golemno 18.04.07, 13:20 Kupilam koledze ksiazke z obrazkami szatanow - jak rozni malarze z roznych epok wyobrazali go sobie. No i chce na poczatku umiescic jakis fajny cytat. Jakies pomysly? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aissa1 Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 13:25 "Diabeł nie śpi z byle kim" S. J. Lec Odpowiedz Link Zgłoś
klara154 Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 14:09 Proponuję jakiś cytat z Raju utraconego - J. Miltona Odpowiedz Link Zgłoś
tanczacy.z.myslami Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 14:54 golemno napisała: > Kupilam koledze ksiazke z obrazkami szatanow (...) > No i chce na poczatku umiescic jakis fajny cytat. Jakies pomysly? "Więc kim ty jesteś? Jestem tej siły cząstką drobną, co ciągle zło chce czynić i ciągle czyni dobro..." (Goethe "Faust", motto do "Mistrza i Małgorzaty") A sprawdziłaś przedtem na którą partię kolega głosował? Żeby jakiejś obsuwy nie było... :) Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Motto książki Joe Alexa Jesteś tylko Diabłem... 18.04.07, 15:31 uwielbiam wszelkie motta z Joe Alexa, np. to: ... Za mało sił masz, jesteś tylko Diabłem. Odrzuć kształt ludzki i oddal się, pełznąc Na brzuchu twoim cętkowanym, wężu! Siła mych zaklęć rządzi nawet piekłem. Ty pierwszy poznasz moc ich... Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Re: Motto książki Joe Alexa Jesteś tylko Diabłem. 18.04.07, 15:46 oczywiście wszystkie motta stosowane przez Joe Alexa nie są autorstwa jego, ani też Słomczyńskiego, ani tym bardziej Kwaśniewskiego... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
stara_dominikowa Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 15:47 nie taki diabeł straszny jak go malują... Odpowiedz Link Zgłoś
sweetmary Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 16:53 Czy może być piekło straszliwsze niż to istniejące tu, na Ziemi, obok nas? Jim Morrison (cyt. z pamięci) Odpowiedz Link Zgłoś
yanga Re: Cytat o szatanie 18.04.07, 17:52 "Oj dana, dana, nie ma szatana, a świat realny jest poznawalny". "Diabeł jako lew ryczący krąży, szukając, kogo by pożarł". Odpowiedz Link Zgłoś
tonks666 Re: Cytat o szatanie 19.04.07, 17:00 "Każdy człowiek, o każdej godzinie, wzywa równocześnie Boga i Szatana" ale niestety nie mam pojęcia, czyje to słowa... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mila Re: Cytat o szatanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.07, 15:49 może trcohę w sieci poszukać? :) cytaty.eu/motyw/diabel.html Odpowiedz Link Zgłoś
staua Re: Cytat o szatanie 17.05.07, 16:14 Natychmiastowe skojarzenie (i sama to bym wpisala): Staff "Deszcz jesienny" "Przez ogród mój szatan szedł smutny śmiertelnie I zmienił go w straszną, okropną pustelnię... Z ponurym, na piersi zwieszonym szedł czołem I kwiaty kwitnące przysypał popiołem, Trawniki zarzucił bryłami kamienia I posiał szał trwogi i śmierć przerażenia... Aż, strwożon swym dziełem, brzemieniem ołowiu Położył się na tym kamiennym pustkowiu, By w piersi łkające przytłumić rozpacze, I smutków potwornych płomienne łzy płacze..." Odpowiedz Link Zgłoś
hajota Re: Cytat o szatanie 17.05.07, 17:46 No popatrz, popatrz, ubiegłaś mnie! To samo skojarzenie. Odpowiedz Link Zgłoś