Dodaj do ulubionych

"Pan raczy żartować..."

27.01.07, 20:14
...ale skąd! Już jest w księgarniach :)
może było może nie ale przypominam

"Pan raczy żartować panie Feynman!" wydane przez Znak
Obserwuj wątek
    • Gość: blue_a Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.07, 20:16
      jupi!
      • waldemar_batura Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 20:32
        To biografia? Zechcecie przybliżyć tytuł?
        • kulinarna Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 20:55
          Ksiazka wyczekana przez wielu :)
          Autobiografia fizyka laureata nagrody Nobla
          Z humorem, o rzeczach powaznych mniej powaznie.
          a tak napisal o tym Znak

"Wznowienie kultowej autobiografii!
          Richard P. Feynman (1918–1988), genialny naukowiec i zdobywca Nagrody Nobla w
          dziedzinie fizyki w brawurowy sposób opowiada o swoim niezwykłym życiu.

Ta pełna anegdot i błyskotliwego humoru książka opowiada nie tylko o pracach
          nad budową bomby atomowej i tajemnicami materii, ale pokazuje też fizyka jako
          speca od otwierania zamków szyfrowych i niezłego perkusistę. Feynman opisuje
          spotkanie z Einsteinem, walki z rządową biurokracją, próby reformy
          brazylijskiej edukacji, codzienne życie w ośrodku badawczym w Los Alamos,
          wreszcie flirty z tancerkami w Las Vegas. Wyjaśnia jak to się stało, że nie
          spełnił marzenia o kochance oraz jak za jednego – z trudem zdobytego – dolara
          oddał amerykańskiemu rządowi pomysł na elektrownię jądrową."

• waldemar_batura Re: "Pan raczy żartować..." 27.01.07, 21:05
            Dzięki, również przeczytam!
          • aurelia_aurita Re: "Pan raczy żartować..." 28.01.07, 12:50
            a o mrówkach też tam pisze?
            bo mnie najbardziej ujął tymi mrówkami.
            kupiłam wieki temu "A co ciebie obchodzi, co myślą inni" - drugą jego autobiografię. też ciekawa.
            BTW kupowałam to jakieś 10 lat temu - i już wtedy "Pan raczy żartować..." nie było w księgarniach. cieszę się, że wróciło.
        • reptar Re: "Pan raczy żartować..." 28.01.07, 16:53
          waldemar_batura napisał:

> To biografia? Zechcecie przybliżyć tytuł?

Dla przybliżenia polecam lekturę takiego jednego, dawno zapomnianego wątku:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=6958605&a=6958605
          • martolka Re: "Pan raczy żartować..." 29.01.07, 10:06
            przypomniały mi się dawne czasy ;-) - cześć, Reptar!

świetnie, że wreszcie Feymana wznowili, moja kopia nielegalna ksero pójdzie na
            zasłużony odpoczynek.

o tej autobiografii to jeszcze i tu było:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=3474918&a=3474918
            • reptar Off topic 29.01.07, 11:02
              Dzięki za pamieć, Martolko ;-)   Pisuję ostatnio baaardzo rzadko, a ma to,
              jak sądzę, jakiś związek ze "strachem przed 5000" (jak wykazują statystyki,
              niniejszy wpis jest moim 4999). W międzyczasie dałem się zauroczyć literaturze
              niejskiego Dave'a Eggersa oraz cyklowi "Nocny Patrol" Łukjanienki i Wasiliewa.
              Jeśli przewidywać przyszłość, to najprawdopodobniej następną książką, która mi
              się spodoba, będą "Żelary", ale o tym poinformuję, jak ją przeczytam   ;-)
              Pozdrawiam, reptar
              • martolka Re: Off topic 29.01.07, 12:10
                > Dzięki za pamieć, Martolko ;-) Pisuję ostatnio baaardzo rzadko, a ma to,
                > jak sądzę, jakiś związek ze "strachem przed 5000" (jak wykazują statystyki,
                > niniejszy wpis jest moim 4999).

Myślisz, że to to? Wolę nie sprawdzać, ile ja mam na liczniku...
                Nie znam ani Eggersa, ani panów Łukjanienko i Wasiliewa - to fantastyka?
                Ja siedzę ostatnio w reportażach (śmierć Kapuscińskiego akurat jak obuchem w
                głowę) oraz przeróżnych biografiach (choć nieszczęsny Andersen czeka sobie na
                półce już rok...). A z Rosjan ostatnio to tylko kryminały mi się trafiały, jak
                np. Marinina :-).
                • reptar Re: Off topic 05.03.07, 09:22
                  Łukjanienko i Wasiliew to fantastyka, dziejąca się współcześnie w Rosji. Dotąd
                  wydano po polsku "Nocny Patrol", "Dzienny Patrol" i "Oblicze Czarnej Palmiry",
                  ale w rosyjskiej księgarni widziałem już dwie następne, "Сумеречный дозор"
                  i "Последний дозор". Nie mogę się doczekać. Do tego stopnia, że nawet zacząłem
                  się zastanawiać, czy by nie spróbować swoich sił w czytaniu w oryginale. Jednak
                  ostatecznie uznałem, że jeszcze trochę poczekam. Eggers nie. Pisałem o nim
                  trochę tu forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=47389021&a=47389021
                  Zapomniałem wspomnieć o "Zamkach z piasku". Tak dobre jak te najlepsze A.B.
                  A teraz zaczynam wreszcie wspomniane "Żelary" i po pierwszych trzydziestu
                  stronach jestem pod olbrzymim wrażeniem. Hej hej, miłego dnia!
    • martolka hm... 01.02.07, 11:08
      jest konkurs na stronach Gazety o tu:
      serwisy.gazeta.pl/cjg/1,50501,3853230.html
      (trzeba wejść w linka i się zalogować)

Pierwsze pytanie o to, w którym roku Feynman dostał Nobla podaje do wyboru 60,
      62 i 63 rok - i zwątpiłam, bo to chyba 65? Posprawdzałam na googlu i też
      wszędzie 65...
      • Gość: asica Re: hm... IP: *.devs.futuro.pl 01.02.07, 12:23
        Na bank w 1965 roku. też sprawdziłam.
    • martolka Re: "Pan raczy żartować..." 01.02.07, 12:36
      ciekawe... może nie chcą żadnych zwycięzców ;-)
      • Gość: Kris Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:40
        Czy macie może listów zwycięzców tego konkursu - zapomniałam sprawdzi, a teraz
        już nie ma na Gazecie?
        • Gość: Kris Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 17:42
          listę!
    • Gość: Y Re: "Pan raczy żartować..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 20:42
      Czytacie? I jak wrażenia?
      Jestem zawiedziony z lekka. Niby śmieszne, ale dość megalomańskie historyjki.
      yyy :-/
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka