Gość: N.C. IP: *.satkabel.com.pl 04.04.03, 17:17 Czy znacie wszystkie tytuły jego książek? Zarówno tych pisanych jak J. Alex, jak i K. Kwaśńiewski? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: szcz Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.czes.gazeta.pl 04.04.03, 20:53 O ile pamiętam, przede wszystkim był to Maciej Słomczyński, tłumacz „Ulissesa” Joyce'a oraz wszystkich dzieł Szekspira. Odpowiedz Link Zgłoś
mariko13 Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski 05.04.03, 17:11 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Czy znacie wszystkie tytuły jego książek? > Zarówno tych pisanych jak J. Alex, jak i K. Kwaśńiewski? Witam! Lubię kryminały Joe Alexa. Uważam go za jednego z najlepszych polskich pisarzy powieści kryminalnych, obok Heleny Sekuły i Tadeusz Kosteckiego vel Krystyn Wand. Joanne Chmielewską, którą tez bardzo lubie uwazam za twórcę specyficznych książek, jedynych w swoim rodzaju / na polepszenie humoru /. Za najlepsze kryminały J.Alexa uważam: Gdzie przykazań brak dziesięciu, Jestes tylko diabłem, Zamącony spokój Pani Labiryntu. Czytałem jeszcze parę, m.in. Cichym ścigałem go lotem. Jako Kazimierz Kwaśniewski, Maciej Słomczyński napisał m.in. : Ciemna jaskinia, Gdzie jest trzeci król, Zbrodniarz i panna, Śmierc i Kowalski. Niestety zadnej z nich nie czytałem a jestem ciekawy czy warto. pozdrawiam - slawek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 06.04.03, 12:57 Kryminały, to coś czego czytanie sprawiało mi zawsze wiele radości. A Joe Alex umiał pisać jak nikt. Ostatnią, napisaną przez niego książką było: Cicha jak ostatnie tchnienie. Ciekawi mnie, czy jeszcze coś, jako Joe Alex napisał po niej. Jako Kwaśniewskiego - czytałem Gdzie jest trzeci król. Wspaniała! Utrzymana w Joe Alexowskim klimacie, mimo że akcja toczy się w Polsce peerelowskiej. Moim zdaniem, warto czytać. Chciałabym poznać inne tytuły, kto jeszcze jakieś pamięta? A co do przekładów. Nic nie ujmując Ulisesowi i Szekspirowi. Dobrze, że przełożył, wielkim tłumaczem był! Ale kryminały bardziej mnie zachwycają :-)! Pozdrawiam PS Sekułę też lubię, np. Orchidee z ulicy Szkarłatnej! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szeliga Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.dip0.t-ipconnect.de 06.04.03, 22:03 Chyba najpierwsza ksiazka Joe Alexa byla "Powiem wam jak zginal". Czytalem majac lat ...nascie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 08.04.03, 10:16 Joe Alexa kojarzę takie tytuły: - Gdzie przykazań brak dziesięciu - Cichym ścigałam go lotem - Powiem wam jak zginął - Zmącony spokój pani Labiryntu - Jesteś tylko diabłem - Cicha jak ostatnie tchnienie - Piekło jest we mnie - Śmierć mówi w moim imieniu Z tego co wiem, to Pod szlachetnym koniem to zbiorek 3 tekstów polskich "kryminalistów" piszących pod pseudonimem i jest tam teks wcześniej wydany pod innym tytułem, którego niestety nie pamiętam (ten o morderstwie w samolocie) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 23.04.03, 16:29 Czy znacie tytuł książki, której akcja rozgrywa się na pokładzie samolotu? pozdrawiam Joe-aleksowiczów Odpowiedz Link Zgłoś
kicia7 Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski 23.04.03, 19:48 Gość portalu: N.C. napisał(a): > Czy znacie tytuł książki, której akcja rozgrywa się na pokładzie samolotu? > pozdrawiam Joe-aleksowiczów "Piekło jest we mnie" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: N.C. Re: Joe Alex - Kazimierz Kwaśniewski IP: *.satkabel.com.pl 23.04.03, 22:05 Dziękuję za przypomnienie Odpowiedz Link Zgłoś