Dodaj do ulubionych

L.M. Montgomery - pamiętniki

01.12.06, 14:40
Uwielbiam zamykać się w jej świecie i zapominać o swoim. Gdyby nie "Ania..."
dziś moje życie wyglądałoby zupełnie inaczej... Od dawna próbuję gdzieś
znaleźć II,III i IV tom jej pamiętników (tzn. "Uwięziona dusza", Chwile
smutku" i "Godzina cieni"). Proszę o podpowiedzi gdzie mogę dostać te książki.
Bardzo mi na tym zależy.
Obserwuj wątek
    • Gość: zaba_pelagia Re: L.M. Montgomery - pamiętniki IP: 172.28.252.* 01.12.06, 15:10
      Od dawna? proszę, na dobry początek
      www.allegro.pl/item145437826_opowiesci_z_narni_gratisy_l_m_montgomery_.html
      • ameliaxl Re: L.M. Montgomery - pamiętniki 01.12.06, 19:29
        super, dziękuję za info. A ja szukam dalej i proszę o kolejne podpowiedzi
    • Gość: pralinka Re: L.M. Montgomery - pamiętniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 07:03
      Nie wiem, czego szukasz w Pamietnikach LMM, ale jesli tej samej atmosfery, co w
      jej ksiazkach, mozesz sie rozczarowac. ZTCW, Pamietniki na polski zostaly
      przetlumaczone wylacznie wybiorczo, fragmentami - w oryginale sa tego 4 opasle,
      kilkusetsronicowe tomy. Ogromnie ciekawe, ale smutne, ciezkie, bo okazuje sie,
      ze LMM cale zycie przed swiatem trzymala twarz, a w Pamietnikach dawala upust,
      dosc szczerze, zaskakujacej goryczy. Wyglada to wrecz na chroniczna depreche.
      pozdrawiam
      pralinka
      • ameliaxl Re: L.M. Montgomery - pamiętniki 02.12.06, 12:20
        Nie szukam tej samej atmosfery, co w powieściach. Fascynuje mnie postać pisarki,
        jej dusza i osobowość. Jeśli czytałaś te pamiętniki (w tłumaczeniu lub w
        oryginale), to proszę o info gdzie je można zdobyć. Bardzo mi zależy.
        Wszyscy jesteśmy inni i mamy różne upodobania. Pozdrawiam.
        • Gość: pralinka Re: L.M. Montgomery - pamiętniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 14:04
          Kupilam 4 czesci w oryginale przez warszawska ksiegarnie Co-Liber, tam mozna
          sprowadzac ksiazki na zamowienie. Poza tym sa do dostania na amazon.com.
          Jesli interesuje Cie zycie LMM i obraz kanadyjskiej prowincji na przelomie
          wiekow, to jest to istna kopania wiedzy. Pierwsze 2 tomy sa barwne, pelne
          anegdot, pisane starannie. Potem zycie ja troche przygielo i to sie fatalnie
          odbija na stylu - powtarza sie, pisze coraz czesciej tylko o tym, ze zle spala i
          cos ja boli, coraz mniej sie interesuje swiatem zewnetrznym, znika gdzies jej
          poczucie humory, pod koniec juz niemal zupelnie traci te "iskre" i "ikre" -
          troche to smutne. Ale przyczytac warto :)
          pozdrawiam
          pralinka
        • Gość: pralinka Re: L.M. Montgomery - pamiętniki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.06, 14:11
          No i niechcacy wprowadzilam Cie w blad - wlasnie zerknelam na amazon, dostepna
          jest tylko 5 czesc pamietnikow (nawet nie wiedzialam, ze 5 czesc juz wydali), za
          to poprzednie 4 sa unavailable :(
          pralinka
          • ameliaxl Re: L.M. Montgomery - pamiętniki 02.12.06, 16:02
            Ogromne podziękowania. :-)
    • iwka_j Re: L.M. Montgomery - pamiętniki 03.12.06, 17:28
      Ameliaxl!!!!
      A ja tobie dziekuje bardzo za informacje, ze sa dalsze tomy tych
      pamietnikow!!!! Nie mialam o tym pojecia, posiadam i czytalam pierwsze dwa tomy
      i znam je juz niemal na pamiec! Wracam do nich czesciej niz do powiesci LMM!
      Teraz i ja bede szukala dalszych tomow!!!
      Pozdrawiam i zycze szczescia w szukaniu!
      • ameliaxl Re: L.M. Montgomery - pamiętniki 03.12.06, 20:52
        Super, że nie jestem sama w tych poszukiwaniach. Mam nadzieję na wzajemne
        wsparcie , pomoc i info.
        Pozdrawiam
      • nchyb L.M. Montgomery - pamiętniki 04.12.06, 14:12
        > pamietnikow!!!! Nie mialam o tym pojecia,
        no to polecam lekturę tych wątkuw, z frum miłośników L.M.Montggomery
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30357&w=51726959&v=2&s=0
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=30357&w=41938532&v=2&s=0

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka