kulinarna 27.01.07, 20:14 ...ale skąd! Już jest w księgarniach :) może było może nie ale przypominam "Pan raczy żartować panie Feynman!" wydane przez Znak Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: blue_a Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:16 jupi! Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 20:32 To biografia? Zechcecie przybliżyć tytuł? Odpowiedz Link Zgłoś
kulinarna Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 20:55 Ksiazka wyczekana przez wielu :) Autobiografia fizyka laureata nagrody Nobla Z humorem, o rzeczach powaznych mniej powaznie. a tak napisal o tym Znak "Wznowienie kultowej autobiografii! Richard P. Feynman (1918–1988), genialny naukowiec i zdobywca Nagrody Nobla w dziedzinie fizyki w brawurowy sposób opowiada o swoim niezwykłym życiu. Ta pełna anegdot i błyskotliwego humoru książka opowiada nie tylko o pracach nad budową bomby atomowej i tajemnicami materii, ale pokazuje też fizyka jako speca od otwierania zamków szyfrowych i niezłego perkusistę. Feynman opisuje spotkanie z Einsteinem, walki z rządową biurokracją, próby reformy brazylijskiej edukacji, codzienne życie w ośrodku badawczym w Los Alamos, wreszcie flirty z tancerkami w Las Vegas. Wyjaśnia jak to się stało, że nie spełnił marzenia o kochance oraz jak za jednego – z trudem zdobytego – dolara oddał amerykańskiemu rządowi pomysł na elektrownię jądrową." Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 21:05 Dzięki, również przeczytam! Odpowiedz Link Zgłoś
aurelia_aurita Re: "Pan raczy żartować..." 28.01.07, 12:50 a o mrówkach też tam pisze? bo mnie najbardziej ujął tymi mrówkami. kupiłam wieki temu "A co ciebie obchodzi, co myślą inni" - drugą jego autobiografię. też ciekawa. BTW kupowałam to jakieś 10 lat temu - i już wtedy "Pan raczy żartować..." nie było w księgarniach. cieszę się, że wróciło. Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: "Pan raczy żartować..." 28.01.07, 16:53 waldemar_batura napisał: > To biografia? Zechcecie przybliżyć tytuł? Dla przybliżenia polecam lekturę takiego jednego, dawno zapomnianego wątku: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6958605&a=6958605 Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: "Pan raczy żartować..." 29.01.07, 10:06 przypomniały mi się dawne czasy ;-) - cześć, Reptar! świetnie, że wreszcie Feymana wznowili, moja kopia nielegalna ksero pójdzie na zasłużony odpoczynek. o tej autobiografii to jeszcze i tu było: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=3474918&a=3474918 Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Off topic 29.01.07, 11:02 Dzięki za pamieć, Martolko ;-) Pisuję ostatnio baaardzo rzadko, a ma to, jak sądzę, jakiś związek ze "strachem przed 5000" (jak wykazują statystyki, niniejszy wpis jest moim 4999). W międzyczasie dałem się zauroczyć literaturze niejskiego Dave'a Eggersa oraz cyklowi "Nocny Patrol" Łukjanienki i Wasiliewa. Jeśli przewidywać przyszłość, to najprawdopodobniej następną książką, która mi się spodoba, będą "Żelary", ale o tym poinformuję, jak ją przeczytam   ;-) Pozdrawiam, reptar Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Off topic 29.01.07, 12:10 > Dzięki za pamieć, Martolko ;-) Pisuję ostatnio baaardzo rzadko, a ma to, > jak sądzę, jakiś związek ze "strachem przed 5000" (jak wykazują statystyki, > niniejszy wpis jest moim 4999). Myślisz, że to to? Wolę nie sprawdzać, ile ja mam na liczniku... Nie znam ani Eggersa, ani panów Łukjanienko i Wasiliewa - to fantastyka? Ja siedzę ostatnio w reportażach (śmierć Kapuscińskiego akurat jak obuchem w głowę) oraz przeróżnych biografiach (choć nieszczęsny Andersen czeka sobie na półce już rok...). A z Rosjan ostatnio to tylko kryminały mi się trafiały, jak np. Marinina :-). Odpowiedz Link Zgłoś
reptar Re: Off topic 05.03.07, 09:22 Łukjanienko i Wasiliew to fantastyka, dziejąca się współcześnie w Rosji. Dotąd wydano po polsku "Nocny Patrol", "Dzienny Patrol" i "Oblicze Czarnej Palmiry", ale w rosyjskiej księgarni widziałem już dwie następne, "Сумеречный дозор" i "Последний дозор". Nie mogę się doczekać. Do tego stopnia, że nawet zacząłem się zastanawiać, czy by nie spróbować swoich sił w czytaniu w oryginale. Jednak ostatecznie uznałem, że jeszcze trochę poczekam. Eggers nie. Pisałem o nim trochę tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=47389021&a=47389021 Zapomniałem wspomnieć o "Zamkach z piasku". Tak dobre jak te najlepsze A.B. A teraz zaczynam wreszcie wspomniane "Żelary" i po pierwszych trzydziestu stronach jestem pod olbrzymim wrażeniem. Hej hej, miłego dnia! Odpowiedz Link Zgłoś
martolka hm... 01.02.07, 11:08 jest konkurs na stronach Gazety o tu: serwisy.gazeta.pl/cjg/1,50501,3853230.html (trzeba wejść w linka i się zalogować) Pierwsze pytanie o to, w którym roku Feynman dostał Nobla podaje do wyboru 60, 62 i 63 rok - i zwątpiłam, bo to chyba 65? Posprawdzałam na googlu i też wszędzie 65... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asica Re: hm... IP: *.devs.futuro.pl 01.02.07, 12:23 Na bank w 1965 roku. też sprawdziłam. Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: "Pan raczy żartować..." 01.02.07, 12:36 ciekawe... może nie chcą żadnych zwycięzców ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:40 Czy macie może listów zwycięzców tego konkursu - zapomniałam sprawdzi, a teraz już nie ma na Gazecie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kris Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:42 listę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Y Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 20:42 Czytacie? I jak wrażenia? Jestem zawiedziony z lekka. Niby śmieszne, ale dość megalomańskie historyjki. yyy :-/ Odpowiedz Link Zgłoś