkład Starych Próchen w czytelnictwo.. 23.02.03, 20:02 Eee tam, przesadzasz. Po prostu teraz młodziaki mają mnóstwo innych atrakcji: a kto zostanie Idolem, a czy ten pomarańczowy na twarzy wiśnieski jest w ciąży z górniak edytą - tyle pytań. Kiedyś było prościej - nawet program TV można było przewidzieć z dokładnością do czwartego pancernego i psa! Jak przeczytają to się zachwycą, i o to chodzi. Wyrazy szacunku. KrisK P/S/ Przepraszam za mętny styl (wódka + sok pomarańczowy). Odpowiedz Link Zgłoś
mema Re: Czytałem../wkład starych próchen.. ;) 23.02.03, 22:00 A może stare próchna nadaja się na wkład do kominka? hehe.. będą jak znalazł do bajań wieczorową porą. Tylko komu bajać, kiedy młodzież przed ekranem- telewizora/komputera/komórki...? I dla nich Idol z Wiśniewskim to mięta z bubrem. Nam zostaje Buber Pozdrawiam inne próchna ;) Próchno z kąpieli czyli stara krowa zrobiona na jałówkę ;) mema Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szcz Re: Czytałem.. IP: *.czes.gazeta.pl 23.02.03, 22:00 A może kto wie gdzie można kupić „Opowieści chasydów”? Gdyby ktoś miał na zbyciu, chętnie kupię. Były wydane chyba z 15 lat temu i jakoś nikt ich nie wznowił, choć całkiem niedawno wyszły inne książki Martina Bubera jak „Gog i Magog” (też fajne, choć nieco mniej barwne) oraz „Mojżesz”. Świetny pisarz, choć to przede wszystkim historyk, filozof i - co w judaizmie pokrewne - teolog Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Niech Re: Czytałem.. IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 24.02.03, 00:42 W judaizmie - tak. W tworczosci myslicieli zydowskich niekoniecznie. Chociaz na starosc wiekszosci odpierdalal syjonizm - vide Einstein czy Sartre. Ciekawy tematPS. Czy sa jeszcze jakies prochna na pokladzie? Bo szczury juz uciekly. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gava Re: MARTIN BUBER - WYPOWIE SIĘ KTOŚ? IP: *.dial.indiana.edu 24.02.03, 05:12 Znam. I nie tylko to. "Ich und Du", buberowska filozofia dialogu, bardzo ciekawe rzeczy pisal tez o Biblii. "Zacmienie Boga" tez jest po polsku, w dosc fatalnym wprawdzie przekladzie. Naprawde warto poczytac. O chasydyzmie zreszta tez. Nie tylko Bubera. Odpowiedz Link Zgłoś