Gość: bookmen IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 17:34 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaly Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 17:37 Romeo i Julia:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jaaa Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: 83.2.102.* 17.12.06, 17:53 Grigorij i Aksinia - "Cichy Don" Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 17.12.06, 18:00 Tessa Durbeyfield i Angel Clare Kate i Heathcliff M i M Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 17.12.06, 19:40 Lolita i Humbert Humbert. ;-) Ale może jednak raczej Julian Sorel i pani de Renal? Abelard i Heloiza? Manon Lescaut i kawaler des Grieux? Odpowiedz Link Zgłoś
kozborn Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 27.12.06, 22:56 Miłość Lolity i Humberta? - jak najbardziej poważny kandydat! Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Eliade 17.12.06, 20:29 "Wesele w niebie" Eliade - ale to kłamstwo, bo mężczyźni nie potrawią tak kochać :P Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Eliade 17.12.06, 20:47 oanna.syrenka napisała: > "Wesele w niebie" Eliade - ale to kłamstwo, bo mężczyźni nie potrawią tak kocha > ć :P Kochanie, mężczyźni wszystko potraFią. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
joanna.syrenka Re: Eliade 17.12.06, 23:55 Tak, a najbardziej potrafią czepiac się literówek :P Odpowiedz Link Zgłoś
asaf2 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 17.12.06, 20:43 Tamar i Asaf... to nie jest takie wydumane.. to zwykła miłość dzisiejszych nastolatków (Kto ze mną pobiegnie- Grosmana) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.06, 20:53 Rett i Scarlett, Elizabeth i Darcy, Heathcliff i Catherine... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: quentin Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.06, 21:14 I jeszcze Tristan i Izolda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: agatka Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.wroclaw.mm.pl 18.12.06, 20:32 Baltazar i Blimunda - Saramago Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 19.12.06, 14:55 A Anna Karenina? klimatyczne bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
renaskawinska Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 22.12.06, 21:11 a Czarodziejska Góra Tomasza Manna on dla niejtal w sanatorium, zostawił normalne życie. Jeszcze "Ciało niczyje" Krystyny Kofty Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 22.12.06, 22:45 I Doroty Terakowskiej "Poczwarka" o miłości do niepełnosprawnego dziecka.Pochłonęłam tę książkę i do dziś na jej wspomienie przechodzą mnie dreszcze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba-agata Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.gorzow.mm.pl 22.12.06, 23:07 A Kaśka złośnica i Petruccio (nie wiem, czy dobrze zapamiętałam pisownię) Matylda Malinowska-Just i Filip Just Elizabeth i pan Darcy Królewna Śnieżka i krasnoludki i jeszcze wiele takich innych Myślę, że niemal każda miłość w dobrej literaturze jest najpiękniejsza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pysia Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.06, 23:24 to nie dla niej tam zostal. nawet gdyby nie poznal pani Chauchat siedzialby tam te siedem czy iles tam lat. to nie moze byc najpiekniejsza milosc bo to w ogole nie byla milosc. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gabi Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:31 julie i saint-preux - "Nowa Heloiza" Rousseau Odpowiedz Link Zgłoś
kiwaczek11 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 24.12.06, 01:11 miłośc Florentino Arizy do Feminy Dazy Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka Dodałabym jeszcze... 24.12.06, 20:10 Bea i Daniel-Cień wiatru Bohaterowie Angielskiego pacjenta,tzn.archeolog i żona jego przyjaciela... Teresa i Tomasz-Nieznośna... Tatiana i Oniegin i w 'Mędrcach i kochankach' Murdoch-ta mężatka i autor rewolucyjnej księgi :) itd.itd. Odpowiedz Link Zgłoś
staruch Re: Dodałabym jeszcze... 27.12.06, 22:40 wyciszka napisała: > Tatiana i Oniegin To oni się kochali? I to jeszcze pięknie? Patrzaj pan, musiałem przegapić ;) Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka ; )))Ależ kochali się 30.12.06, 11:28 Och : )))))))), przyznaję,że ich uczucie nie było zsynchronizowane : PPPPP,jednakowoż(:P)można uznać,że kochali się nawzajem nawet nie pięknie,acz przepięknie. Jej,ja protestuję przeciw dyskryminowaniu miłości nieszczęśliwej!; )Czy nieszczęśliwość wyklucza piękne uczucie? : P A tak już bardzo poważnie,to nie mogłam się oprzeć...i nie wspomnieć ich imion w tym wątku...To głównie za sprawą fenomenalnego-jak dla mnie- filmu Marthy Fiennes,Oniegin...Dla mnie oni się kochali i kropka.A że osobno to już inna sprawda : P Odpowiedz Link Zgłoś
gaudia Re: ; )))Ależ kochali się 30.12.06, 11:34 no skoro nieszczęśliwe też się liczą, to dorzucę biedaka Gatsby'ego Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka Re: ; )))Ależ kochali się 30.12.06, 19:55 Nieszczęśliwi o ile kochali się lecz osobno ; d...a Wielki raczej... jednostronnie z tego co pamiętam...Ale ja mam problemy z pamięcią : ) Odpowiedz Link Zgłoś
simply_z Re: Dodałabym jeszcze... 28.12.06, 17:20 bez przesady ,dla mnie milosc Bei i Daniela -to byla troche milosc nastolatków,naprawde piekną miloscią chyba byla w tej ksiazce milosc Nurii do Juliana ,piekna i nieodwzajemniona. Odpowiedz Link Zgłoś
wyciszka Przyznaję że, 30.12.06, 11:33 ...pochrzaniły mi się imiona!Miałam na myśli tę parę o ktorej wspominasz : ) Choć i nastolatkowie mogą.. Odpowiedz Link Zgłoś
lilium Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 28.12.06, 07:05 Jak byłam nastolatką, to wiadomo, książki o milosci poruszaly mnie bardzo, nie wiem czy takie wrazenie zrobiłyby rownież teraz. Do tej pory pamiętam 'Dolina ludzi milczących" Jacka Londona, "Przeminęło z wiatrem", "Powrót z gwiazd" Lema. Wtedy interesowały mnie w książkach tylko takie wątki, obojętnie czy to był kryminał, czy fantastyka, czy cokolwiek innego. Teraz też lubię, ale bez przeasdy, nie mogę jednak trafić na dobrą współczesną książkę o milosći. Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 28.12.06, 11:03 Miłość niejedno ma imię - zapomiałam autora. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anniszka Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? IP: *.jgora.dialog.net.pl 28.12.06, 11:17 Tatiana i Aleksander - "Jeździec miedziany" Odpowiedz Link Zgłoś
sto100 Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 28.12.06, 11:20 temat wypracowania domowego czy pracy semestralnej? Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Ekstrakt: 28.12.06, 13:59 M i M F.A. i F.D. R.M. i J.C. M.B. i B.?. (nie pamiętam jej nazwiska) Se odszyfruj... :)) Odpowiedz Link Zgłoś
andtheoscargoesto Re: Najpiękniejsza miłość w literaturze? 30.12.06, 02:19 Custer, Tulip i Cassidy w komiksie "Kaznodzieja" Gartha Ennisa. (Z pominięciem przesadnie łzawego finału) Odpowiedz Link Zgłoś