zofia111 14.12.06, 10:22 dla czterdziestolatka, który dawniej czytał pasjami, a od kilku lat tylko dzienniki ustaw. Poradźcie co kupić takiemu na gwiazkę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
chiara76 na początek polecam lekturę: 14.12.06, 10:39 forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=33434 Odpowiedz Link Zgłoś
annielika Re: Dobry kryminał 14.12.06, 12:33 chiara ma racje z tym forum, a od siebie oczywiscie polecilabym Mankella:) Dla mnie to faworyt! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Dobry kryminał IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 21:26 Albo Akunina - trochę inny styl niż M., ale baaaardzo udany:) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Dobry kryminał 14.12.06, 22:11 dla mnie zawsze niezapomnianym kryminalem jest Caleb Carr'a Aniol Ciemnosci i ta druga, podobna do pierwszej ale inna. swietne. takie inne. napisal tez trzecia ale taka futurystyczna, mniej mi sie podobala chociaz tez ciekawa. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Dobry kryminał 15.12.06, 12:35 zofia111 napisała: > dla czterdziestolatka, który dawniej czytał pasjami, a od kilku lat tylko > dzienniki ustaw. Poradźcie co kupić takiemu na gwiazkę. W tym gatunku zawsze zaczynam od polecenia Chandlera, szczególnie facetom ("Głęboki sen", "Tajemnica jeziora" czy "Siostrzyczka"). A jeśli Twój czterdziestolatek już go czytał i mu się spodobało, zbliżony klimat ma cykl Rossa Macdonalda o Lew Archerze ("Kobiety Wycherly'ego", "Błękitny młoteczek") - choć oczywiście nie jest aż tak dobry. No i rzecz jasna jest jeszcze poprzednik Raymonda, Dashiell Hammett (z mniej znanych od "Sokoła maltańskiego": "Papierowy człowiek", "Szklany klucz"). Odpowiedz Link Zgłoś