Dodaj do ulubionych

Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski

IP: *.satkabel.com.pl 04.04.03, 17:17
Czy znacie wszystkie tytuły jego książek?
Zarówno tych pisanych jak J. Alex, jak i K. Kwaśńiewski?
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.czes.gazeta.pl 04.04.03, 20:53
      O ile pamiętam, przede wszystkim był to Maciej Słomczyński,
      tłumacz „Ulissesa” Joyce'a oraz wszystkich dzieł Szekspira.
    • mariko13 Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski 05.04.03, 17:11
      Gość portalu: N.C. napisał(a):

> Czy znacie wszystkie tytuły jego książek?
      > Zarówno tych pisanych jak J. Alex, jak i K. Kwaśńiewski?
      Witam!
      Lubię kryminały Joe Alexa. Uważam go za jednego z najlepszych polskich pisarzy
      powieści kryminalnych, obok Heleny Sekuły i Tadeusz Kosteckiego vel Krystyn
      Wand. Joanne Chmielewską, którą tez bardzo lubie uwazam za twórcę specyficznych
      książek, jedynych w swoim rodzaju / na polepszenie humoru /. Za najlepsze
      kryminały J.Alexa uważam: Gdzie przykazań brak dziesięciu, Jestes tylko
      diabłem, Zamącony spokój Pani Labiryntu. Czytałem jeszcze parę, m.in. Cichym
      ścigałem go lotem.
      Jako Kazimierz Kwaśniewski, Maciej Słomczyński napisał m.in. : Ciemna jaskinia,
      Gdzie jest trzeci król, Zbrodniarz i panna, Śmierc i Kowalski. Niestety zadnej
      z nich nie czytałem a jestem ciekawy czy warto.
      pozdrawiam - slawek
      • Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 06.04.03, 12:57
        Kryminały, to coś czego czytanie sprawiało mi zawsze wiele radości. A Joe Alex
        umiał pisać jak nikt. Ostatnią, napisaną przez niego książką było: Cicha jak
        ostatnie tchnienie. Ciekawi mnie, czy jeszcze coś, jako Joe Alex napisał po
        niej.
        Jako Kwaśniewskiego - czytałem Gdzie jest trzeci król. Wspaniała! Utrzymana w
        Joe Alexowskim klimacie, mimo że akcja toczy się w Polsce peerelowskiej. Moim
        zdaniem, warto czytać.
        Chciałabym poznać inne tytuły, kto jeszcze jakieś pamięta?

A co do przekładów. Nic nie ujmując Ulisesowi i Szekspirowi. Dobrze, że
        przełożył, wielkim tłumaczem był! Ale kryminały bardziej mnie zachwycają :-)!

Pozdrawiam
        PS
        Sekułę też lubię, np. Orchidee z ulicy Szkarłatnej!
        • Gość: Szeliga Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.04.03, 22:03
          Chyba najpierwsza ksiazka Joe Alexa byla "Powiem wam jak zginal". Czytalem
          majac lat ...nascie.
          • Gość: ja Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 08.04.03, 10:16
            Joe Alexa kojarzę takie tytuły:
            - Gdzie przykazań brak dziesięciu
            - Cichym ścigałam go lotem
            - Powiem wam jak zginął
            - Zmącony spokój pani Labiryntu
            - Jesteś tylko diabłem
            - Cicha jak ostatnie tchnienie
            - Piekło jest we mnie
            - Śmierć mówi w moim imieniu
            Z tego co wiem, to Pod szlachetnym koniem to zbiorek 3 tekstów
            polskich "kryminalistów" piszących pod pseudonimem i jest tam teks wcześniej
            wydany pod innym tytułem, którego niestety nie pamiętam (ten o morderstwie w
            samolocie)
    • Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 23.04.03, 16:29
      Czy znacie tytuł książki, której akcja rozgrywa się na pokładzie samolotu?
      pozdrawiam Joe-aleksowiczów
      • kicia7 Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski 23.04.03, 19:48
        Gość portalu: N.C. napisał(a):

> Czy znacie tytuł książki, której akcja rozgrywa się na pokładzie samolotu?
        > pozdrawiam Joe-aleksowiczów

"Piekło jest we mnie"
        • Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 23.04.03, 22:05
          Dziękuję za przypomnienie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka