Dodaj do ulubionych

bóle głowy :(

06.12.05, 19:38
Nosze aparat na gornej szczece i wew. łuk od 2mies. Pierwsza wizyta to bylo
zalozenie aparatu, na drugiej wizycie orto podokrecal mi zameczki i zaczely
sie bóle glowy- mecza mnie juz 3tygodnie. Lekarz powiedzial, ze nie widzi
zwiazku miedzy noszeniem aparatu, a bólami glowy. Prosze o pomoc! Czy ktos
tez mial bóle głowy???
Obserwuj wątek
    • aleksandra1977 Re: bóle głowy :( 06.12.05, 22:06
      hmm... czytam Twoja wypowiedz i moge sie pod nia podpisac, z ta roznica, ze moj
      lekarz rodzinny zaniepokoil sie moim ciaglym bolem glowy. Ja aparat nosze od 4
      m-cy, a z moich obserwacji wynika, ze NA PEWNO bol glowy nasila mi sie po
      kazdej wizycie u orto i podkrecaniu zamkow. Sygnalizowalam to mojej orto.
      Zapewniala mnie, ze przez pierwsze tygodnie moze sie tak dziac, ale stopniowo
      bol powinien minac. Niestety tak sie nie stalo do dzis.
      W rezultacie dostalam skierowanie od mojego lekarza rodzinnego do neurologa, a
      ten z kolei kazal mi zrobic tomografie komputerowa glowy (rezonans nie jest
      mozliwy do wykonania gdzyz trzeba by bylo zdjac aparat, bo nie wolno miec
      zadnych metalowych czesci podczas rezonansu). Neurolog sugerowal mi (badanie
      neurologiczne w normie), ze bol glowy moze byc spowodowany kregoslupem.
      Przesuwanie sie zebow ma wplyw na odcinek szyjny kregoslupa, a jak wiadomo
      dzialaja tu potezne sily i byc moze jest to powodem bolow glowy. Tomografie mam
      w czwartek po poludniu. Ciekawe czy potwierdzi ona przypuszczenia neurologa.
      • niesmialyfacet Re: bóle głowy :( 07.12.05, 11:01
        napisz w tym watku co tam wykryli. Ciekawe ale i przerazajace, uncertain
        • aleksandra1977 Re: bóle głowy :( 07.12.05, 18:22
          OK. Odezwe sie jak tylko zrobie tomografie
          • aleksandra1977 Re: bóle głowy :( 08.12.05, 20:05
            mam wynik tomografii. Wszystko jest w porzadku, na szczescie. Z tym wynikiem
            bylam dzis u neurologa i mojej lekarz rodzinnej i kazdy z nich badal mnie
            ponownie. Oboje potwierdzili, ze bole glowy sa spowodowane aparatem.
            Szkoda tylko, ze ortodonta nie mowi o tym przed zalozeniem aparatu...
            • happyday1 Re: bóle głowy :( 08.12.05, 23:16
              To ciesze sie ze wyniki sa ok. Troszke mnie uspokoilas, wiec w takim razie nie
              bede udawac sie do lekarzy i na ta tomografie. Wiesz u mnie jest tak ze moj
              orto wrecz zapiera sie ze bole glowy nie sa od aparatu i to jest dziwne. Tez
              nie wiedzialam ze cos takiego moze mi sie dziac, bylam przygotowana na bole
              zebow, ale nie glowy! No ale my chyba lepiej wiemy co jest od czego bo nosimy
              to dziadostwo w buzi i badania sa wporzo. Pozdrawiam i dziekuje za wiadomosc!
              • aleksandra1977 Re: bóle głowy :( 09.12.05, 00:20
                pozostaja mi tabletki przeciwbolowe dozowane w granicach zdrowego rozsadku.
                Tylko jak wytrwac jeszcze 1,5 roku? Gdybym wiedziala, ze bede sie tak meczyc,
                to nie zalozylabym aparatu nawet za doplata!
      • lana82 Re: bóle głowy :( 07.12.05, 17:53
        i ja po załozeniu apartu przez pierwsze 2 - 3 dni czulam bol glowy ale nie
        mocny, tera zmija juz 6ty dzien i jak na razie glowa nie boli, moze naprawde po
        naciagnieciu drutow tak sie moze dziac.
    • drumla21 Re: bóle głowy :( 09.12.05, 23:19
      Aparat zmienia sytuację zwarciową. Mięśnie powoli przekształcają swoją czynność, aby do tej nowej sytuacji się przystosować. Prawdopodobnie zwiększone napięcie mięśni (czego świadomie nie odczuwamy) może wywołać ból głowy. Można to porównać do sytuacji, kiedy żujemy gumę przez kilka godzin, albo cały dzień. Często pacjenci zauważają następnego dnia silny ból głowy. Taka jest moja teoria. Ale jak jest naprawdę to nikt nie wie. Trzeba mieć nadzieję, że po zakończeniu leczenia to minie, a jeśli nie, to szukać przyczyny dalej.
      • happyday1 Re: bóle głowy :( 10.12.05, 17:40
        Miejmy nadzieje ze ta teoria napiecia miesni tworzy bol glowy. Najgorsze jest w
        moim przypadku to ze leczenie dopiero sie rozpoczelo, za mna 2mies a przede mna
        niecale 3lata! Nie wyobrazam sobie dalszego mojego zycia jesli te bole nie
        ustapia uncertain
    • ewelka233 Re: bóle głowy :( 23.12.05, 23:33
      Ja mam to samo lekarze śćiemniają i tyle.
      ciągle bolała mnie głowa.Jestem rok po zdjęciu aparatu,mam przeciąrzenia i
      straszne bóle głowy ,bede musiała podjąc leczenie które do tanich nie należy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka