Dodaj do ulubionych

cyta/ty/tuły - propozycja zabawy

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 10:23
Panie! Panowie!

Oto propozycja zabawy nieco bardziej ćwiczącej pamięć. (Mam nadzieję, że nie
powtarzam wątku.) Bodajże Borges stwierdził, że pisarz stwarza swoich
poprzedników. Pobawmy się w intertekstualność na bardzo podstawowym poziomie
i poszukajmy proszę w zakamarkach pamięci tytułów będących cytatami z utworów
literackich bądź bardzo konkretnymi nawiązaniami do tychże. Odtwórzmy swoistą
sieć zapożyczeń, nawiązań i odwołań. A może natknęliście się na
książkę/artykuł temu poświęcony?
(pewnie ten wątek przerabialiście, co?)

Tymczasem przychodzą mi do głowy następujące przykłady:

(oczywiście) "Komu bije dzwon" Hemingwaya - cytat z wiersza metafizycznego
poety bryt., Johna Donne'a

"Wściekłość i wrzask" Faulknera - fragment monologu Hamleta ("...it is a tale
told by an idiot, full of SOUND AND FURY, signifying nothing...")

"Grona gniewu" Steinbecka - Biblia, Apokalipsa św. Jana

"Słońce też wschodzi" Hemingwaya - Biblia, Księga Eklezjasty

"Kamienie na szaniec" Kamińskiego - Słowacki, "Testament mój"

"W 80 światów dookoła dnia" Cortazara - Verne "W 80 dni dookoła świata"

pzdr!
Obserwuj wątek
    • Gość: szcz Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.czes.gazeta.pl 16.05.03, 10:33
      „Na wschód od Edenu” Steinbeck, Biblia, Genesis

• reptar Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 16.05.03, 10:36
        Wszystkie Dżoaleksy.
    • jimka1984 Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 16.05.03, 10:38
      -"Ferdydurke"-nawiazanie do powiesci Sinclaira Lewisa "Babbit", bohatera Freddy
      Durke
      -"Nikt nie wyjdzie stad zywy" ksiazka o Morrisonie, wiec cytat z piosenki "five
      to one"= "No one here gets out alive now"
      -"Nie-boska Komedia"-nawiazuje do "Boskiej Komedii" Dantego
      jak mi się jeszcze cos przypomni, to dopiszę.
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 10:41
      Tak na goraco przyszedl mi na razie do glowy cytat ze Stinga-pisarza :)
      Z piosenki 'Sister Moon':

"My mistress' eyes are nothing like the sun" - to z sonetu Szekspira...
    • Gość: Druss Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: 81.210.23.* 16.05.03, 10:51
      Przypomina mi się tytuł opowiadania Roberta Silverberga "Pożeglować do
      Bizancjum" - cytat z wiersza Yeatsa. Daw tytuły Carrolla ("Śpiąc w płomieniu"
      i "Głos naszego cienia") to chyba też cytaty/trawestacje.
      Ukłony,
      Druss
    • reptar Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 16.05.03, 10:52
      "Matka noc" Vonneguta - pochodzi z "Fausta" Goethego.
      • Gość: viosna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: 213.17.239.* 16.05.03, 12:05
        Parnicki "Tylko Beatrycze" - cytat i to podwójny
        bo Dante i Lechoń:
        "nie ma nieba i ziemi
        otchłani ni piekła
        jest tylko Beatrycze
        i tylko jej nie ma"
        *nie gwarantuję dosłowności cytatu, bo nie mam gdzie sprawdzić :(

pozdrawiam
        v.
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 12:45
      Hm, czy tytul tomu wierszy Slonimskiego "Godzina poezji" mozna traktowac jako
      nawiazanie do "Godziny mysli" Slowackiego?
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 12:53
      "W malym dworku" Witkacego a "W malym domku" Rittnera
      <mala zlosliwosc parodysty:)>
    • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 12:56
      Przypomniał mi się "Jeździec miedziany" Pauline Simmons - poemat Puszkina
      (książka okropna zresztą)
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 14:13
      A. Gide, "Waska brama" - Ewangelia sw. Lukasza
      ("Starajcie sie wejsc przez waska brame...")
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 14:25
      "Boska Komedia" Dantego --> nawiazania:

- Balzac "Komedia ludzka"
      - Krasinski "Nie-boska komedia"

:-)
      • ash3 Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 01.09.03, 11:28

Michel Tournier
        "Król Olch" - Goethe
        "Piętaszek, czyli otchłanie Pacyfiku" - "Robinson Cruzoe"

J.D. Salinger
        "Wyżej podnieście strop cieśle" - jest to cytat z którejś Ewangeli, ale z
        której?
    • Gość: ae Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.acn.pl 16.05.03, 15:05
      I znowu maly wtret 'muzyczny'... i zapozyczenie, choc nie w tytulowej pozycji:

"Odmierzalem swoje zycie lyzeczkami kawy"
      (T.S. Eliot, "The Love Song of J. Alfred Prufrock")

"Popoludnia bede odmierzac lyzeczkami kawy i T.S. Eliotem"
      (Crash Test Dummies, "Afternoons & Coffeespoons")

:)
      • Gość: juna Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 15:28
        Gość portalu: ae napisał(a):

> I znowu maly wtret 'muzyczny'... i zapozyczenie, choc nie w tytulowej pozycji:
        >
        >
        > "Odmierzalem swoje zycie lyzeczkami kawy"
        > (T.S. Eliot, "The Love Song of J. Alfred Prufrock")
        >
        > "Popoludnia bede odmierzac lyzeczkami kawy i T.S. Eliotem"
        > (Crash Test Dummies, "Afternoons & Coffeespoons")

Dzięki ae! To jest świetne! Stinga/Szekspira znałam, tego nie... Wiedziałam, że
        dzieki forumowiczom poznam takie smaczki! Mmmm... W zamierzchłych czasach, gdy
        wykazywałam resztki czegoś na kształt kreatywności, miałam ideę zbadania wątków
        literackich we współczesnej, szeroko rozumianej muzyce pop - w tekstach i
        nazwach zespołów. Doskonałym przykładem jest oczywiście The Doors i doskonały
        cytat z Blake'a. Coś mi się kołacze, że nazwa zespołu Uriah Heep wywodzi się z
        kolei od jednego z Dickensowskich bohaterów...W ogóle myslałam, że
        zanalizowanie genezy nazw grup byłoby ciekawe. Niestety... Odkładałam to wciąż
        na za rok...A temat niegłupi; nawet ceniony i szanowany socjolingwista Peter
        Trudgill był ponoć popełnił esej, w którym analizował zmiany w wymowie Micka
        Jaggera od momentu, gdy RS zaczęli robić karierę w USA. Niestety eseju nie
        znam. Taaak... Dzięki raz jeszcze, Twój przykład to rewelacja! pzdr
        >
        >
        > :)
        • Gość: traianus Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 16.05.03, 16:12
          Gość portalu: juna napisał(a):

Coś mi się kołacze, że nazwa zespołu Uriah Heep wywodzi się z
          > kolei od jednego z Dickensowskich bohaterów...

Uriah Hepp jest bohaterem powieści Dickensa "David Copperfield". Postać
          niesecjalnie sympatyczna ;)

• Gość: juna Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 16:52
            Gość portalu: traianus napisał(a):

> Gość portalu: juna napisał(a):
            >
            > Coś mi się kołacze, że nazwa zespołu Uriah Heep wywodzi się z
            > > kolei od jednego z Dickensowskich bohaterów...
            >
            >
            > Uriah Hepp jest bohaterem powieści Dickensa "David Copperfield". Postać
            > niesecjalnie sympatyczna ;)

Thanx a lot.
            >
            >
            >
            >
            >
            >
            >
        • Gość: ae Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.acn.pl 16.05.03, 16:55
          Juno, a gdzie 'to' bylo u Blake'a ("Doskonałym przykładem jest oczywiście
          The Doors...")?
          Jakos nie kojarze...

:)
          • Gość: juna Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 17:28

> Juno, a gdzie 'to' bylo u Blake'a ("Doskonałym przykładem jest oczywiście
            > The Doors...")?
            > Jakos nie kojarze...
            >
            > :)
            Cytuję z pamięci: "There are things known and unknown and in between there are
            the doors". Byc może coś kręcę, bo pamięć ludzka niedoskonała jest lecz na 99%
            jestem pewna, że to Blake ---> Doors. Będę sprawdzać, póki co nie mam gdzie.
            Gdzieś o tym czytałam. Lecz gdzie? Hmmm...sth wrong with me?
            • Gość: ae Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.acn.pl 16.05.03, 18:33

> na 99% jestem pewna, że to Blake ---> Doors

Hej, Juno, nie klopocz sie sprawdzaniem, dobrze? 'Niedokladny' cytat
              z Kotta okazal sie przeciez cytatem 'stuprocentowym'!... :)

"There are things known and unknown
              and in between there are the doors". ---> piekne...

Pozdr.
              • Gość: Druss Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: 81.210.23.* 19.05.03, 11:09

> Gość portalu: juna napisał(a):
                >
                > > na 99% jestem pewna, że to Blake ---> Doors
                >

Na 99% uważam, ze chodzi o Aldousa Huxleya (chodziło bodajże o "drzwi
                percepcji"). Ale też mogę się mylić...
                Ukłony,
                Druss
                • Gość: juna Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 11:16
                  Hmm... Sprawdzałam w "Skrzydlatych słowach" Markiewicza/Romanowskiego, niestety
                  nie znalazłam NIC (sic!) Blake'a. Dziwne. Może w drugim tomie? Niestety nie
                  posiadam. Natomiast pod Huxley jest Brave New World - z "Burzy" Szekspira. Więc
                  umieszczam na liście. Zapewne Szekspir i Biblia zwyciężyliby w rankingu
                  cyta/ty/tuły. "The Doors" będę szukać. pzdr
                  • Gość: Druss I Blake i Huxley!!!! IP: 81.210.23.* 19.05.03, 11:20
                    Mam!!!!
                    Rzeczywiście chodziło o książkę Huxleya "The Doors of Perception". Jej tytuł
                    natomiast został (zgodnie z mottem) zaczerpnety z Blake'a:
                    "If the doors of perception were cleansed everything would appear to man as it
                    is, infinite."
                    Ukłony,
                    Druss
                    • Gość: juna Re: I Blake i Huxley!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 11:25
                      Gratulacje! Tylko skąd wobec tego kołacze się w mojej "ślicznej główce"
                      cytat "There are things known and unknown and in between there are the doors"?
                      Ot, zagwozdka, jak się w moich stronach mawia. Byłbyż to cytat z samego ś.p.
                      Morrisona Jima? Hmm...
                      • Gość: Druss Re: I Blake i Huxley!!!! IP: 81.210.23.* 19.05.03, 11:33
                        Ten cytat bardzo przypomina poezję JM, więc kto wie? Strony zagraniczne - np.
                        members.tripod.com/t33rpms/doors.html
                        tak to właśnie podają.
                        Ukłony,
                        Druss
                        • Gość: juna Re: I Blake i Huxley!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 12:09
                          No to jestesmy w domu - dzięki Tobie, Drussie.
                        • Gość: Fazz Re: I Blake i Huxley!!!! IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 11:20
                          Gość portalu: Druss napisał(a):

> Ten cytat bardzo przypomina poezję JM, więc kto wie? Strony zagraniczne - np.
                          > members.tripod.com/t33rpms/doors.html
                          > tak to właśnie podają.
                          > Ukłony,
                          > Druss

"If the doors of perception were cleansed
                          every thing would appear to man as it is, infinite.
                          For man has has closed himself up, till he sees
                          all thing thro' narrow chinks of his cavern."
                          cytat z "The Marriage of Heaven and Hell"

narrow chinks of his cavern - czy to nie nawiązanie do Platona
                          i jego jaskini i epistemologii Platońskiej

Platon - Blake - Huxley - Morrison
        • mika_p Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo 17.05.03, 01:48
          Farben Lehre - płocka kapela rockowa - za nazwę zespołu przybrała
          fragmencik "Kwiatów polskich" Tuwima.
          • independent-girl Re: literackie wątki w muzyce i językoznawstwo 17.05.03, 09:57
            "Ballady i romanse" A. Mickiewicza i "Ballady i romanse" W.Broniewskiego
    • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 19:10
      W pewnym sensie "Godziny" Cunnighama, w nawiązaniu do pierwszego pomysłu na
      tytuł "Mrs Dalloway".
    • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.03, 19:12
      I jeszcze w pewnym sensie "Imię róży", w nawiązaniu do Romea i Julii lecz to
      cytat niedokładny, a więc nie tak elegancki, nie do końca spełnia wymogi.
      Niemniej umieszczam, bo lubię Eco.

"What's in a name? that which we call a rose by any other name would smell as
      sweet"
      • Gość: Darko Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.nowysacz.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 13:02
        Nie wiem czy to tutaj przystaje, ale jak już został rozpoczęty wątek muzyczny
        to chyba najwięcej odniesień i cytatów bierze się z wierzyków dla
        dzieci "Nursery rhymes". Podam kilka tylko przykładów bo często się na to
        natykam ale już mi część wypadła z głowy. Nomeansno na płycie "Wrong" - "it's
        raining, it's pouring..." , Korn na pierwszej płycie " London bridge is falling
        down...", Primus na płycie " Frizzle Fry" - "Daddy's gonna buy you a diamond
        ring...". Jeśli pamiętacie jeszcze jakieś przykłady to liczę na odświerzenie
        mojej pamięci. Pozdrawiam.
        • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły-propozycja zabawy/nursery rhymes IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.03, 13:18
          O ile dobrze pamiętam, to w nawiązaniu do nursery rhymes David Lodge
          zatytułował swoją powieść "The British Museum is Falling down" - "Muzeum
          Brytyjskie w posadach drży". We wstępie pisze, że idealnym tytułem byłby wers z
          piosenki "A Foggy Day in London Town", gdyż czas i miejsce akcji to jeden dzień
          w Londynie; niestety nie uzyskał zgody spadkobierców Gershwina. pzdr
          • Gość: Szeliga Re: cyta/ty/tuły-propozycja zabawy/nursery rhymes IP: *.dip0.t-ipconnect.de 19.05.03, 17:04
            "Piekni dwudziestoletni" - Hlaski, a nastepnie "Szpetni czterdziestoletni"
            Osieckiej.

Osiecka sparafrazowala Hlaske, a Hlasko wzial okreslenie od Majakowskiego
            poematu - "Oblok w spodniach":
            >>...ide piekny, dwudziestoletni.<<
            (chociaz w oryginale jest chyba "dwudziestodwuletni")

Szeliga
          • staua Re: cyta/ty/tuły-propozycja zabawy/nursery rhymes 02.07.03, 22:29
            O, dopiero zauwazylam ten watek.
            Tytul "Grona gniewu" jest tylko posrednio z Biblii - Steinbeck wzial go (a
            raczej jego owczesna zona Carol) z "The Battle Hymn of the Republic" autorstwa
            Julii Ward Howe. Objasnione bardzo szczegolowo we wstepie do wydania Penguina.
            • staua Przepraszam za miejsce 02.07.03, 22:30
              Miala to byc odpowiedz na pierwszy post, nie wiem, dlaczego znalazla sie tutaj.
        • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły-propozycja zabawy/nursery rhymes IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 20.05.03, 11:59
          John Le Carre "Tinker, taylor, soldier, spy" - z rymowanki dla dzieci
      • Gość: margota Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 08:31
        Z "Imieniem róży" i niedokładnością wiąże się jeszcze nawiązanie do zdania,
        które, o ile dobrze pamiętam, Gertruda Stein kazała wypisać na talerzu: Róza
        jest różą jest różą jest różą ...
    • Gość: Grigorij Golarkin Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.weil.com 19.05.03, 17:30
      Ten monolog o wscieklosci i wrzasku, to byl akurat Makbeta, nie Hamleta... I
      nie Bulhakow napisal "Lolite"... Wiec proponuje nowa zabawe: kto jaki komu
      przypisze błędnie cytat. Uwaga, start. Kochanowski: "I nie milowac cieżk, i
      milowac..."
      • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 19.05.03, 19:32
        Gość portalu: Grigorij Golarkin napisał(a):

> Ten monolog o wscieklosci i wrzasku, to byl akurat Makbeta, nie Hamleta...

Za poprawke o monologu dziekuje.

I
        > nie Bulhakow napisal "Lolite"... Wiec proponuje nowa zabawe: kto jaki komu
        > przypisze błędnie cytat. Uwaga, start. Kochanowski: "I nie milowac cieżk, i
        > milowac..."

A kto tu pisal, ze Bulhakow napisal "Lolite"? pzdr

• reptar Pegaz zdębiał 20.05.03, 11:04
      "Pegaz dęba" Tuwima     ===>     "Pegaz zdębiał" Barańczaka.
      • Gość: sulliva,n Re: Pegaz zdębiał IP: 159.50.203.* 20.05.03, 12:54
        • Gość: sullivan Tytul filmu IP: 159.50.203.* 20.05.03, 13:07
          "North by NorthWest" Hitchcocka to doslowny cytat z Hamleta ("I am but mad Noth
          by NothWest")
    • Gość: juna Re: literaxkie wątki w muzyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.05.03, 00:00
      Usłyszałam gdzieś, że "Sympathy for the Devil" Rolling Stones'ow było
      inspirowane "Mistrzem i Małgorzatą". No, no...Stylistyka nieco inna.
      Słyszeliście o podobnych literackich inspiracjach muzycznych?
      • Gość: kubasa Re: literaxkie wątki w muzyce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 02:42

> Usłyszałam gdzieś, że "Sympathy for the Devil" Rolling Stones'ow było
        > inspirowane "Mistrzem i Małgorzatą". No, no...Stylistyka nieco inna.
        > Słyszeliście o podobnych literackich inspiracjach muzycznych?

No nie wiem... Mistrz i Małgorzata na zachodzie zostalo wydane w 1973 (tak
        podaje WIEM),a Sympathy For The Devil ukazalo sie juz na "Beggars banquet" w
        1968.

Pozdr.
    • nuzwykrzyknikiem Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 31.05.03, 10:57
      Eksplozja w katedrze - Carpentier,
      Rozmowa w katedrze - Llosa
      Mord w katedrze - Eliot

"Kanada pachnaca medycyna" - to chyba do Fiedlera nawiazanie.
      • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.poznan.sdi.tpnet.pl 31.05.03, 15:14
        nuzwykrzyknikiem napisał:

Eksplozja w katedrze - Carpentier,
        Rozmowa w katedrze - Llosa
        Mord w katedrze - Eliot

Czy to faktycznie cytaty czy nie/przypadkowa zbieżność? Oświeć mnie, nuz! Może
        ten post bardziej pasuje do wątku "ulubione słowo w tytule"?

pozdrawiam!

• Gość: Nu! Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.bmj.net.pl 31.05.03, 15:58
          NIE MAM POJĘCIA! :))
          (ale przypuszczam, że ta zbieżność nie może być
          przypadkowa - w tym momencie nie mam jak tego sprawdzić.
          Może później)
          Pozdrawiam
          Nu!
    • reptar Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 02.07.03, 21:59
      Oto fragment jednego z haseł "Słownika wydarzeń, pojęć i legend XX wieku"
      Władysława Kopalińskiego:

„INNY ŚWIAT: ZAPISKI SOWIECKIE książka Gustawa Herlinga-Grudzińskiego (tł. ang.
      1951, po pol. 1953); tytuł Inny świat wzięty z motta z Zapisków z martwego domu
      (W katordze), 1897, Fiodora Dostojewskiego (tytuł przekładu pol. Wspomnienia z
      domu umarłych).”
      • Gość: Marta Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.pl / 192.168.2.* 02.07.03, 22:20
        Na rogu swiata i nieskonczonosci - tytul ksiazki o Francu Fiszerze /opracowanie
        Roman Loth/ jest zapozyczeniem z wiersza Tuwima, tez poswieconym Fiszerowi i
        umieszczonym na poczatku ksiazki. Teraz ukazalo sie drugie wydanie tej ksiazki.
    • Gość: juna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.07.03, 01:27
      O, wątek odnaleziony!
      • baloo1 Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 03.07.03, 01:55
        "Nowy, wspanialy swiat" Huxleya
        jest w calosci (nie tylko w tytule) nawiazaniem do "mantry" Panglossa z
        wolterowskiego "Kandyda" ("Wszystko idzie jak najlepiej na tym najlepszym ze
        swiatow" - przepraszam za ewentualne bledy, ale cytuje z glowy, czyli z
        niczego ;oD)

B.
        • baloo1 Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 03.07.03, 01:57
          Jeszcze dwie "Antygony" mi sie przypomnialy
        • Gość: juna Re: Huxley/"Nowy..." IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.03, 00:08
          baloo1 napisał:

> "Nowy, wspanialy swiat" Huxleya
          > jest w calosci (nie tylko w tytule) nawiazaniem do "mantry" Panglossa z
          > wolterowskiego "Kandyda" ("Wszystko idzie jak najlepiej na tym najlepszym ze
          > swiatow" - przepraszam za ewentualne bledy, ale cytuje z glowy, czyli z
          > niczego ;oD)
          >
          > B.

A to ciekawe. "Skrzydlate słowa" Markiewicza i Romanowskiego podają, że to
          cytat z "Burzy" Szekspira. Może więc tytuł to nawiązanie do WS, a treść do
          Woltera? Z Huxleyem same problemy - patrz wyżej:)))
          pzdr

• Gość: vesna Re: Huxley/'Nowy...' IP: *.torun.mm.pl 05.07.03, 21:11

> baloo1 napisał:
            >
            > > "Nowy, wspanialy swiat" Huxleya
            > > jest w calosci (nie tylko w tytule) nawiazaniem do "mantry" Panglossa z
            > > wolterowskiego "Kandyda" ("Wszystko idzie jak najlepiej na tym najlepszym
            > ze
            > > swiatow" - przepraszam za ewentualne bledy, ale cytuje z glowy, czyli z
            > > niczego ;oD)
            > >
            > > B.
            >
            Nowy wspanialy swiat jest na pewno z "Burzy". Przeslanie jest w koncu tez inne
            niz w "Kandydzie". Ale z kolei "Kandyd" to swoista polemika z filozofia
            Leibniza, ktory byl przeciez prawdziwym tworca "mantry" Panglossa. Uf. No w
            kazdym razie Huxleya bym z Wolterem nie zenila.
            • Gość: fazz Re: Huxley/'Nowy...' IP: *.acn.waw.pl 06.07.03, 11:23
              "If the doors of perception were cleansed
              every thing would appear to man as it is, infinite.
              For man has has closed himself up, till he sees
              all thing thro' narrow chinks of his cavern."
              cytat z "The Marriage of Heaven and Hell"

narrow chinks of his cavern - czy to nie nawiązanie do Platona
              i jego jaskini i epistemologii Platońskiej

Platon - Blake - Huxley - Morrison

• Gość: aniamania Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.lodz.mm.pl 06.07.03, 13:24
      a zapomnieliscie o Kate Bush i "Wuthering Heights" - ona ma fioła na punkcie
      Emily Bronte (poświęciła jej jeszcze jedną piosenkę, "Wow")
    • Gość: Joanna Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: 194.114.62.* 01.09.03, 12:16
      Agatha Christie: "Zwierciadło pęka w odłamków stos" frg Pani z Shalot Tennysona
    • maniaczytania Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 01.09.03, 12:37
      "Blues odkupienia" T. Griggs nawiazuje do "Redemption Song" Boba Marleya

• maniaczytania Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 01.09.03, 12:45
      "Absalomie, Absalomie!" W.Faulknera - Biblia
    • ceboolka Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy 01.09.03, 13:51
      Jarosław Klejnocki tytułem "Jak nie zostałem menelem" jasno nawiązuje do
      Stasiuka i jego próby autobiografii intelektualnej "Jak zostałem pisarzem".
      Pzdr
      • Gość: margota Re: cyta/ty/tuły - propozycja zabawy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.09.03, 08:39
        Sowa, córka piekarza Marek Hłasko nazwiązanie do Szekspira Hamlet - tam padają
        słowa w monolgu Ofelii Sowa jest córką piekarza
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka